hirdetés

Elindultak a külföldiek Magyarországra

A külföldi vendégeknek köszönhetően folytatódott a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom közel 80 százalékát kitevő szállodákban, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 7,7 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A külföldi vendégek 1064 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,8, az éjszakáké pedig 11 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A forint/euró árfolyam 294 forint volt májusban, 27 forinttal (10%-kal) gyengébb, mint egy évvel korábban. A vendég-éjszakákban mért vendégforgalom 60 százaléka, a szállásdíjbevétel közel háromnegyede származott a külföldiektől.


Visszatérnek a németek

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma - az Egyesült Királyság kivételével - nőtt. Sokéves visszaesést követően ismét élénkült a német vendégforgalom, különösen dinamikus volt az osztrák, az olasz és az orosz piac gyarapodása. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül - a két- és egycsillagos egységek kivételével - minden kategóriában növekedést regisztráltak. Az ötcsillagos szállodáknál a külföldi vendégek száma májusban 4 százalékkal visszaesett, miközben a vendégéjszakák száma 0,9 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek száma - a Közép-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban nőtt.

Mit hozhatnak a hosszú hétvégék?
Egyelőre nem látszik a forgalmi adatok alakulását, de a szakma bizakodó belföldi turizmust illetően az idén elsősorban a különböző ünnepeknek köszönhető számos hosszú hétvége miatt.

Májusban a belföldi vendégek 710 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 40 százaléka. Számuk 4,4, az éjszakáké 1,8 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom kétharmadát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal javult. 

Még mindig a kritikus 50 százalék alatt a kihasználtság

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 71, a négycsillagosok 56 százalékos foglaltságot értek el. Májusban a kiadott szállodai szobák  bruttó átlagára  4,5 százalékkal (15 831 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén (bruttó REVPAR) 5,6 százalékkal (7668 forint) emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára májusban 10 700 és 40 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5700 és 30 800 forint között alakult, ami 36-137, illetve 19-105 eurónak felelt meg. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,4 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Májusban a szálláshelyek 24,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14,1 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás éves árindexe májusban 4,6 százalék volt.

Csökkenő foglalkoztatás
A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül mintegy 29 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban. A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot.

Terjed a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül a vizsgált időszakban még 2029 egység fogadott el fizetőeszközként  üdülési csekket  és 1584 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek  691 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és  kapcsolódó szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 42 százalék volt. 

Budapesten a vendégforgalom összességében 7,1 százalékkal emelkedett a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma visszaesett. 

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo