Obama cikkek


Az olajlobbinak dolgozna Joe Biden amerikai elnökként?

Az olajlobbinak dolgozna Joe Biden amerikai elnökként? 

A Reuters megszellőztette tervezett elnökválasztási programja egy részét, melyben továbbra is szerepet adna a fosszilis energiáknak az amerikai energiamixben. Az elnökjelöltségért versenyző riválisok és a progresszív környezetvédő szervezetek is hevesen támadják emiatt az USA elnökségére ácsingózó Bident.
Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben

Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben 

Minden bizonnyal az évszázad egyik nagy jogi meccse, hogy a bíróságok helyt adnak-e világszerte a kiskorúak kereseteinek, és rákényszerítik-e a kormányokat arra, hogy élhető környezetet hagyjanak hátra a jövő generációk számára. Egyelőre egy elutasító és egy helyt adó ítélet született Amerikában. Három másik országban már klímavédelemre kötelezte a bíróság a kormányokat.
Trump képtelen belátni: a megújulók legyőzték a szenet

Trump képtelen belátni: a megújulók legyőzték a szenet 

Trump sem tudja megállítani a széntüzelésű erőművek sorozatos bezárását. Hiába ígérte kampányában, hogy véget vet az Obama-érában vívott „szén elleni háborúnak”: a földgázüzemű és megújuló energiás erőművek építése is olcsóbb, mint az öreg, elavult széntüzelésű erőművek fenntartása.
Trump, a repülőgépek és a teherautók miatt nőtt az USA emissziója

Trump, a repülőgépek és a teherautók miatt nőtt az USA emissziója 

Szinte rekordszámban csuktak be széntüzelésű erőműveket az Egyesült Államokban, mégis nyolc éve nem nőtt olyan mértékben az ország légszennyezése, mint 2018-ban. Főleg a légi közlekedés és a földi teherszállítás emissziója felelős ezért.
Trump eltörli Obama zöld törvényét: perelik a kormányt a tagállamok

Trump eltörli Obama zöld törvényét: perelik a kormányt a tagállamok 

Az Obama-adminisztráció az üzemanyaghatékonyságra vonatkozó előírásokkal kívánta csökkenteni a közlekedés emisszióját. Ezt törölné el Trump és a tagállamoknak azt is megtiltaná, hogy a szövetségi kormányénál szigorúbb légszennyezésellenes törvényeket léptessenek hatályba. Ezt a módosítást támadná meg 19 tagállam.
Bíróságon kapott pofont Trump klímaellenes politikája

Bíróságon kapott pofont Trump klímaellenes politikája 

A Legfelsőbb Bíróság Amerikában arra kötelezte a Trump-adminisztrációt, hogy hajtsa végre Obamáék 2015-ös szmogellenes rendelkezéseit. Az olajbarát kormánynak közel sem megy olyan könnyen Obama zöld programjának eltávolítása, mint ahogy Trump remélhette.
Hazugság Trump ígérete, hogy az USA talán visszalép a klímaegyezménybe

Hazugság Trump ígérete, hogy az USA talán visszalép a klímaegyezménybe 

Rex Tillerson külügyminiszter arra utasította az amerikai nagykövetségek munkatársait a világ minden táján, hogy semmitmondó válaszokat adjanak, amikor az USA klímapolitikájáról faggatják őket. Pechjére kiszivárgott a távirat tartalma.
Trumpot könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát

Trumpot könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát 

Tudománytalanok és megkérdőjelezhető kalkulációkon alapulnak Trump indokai, amikkel megmagyarázta a Fehér Ház kertjében tartott beszédében, hogy miért lép ki a párizsi klímaegyezményből. Pontról-pontra megvizsgálták őket.
Segíthet a klímapolitikának a Chevron-doktrína

Segíthet a klímapolitikának a Chevron-doktrína 

Trump épp elmeszelni készül az Obamáék által életbe léptetett klímavédelmi törvényeket. Ami keresztbe tehet neki, az az amerikai Legfelsőbb Bíróság újonnan beiktatott bírája, Neal Gorsuch és az úgynevezett Chevron-doktrína. A tét nem kevesebb, mint hogy Amerika megmarad-e a klímapolitika globális éllovasának vagy korlátlanul szennyező nagyhatalommá válik.
10 döntés, amellyel Trump elhozhatja az ökokatasztrófát

10 döntés, amellyel Trump elhozhatja az ökokatasztrófát 

Hogy hogyan gondolkodik Donald Trump az energiapolitikáról és a klímaváltozásról, azt nagyrészt már tudjuk a kampánybeszédeiből. Vegyük sorra, hogyan tehet keresztbe az USA 45. elnöke a klímapolitikának és az ökoszisztémáknak!

László Ervin: "Nem megoldás, ha falakat építünk" 

A világhírű tudományfilozófus valószínűbbnek tartja, hogy az üzleti világ orvosolja a világ bajait, mint a nagypolitika, mely egyre inkább a megosztó, kirekesztő retorikára játszik. A Piac és Profit 2016-os Fenntarthatósági Csúcsán tartott beszédében a felelősségteljes magatartás filozófiáját vázolta fel a holisztikus gondolkodás és a rendszerelmélet felől közelítve.

Élet-halál kérdés a tengerek tisztítása 

Több mint 90 ország felajánlásaiból 5,3 milliárd dollárt gyűlt össze egy washingtoni ökológiai csúcstalálkozón, melyen Barack Obama is felszólalt. A pénzt a tengeri ökoszisztémák megóvására fordítják.

Ők is lent kezdték: híresek és gazdagok első állásai 

Nem minden milliomos és milliárdos születik gazdag családba. Kamaszként a szünidőben azok is el-elszegődtek valamilyen idényjellegű munkára, vagy dolgoztak az egyetem alatt, akik ma már dúskálnak. Nem találná ki, melyik mogul és politikus milyen szerény, sőt hajmeresztő vagy nevetséges helyeken kezdte pályafutását.

Amerika miatt kell sietni a klímaegyezménnyel 

Pénteken világpolitikusok írták alá a tavaly decemberben kialkudott globális emissziócsökkentési és klímavédelmi egyezményt. Ám a 2030 utáni vállalások homályba vesznek. Ráadásul az amerikai elnökválasztás is keresztbe tehet a szép céloknak.

Bill Gates: legyünk hálásak! 

Immár bő másfél évtizede, hogy életét a jótékonykodásnak szenteli Bill Gates. Nemrég kifejtette nézeteit az oktatás fellendítéséről, a szegénység okairól és egy energiaforradalom szükségességéről. Minden, amit Gates filantrópiájáról tudni kell.

Hátráltatja a bíróság a klímavédelmet 

Az USA Legfelsőbb Bírósága ideiglenesen felfüggesztette a széntüzeléses erőművek üvegházgázkibocsátását csökkentő rendeleteket. Obama bizakodó, hogy a fellebbezés eredményes lesz. Amerika egyébként e programcsomag nélkül is képes lesz teljesíteni a párizsi klímaegyezményben előírt vállalásokat.

Mást akar John Kerry és Francois Hollande a párizsi klímacsúcstól 

Törvényileg kötelező vagy önkéntes emissziócsökkentés? Az előbbit akarta a koppenhágai klímacsúcs is, de csak az utóbbi lett belőle. Obamáék klímavédelmet akarnak, de nem jogilag kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési célokat. A dolog hátterében egy politikai és jogi trükk áll.

A földgáz lenne a békítés eszköze? 

A tenger alól kinyert földgáz szolgál békítő, modern kori babérlevélként a világ egyes részein. A súrlódások elkerülése végett Izrael az amerikaiakat használja a földgáz értékesítőjeként. Egyiptom, Jordánia és a Palesztin Állam lehetnek a potenciális vevők.

Obama megoldja az éhezés világgondját 

A recesszió elvonta a gazdag országok élelmiszersegélyekre fordított pénzeit, az élelmiszerárak növekedése pedig továbbcsökkentette a ráfordított összegek vásárlóerejét. Obama úgy akarná orvosolni a harmadik világbeli éhínséget, hogy az ottani termelőktől szereznék be az alapanyagokat.

A mobilappok már a politikát sem kímélik 

Néhány évvel ezelőtt még tiltották az amerikai elnöknek, hogy a kampány során használja az okostelefonját, mára viszont saját alkalmazása van az angol kormánynak, és a görög adósságállomány átszervezésében is szerepet kapott egy iPad.

Óriási kihívások előtt Obama 

Még alig csengett le a választási őrület az Egyesült Államokban, a győztes Barack Obama még ki sem pihente a kampány fáradalmait, szakértők máris arra figyelmeztetik, milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkező elnöki ciklusában.

Zöld politikájáért támogatja Obamát Robert Redford 

Az Oscar díjas színész-rendező egy éve még kikelt a Fehér Ház energiapolitikája, ám most Obama mellett kampányol. Szerinte 40 évvel visszavetné az USA környezetvédelmi politikáját az, ha Mitt Romney nyerné az elnökválasztást.

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv? 

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

Szövetség a globális élelmiszerhiány ellen 

A G8 2012. évi tanácskozása, amit a Globális Élelmezésbiztonság témájában rendeztek májusban, minden szempontból fontos mérföldkő volt. A találkozó előestéjén Obama elnök bejelentette az Új Élelem- és Táplálékbiztonsági Szövetség megalakítását, amelynek keretében a magán- és közszféra szereplői az elkövetkezendő 10 évben 3 milliárd USA dollárt fognak befektetni az afrikai mezőgazdaságba.

Befellegzett az adóparadicsomoknak? 

A kétnapos cannes-i találkozón a G20-ak elsősorban a görög válság továbbterjedését próbálták megakadályozni, amelynek veszélye továbbra is fennáll. Erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Olaszországgal kapcsolatban erősödjék a piaci bizalom. A csoport országai a Nemzetközi Valutaalap forrásainak növelésében is megállapodtak, a megoldást tekintve még nincs megegyezés. Az elnöklő Franciaország köztársasági elnöke azt is bejelentette: azokat az országokat, amelyek adóparadicsomok maradnak, ki fogja közösíteni a nemzetközi közösség.

Ők a legbefolyásosabbak a világon! 

Egy helyet javítva tavalyi eredményén a dobogó legfelső fokán végzett idén Barack Obama amerikai elnök a világ legbefolyásosabb embereinek versenyében - derül ki a Forbes című amerikai üzleti magazin minap közzétett listájából.

Megtörtént: megtették a nagy bejelentést 

Barack Obama tegnap elmondta: az afganisztáni és iraki kivonulástól mintegy 1,000 Mrd dolláros megtakarítást vár, valamint megszüntetné a korábbi adókedvezmények egy részét s új adókat vezetne be az 1 millió dollár fölött (200 millió forint) keresőkre. Ez az elkövetkező 10 év programja. A piac meg csak legyint, „Hol lesz már akkor Barack Obama?".

Most akkor megszorítanak, vagy élénkítenek? 

Az Egyesült Államokban először megszorítanak néhány ezermilliárd dollárt 10 év alatt, majd 447Mrd dollárt élénkítenek, sokkal rövidebb idő alatt (1 év). Az ember már nem is tudja, hogy most mi történik.

Így mentenék meg az USA-t 

A munkavállalók és kisvállalkozók bért terhelő járulékának felére csökkentése, az új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak nyújtandó adókedvezmény, sőt, az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozásának megkönnyítése is szerepel abban a gazdaságélénkítő, elsősorban a munkahelyteremtést célzó törvényjavaslat-csomagban, amelyet Barack Obama amerikai elnök terjesztett elő csütörtök este a kongresszus két házának együttes ülésén.

Már előre ittak a piacok az elnöki beszédre 

A kongresszusi meghallgatáson, amely itteni idő szerint éjjel lesz, Obama 300 Mrd dolláros csomagot jelenthet be, amelyben adócsökkentés és munkapiaci aktivitás fokozására irányuló lépések is lehetnek. A tegnapi gyengébb információk az amerikai gazdasági kilátásokról, amely a Fed „bézs könyvében" jelent meg, azt erősítették meg, hogy további stimulusokra kell számítani.

Sikerült megállapodni az adósságplafon emeléséről 

A demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről - jelentette be vasárnap este a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Obama: az amerikaiakat nem fordíthatják egymás ellen 

Egy nemzet vagyunk és elnökként mindent megteszek annak érdekében, hogy ellenségeink ne fordíthassanak bennünket szembe egymással - jelentette ki a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök

A szigort támogatják az amerikaiak 

Az amerikaiak csaknem kétharmada, 65 százaléka támogatja a pénzügyi reformot, a bankok működési szabályainak szigorítását - derült ki az ABC News/Washington Post hétfőn ismertetett felmérési eredményeiből.

Obama a bankoknak: ellenzés helyett támogassák a szabályokat 

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön New Yorkban azt sürgette: a Wall Street álljon a kormánya által kezdeményezett pénzügyi szabályozási reform mögé, amelyre szerinte azért van szükség, hogy el lehessen kerülni egy újabb válságot.

Ha Teherán elzárja az olajcsapot... 

Az Egyesült Államok kész hozzájárulni Kína stabil olajellátásának biztosításához, ha Teherán az olajcsap elzárásával torolná meg Peking esetleges csatlakozását az Irán elleni, megszigorított nemzetközi szankciókhoz - jelentette kedden a The New York Times.

Obama lepaktált a nukleáris és olajlobbival 

Legújabb döntéseiben a megújuló energiaforrások helyett a nukleáris energiát és a tenger alatti olajkitermelést favorizálja az amerikai elnök, amivel jócskán magára haragította a zöldeket. Jól ismert politikai játszmát folytat a kormánypárt és az ellenzék: Obama engedményeket tett a republikánusoknak, hogy cserébe megnyerje őket a klímaváltozásról szóló törvény és az ezzel járó nagymértékű emisszió-csökkentések elfogadásához.

Jól járnak a biztosítók: 32 millió új ügyfelet kapnak 

Erősödtek hétfőn az amerikai biztosítók, miután a washingtoni kongresszus előző éjszaka elfogadta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt.

28 százalékkal csökkenti mérgesgáz-kibocsátását az USA 

Barack Obama elnök pénteken bejelentette, az amerikai szövetségi kormány 2020-ig 28 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A koppenhágai megállapodás értelmében a világ országainak január 31-ig kell nyilatkozniuk vállalásaikról. Obama döntése mérvadó lehet, Amerika ígéretére várt minden érintett fél.

A gazdagok álljanak az élre!  

Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint az ázsiai állampolgárok az amerikai elnök szerep-vállalásától teszik függővé a decemberi koppenhágai klímacsúcs sikerét. Sokan úgy vélik, Obama nélkül nem lesz változás.

"A kormány csomagja? Még rontott is a helyzeten!" 

Fél évvel azután, hogy Barack Obama elnök elindította a 787 milliárd dolláros ösztönző csomagot a gazdaság rendbetételére az amerikaiak többsége úgy érzi, a szövetségi segélyáradat túl sokba került, és túl keveset tett a recesszió megállítására - derült ki a USA Today című napilap hétfőn közölt felméréséből.

Európa szereti Amerikát 

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az elnökválasztás óta jelentős javult az Egyesült Államok politikai megítélése külföldön. Az európai állampolgárok Barack Obama beiktatása óta egységesen pozitívabbnak látják a jövőt, mint korábban. Ugyanakkor megosztja őket az USA kulturális befolyásának kérdése, hiszen alig negyedük gondolja pozitívnak Amerika Európára gyakorolt kulturális hatását. - áll az ELTE TÁTK Hírlevélében.

Kemény korlátozások jönnek az üzemanyag-fogyasztásban 

Szigorú üzemanyag-fogyasztási, egyben első ízben károsanyag-kibocsátási normákat jelölt ki az új amerikai autókra Barack Obama elnök. A Fehér Ház előirányzata szerint a személygépkocsik - autók és teherautók - átlagos fogyasztását 35,5 mérföld/gallon (6,7 liter/100 kilométer) értékre kell leszorítani 2016-ig.

Nem szeretnénk, ha minden okos fiatal brókernek menne 

Barack Obama amerikai elnök szerint csökken a pénzügyi szektor súlya az amerikai gazdaság egészében a konjunkturális visszaesés hatására. A Wall Street nem lesz olyan fontos és jelentős része a gazdaságnak, mint volt a 70-es, 80-as években, nem fogja annak felét sem kitenni - mondta Obama a New York Times Magazinban.

Az internetnek köszönhetően nyert Obama? 

Az Egyesült Államok felnőtt lakosainak több mint a fele olvasott politikával foglalkozó honlapokat, harmada pedig másokkal is megosztotta a véleményét az interneten az elnökjelöltekről a választások idején.

"A kormánynak nem volt választása" 

Még nem ért véget az amerikai gazdaság válsága, de már érzékelhetők a javulás jelei - mondta Barack Obama elnök keddi beszédében a washingtoni Georgetown Egyetemen.

Elszólta magát a cseh miniszterelnök? 

A cseh EU-elnökség cáfolja azokat az értesüléseket, melyek szerint Mirek Topolánek miniszterelnök a héten úgy utalt volna az Egyesült Államok gazdaságélénkítő csomagjára, hogy az maga „a pokolba vezető út". Az elnökség szerint a miniszterelnököt félreértelmezték. Az amerikai elnök, Barack Obama április 5-én tesz látogatást Prágába, hogy részt vegyen a transzatlanti csúcstalálkozón.

Drága a zöldség? Termelje meg otthon! 

A gazdasági visszaesés miatt egyre többen adják a fejüket kertészkedésre az Egyesült Államokban; még a First Lady is veteményez a Fehér Ház kertjében.

Költsünk vagy a bankokat regulázzuk? 

A nemzetközi gazdasági válság megfékezésére globális gazdaságösztönző lépéseket szorgalmaz az Egyesült Államok, és ez törést okozhat Amerika és Európa között, amely inkább a pénzügyi újraszabályozásra törekszik, írta a The Wall Street Journal.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Új sztárszakma a magyar munkaerőpiacon

Új sztárszakma a magyar munkaerőpiacon  

A pénzügyi-számviteli területen dolgozók aktuális helyzete hasonló, mint a mérnököké és az IT szakembereké volt pár évvel ezelőtt.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Ez a 100 bolt is biztosan zárva lesz december 24-én és 31-én

Ez a 100 bolt is biztosan zárva lesz december 24-én és 31-én 

December 24-én és 31-én is zárva tart a DIEGO teljes magyarországi bolthálózata – erről határoztak az üzleteket üzemeltető franchise partnerek azt elősegítendő, hogy a munkavállalók és a családi vállalkozások tagjai egyaránt a szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo