Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.

Nagyon megugrottak a hozamok. Lehetséges, hogy tíz év óta nem volt ilyen kedvező alkalom kötvények vásárlására és kötvényalapok befektetési jegyeinek vételére, mint most?

Az utóbbi öt-hat évben a nagyvilágban nulla közeli kötvényhozamok voltak, és Magyarországon is hasonló volt a helyzet a rövid futamidőknél. A magyar hosszú futamidejű állampapírok hozama évi két százalék körül is járt. A kötvénypiac ebben az időszakban teljesen elvesztette a fundamentális alapjait, sőt piaci jellegét is. A befektetők egyre csak az újabb és újabb jegybanki intézkedéseket figyelték.

Mára megváltozott a helyzet, a jegybankok szigorítanak, az emelkedő infláció miatt a hozamok sokkal magasabb szinten tartózkodnak, és jelentős kockázatoknak  vannak kitéve az európai gazdaságok (Covid, háború). Reméljük, sikerül az orosz-ukrán háborút mihamarabb befejezni, és az inflációnak is előbb-utóbb fordulnia kell. Ha elindul egy hozamcsökkenés, akkor a mostani hét és fél százalék körüli öt, tíz, tizenöt éves hozamok egy éven belül olyan magas eredményt biztosíthatnak a hazai kötvényalapok számára, amit korábban csak a részvényalapok tudtak elérni.

Éves szintű teljesítményük ilyen esetben felmehet kétszámjegyű szintre is, hiszen, ha esnek a hozamok, akkor a kötvényárfolyamok emelkednek. A kötvényalapoknál általában magas a duration (a súlyozott átlagos futamidő), ami érzékennyé teszi ezeket a hozamváltozásokra, ezért természetesen emelkedő hozamoknál negatív teljesítmény is elképzelhető.

A befektetőknek azonban van egy olyan rossz szokásuk, hogy múltbeli teljesítmény alapján vásárolnak meg valamit, amikor már drága.

Igen, így van. Ezért fontos az ügyfeleket tájékoztatni a kötvénypiac javulásáról, változásairól. Úgy gondolom, hogy most a kötvényalapok várható középtávú hozama bőven meghaladhatja például a MÁP Pluszét. Messze jobbak a kilátásaik most, mint az utóbbi tíz évben bármikor.

Az Erste alapkezelő díjnyertes alapjai 2022-ben

  • Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Rövid Kötvény Alap: I. Erste Kamatoptimum Nyíltvégű Alap
  •  Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Hosszú Kötvény Alap: I. Erste DPM Nemzetközi Kötvény Alapok Alapja 
  •  Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Szabad Kötvény Alap: I. Erste Abszolút Hozamú Kötvény Alap
  •  Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alap: I. Erste Megtakarítási Alapok Alapja
Utoljára 2012-ben voltak hasonlóan magas szinten a kötvényhozamok Magyarországon, és akkor lehetett a kötvényalapokkal hasonló hozamokat elérni.

Igen, de az egy teljesen más környezet volt. Akkor az államcsőd is egy lehetséges opció volt, amivel gyakran foglalkoztak. Aztán megnyugodott a piac és csökkentek az inflációs számok is. Ezzel párhuzamosan csökkentek a kötvényhozamok és mentek fel a kötvények árfolyamai.

Közben Európa-szerte és Magyarországon is erőteljes kamatcsökkentési folyamat kezdődött. Ez még külön jó hatással volt a kötvények árfolyamára. Bár a háború sok mindent negatívan befolyásol, de ha bekövetkezik egy határozott pozitív változás, akkor mind az inflációban, mind a kötvényhozamokban komoly esést válthat ki. Ez pedig előrevetíti a kötvényalapok jövőbeli kitűnő teljesítményét.

Nem lehet, hogy akkor is jöhet pozitív változás a piacokon, ha nem ér véget a háború? Az infláció a bázishatás miatt is csökkenhet, és rengeteg negatív hír jött már, ami beépülhetett az árfolyamokba. Innét már csak jobb lehet?

Igen, én is ezt gondolom, de még nem következett be igazán pozitív változás. Az újabb és újabb szankciók az európai gazdaságokat negatívan érintik, és ez a kötvényhozamokon is meglátszik. Kellene egy pozitív fordulat az inflációban és a háborúban is.

Ezzel szemben mi lehet a legpesszimistább szcenárió? Mi lesz, ha az infláció inkább tovább növekszik, bőven két számjegyű lesz Magyarországon? A jegybank még sokáig és erőteljesen tovább emeli a kamatot? Az oroszok előrenyomulnak, Kínát elönti a Covid, a Fed még vehemensebben emeli a kamatot…

Egyelőre én is úgy látom, hogy még rengetegféle kockázat van. A szomszédban háború. A Fed még biztosan jó darabig tovább fog emelni, év végén két és fél-három százalékos lehet az irányadó dollárkamat. A magyar jegybank legalább szeptemberig folytathatja a kamatemeléseket, és valószínűleg a rezsicsökkentéshez is hozzá kell nyúlni valamilyen módon. A költségvetés is módosításra szorul. Az Európai Központi Banknak döntenie kell, hogy mikor kezdje el és milyen mértékben a kamatemelést. Ebben az évben tehát nagyon sok változás lesz, de a jelenlegi főbb trendek az év végéig valószínűleg nem fognak megtörni.

Az elemzők alapvetően azt várják, hogy 2023-ban lesz végre érdemi csökkenés az inflációban. Akkor a jelenlegi magas kötvényhozamok nagyon vonzóvá válnak. Addig azonban lehetséges, hogy az MNB például évi 8,5 százalékra is felemeli az irányadó kamatot. Rövid távon sok minden elképzelhető, de a kötvényhozamok középtávon már vonzóak és sok kockázat beépült az árakba.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo