hirdetés

A szemfülesek "szoba-szállodába" fektetnek Budapesten

A MALÉV februári csődje után sokan a turisták számának visszaesését prognosztizálták, az idei első félévben mégis többen látogattak hozzánk, mint egy évvel korábban. Az igények és a fizetőképesség azonban fokozatosan átalakult az elmúlt években, amelyben sokan meglátták a lehetőséget. A „szoba-szálloda" egyre jobb üzlet és ez ismét Budapestre vonzza a befektetőket.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A szállodák átlagosan 14 593 forintos bruttó átlagárral működtek 2012 első hat hónapjában. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel 6250 forint volt, a legmagasabb mutatót az ötcsillagos (19 739 forint) és a négycsillagos (7013 forint), továbbá a gyógy- (7077 forint) és a wellness-szállodákban (5956 forint) regisztrálták. - áll a KSH elemzésében. Az egy főre jutó költségért azonban már egy komplett család is elszállásolható, ha valaki lemond a szállodai szolgáltatásokról és inkább privát személyek kiadó lakásait veszi igénybe néhány napra. Az erre a szolgáltatásra szakosodott portálok több száz ilyen lakást kínálnak csak a fővárosban, és a népszerűbbek közülük folyamatosan ki is vannak adva.


Pörögnek a kiadó szobák-lakások

Az ingatlanok tulajdonosai között találni olyanokat, akik 1-2 lakást tartanak fent ezzel a céllal, de olyanok is, akik akár többtucat lakást üzemeltetnek. „Volt olyan külföldi ügyfelünk, aki teljes épületszinteket vásárolt, hogy szoba-szállodaként üzemeltesse majd őket." - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Utánaszámolva, a hagyományos bérbeadással szemben többszörös bevételre lehet így szert tenni, igaz a költség és energiaráfordítás is nagyobb. Amíg hagyományos esetben sokszor elég a havidíjat beszedni a bérlőtől, itt költeni kell a hirdetésekre, folyamatosan tisztán tartani a lakást, feltölteni a készleteket és kezelni kell a külföldi vendéget is, lehetőleg az anyanyelvén.

Erős kereslet, változatlan szobaárak
Lényegesen erősebb volt a kereslet az idei Forma-1 idején a budapesti szállodákban, mint tavaly, az átlag szobaár azonban a tavalyi szinten maradt - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerdán a Magyar Hotel Monitor adatai alapján. Az idei Magyar Nagydíj ideje alatt a budapesti szállodai szobafoglaltság 86,7 százalék volt, 4,7 százalékponttal magasabb, mint a tavalyi autóverseny idején: Forma-1 idején az átlagos szobaár 21 658 forint volt, 2011-ben pedig 21 704 forintot tett ki. Az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (revpar) 18 609 forint volt az idén, 7,3 százalékkal több, mint a 2011-es Forma-1 idején. Az idén a Forma-1 három napja alatt a szobafoglaltság 13 százalékponttal, az átlagár 59,5 százalékkal, a revpar mutató pedig 86,9 százalékkal volt magasabb, mint a teljes júliusi átlag.

A KSH adatai szerint a külföldiek az idei első félévben 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ráadásul a szállodák külföldi vendégéjszaka számában több mint 366 ezres növekedést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ehhez a pozitívumhoz nagyban hozzájárult az orosz (+75,6 ezer), az olasz (+49,1 ezer) és a német (+48,3 ezer) vendégéjszakák számának növekedése. Piac tehát van és a számok növekedést mutatnak. A főváros élete - főleg nyáron a Sziget és egyéb fesztiválokkal, vagy a romkocsmákkal - ráadásul kifejezetten vonzza a fiatalokat, akik sokkal inkább nyitottak egy személyesebb, gyakran szinte baráti vendéglátásra a lakások tulajdonosaitól, mint a szállodákra.

A lakásokat kínáló portálok böngészése közben kiderül, hogy a legnépszerűbb ingatlanok a főváros belső kerületeiben találhatók és minőségtől, mérettől függően változnak az árak. Egy 35-40 m2-es belvárosi (V. ker), rendkívül igényesen kialakított lakást egy hétre, két főnek például 45 ezer Ft környékén adnak ki, amely a hagyományos bérleti díj esetén nagyjából egy havi bevételt jelent csupán. Ugyanez az arány egy nagyobb, 80 négyzetméteres polgári lakás esetén is, ahol a heti bérleti díj 4 fő esetén 110 ezer Ft körül mozog. Természetesen itt rendkívül szép kialakítású, magas minőségen berendezett és nem utolsó sorban igényesen fotózott lakásokról van szó, amelyeket az ott tartózkodók utólag pozitív kommentekkel, ajánlásokkal láttak el, ezzel is emelve a hely népszerűségét.

A 35-40 m2-es lakások az 5. kerületben 10-12 millió Ft között cseréltek gazdát idén, míg a 80 m2 körülieket 20-25 millió között vették. Igényes burkolatokkal, szép bútorokkal és használati berendezésekkel is kell a befektetőknek számolniuk, ami rendkívül megdrágíthatja a befektetést. Számolni kell ezen felül a hirdetési portálok jutalékával (10-20%), a rezsiköltségekkel és a további állandó kiadásokkal is, de úgy tűnik mindezekkel együtt nem rossz üzlet ez.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo