hirdetés

Végre egyezség a zenei díjak ügyében

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete megállapodott az Artisjus-szal a 2014-es vendéglátó-ipari jogdíjakról. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható.
hirdetés

Kép:sxc

A korábbi évektől eltérően az Artisjus széleskörű előzetes megállapodásra jutott a vendéglátó szakma meghatározó érdekképviseleti szervezeteivel 2014-re. Az egyeztetéseken iparági oldalról a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) vett részt - számolt be a turizmus.com

Az egyeztetések legfontosabb eredménye, hogy 2014-re sem a szerzőknek, sem az előadóknak, sem a kiadóknak járó jogdíjak nem emelkednek. A háttér jellegű élőzenei szolgáltatásoknál, mint az éttermi bárzongorista vagy a cigányzene alkalmazásakor pedig a fizetendő jogdíj az eddigi tarifa felére csökken. Az átláthatóság irányába hat, hogy ehhez a befizetőnek igazolnia kell a fellépő zenésszel fennálló megállapodását, és jelentést kell közölnie az elhangzott művekről az Artisjus felé. A felek szerint ez az intézkedés segíthet abban, hogy az élőzene ismét visszatérjen a vendéglátásba.

Itt olvashat arról, hogy mikor nem kell a másolt hangfelvétel után jogdíjat fizetni.

Szintén csökkennek a magánszálláshelyek jogdíjai. A transzparenciát erősíti, hogy a FATOSZ és a MOSZ a falusi és magánszállásadókat a kedvezményes éves jogdíjfizetés felé tereli, és segítséget nyújt a további befizetőhelyek felderítésében. A szervezetek érvelése szerint fontos, hogy tisztuljon a piac, semmiképpen ne érje hátrány azt, aki jogdíjat fizet.

Az MSZÉSZ két évre, 2014-re és 2015-re, kérte és kapta meg a szállodai jogdíjak szintjének rögzítését, cserébe eltekint az egyedi szobakihasználtság és a RevPAR (kiadható szobaszámra vetített bevétel) mutató figyelembevételétől a jogdíj megállapításánál. Régi vita végére kerül pont ezzel. A szakmai szervezet korábban azt kérte ugyanis, hogy a jogdíj mértékének meghatározásánál a szálláshelyek kihasználtságát és az átlagszobaárat is vegyék figyelembe. 2013-ban az Artisjus ennek a kérésnek úgy tett eleget, hogy csillagbesorolási kategóriánként az országos átlagos kihasználtsági mutatókat is számításba veszi. Az egyeztetések során felmerült a jogdíjak megállapításánál a RevPAR mutató alkalmazása, de a tárgyaló felek végül attól eltekintettek. Az új megállapodás értelmében változatlanul a 2013. évi jogdíjak maradnak érvényben a következő két évben is.

A szakmai szervezetek véleménye szerint a lezajlott egyeztetések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a közös jogkezelő működése és díjrendszere átláthatóbbá váljon számukra. Ugyanakkor a tárgyaláson a felek kiemelték, hogy rendkívüli esetben van lehetőség egyedi díjkedvezményekre is, de kizárólag az egyenlő elbánás elvét követve.

Az egyeztetések során az Artisjus vállalta, hogy 2014-ben érdemben vizsgálja a tarifa hosszú távú strukturális átalakításának irányait, lehetőségeit.

A konszenzusos jogdíjtervezetet az Artisjus szeptember 1-jei határidővel benyújtotta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH), amely ezt véleményezteti a szakmai szervezetekkel. Decemberben várható a közigazgatási és igazságügyi miniszteri jóváhagyás, január 1-jétől pedig már élhetnek az új hivatalos tarifák.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo