Ők is lent kezdték: híresek és gazdagok első állásai

Nem minden milliomos és milliárdos születik gazdag családba. Kamaszként a szünidőben azok is el-elszegődtek valamilyen idényjellegű munkára, vagy dolgoztak az egyetem alatt, akik ma már dúskálnak. Nem találná ki, melyik mogul és politikus milyen szerény, sőt hajmeresztő vagy nevetséges helyeken kezdte pályafutását.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hillary Clinton

Nehéz döntések című 2014-ben megjelent könyvében a most az amerikai elnöki tisztre pályázó Clinton bevallotta, hogy első fizető állásai a következő voltak: bébiszitterként keresett pénzt 13 évesen, majd néhány mérföldre a Chicago külvárosában lévő otthonától, egy parkban hetente három nap egy vagont kellett vonszolnia, mely tele volt labdákkal, baseballütőkkel és ugrálókötelekkel. Magyarán a játszadozó jónép után takarította el a hátrahagyott eszközöket. "Szüleim hittek a kemény munkában és hogy az ember magára hagyatkozzon, és tettek róla, hogy a gyerekeik tanulják meg a dollár értékét és méltányolják az elvégzett kemény munka méltóságát."

Hillary Clinton külügyminisztersége idején
(fotók: wikipedia)

 

Donald Trump

Donald Trump (aki az USA következő elnöke is lehet) apja ugyan sikeres ingatlanfejlesztő volt, fiára mégis rákényszerítette, hogy alsó szintű munkával szerezzen tapasztalatot. Fivérével együtt eldobott italos üvegeket kellett összegyűjtenie apja építkezésein.

Donald Trump

Bernie Sanders

A demokrata párti elnökjelöltségért versenyző, és azt nagy eséllyel meg nem kapó Bernie Sanders vermonti szenátor az "ellenkultúra" fenegyereke volt, tüntető-demonstráló emberi jogi aktivista és csupa alkalmi munkával tartotta el magát. Készített dokumentumfilmet, de kipróbálta magát asztalosként is, míg 39 évesen meg nem választották a vermonti Burlington polgármesterévé 1981-ben.

Bernie Sanders

Warren Buffett

A világ egyik leggazdagabb embere 13 évesen újságkihordó volt. A The Washington Post példányait hordta ki. És ugyanebben az évben 1200 dollárnyi félretett pénzéből termőföldet vett. 16 hektár felvásárlására futotta neki a pénzből. Befektetéseivel azóta  kiérdemelte az "omahai bölcs" becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Ide kattinva olvashatja jó tanácsait.

Warren Buffet Obamával tárgyal a Fehér Házban.

T. Boone Pickens

Az olajbáró szintén újságot hordott ki, csak ő egy évvel fiatalabban kezdte, mint Buffett. Eleinte 28 házzal kezdte, aztán végül 156 otthont szolgált ki, mert átvette a konkurenciától a megbízásokat. Ez tanította meg az "akvizíció" fontosságára. Arról nem szól a fáma, hogy fizetett-e a konkurens újságkihordónak a melója átvételéért, de mivel az akvizíció szót használja, akkor vélhetően igen.

T. Boone Pickens
(kép: www.boonepickens.com)

Mark Cuban

A Dallas Mavericks csapat milliárdos tulajdonosa szemeteszsákokat árult (méghozzá házaló ügynökként, ajtókon kopogtatva), mert apja azt mondta neki, hogy ha meg akarja venni azt a sportcipőt, amit kinézett magának, nyugodtan keresse meg rá a pénzt maga. Cuban 12 éves volt ekkor. A zsákokat egyébként apja adta neki és ő 3 dollárral többért adta el őket, mint amennyiért a papa megvette azokat.

Mark Cuban

Lloyd Blankfein

A Goldman Sachs első embere a bronxi Yankee stadionban árult nassolni valót. Blankfein egyébként lakótelepen nőtt fel Brooklynban.

Lloyd Blankfein
(fotó: Goldman Sachs)

Jacki Zehner

Az első nő, akit partnerré választottak a Goldman Sachs-nél hot dogot árult tinédzserként Kanadában. Ő is a sportpályák mellett. Nagy volt a forgalom, iparkodnia kellett, s ez jó tanulóiskolának bizonyult a Wall Street-i részvénykereskedéshez.

Jacki Zehner
(fotó: www.jackizehner.com)

Richard Branson

A milliárdos kalandor már a kezdet kezdetétől magának dolgozott, nem másoknak. Tizenegy évesen madarakat arapapagájokat nevelt és árult haverjával Nik Powellel (aki később filmproducer lett). Csakhogy a szárnyasok gyorsabban sokasodtak, minthogy el tudták volna adni őket az osztálytársaknak. Ekkor kezdtek más üzleti lehetőségek után nézni. A következő ötletük az volt, hogy erdei fenyőket termesztenek, de a nyulak megrágcsálták őket, mielőtt magasra nőttek volna. Branson azóta is gyakran vált ágazatot és igazi rocksztár a vállalkozók között.

Richard Branson
(fotó: Virgin)

Marissa Mayer

Az eladásra váró Yahoo első embere tizenhat évesen élelmiszerboltban volt eladó a wisconsini Wausau-ban. Később azt mondta, sokat tanult belőle a családi büdzsé beosztásáról. Az üzletasszony meglehetősen elszánt, például mindössze két hét szülési szabadság után visszavette vezetői posztját annak idején.

Marissa Mayer
(fotó: Twitter)

Michael Bloomberg

Mialatt a John Hopkins University-n tanult, szabadidejében egy gépkocsiparkolóban dolgozott. Aztán mire vitte? Milliárdos és New York polgármestere lett.

Michael Bloomberg
(fotó: www.mikebloomberg.com)

Beth Comstock

Ott volt a Hulu streaming-szolgáltató létrehozásánál, majd a General Electric első női alelnöke lett. A középiskola első éve után nyáron a Rubbermaid cég egyik gyárában dolgozott, ahol konyhai eszközöket gyártott.

Beth Comstock
(fotó: GE)

David Murdock

A világ legnagyobb gyümölcskereskedőjének számító Dole Foods 91 éves elnök-vezérigazgatója, aki tervbe vette, hogy megéli 125. születésnapját is, otthagyta a középiskola első osztályát, hogy munkába álljon, ugyanis szegény volt. Először egy benzinkútnál dolgozott, mielőtt 1943-ben besorozták a hadseregbe.

David Murdock
(fotó: dhmri.org)

Barack Obama

A nyári szünidőben Honolulun elment fagylaltot árulni a Baskin-Robbins fagyibolt hálózathoz.

Barack Obama, vagyis POTUS (President of the United States)
(fotó: www.whitehouse.gov)

Oprah Winfrey

Ő is a helyi élelmiszerboltban segédkezett, mint oly sokan mások.

Oprah Winfrey
(fotó: www.supersoul.tv)

Jeff Bezos

Ha bárki úgy gondolja, hogy a gyorsétteremben robotolni snassz, vigasztalja a tudat, hogy az Amazon alapítója is ott kezdte. A szünidőben. Persze neki is nehezen ment tartani a gyors tempót, de valahogy csak sikerülhetett, mert nem rúgták ki.

Jeff Bezos
(fotó: Twitter)

Madeleine Albright

A volt amerikai külügyminiszterről tartja magát a pletyka hazájában, Csehországban, hogy értékes festményekkel ment el a családja Amerikába. Fiatalon azonban neki is dolgoznia kellett új hazájában, az USA-ban. Mit csinált hát? Melltartókat árult egy denveri nagyáruházban.

Madeleine Albright, volt amerikai külügyminiszter
(fotó: www.albrightstonebridge.com)

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo