Befektetési alap cikkek

hirdetés

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?

Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?

A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni

Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni

Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Évtizedes trend már a forintgyengülés, devizát is érdemes lehet tartani

Évtizedes trend már a forintgyengülés, devizát is érdemes lehet tartani

A növekedés kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, így pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Idén végre lehet a stratégiára koncentrálni, így átalakítják a termékpalettát - OTP Alapkezelő

Idén végre lehet a stratégiára koncentrálni, így átalakítják a termékpalettát - OTP Alapkezelő

A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az OTP Alapkezelő kettőt is elnyert - a cég marketing és értékesítési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
hirdetés
A tavalyi trendek határozzák meg az idei évet is - Budapest Alapkezelő

A tavalyi trendek határozzák meg az idei évet is - Budapest Alapkezelő

A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Budapest Alapkezelő hármat is elnyert - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Mit tesz a koronavírus a fenntartható befektetési alapokkal?

Mit tesz a koronavírus a fenntartható befektetési alapokkal?

A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?
Ezt a befektetési alapot kárhoztatják a klímaváltozás erősítéséért

Ezt a befektetési alapot kárhoztatják a klímaváltozás erősítéséért

A befektetési alapok és befektetési cégek már nem létezhetnek a piacon valamiféle fenntarthatósági filozófia nélkül. A zöldek azonban úgy vélik, hogy ez időnként még mindig csak afféle porhintés, miközben némelyiküknek továbbra is súlyos portfóliója van a fosszilis szektorban. Most a 6200 milliárd dollárnyi eszközt kezelő BlackRockot támadják, amiért befektetéseivel hozzájárul a klímaváltozás súlyosbításához.
Macron szeretné vezetni a zöld tőke világforradalmát

Macron szeretné vezetni a zöld tőke világforradalmát

A nemzeti szuverén vagyonalapok hosszú távban gondolkodnak, értékmegőrzésben utaznak, nem pillanatnyi árfolyamkülönbségekre kihegyezett spekulációban, hiszen nyugdíjmegtakarításokkal és nemzetállamok tőkéjével játszanak. Macron, az egykori befektetési bankár, összefogná őket, hogy minél több alapnál terjedjen a felelős kapitalizmus gondolatvilága.
Lehet valaki hiteles zöld aktivista 200 millió dolláros vagyonnal?

Lehet valaki hiteles zöld aktivista 200 millió dolláros vagyonnal?

Évtizedek óta a zöld gondolat papja, az ökotudatosság keresztes lovagja. A nézeteit összefoglaló Kellemetlen igazság című dokumentumfilmnek köszönheti a Nobel békedíját is. De vajon azt cselekszi-e üzletemberként, amit hirdet? Vagy bort iszik és vizet prédikál?
hirdetés

A befektetőket puhítja az ökopápa

Amikor 2000-ben harcba szállt az elnökségért, még csak 1,7 millió dollár volt a vagyona. Ma 600 millió. Egyes szimpatizánsai szerint Al Gore-nak a saját gazdagságát kellene arra használnia, hogy hitelesítse üzenetét: a zöld gazdaság megvalósítása óriási üzleti lehetőség.

Kiáll a Wall Street is a párizsi klímaegyezmény mellett

2016-ban még nem sikerült keresztülverekedni az ExxonMobil közgyűlésén, hogy a főrészvényesek megköveteljék a cégtől, adjon számot a klímaváltozás üzletvitelt érintő hatásairól. Egy év alatt azonban pálfordulás történt a nagy Wall Street-i alapoknál. Most már elismerik a klímatudatosság fontosságát.

Nyomás az olajmultikon: hagyják a földben a készleteket

A felelősségteljes befektetési alapok sorra válnak meg olajipari részvényeiktől. A részvényesek és fogyasztók egyaránt nyomást gyakorolnak az olajmultikra, hogy hagyják a földben a fosszilis készleteket. Sok helyen már nem gazdaságos az erőforrások kitermelése.

A zöldben van az igazi pénz

A világ legnagyobb befektetési alapja, az 5000 milliárd dollárnyi eszközt kezelő BlackRock szerint többé senki sem hunyhat szemet az éghajlatváltozás pénzpiacokra és céges vagyonokra gyakorolt hatása felett.

Hagyná, hogy robot kezelje a megtakarított pénzét?

Az algoritmus olcsóbban ad tanácsot, mint a hús-vér bankár. Számos bank kínál már ilyen szolgáltatást, főleg a kisbefektetőknek éri meg. De vajon rááll-e az új módszerre a középosztály?

A kockázattól nem, de a devizától félnek a magyarok

A magyarok 60%-a csak a forint alapú befektetésekben bízik, a devizás alapokat viszont macerásnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit.

További növekedés a befektetési alapok piacán

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júliusban is, így immár 22 hónapja töretlen a növekedés. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok, de kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó.

4+1 pénzkereseti forma bankbetétek helyett

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenésével párhuzamosan estek a banki lekötések kamatai. Éppen abban az időszakban, mikor egyre több olyan eszköz lát napvilágot, mely valós alternatívát nyújt megtakarításaink kezelésére. Összeszedtünk 4 (+1) olyan eszközt, melyeket érdemes megismerni, ha megunta a hagyományos bankolást.

Nagy hozam kockázat nélkül - jó lenne, mi?

Itthon továbbra is rendkívül népszerű befektetési formának számítanak a befektetési alapok, hiszen csak májusban mintegy 49 milliárd forintnyi új tőke áramlott be a BAMOSZ adatai szerint. Azonban látható, hogy nemcsak ez a befektetési forma profitál az alacsony banki kamatok okozta újrarendeződésből.

Magasan verik a betéteket az alapok

Az MNB alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezíti a magas hozamok elérését. Nem csalódtak azonban azok, akik a betét helyett alapot választottak: az idei évben a forintban jegyzett alapok közel 60%-a magasabb hozamot ért el, mint egy jó kamatot kínáló bankbetét. Melyek voltak a legjobb alapok, mi bizonyult jó befektetésnek?

Befektetési célpontokat keres a Széchenyi Tőkealap

Már több mint 4 milliárd forint értékben vontak be forrást a hazai kis és középvállalkozások a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól. Ebben az évben várhatóan ötmilliárd forint kerül kihelyezésre, az Alap továbbra is keresi a befektetési célpontokat.

Új irányt vesz az öngondoskodás?

Az egyre alacsonyabb bankbetéti kamatok és a kormányzat korántsem elegáns lépései az állampapírok, illetve az állampapírokba is fektető befektetési alapok felé fordíthatják a lakossági befektetőket. A kényszerű pénzmozgatással eljöhet végre a lakossági megtakarítások régen várt diverzifikálódása.

Szabályozzák az "árnyék bankrendszert"

Az "árnyék bankrendszerről" és a pénzpiaci alapok működésének szigorúbb szabályozásáról fogadott el javaslatot az Európai Bizottság - közölte a brüsszeli testület.

Mitől függ, hogy hogyan teljesít egy befektetési alap?

Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mitől függ a ma a betéteknél sokkal népszerűbb befektetési alapok teljesítménye. 4 cég, 4 szakember, 4 válasz.

Íme, a legtrendibb befektetési alapok a szakértők szerint

Szakértőket kérdeztünk arról, véleményük szerint melyek a legtrendibb befektetési alapok ma, és milyen irányba megy a piac. 4 cég, 4 szakember, 4 válasz.

Mennyire vállalunk kockázatot?

Szakértőket kérdeztünk arról, véleményük szerint hogyan alakult a befektetők kockázatvállalási hajlandósága az elmúlt néhány évben. 4 cég, 4 szakember, 4 válasz.

Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!

Mivel a hazai befektetési piac legnagyobb riválisa, a bankbetét egyre kevésbé attraktív megtakarítás, 2013 egyértelműen az alapok éve lehet. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is.

Hogy válasszunk vállalati hitelt?

A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.

Hová tegyük a pénzünket?

Megjelent a Piac&Profit legújabb száma, benne hasznos információkkal a bankbetéteket kiütő befektetési alapokról. Foglalkozunk azzal, hogy milyen az igazán jó alkalmazott, tippeket adunk az eredményes prezentáció elkészítéséhez és segítünk átlátni a felszámolási eljárás menetét.

A kamatok esnek, de a betét népszerű maradt

A relatív többség tisztában van azzal, hogy a befektetési alapokkal magasabb hozamot is elérhetne, mégis a legtöbben betétben, illetve folyószámlán helyeznék el új megtakarításukat – derül ki a Budapest Alapkezelő kutatásából.

Aranybányára lelhetünk

A 2012-ben a magas nyersolaj árak, valamint a feltörekvő országok részvénypiacába visszaáramló tőke igen kedvező befektetési lehetőségeket teremtett. Ez különösen érinti az átfogó gazdasági reformokat bevezető orosz piacot, ahol az olajipari cégek részvényeit még alulértékeli a piac, azonban ez várhatóan hamarosan megváltozik.

Mit tegyenek a kisebb megtakarítással rendelkezők?

2011 nem volt könnyű év az alapkezelőknek. A bizonytalan nemzetközi klíma és a hazai gazdaságpolitika váratlan lépései különleges befektetési stratégiát igényeltek. Várhatóan 2012 is tartogat kihívásokat.

Kiáramlik a vagyon a befektetési alapokból

A befektetési alapok összvagyona 229 milliárd forinttal, 6,5 százalékkal csökkent novemberben. A számottevő veszteség oka az állampapírok hozamszintjének emelkedése, valamint a nyugdíjpénztári vagyonátadást követő vagyonértékesítés.

Segítség a forrásszerzéshez

Nem magyar sajátosság, hogy a vállalkozások nem jutnak forráshoz. A válság hatására az Európai Unió tagországaiban a kis- és középvállalatok éppígy forráshiánnyal küzdenek, ami a szerkezeti problémák mellett tovább nehezíti azt, hogy a gazdaságok talpra álljanak. Az EU mostanában újabb és újabb javaslattal áll elő, amelytől a helyzet javulását várja. Egy új uniós cselekvés terv például az uniós költségvetésből, az Európai Beruházási Bank által nyújtott pénzügyi támogatás növeléséből, és a kockázatitőke-alapok forgalmazására vonatkozó egységes szabályból álló rendeletjavaslatot tartalmaz.

Több pénz juthat szociális célokra

Új rendeletet javasolt az Európai Bizottság, amely a szociális befektetési alapok terjedését segítené. Ettől is az európai piacok erősödését várja az unió.

Csökkennek a források

A válság kiújult, a befektetői bizalom ennek következtében tovább romlott a régióban. Az eurózónával kapcsolatos aggályok is rontják a helyzetet, derül ki a Deloitte legfrisebb felméréséből. 

Közel félmilliárd várja a vállalkozásokat

Sikeresen zárult le Magyarország első angyal-befektetői tőkealapjának, a Day One Kockázati Tőkealap I. befektetési jegyeinek a jegyzése, mely tisztán magántőkéből jött létre. A befektetők - az eredeti célkitűzéseket igazolva - összesen 402 millió forint értékben jegyeztek az alap befektetési jegyeiből. Az Alap elsősorban induló, hazai innováció alapú vállalkozásokba kíván fektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén.

Hogyan jut pénzhez a kisvállalat?

Bár a bankok azt állítják, hogy van pénzük, amit szeretnének kihelyezni, a kkv-knak folyósított hitelek számában ez nem érződik. Sokan a válság hatására elvesztették a piacuk nagy részét és olyannyira visszaesett a forgalmuk, hogy piaci körülmények mellett nem hitelezhetők. Nem bíztatók tehát a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozási kilátásai. Ebben a helyzetben az olyan alternatív finanszírozási források szerepe értékelődik fel, mint a kockázati- vagy magántőke.

Kicsiben és nagyban is az arany a nyerő

Az arany, mint nemesfém, mindig is az értékállóságot jelentette. Az aranybefektetők és kereskedők a válságból is szépen profitáltak, hiszen a nehéz időkben megélénkül az érdeklődés a sárga nemesfém iránt. Miért lehet jó befektetés még mindig az arany? //

Világos klímatörvényeket várnak a befektetők

A klímaváltozás olyan pusztítást vihet végbe civilizációnk infrastruktúráiban, hogy annak kára a több billiárd -angolul trillion- dollárt is elérheti a következő húsz évben, ha a kormányok nem csoportosítanak hamar tetemes összegeket a klímapolitika feladataira.

500 milliárddal hízlalták a befektetők tavaly az alapokat

2010 negyedik negyedév végére ugyan mintegy 21 milliárd forint távozott az alapokból, azonban a teljes év egészében több mint 500 milliárd forinttal bővült a befektetési alapok vagyona - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb statisztikából. A legtöbb friss tőkét a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közül az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek.  

A lakosság jelentős visszaváltásba kezdett...

Az év második felében gyorsan változott a hangulat a tőkepiacokon, így decemberben ismét pozitív események váltották a novemberi pesszimizmust. Ennek megfelelően az intézményi befektetők decemberben ismét aktívabbak voltak, az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után viszont a lakosság jelentős visszaváltásba kezdett - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

Mi a jó befektetés?

Az örök dilemmára a válság sem adott választ, sőt! Az elmúlt években kiderült, hogy a piacok milyen drámai változásokra képesek egy szempillantás alatt. Ma legfeljebb jónak látszó tipp létezik, tuti hozam nem. Persze vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos módok, de ezek is változnak időről időre. Azért van néhány kőbe vésett - már-már közhelynek tűnő - igazság. Például, hogy minél kockázatosabb egy befektetés, annál nagyobb nyereséggel kecsegtet. Tény az is, hogy tízéves időtávban részvényen sem bukott még senki, és hogy az arany is mindig csillogni fog, bár nem a hirtelen meggazdagodás eszköze.

Fektessen a jövő márkáiba!

Nehéz megjósolni, hogy a gyorsan változó világgazdasági környezetben mely cégek lesznek nyereségesek, de 3-5 éves időtávon már jobban előre jelezhető, hogy mely ágazatokban várható a legnagyobb fejlődés. Az OTP Alapkezelő július 12-től jegyezhető új alapja olyan ismert világcégek jövőbeli teljesítményéből nyújt részesedést, amelyektől az alapkezelő középtávon jelentős teljesítményt vár. Az OTP Jövő Márkái Alappal mindenki biztosra mehet, mert a futamidő végén garantált a befektetett tőke visszafizetése és még fix hozamot is nyújt. - írja a bank ajánlójában.

Társadalmilag és ökológiailag felelős alapoké a jövő?

Látva a bankok -következményekkel nem számoló- profithajszolását és az ebből eredő esztelen túlhitelezést, szembesülve ennek fenntarthatatlanságával, megnőtt a hajlandóság a társadalmilag és ökológiailag tudatos befektetésre. Tartós trend marad-e az etikus invesztálás? Azt már látni, mi e szegmensben a három főtéma: klíma, víz és népesség-gyarapodás.

Öntik a magyarok a pénzt az alapokba

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, negyedéves összesítése szerint a lassuló globális tőkepiaci környezet ellenére töretlen a befektetési alapok népszerűsége, és mintegy 250 milliárd forint friss tőkét vonzottak az év első három hónapjában. Ezzel az összvagyon elérte a 3 344 milliárd forintot.

Befektetési alapok: vissza 2008-ba

Míg 2008-ban a befektetési alapokban kezelt vagyon 21 százalékkal zsugorodott, addig a tavalyi évben csaknem ugyanennyivel, 19 százalékkal bővült a piac - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adataiból.

Újra bíznak a befektetők a részvényekben

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az intézményi megtakarítások (pénztárak, unit-linked biztosítások megtakarításai) összetételében a külföldi részvények aránya, és - bár e tekintetben kisebb visszaesések voltak - a magyar papírokból is egyre több került a portfóliókba. A tendencia a tavalyi év nagy részvénypiaci visszaesései miatt megtorpant egy időre, de az idei harmadik negyedévben ismét mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya jelentősen nőtt.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Tudatosabb fejlődés és sikeres cégvezetés – A business mentor segít!

Tudatosabb fejlődés és sikeres cégvezetés – A business mentor segít!

A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Állami támogatást lehet szerezni a diákmunkásokat foglalkoztatóknak

Állami támogatást lehet szerezni a diákmunkásokat foglalkoztatóknak

A program elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását.

Pénzszerzés

Visszaadja a bank a pénzt, ha csalók ellopták a számla- vagy kártyaadatainkat?

Visszaadja a bank a pénzt, ha csalók ellopták a számla- vagy kártyaadatainkat?

Korlátozott a lehetőség az ügyfél pénzének visszaszerzésére, ha az ő aktív közreműködésével szerzik meg azt a digitális adathalászok.

Jogi kisokos

Inkább ránt kardot a magyar és bukik akár milliárdokat, mint megegyezne

Inkább ránt kardot a magyar és bukik akár milliárdokat, mint megegyezne

A töredékébe kerülő közvetítői eljárások több mint fele egyezséggel zárul: büntetőügyektől a céges jogvitákig lenne tér az alternatív vitarendezésre.

Cégblog

Gond van egy termékkel az Aldinál

Gond van egy termékkel az Aldinál

Az érintett termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Társadalom

Románia hazaküldi az orosz diplomaták felét

Románia hazaküldi az orosz diplomaták felét

Bukarest kevesebb mint felére csökkentette az orosz nagykövetség engedélyezett személyi állományának létszámát.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo