Felvásárlás cikkek


Pezseg a magyarországi vállalatfelvásárlási piac

Pezseg a magyarországi vállalatfelvásárlási piac 

A globális M&A piac aktivitásában mind a tranzakciós szám, mind érték tekintetében visszaesés volt tapasztalható 2023-ban.
Felvásárlásokat terveznek a vezérigazgatók a válság kezelésére

Felvásárlásokat terveznek a vezérigazgatók a válság kezelésére 

Ez a TOP5 külső kockázat a CEO-k szerint.
Bankfelvásárlás után: mi lesz a Sopron Bank ügyfeleivel? Tisztázódott

Bankfelvásárlás után: mi lesz a Sopron Bank ügyfeleivel? Tisztázódott  

A Sopron Bank ügyfelei a MagNet Bank állományában maradnak.
Felvásároltak egy bankot, a név is változik

Felvásároltak egy bankot, a név is változik  

A hollandiai székhelyű Trive Financial Holding felvásárolta a Sopron Bankot, amely ezentúl Trive Bank Hungary Zrt. néven szolgálja majd ki ügyfeleit.
Új vezetők kerültek a Vodafone élére

Új vezetők kerültek a Vodafone élére  

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak.
Biztosítót vesz a magyar állam

Biztosítót vesz a magyar állam  

Az állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megvásárolja a Posta Biztosítót.
Vizsgálódik a GVH egy felvásárlás után az építőiparban

Vizsgálódik a GVH egy felvásárlás után az építőiparban 

Eljárást indított egy összefonódás miatt a versenyhivatal.
Egyre nagyobb a mozgolódás a magyar cégfelvásárlási piacon

Egyre nagyobb a mozgolódás a magyar cégfelvásárlási piacon 

A globális és regionális csökkenés ellenére a hazai tranzakciós piac 2020-ban is növekedni tudott a tranzakciók számát tekintve. A Deloitte hazai piacot vizsgáló M&A piaci tanulmányából az is kiderül, hogy Magyarországon a tavalyi évben a legerősebb tranzakciós aktivitást a fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazatokban mérték.
Fordulat: igazi felvásárlási hullámot hozhat az év

Fordulat: igazi felvásárlási hullámot hozhat az év 

Világszerte új lendületet kaptak a vállalati összeolvadások és felvásárlások 2020 második felében, és ez a növekedés idén tovább folytatódhat – mutat rá az EY nemzetközi tanulmánya.
Bevásárolt az MVM – ezt a céget vették meg

Bevásárolt az MVM – ezt a céget vették meg 

Az MVM Energetika Zrt. adásvételi szerződést írt alá az ÉMÁSZ Zrt.-vel az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról - közölte az energetikai társaság.

Csak átmeneti zavart okozott a járvány: nem csökken a felvásárlási kedv 

A Mazars és a Mergermarket közös idei jelentése alapján csak átmeneti zavart okozott a közép-kelet-európai (CEE) országok összeolvadási és felvásárlási (M&A) piacán a koronavírus-járvány, miután az üzletkötési kedv az év második felében ismét fellendült.

Ez jelentheti a válságból való gyors kilábalás egyik kulcsát 

Látványos megtérülésre számíthatnak a gazdasági krízisre gyors portfólió-felülvizsgálattal reagáló vállalkozások – mutat rá az EY nemzetközi tanulmánya. A globális válságból való kilábalás során a tőkebefektetések kulcsfontosságúvá válnak a cégek átalakulása és jövőbeni növekedése szempontjából.

Továbbra is az ingatlanpiac a legvonzóbb befektetés 

Mérséklődött tavaly a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a megelőző év eredményeihez képest – derül ki az EY friss elemzéséből. A legvonzóbb befektetési célpont az ingatlan és a technológiai szektor.

Nagyot mentek a hazai cégfelvásárlások 

Jól pörgött tavaly a vállalatfelvásárlási piac. Globálisan 8166 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, ami 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban publikált hasonló adatokat.

Konszolidálódik a régiós bankpiac 

Növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének javulása jellemzi a közép- és kelet-európai régió és a balti térség bankszektorait, amelyet a pozitív makrogazdasági folyamatok is támogatnak. Az elmúlt években számottevő aktivitás volt tapasztalható a banki fúziók és felvásárlások piacán a régióban, mely konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet.

Az ingatlan a legvonzóbb befektetés 

Tovább bővült a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a tranzakciók számát tekintve. Az idei év első hat hónapjában 66 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon, ezzel a piac becsült mérete elérte a 2,3 milliárd dolláros értéket - derül ki az EY legfrissebb elemzéséből.

Bizakodók a családi vállalkozások, de van mitől félniük 

A családi vállalkozások kétharmada a bevétele és nyeresége növekedését prognosztizálja a következő 12 hónapra, derül ki a Deloitte Private felméréséből. Az ilyen cégek a fejlődésüket főleg belső erőforrásokkal finanszírozzák, a tőzsdei megjelenést csak kevesen fontolgatják, ugyanakkor a lízing vagy hitellehetőségekkel egyre bátrabban élnek.

Miért kell a Costa a Coca-Colának? 

Az eddigi hűsítő italai mellett a forró italok piacára is belépne a Coca-Cola amerikai üdítőitalgyártó, a cég bejelentette, hogy 5,1 milliárd dollárért felvásárolja a brit Costa Caffe-t, ezzel szélesítve eddigi termékkörét.

A bíróság szerint rákot okoz a világ legnépszerűbb gyomirtó szere 

Több mint nyolcszáz ember pereli a Monsantót. Az egyik haldokló perét gyorsított eljárásban folytatták le. A világ legnépszerűbb növényvédőszeréről mondta ki San Franciscóban a bíróság, hogy rákot okozott az iskolai pályafelügyelőnek. Hasonló perek ezrei zúdulhatnak a gyomirtót gyártó Monsantóra, melyet júniusban vásárolt fel a Bayer. Lehet, hogy a biotermesztés új korszaka kezdődik ezzel?

Folytatódik a booking.com kiszorítása 

A francia Accor megvette a svájci Mövenpick cég szállodáit, összesen 20.000 szobával. Ezzel folytatódik a szállodaipar koncentrációja – azért is, hogy ne függjenek a nagy “beszállítóktól”, a booking.com-tól és társaitól.

Széllel szemben: elavult erőművekre teszi fel vagyonát a cseh milliárdos 

A Csehország hatodik leggazdagabb emberének tartott Pavel Tykac a vagyonából egy milliárd eurót költene arra, hogy felvásároljon elöregedő szén- és gáztüzelésű erőműveket Európában, valamint az Egyesült Államokban – írja az NRGreport.

Kínaiak erősítenek a cégfelvásárlási piacon 

A növekvő politikai bizonytalanság hatására visszaeshet a felvásárlási és fúziós tranzakciók száma 2017-ben az előző évi várakozásokhoz képest. Míg 2016-ban a vállalatok 64%-a számított növekedésre, idén már alig több mint a fele. A Roland Berger Private Equity Outlook tanulmányát különböző európai prognózisok alapján készítették, de kiegészítve a görög és angol kilátásokkal, amelyek még az átlagnál is borúlátóbbak.

Cégvásárlás, de hogyan? 

Egyre több magyar befektető gondolkodik cégvásárlásban: nemcsak a növekedés kényszere, hanem sokszor a tehetséges munkaerő megszerzésének vágya is most már ebbe az irányba hajtja a vállalkozásokat. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével megmutatjuk hogyan érdemes belefogni a felvásárlásba.

Indulhat a roham a magyar cégekért 

Továbbra is kivárás jellemzi a cégfelvásárlásokat a közép-kelet európai régióban. 2016 harmadik negyedévében mindössze 45 üzlet köttetett, 2,3 Mrd USD értékben az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén. Ez 43%-os visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest; ezzel az elmúlt 8 év legalacsonyabb teljesítményét nyújtva. Az országokon belüli akvizíciók domináltak, de csökkent a magántőke befektetések volumene – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Már csak az új idény segíthet a termesztőkön 

Mi az, amit 40 forintos önköltségi áron állítottak elő, de az áruházakban 100, az utak mentén 70, a nagybani piacon pedig 50 forintért árultak?

Kína már nem lopja, hanem megveszi a találmányokat 

Időnként olyan összefonódásokat és visszásságokat lehet felfedezni, mely felveti annak a gyanúját, a felvásárlási célpont rossz piaci helyzetbe kerülését a felvásárló váltotta ki körmönfont módon, hogy olcsón tudjon megszerezni egy technológiai megoldást. Itt a legújabb összeesküvés-elmélet.

Cégeladás: előbb itthon érdemes körülnézni 

Magyarországon is folynak licitek a vonzó felvásárlási célpontokért. De először itthon érdemes szert tenni jelentős befektetőkre, mielőtt külföldi vevőre kacsingatnának a vállalkozások.

Tajvani titkok Pápán 

Bár a Pápai Hús új tajvani tulajdonosának az üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, a konkurencia mégis örül a felszámolástól csődeljárásig bukdácsoló versenytárssal kapcsolatos fejleményeknek. Na de miért is?

Bekeményít a GVH 

A cégvásárlások és összeolvadások számos versenyjogi buktatót rejtenek magukban. Erre világítanak rá a Gazdasági Versenyhivatal közelmúltbeli határozatai is, amelyekben a hatóság kétszer egymás után is többmilliós bírságot szabott ki a szabályok megszegőire. Az EU joggyakorlatához képest ez még mindig csak az út elejének tűnik, de nem kizárt, hogy a jövőben szigorúbb fellépésre számíthatnak a vállalatok a GVH részéről – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Kapkodnak a versenytársak a magyar cégek után 

A Jeremie-alapok kifutásával illetve a magyar cégvezetői réteg elöregedésével mind több eladó cég jelenik majd meg az elkövetkező időszakban a piacon és a vevők is egyre aktívabbak, ugyanakkor fontos látni, hogy az eddigi felvásárlások jelentős részét éppen a konkurencia hajtotta végre

A MagNeté lesz a Korona 

A MagNet Bank 2016. április 12-én kapta meg a felügyeleti befolyásszerzési engedélyt a Korona Kredit Zrt. akvizíciójához. Ezzel a felvásárlással a MagNet Bank közel megduplázhatja jelzáloghiteles ügyfelei számát.

Nagy lehetőség az autóipari beszállítók előtt 

A legtöbb vállalati összeolvadás és felvásárlás idén is az IT-, a technológiai és az energiaszektorban várható Magyarországon, ugyanakkor a piac értéknövekedéséhez ebben az évben a pénzügyi szektor ügyletei is jelentős mértékben hozzájárulhatnak. Az elkövetkezendő években pedig várhatóan az autóiparban számíthatunk majd nagyobb befektetői aktivitásra – derül ki a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda piaci prognózisából.

A Jeremie vége felpörgetheti a felvásárlásokat 

A régiónk előkelő helyen szerepel a nemzetközi vállalatfelvásárlások listáján, hazánkban a kipörgő Jeremie-alapok miatt megnövekedhet a befektetők aktivitása és az is érdekes, ami a magyar médiapiacon zajlik.

Egyre nagyobbak a nagyvállalatok és ez már gond 

Az elmúlt évtizedekben világszerte a nagyvállalatok erősödésének lehettünk tanúi a telkom, a légiközlekedési és az egészségügyi szektorban. Ez nem kis részben a fúzióknak köszönhető. Közgazdászok szerint ez az erőkoncentráció káros a gazdaságra és a fogyasztókra nézve.

Tényleg kelendőbbek a magyar cégek 

A tavalyi azonos időszak közel másfélszeresére nőtt a vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2015 első hat hónapjában Magyarországon. Az IT és a technológiai vállalatok jelentik továbbra is a legvonzóbb befektetési célpontot, míg a legnagyobb, külföldre irányuló hazai befektetéseket a MOL és az OTP Bank zárta – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.

Vonzó célpontok a magyar cégek 

Az év első felében óriás tranzakciók fémjelezték az európai vállalati fúziós piacot, és itthon is több meghatározó cég eladására került sor, elsősorban az élelmiszeriparban. Magyarország a régión belül kiemelkedően vonzó befektetési célpontnak számít, mivel jelentős növekedési potenciállal rendelkező cégekben lehet tulajdonrészt szerezni, és ezáltal a régiós terjeszkedést magyar központból irányítani – derül ki a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda elemzéséből.

Márkanév: megfoghatatlan pénz 

Tervezhető adóterhek, mérhetőbb hatékonyság, vállalatfelvásárlás esetén akár többszörös felár elérése, illetve jelentősen javuló finanszírozási és befektetési esélyek – néhány fontos előny, ami mindenképpen indokolttá teszi egyes immateriális javak, így például a márkaérték meghatározását és a mérlegben való szerepeltetését – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

CRH Részvénytársaság lezárta a Holcim Észak-Duna régió megvásárlását 

A nemzetközi építőanyagipari csoport, a CRH Részvénytársaság bejelentette, hogy befejeződött a Holcim Észak-Duna régió (Holcim Bécs, Holcim Szlovákia, Holcim Magyarország Kft, ecorec, TransPlus és Pultrans) felvásárlása.

Felvásárolta a BankRációt.hu-t az ingatlan.com 

A hitelajánlatokat egy helyen összesítő BankRáció.hu-t felvásárolta az ingatlan.com. Ezzel immár egy helyen, az ingatlan.com oldalán a lakáshirdetésekhez kapcsolódva érhetők el a legkedvezőbb hitellehetőségek a hazai érdeklődők számára.

Egyre gyakrabban potyognak ki csontvázak a cégek szekrényeiből 

2014-ben nőtt a vállalatfelvásárlások száma és a nem fizető átstrukturált hitelek aránya is, ezért egyre gyakrabban került sor cégek átvilágítására, amikor sorra potyognak ki a csontvázak a szekrényekből. A BDO Magyarország alábbi összeállítása a leggyakoribb feltárt problémákat ismerteti.

Ősszel kelendőbbek a cégek 

Az idei első negyedévben világszerte 1513 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 133 milliárd dollár értékben. A piac teljesítménye az előző év hasonló időszakához képest volumenben 19, míg összértékben 12 százalékkal marad el – közölte a BDO Magyarország.

Faktorházat vett a MagNet Bank 

Portfólió-bővítést hajtott végre a MagNet Bank a CE Faktor Zrt. megvásárlásával. A pénzintézet 2014 decemberében kapta meg a felügyeleti engedélyt az akvizícióhoz, jelenleg zajlik az integráció.

Magyarok veszik az ígéretes magyar cégeket 

Kétszámjegyű növekedés következett be tavaly az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán Magyarországon, a tranzakciók száma 12 százalékkal, a piac becsült mérete pedig 18 százalékkal nőtt 2013-hoz képest. A befektetők elsődleges célpontjai már hagyományosan, ismét az IT és a technológiai vállalatok voltak.

Kínai beruházások: a nagy falat 

Kína vállalkozói és pénzemberei a belföldi piac elmúlt évtizedben tapasztalt, robbanásszerű növekedésének köszönhetően igencsak tőkeerősek lettek. A készpénzben dúskáló ázsiai befektetők fantáziát látnak a jól teljesítő európai cégekben éppúgy, mint a recesszió miatt meggyengült, olcsón felvásárolható vállalkozásokban.

Mások optimisták – mi nem annyira 

2014-ben a válság óta a legjobb évét zárta az M&A piac. Magyarországon és Közép-Kelet-Európában a kilátások továbbra is bizonytalanok, 2013 óta regionális szinten felére csökkent a tranzakciók összértéke.

Forró év elé néz a felvásárlási piac 

Tavaly az év második felében megfordult a globális cégfelvásárlási piacot három éve uraló csökkenő tendencia, miközben a cégek felvásárlási kedve és kapacitása egyaránt tovább emelkedett. 2015-ben felforrósodhat a tranzakciós piac.

A magyar IT és vegyipari cégeket szeretik a befektetők 

Növekedésnek indult a vállalati tranzakciós piac a közép- és délkelet-európai régióban: 2014 első félévében mintegy 40 százalékkal nőtt az üzletkötések értéke az egy évvel korábbiakhoz képest. A befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az IT és a technológiai vállalatok voltak.

Válság előtti szinten a bizalom 

Újra a válság előtti szinten a világ vállalatvezetőinek gazdasági fejlődésbe vetett bizalma: a cégek 40 százaléka tervez akvizíciót, amelynek köszönhetően a vállalati felvásárlások és értékesítések (M&A) száma és értéke is elérheti a 2006-os szintet – derül ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo