Etika cikkek

hirdetés

Mi a közük a gyerekmunkásoknak az elektromos autók akkujához?

Mi a közük a gyerekmunkásoknak az elektromos autók akkujához?

A 2020-as évek kulcsfontosságú nyersanyaga lesz a kobalt, melyet az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használnak. Csakhogy az éves volumen nagy részét a Kongói Demokratikus Köztársaságból szerzik, ahol állandó jelenség a korrupció, a fegyveres zavargások és a gyerekmunkások foglalkoztatása.
Lehet valaki hiteles zöld aktivista 200 millió dolláros vagyonnal?

Lehet valaki hiteles zöld aktivista 200 millió dolláros vagyonnal?

Évtizedek óta a zöld gondolat papja, az ökotudatosság keresztes lovagja. A nézeteit összefoglaló Kellemetlen igazság című dokumentumfilmnek köszönheti a Nobel békedíját is. De vajon azt cselekszi-e üzletemberként, amit hirdet? Vagy bort iszik és vizet prédikál?
Vezetők figyelmébe: a bocsánatkérés nem mindennapi csodafegyver

Vezetők figyelmébe: a bocsánatkérés nem mindennapi csodafegyver

A felelősségvállalás az egyik legfontosabb vonás, ami egy jó vezetőt jellemez. A felelősségvállalás egyik formája: ha hibáztunk, ha megbántottunk valakit, ismerjük el, és kérjünk bocsánatot. Erdős Zsuzsanna (képünkön) üzleti etikett tanácsadó és coach írása.
Nem a munkahelyünket, a főnökünket hagyjuk ott

Nem a munkahelyünket, a főnökünket hagyjuk ott

Egy amerikai felmérés szerint a megkérdezettek egyharmada azért hagyja ott az állását, mert nem jön ki a főnökével. Van néhány tippünk, mi lehet ennek az oka.
Íme Warren Buffett receptje a kiváló alkalmazott megtalálásához

Íme Warren Buffett receptje a kiváló alkalmazott megtalálásához

A 86 éves Warren Buffett nemcsak a világ talán legsikeresebb befektetője, hanem remek menedzser is. Vállalatát, a Berkshire Hathaway-t sem egyedül építette fel. Üzlettársával, Charlie Mungerrel nagyon hisznek a csapatmunkában. Íme az ő receptje arra, milyen a kiváló alkalmazott.
hirdetés
Húzós Steve Jobs bűnlajstroma

Húzós Steve Jobs bűnlajstroma

Gerinctelen opportunista, aki jól építette fel imázsát, vagy technológiai messiás és inspiratív vállalkozói példakép? A Steve Jobs: The Man in the Machine című dokumentumfilmmel az Oscar-díjas Alex Gibney az előbbi olvasat felé tendál.
Negyvenes kamaszok, okos cégek - ez vár ránk

Negyvenes kamaszok, okos cégek - ez vár ránk

Azok a cégek, melyek nem okos megoldásokban utaznak, kihalnak Brett King futurológus jóslata szerint. 2025-re a fosszilis erőművek túl drágák lesznek a megújulókkal szemben. És ebben az évszázadban 100 év felé nyújtják tudósok az emberi életöltőt. Márpedig ha 130 évig élünk, 40-50 évesen még kamaszként kísérletezgetünk, ettől pedig jócskán átalakul a társadalom. A brit jövőkutató előadását a CIB Bank szakmai rendezvényén hallgattuk meg.
Annyit fejlődünk a következő 20 évben, mint az elmúlt 300 alatt

Annyit fejlődünk a következő 20 évben, mint az elmúlt 300 alatt

A beültethető chipek, implantátumok és egyéb informatikai eszközök veszélyeire figyelmeztetett Gerd Leonhard futurológus a 4. ipari forradalom lehetőségeit elemezve. Szerinte ép emberi test nélkül a technológiai forradalom nem ér semmit.
Társbérlet önkéntesen

Társbérlet önkéntesen

Nyugat-Európában és Amerikában a co-housing (azaz „együttlakás”, vagy „közösségi lakóhely”) közismert fogalom és terjedőben lévő gyakorlat, Magyarországon kevesen ismerik a lakhatás e formáját. Pedig nálunk is lenne igény közösségi létformát biztosító lakókörnyezetre; ráadásul az együttlakás alternatív megoldást jelent(ene) számos hazai lakhatási problémára.
Jubileumi elismerés: 15. alkalommal kaptak díjat az üzleti etika zászlóvivői

Jubileumi elismerés: 15. alkalommal kaptak díjat az üzleti etika zászlóvivői

A független, üzleti szereplők által nem befolyásolható Üzleti Etikai Díj 2000 óta, immár 15. éve kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei megmérettetésen az eddigi ötvenöt díjazott mellett újabb 8 magyarországi bejegyzésű cég kapta meg az elismerést. A november 19-én este a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálára ez évben is a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően került sor, nem véletlenül: ez is kiemeli az üzleti etika és a fenntartható fejlődés szoros kapcsolatát.
hirdetés

Íme, a Média a társadalomért idei díjazottjai

Sívó Júlia és Surányi z. András (szabadúszó filmkészítők), Altbäcker Zsuzsanna (Duna Televízió) és Krug Emília (168 Óra) kapta a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) „Média a Társadalomért” díját. Az elismeréseket február 6-án, ünnepi fogadáson adták át a Brit Nagykövetségen.

Etikus befektetéseket követelnek a diákok

Az elmúlt hetekben Amerika-szerte több tucatnyi egyetem diákja fordult azzal a tanintézményéhez: adják el a fosszilis energiákból élő vállalatokban szerzett részvényeiket. Eddig elutasításban részesült követelésük.

Elismerték az etikus cégeket

Az eddigi negyvenöt díjazott mellett november 21-én este újabb öt magyarországi bejegyzésű cég kapta meg az Üzleti Etikai Díjat, amelyet a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálán vettek át. Az elismerés átadására ez évben is a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően került sor.

Vannak etikus cégek?

Ma is akad számos vezető, vállalkozó, aki úgy irányítja cégét, hogy közben felelősséget vállal a munkatársaiért, az üzleti partnereiért, a szűkebb és tágabb környezetének jólétéért, a társadalom fenntartható fejlődéséért, a klímaváltozás negatív folyamatainak visszafordításáért, az esélyegyenlőség javításáért. Válsághelyzetekben szerepük, példamutatásuk egyre fontosabbá válik.

Nagyító alatt az adományok felhasználása

Az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének ünnepélyes aláírásával megalakult az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete. A testületet kilenc nonprofit szervezet hozta létre, de a jövőben bármely civil szervezet csatlakozhat, amely megfelel a kódexben foglaltaknak. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a támogatók bizalmát a nonprofit szektorral szemben azáltal, hogy csak az nyerheti el a tagságot és az „Etikus Adománygyűjtő Szervezet" logójának használatának jogát, aki az adományok felhasználásáról egységes keretben, átláthatóan és számonkérhetően nyilatkozik.

Mindannyian kiborggá válunk?

Már-már emberfeletti képességekkel ruházhatja fel az embert azok az innovációk, melyek a gondolatokat fordítják kinetikus energiává. Vagyis gondolataink erejével leszünk képesek irányíthani gépeket. Egy tudományetikai bizottság azonban veszélyesnek tartja az új technológiát, és tiltakozik.

E-mail-botrány: csellel szerzett infókat a klimatológus

A vízügyek nemzetközi hírű szakértője, Peter Gleick, akivel a Piac és Profit februári számában közöltünk exkluzív interjút, a héten bevallotta: e-mailben másnak adta ki magát, hogy hozzáférjen klímaszkeptikusok munkájáról szóló benső, bizalmas információkhoz, melyben az ő munkáját is kritizálták. A botrány megrengetni látszik az eddig feddhetetlen Gleick reputációját.

Világsztárok a vizek védelmében

Immár hagyomány, hogy tavasszal több környezetvédő szervezet összefogásával aukciót szerveznek New Yorkban. Rendszerint világsztárok szolgáltatják az árverezésre a műtárgyakat. A harmadik "Zöld aukcióra" április 11-én kerül sor a Christie's aukciós házban, mely a nemes célra tekintettel ezúttal is ingyen vesz részt a kezdeményezésben. Interneten is lehet licitálni március 29-től április 19-ig.

A pénz tényleg nem boldogít

Vissza kell térni a régi, az anyagi javakat háttérbe szorító elvekhez - hangzott el egyebek között a Piac&Profit szervezte Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2011 című konferenciájának második napján. Most már a tudomány is alátámasztja, hogy az emberiség elpusztítja saját magát, így egyre többen „ébrednek fel" olyanok is, aki korábban elégedettek voltak az eddigi életvitelükkel.

Íme, néhány etikus magyar vállalat!

Ismét kiosztották a 2000-ben alapított Üzleti Etikai Díjat. Az alkalmazottaival, partnereivel és a környezettel szemben etikus, aktív társadalmi felelősségvállalású cégek között van nagy áramszolgáltató és kis asztalos üzem egyaránt. 

Erények nélküli gazdaság

„Elég áttekinteni az elmúlt három év gazdaságpolitikai következetlenségét itthon és a nagyvilágban, elég követni az euró végeláthatatlan vergődését ahhoz, hogy belássuk: a közgazdaságtan eszköztárához egyszerűen nem fűződik az a bizonyító erő, amivel a kétségtelenül csapodár politika világát egy biztosabb, kiszámíthatóbb ösvényre lehetne terelni" - mondta Róna Péter a pécsi közgazdász-vándorgyűlésen. A neves közgazdász a Piac & Profitnak nyilatkozva azt is kifejtette: a magyar gazdaság nagyon sérülékeny, „balesetveszélyes" helyzetben van.

Etika és a cégek: hogyan működik a valóságban?

A vállalatok sokat foglalkoznak az etikával, rengeteg pénzt költenek különböző kódexek megírására, illetve azokat drágán alkalmazott tanácsadókkal még auditáltatják is. Hiába szerepelnek azonban az értékek a falon, ha a betartásukra senki nem ügyel. A KPMG-BME Akadémia azért szervez "Etikai bátorság a menedzsmentben" címmel programot, hogy rávilágítson arra a felelősségre, amely a felső vezetést terheli ebben a kérdésben.

”Népirtó mobiltelefon”: háborús ásványok

Az amerikai pénzügyi szektort átalakító reformba iktatták az emberi jogokat sorozatosan megsértő országok ásványi kincseinek embargóját. A közvélemény és aktivisták nyomására tiltják ki az amerikai termékekből azokat az ásványokat, melyeket a lakosságot terrorizáló felkelők és magánmilíciák háborúk finanszírozására használnak Afrikában. Az amerikai gyáriparosok most azért lobbiznak, hogy lazítsák a tilalmat. Az Apple és a Microsoft ketyeréit "népirtó telefonokként" csúfolták és ítélték el emberi jogi szervezetek.

Társadalmilag és ökológiailag felelős alapoké a jövő?

Látva a bankok -következményekkel nem számoló- profithajszolását és az ebből eredő esztelen túlhitelezést, szembesülve ennek fenntarthatatlanságával, megnőtt a hajlandóság a társadalmilag és ökológiailag tudatos befektetésre. Tartós trend marad-e az etikus invesztálás? Azt már látni, mi e szegmensben a három főtéma: klíma, víz és népesség-gyarapodás.

Jön az etikus bank

A MagNet Magyar Közösségi Bank új fejezetet nyit a hazai bankszektor életében: a több mint 10 éve működő HBW Express Bank szakítva a hagyományos banki működési modellel, saját üzletpolitikáját és vállalati szervezetét átalakítva Magyarország első közösségi bankjává alakul. A 2010. április 30-tól MagNet Magyar Közösségi Bank néven működő pénzintézet bevezeti a bankolás itthon eddig ismeretlen módját: tevékenységét a fenntartható fejlődés és az üzleti etika elveire, valamint az azokhoz kapcsolódó lokális szempontokra alapozva átláthatóságot hirdet, működésével és termékeivel pedig a közösségi érdekek és értékek szerepét hangsúlyozza.

Csökken a korrupció és javul az etika?

Javul a kockázat-tudatosság és kommunikáció a cégeknél, de még mindig sok a teendő, hogy mind több vállalat működjön felelősen és jó vállalati polgárként. Erre az eredményre jutott a Magyar Üzleti Vezetők Fórumának Üzleti Etika és Átláthatósági munkacsoportja, mely vállalatirányítás (corporate governance) témában végzett átfogó kutatást. Ez az első magyarországi felmérés mely nem kizárólag a tőzsdei cégekre koncentrál.

Megvan a 100 legetikusabb cég

Fogyasztóitermék-gyártó és ipari cégek uralják a világ 100 legetikusabb nagyvállalatának listáját, melyen egyetlen amerikai bank sem szerepel már második éve.

Diktatúrát szankcionál az etikus nyugdíjalap

Szudán emberi jogokat megsértő politikája miatt a tanárok nyugdíj-megtakarításait forgató amerikai Tiaa-Cref alap négy olyan ázsiai olajcsoport részvényeitől vált meg, melyek szoros üzleti kapcsolatban állnak a népirtásban segédkező afrikai országgal.

Mennyit ér a bankok etikai kódexe?

A banki magatartási kódex hatékonysága esetenként nem biztosított a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint, ugyanis  a már bajban lévő fogyasztókon nem segít.

Egyre több pénzintézet vállalja, hogy tisztességes lesz

A Sopron Bank valamint a két lakás-takarékpénztár - a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénztár - is csatlakozott a banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex aláíróihoz - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett listából.

Megszületett az új Reklámetikai Kódex

26 szakmai szervezet ünnepélyes aláírás keretében fogadta el a Magyar Reklámetikai Kódex 2009. évi új kiadását. A kódexet 2005-ben módosították utoljára. Tartalmában kibővítve és új szerkezetben készült el a 2009. szeptember 30-től hatályos új Kódex, amely a magyar reklámipari szereplők (hirdető, reklámozó vállalatok, a reklámokat készítő ügynökségek és a közzétevő média) etikai vállalásának legfontosabb dokumentuma.

Banki magatartáskódex: "kettészakadhat a bankrendszer"

Azok a hitelintézetek, amelyek nem csatlakoznak a Magatartási Kódexhez, versenyhátrányba kerülnek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint. Az AXA országigazgatója azt nyilatkozta, hogy bankja nem írja alá a kódexet, s úgy tudja, hogy más pénzintézetek is ellenzik az újabb szabályozást.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Nagyot drágult a kötelező biztosítás és a casco

Nagyot drágult a kötelező biztosítás és a casco

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja március elején 52 322 forintot tett ki.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Jogi kisokos

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.

Cégblog

A Mol Limo másképp száguld

A Mol Limo másképp száguld

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Gazdaság

Átlag 200 ezer forint felett lehet lakást bérelni Budapesten

Átlag 200 ezer forint felett lehet lakást bérelni Budapesten

Ugyan a korábbinál kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni Budapesten, de az árszint még így is meghaladja a tavalyi átlagot.

Társadalom

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo