Tényleg kelendőbbek a magyar cégek

A tavalyi azonos időszak közel másfélszeresére nőtt a vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2015 első hat hónapjában Magyarországon. Az IT és a technológiai vállalatok jelentik továbbra is a legvonzóbb befektetési célpontot, míg a legnagyobb, külföldre irányuló hazai befektetéseket a MOL és az OTP Bank zárta – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A magyarországi M&A piacon a lezárt tranzakciók számát tekintve 2011 óta a legsikeresebb első féléves eredményt mutatja 2015 első hat hónapja. Az idén júliusig megvalósult 70 ügylet 46 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszaki értéket. Ezzel párhuzamosan a közép- és dél-európai régióban összesen 647 tranzakciót hoztak az első félévben nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 16,5 milliárd dollárt. A tranzakciószám alapján Törökország (155), Lengyelország (117) és Csehország (98) áll az élen, míg Magyarország a 70 tranzakcióval az ötödik helyen szerepel a listán.

A nyilvánosságra hozott adatok alapján a hazai M&A piac becsült értéke 0,8 milliárd dollár volt 2015 első félévében, ami 2014 hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést jelent, azonban a tavalyi év második félévhez viszonyítva 24 százalékos növekedés figyelhető meg. A 100 millió dollár alatti hazai tranzakciók átlagos értéke elérte a 4,3 millió dollárt.

A magyarországi tranzakciós piacon továbbra is a belföldi ügyletek voltak többségben, a tranzakciók 60 százalékánál a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A külföldi vevők közül legaktívabbnak a nagy-britanniai befektetők bizonyultak 5 ügylettel, amit az Egyesült Államok, valamint Ausztria és Svájc befektetői követnek 4, illetve 3-3 tranzakcióval. A Magyarországról külföldre irányuló felvásárlások legmeghatározóbb hazai befektetőivé a MOL és az OTP Bank léptek elő, amelyek a négy nyilvánosságra hozott tranzakción három-egy arányban osztoztak.

Vonzó célpontok a magyar cégek
Az év első felében óriás tranzakciók fémjelezték az európai vállalati fúziós piacot, és itthon is több meghatározó cég eladására került sor, elsősorban az élelmiszeriparban. Magyarország a régión belül kiemelkedően vonzó befektetési célpontnak számít, mivel jelentős növekedési potenciállal rendelkező cégekben lehet tulajdonrészt szerezni, és ezáltal a régiós terjeszkedést magyar központból irányítani.
„A tranzakciók számának megugrása mellett nőtt ugyan a magyar tranzakciós piac becsült mérete is, de megfigyelhető, hogy a piacon még mindig az alacsonyabb értékű tranzakciók vannak többségben.” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

A közép- és dél-európai régióban a tranzakciók számát tekintve az IT, a feldolgozó-, illetve az élelmiszeripar végzett az élen, a tranzakciók átlagos nagysága alapján pedig a banki és pénzügyi szolgáltatások (79,9 millió dollár), az élelmiszeripar (69,5 millió dollár), illetve a gyógyszeripar (65 millió dollár) volt a három legvonzóbb ágazat. A régióban az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma, míg a régiós piac becsült mérete 11 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszakinál – a becsült piacméret csökkenésének elsődleges oka az egymilliárd dollár feletti „megaüzletek” hiánya volt.

Magyarországon is az IT és technológiai szektorban kötötték a legtöbb tranzakciót, ezek az összes ügylet közel negyedét (23 százalékát), míg a tranzakciók értékének 69 százalékát adták. Az energetikai szektor 11 százalékkal a második legvonzóbb befektetési célponttá vált, amit 10 százalékos aránnyal a média és telekommunikáció követ. A legnépszerűbb befektetések közé továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi szoftverek, valamint a biotechnikai cégek tartoztak. A tranzakciók száma alapján az IT-szektort a belföldi tranzakciók dominálták (69 százalékos részaránnyal).

Az energetikai szektorban összesen 8 ügyletet hoztak nyilvánosságra. A tranzakciók között találjuk a MOL által az ENI Romania, Ithaca Petroleum Norge AS és a DG Khan olajkitermelő blokk megvásárlását. A telekommunikáció és média szektorban 7 tranzakciót zártak le 2015 első félévében átlagosan 2,3 millió dollár értékben. Többek között a tranzakciók keretében vásárolta fel a jofogas.hu az OLX.hu portált, a Tematic Group Kft. pedig a Juventus Rádió tulajdonosává vált.

A régió minden országában a stratégiai befektetők voltak túlsúlyban a vizsgált időszakban, a tranzakciók háromnegyedét ők hajtották végre. A pénzügyi befektetők legnagyobb arányban a bolgár és a magyar piacon voltak jelen, itt az ügyletek közel 40 százaléka fűződött hozzájuk (itthon a 2015 végéig lezárandó JEREMIE-alapok aktivitása járult ehhez hozzá legnagyobb arányban). Csökkenő mértékben, de még mindig a helyi tranzakciók uralják a régiós piacot, az ügyletek közel felénél az eladó és a vevő is ugyanabból az országból származott, Magyarországon a tranzakciók 60 százaléka tartozott e kategóriába.

Hol vagyunk mi a startup térképen?
Megjelent a startupok ökoszisztémájáról felállított legfrissebb 20-as ranglista, amely öt szempont alapján rangsorolja a startupok legfőbb bölcsőinek számító nagyvárosokat. A listán számos észak- és dél-amerikai, európai, ázsiai és ausztrál startup-központ is megtalálható. Az élen az észak-amerikai nagyvárosok vannak többségben, az ötödik Tel Avivot négy is megelőzi. Budapest számos vonzó tulajdonsága ellenére egyelőre nem fért fel a listára. Vajon miben kell még fejlődnie fővárosunknak, hogy helyet kapjon a legnagyobbak között?

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo