Hátráltatja a bíróság a klímavédelmet

Az USA Legfelsőbb Bírósága ideiglenesen felfüggesztette a széntüzeléses erőművek üvegházgázkibocsátását csökkentő rendeleteket. Obama bizakodó, hogy a fellebbezés eredményes lesz. Amerika egyébként e programcsomag nélkül is képes lesz teljesíteni a párizsi klímaegyezményben előírt vállalásokat.

Barack Obama 2010-ben próbálta keresztülverekedni az amerikai törvényhozás alsó és felső házán a klímatörvényt, ám a republikánus szenátorok ellenálltak a kezdeményezésnek. (Az alsó háznak számító House of Representatives-ben – Képviselőházban – elfogadták a törvényt, igaz, egy lebutított verzióban.)

Újraválasztásakor, 2012-ben Obama hangsúlyozta, hogy második terminusa központi feladata lesz az éghajlatvédelmi szabályozás megteremtése. Ha kell, klímatörvény híján, kizárólag a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) rendeletein keresztül. Ez elé állított akadályokat a Legfelsőbb Bíróság a múlt héten, amikor úgy döntött, hogy felfüggeszti a Tiszta Energia Terv alkalmazását.

Mit ír elő?
A Legfelsőbb Bíróság által ideiglenesen felfüggesztett Tiszta Energia Terv – mely a releváns EPA-rendeletek gyűjtőneve –2030-ra 32 százalékkal csökkentené az amerikai erőművek légszennyezését a 2005-ös bázisévhez képest.
A szabályozás kitért a higanyszennyezésre is.
Minden tagállamnak 2016 szeptemberéig kellene benyújtania a terveket arról, hogyan képzeli a kibocsátás visszaszorítását.
Obama meghökkent

A világon szinten mindenütt az építőipar, a cementgyárak és az energiaszektor tartoznak a legnagyobb kibocsátók közé, kéményeik füstölésének törvényi erejű visszaszorítása tehát elengedhetetlen az emissziócsökkentés megvalósításához.

Az USA Legfelsőbb Bírósága azonban 5-4 arányban helyt adott a felfüggesztetési kérelmeknek, melyeket 27 tagállam és számos fosszilis vállalat, illetve üzleti szövetségek nyújtottak be. A szabályozás leghevesebb ellenzői természetesen a szén-, kőolaj- és palagáz-kitermelésben érdekelt tagállamok voltak, mint Nyugat-Virginia és Texas. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara is azon csoportok között volt, melyek egyetértettek a törvény bírósági úton történő megtámadásával.

A bíróság 5 konzervatív tagja mind támogatta a tagállamok kérelmét. A jegyzőkönyvbe azonban azt is belevették, hogy a 4 liberális tag nem adott volna helyt a keresetnek.

Az EPA-rendeletek a megújuló energiákra való fokozatos átállást is előírták. Obama elnök "szokatlannak" nevezte a döntést, és ezzel nincs egyedül. Szinte minden objektív hírelemző így értelmezte a felfüggesztő határozatot. "Biztosan vagyunk benne, hogy a tervezet biztos jogi alapokon áll" – mondta az amerikai elnök, rámutatva, hogy éppen a Legfelsőbb Bíróság volt az, mely felkérte az EPA-t, szabályozza a szén-dioxid-kibocsátást a Tiszta Levegő Törvény hatálya alatt, ha a tudósok kimutatják, hogy ez az üvegházgáz ártalmas a nép egészségére. (Hát ártalmas.)

Milliódolláros mosoly. Barack Obama még az év végéig tehet valamit az éghajlat érdekében.
Fotó: freeimages

Eric Schultz, a Fehér Ház sajtószóvivője hangsúlyozta, a kormány álláspontja szerint az USA a megtámadott EPA-rendeletek nélkül is képes lesz teljesíteni párizsi emissziós vállalásait. Gina McCarthy, az EPA vezetője hasonlóképp fogalmazott: a klímavédelem folyik tovább: "Nem fognak leállítani minket."

A klímavédelmi eszközök között említette az adókedvezményt, melyet a megújuló energiákra adnának.

Érvelés
Miért tartják jogszerűtlennek a tagállamok és a fosszilis szektor szereplői az EPA rendelkezéseit, melyek megtestesítik Fehér Ház klímapolitikáját?
A kabinet szerint a Tiszta Levegő Törvény ad jogalapot az erőművek kibocsátásának szabályozására (vagyis a légszennyezés hatósági eszközökkel történő visszaszorítására). Az ellentábor szerint a kormánynak nincs jogköre arra, hogy a tagállamok légszennyezésébe beleszóljon.
Milyen alapon? A szabályozás ellenzői jogszerűtlennek ítélték azt, a bíróság pedig ennek megállapítását rendelte el, s amíg a vizsgálat véget nem ér, addig az erőművek szorongatása fel van függesztve. Ám a világsajtóban napvilágot látott ecikkek sem magyarázták meg, mi a tiltakozásuk jogi alapja. Csak annyi tudni, Nyugat-Virginia és Texas vezetése azt állítja, a törvény tönkretenné a gazdaságukat. Nem veszett hát el a reményt, hogy Obama politikai örökségének mégis csak sarokköve marad a klímavédelem.

A Fehér Ház egyik vezető beosztású hivatalnoka szerint az USA a szóban forgó szabályozáson kívül más jogi eszközöket is bevethet az emisszió csökkentésére, hogy továbbra is példamutató, vezető szerepet tölthessen be nemzetközileg a klímavédelemben.

Az államok utálják, a városok szeretik

Ez a feladat azonban már alighanem az utódjára fog hárulni. Ha Donald Trumpot választják meg, ő aligha fogja strapálni magát: nemrég egy tévéinterjújában szkepticizmusát fejezte ki afelől, hogy a klímaváltozás valós dolog lenne, amit emberek okoznak a légszennyezésükkel.

Csakhogy ez azt is jelenti, hogy az idei év nagyjából el fog menni a kérdés tisztázásával és már Obama utódjára hárul a döntés, vajon folytatja-e a klímapolitikát. Ha republikánus elnök jut az elnöki székbe az őszi választáson, mandátumát 2017-ben megkezdve aligha fog a klímavédelem kérdésében bármit is cselekedni, mert a republikánus politikusok nagy része klímaváltozás-tagadó és az olajlobbi érdekeit képviseli.

Az EPA-szabályozásnak egyébként támogatói is akadtak. Csakhogy ezek városok, melyek a leginkább megszenvedik a légszennyezést. (Az erőművek rendszerint a közvetlen közelükben van.) A National League of Cities, EPÁ-t támogató dokumentumokat juttatott el a bírósághoz. Ez a tömörülés 19 000 várost képvisel!

A piac sem hiszi
A széniparban érintett cégek árfolyama 7 %-kal nőtt Amerikában a bíróság bejelentésének napján, de nem maradt tartós az öröm, a nap végén már 3 %-ot estek a részvényeik.
Elemzők ebből arra következtettek, hogy a piac sem igazán hiszi el, hogy a bíróságon helyt fog állni a 27 tagállam követelése. A vizsgálat a Fehér Háznak és az EPA-nak fog igazat adni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo