Budapesten milliárdos veszteséget, vidéken tízmilliós nyereséget hozott a járvány

Nem rászorultsági elvet követett az Orbán-kormány a koronavírus-járvány miatt padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat, hogy a 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszálloda nagyságrendileg ugyanannyi állami támogatást kapott, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társa.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

(Fotó: Pixabay)

Az elmúlt fél évben szinte csak arról lehetett hallani, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a hazai turizmus, az ágazat pedig hatalmas veszteségeket szenvedett el, amiket a kormány különféle támogatásokkal próbált kompenzálni. Egy budapesti és egy vidéki szálloda tulajdonosának tavalyi céges beszámolóját megnézve azonban kiderült: ég és föld a különbség az elszenvedett veszteségek között – írta laptársunk, az Mfor.hu.

A lap a Budapest Marriott hotel és az alsópáhoki Kolping Hotel árbevételeit vetette össze. Az osztrák tulajdonoshoz tartozó Duna Szálloda Zrt. érdekeltségében lévő Marriott hotel 2019-ben 8,8 milliárd forintnyi árbevétel után 1,4 milliárd forint nyereséget tudott felmutatni. A bevétel 2020-ban 2,9 milliárd forintra zsugorodott, ami 70 százalékos visszaesést jelent. A 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség pedig 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át. Az állami támogatás aligha segített sokat: a Duna Szálloda Zrt. 28,4 millió forint állami támogatást kapott, míg a bértámogatás 24,9 millió forint volt. Így összességében 53,4 millió forint állami segítség érkezett, míg a veszteség 1,9 milliárd forint lett – írta az mfor.hu.

Ezzel szemben az alsópáhoki Kolping Hotelnél 2019-ben 2,2 milliárd forint árbevétel mellett 222,4 millió forint nyereség jött össze. 2020-ban az árbevétel 1,6 milliárd forintra csökkent, ami egy 30 százalékos visszaesést jelent. A szállás árbevétel 1,1 milliárd forintról csak 950 millió forintra mérséklődött. De még a koronavírus ellenére is megmaradt a 222 millió forintos profitból  55 millió forint. A Kolping Hotel Kft. ennek ellenére szintén kapott állami támogatást: egyrészt a novemberi foglalások után 37,7 millió forintot, másrészt ágazati bértámogatásként 11,8 millió forintot, ami összesen 49,5 millió forint – olvasható az Mfor.hu cikkében.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo