A Jeremie vége felpörgetheti a felvásárlásokat

A régiónk előkelő helyen szerepel a nemzetközi vállalatfelvásárlások listáján, hazánkban a kipörgő Jeremie-alapok miatt megnövekedhet a befektetők aktivitása és az is érdekes, ami a magyar médiapiacon zajlik.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Flick

Globálisan 7 880 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre tavaly, ami hét százalékkal kevesebb a 2014-es értéknél. A tranzakciók összértéke 683 milliárd dollár volt, hat százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.

Régiók szerint vizsgálva tavaly a legnagyobb növekedést Kína és India érte el, mindkét piacon 30 százalékkal nőtt a felvásárlások száma. Ugyanakkor Észak-Amerikában ugyanebben az időszakban 2 048 tranzakciót regisztráltak, ami 22 százalékos csökkenést jelent. A többi régió e két szélsőérték között teljesített, többnyire mérsékelt csökkenéssel zárva a tavalyi évet.

Az energia, a média, na meg a kicsik

„A hazai piacon 2016-ben a pénzügyi és az energetikai szektorban várunk jelentős aktivitás bővülést az elmúlt időszakhoz képest, ami mellett várakozásunk szerint az IT szektor iránti érdeklődés is szinten marad majd. Érdekes lesz megfigyelni, hogy az elkövetkező néhány évben a médiapiacon megfigyelhető tranzakciók száma és értéke emelkedésnek indul-e a tavalyi év után. Az idei évben lejár a JEREMIE-alapok forráskihelyezésre kiírt határideje, így a kisebb méretű kockázati tőkebefektetések területén is növekvő tranzakciószám és volumen várható a következő időszakban” – magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

Fel kell öltöztetni a menyasszonyt a jó üzlethez
Több száz eladó ígéretes magyar cég jelenhet meg az elkövetkező időszakban a piacon, ami az eladási ár csökkenéséhez is vezethet. De vannak jelek, ami miatt mégis megérheti az elkövetkező időszakban piacra dobni a cégünket – véli Horgos Lénárd, a HVCA elnökségi tagja.
A szektorokat tekintve csupán a technológia és média, valamint a gyógyszeripar, gyógyászat ésbBiotechnológia területén nőtt a felvásárlási aktivitás 2015-ben, a többi területen szignifikáns visszaesés zajlott. Különösen az energia, bányászat és közmű szektorban volt szembetűnő a passzivitás (24 százalékkal esett vissza tranzakciók volumene), ami nyilvánvaló következménye volt a kőolaj- és földgázárak drasztikus zuhanásának.

A BDO International szerint a várható tranzakciók felét három régióban: Észak-Amerikában, Kínában, illetve a FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban fogják lebonyolítani. Szektorok szerint az Ipar, Vegyipar szektorban zajlik majd le a tranzakciók mintegy negyede (24%), a második legaktívabb szektor a Technológia és Média szektor lesz. Az idei évben várhatóan ismét magára talál majd az Energia, Bányászat és Közmű szektor, ugyanakkor a legnagyobb visszaesés tavalyhoz képest az Üzleti Szolgáltatások, illetve a Gyógyszeripar, Gyógyászat és Biotechnológia szektorokban várható.

Tíz startupból kilenc totál csőd, de az az egy…
Think.bdpest néven rendeztek régiós innovációs konferenciát Magyarországon, melynek legfontosabb témája az volt, hogy hogyan segíthetik a startupok a hazai gazdaság növekedését. Az itthoni innovációs kultúra egyelőre több sebből vérzik, de az olyan új módszerek, mint a „startup gyár” modell segíthetik a felzárkózást.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo