Lehet valaki hiteles zöld aktivista 200 millió dolláros vagyonnal?

Évtizedek óta a zöld gondolat papja, az ökotudatosság keresztes lovagja. A nézeteit összefoglaló Kellemetlen igazság című dokumentumfilmnek köszönheti a Nobel békedíját is. De vajon azt cselekszi-e üzletemberként, amit hirdet? Vagy bort iszik és vizet prédikál?

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Al Gore-nak mindössze 1,7 millió dollárt tett ki a vagyona, amikor elindult az amerikai elnökválasztáson 2000-ben. 2013-ra már 600 millióról szóltak a híradások. Al Gore sokaknak azért nem autentikus zöld aktivista, mert 603 négyzetméteres, óceánparti villájában és másutt olyan celebekkel lóg, akik éppolyan nagy ökolábnyommal élnek, mint ő. Miközben a Föld megmentéséről prédikálnak. De életstílusukban nem hajlandók önmérsékletet tanúsítani.

A befektetőket puhítja az ökopápa
Amikor 2000-ben harcba szállt az elnökségért, még csak 1,7 millió dollár volt a vagyona. Ma 600 millió. Egyes szimpatizánsai szerint Al Gore-nak a saját gazdagságát kellene arra használnia, hogy hitelesítse üzenetét: a zöld gazdaság megvalósítása óriási üzleti lehetőség.
Leonardo DiCapriónak is azt dörgölték az orra alá a cannes-i filmfesztiválon, amikor -az általa írt, narrált és producerként jegyezett- Az utolsó óra című ökotudatos dokumentumfilmet jött prezentálni, hogy miért nem menetrendszerinti járaton utazik? Ha már a környezet kíméletére és védelmére szólít fel, kezdhetné a saját portáján a sepregetést. Hagyjon fel azzal, hogy magánrepülőgépen száguldozik. Sok szó esik a sajtóban arról, hogy az átlagembereknek mit kéne változtatniuk az életvitelükön (vegyenek újrapapírt, újraműanyagot, gyűjtsék szelektíven a szemetet, vásároljanak nem ketrecben tartott csirkékből származó tojást, biotejet stb. stb.), de a legnagyobb felelősség a gazdagoké. Ők sokkal többet fogyasztanak, nagyobb ökolábnyomot hagynak maguk után.

Amikor saját felelőssége kerül szóba, Gore azt pendíti csak meg, hogy haverja, Richard Branson dolgozik a repülőgépüzemanyagot zöldítésén, növelve bennük a bioetanol arányát. (De 2014-ben ezt a projektet is kritika érte, amiért nem részesül elég pénzben.)

A konferenciapódiumok celebje.
(fotó: flickr)

Olajdollárok

A zöldek fejében az verte ki a biztosítékot Al Gore üzleti tranzakciói közül, hogy 2013 januárjában az araboknak -a dohai székhelyű Al Jazeerának- adta el a Current TV nevű tévécsatornáján 500 millió dollárért, vagyis egy olajkereskedelemből élő állam tévécsatornájának a pénzét tette zsebre. Az Al-dzsazíra ugyanis állami finanszírozású köztévé. (Mások azt nehezményezték, hogy miért nem egy nyugati piaci szereplőnek adta el.)

Mivel nagyjából 20 százalékos részesedése volt a tévétársaságban, az ügyleten személy szerint kb. 70 millió dollárt keresett (adózás után). Azért is kapott a fejére, mert villája nem megújuló energiákkal működik. Az ilyen és ehhez hasonló üzleti húzások felvetik a kérdést: lehet-e egy gazdag közéleti figura hiteles hirdetője a környezettudatosságnak?

Nem ismerjük az értékpapírportfolióját. Vajon vannak-e részvényei földgáz- és olajvállalatokban? Ha nem, talán kellene, hogy szerezzen néhányat. H van neki, miért nem használja azokat arra, hogy javaslatokat nyújtson be a részvényesi közgyűléseken? Így fogadták el például az Exxonnál, hogy klimatológus is helyet kaphasson az igazgatótanácsban, miután a javaslatot több éven át elutasította a többség az éves közgyűlésen.

Földmágnások
A hitelesség egyik alapelve talán az az angol mondás lehet, ami úgy szól: "Put your money where your mouth is". Vagyis úgy fektesd be a pénzed, ahogy arról másoknak ágálsz, kövessék tettek a szónoklataid.
Van még két példa, amikor a milliomos, a milliárdos tényleg szép összegeket költ ökológiai célokra. A UPC-t birtokló Liberty Global kábelóriás vezére, John Malone és Ted Turner, a CNN alapítója, az AOL-Warner egykori részvényese például arra használják a pénzüket Amerikában, hogy óriási természeti területeket vásárolnak fel, hogy azok érintetlenül maradjanak és ne fejlesszenek rajta üzleti érdekeltségek infrastruktúrát, ingatlanokat, gyártakat. Ez csak egy példa arra, hogy a magánvagyon igenis használható jó célokra, hitelesen.
Malone a legnagyobb földbirtokos Amerikában, 890 ezer hektár (8903 km2) büszke tulaja. Összehasonlításképpen: Pest megye területe 6393 km2 a wikipedia szerint. Nyilván ők sem szállnak be olyan repülőgépekre, amiken a pórnép utazik. De legalább az antilopoknak jó dolguk van. Háborítatlanul élhetnek az őshonos fajok e két médiamogul földjein.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo