hirdetés

Hogy válasszunk vállalati hitelt?

A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.
hirdetés

Kép:PP archív

A mikro-, kis- és középvállalati szegmens a bankok számára méretgazdaságossági okok miatt komoly fajlagos költségeket jelent, miközben az egyik legkockázatosabb terület. Ezzel összefüggésben a hitelbírálat igen szigorú, az adminisztrációs terhek súlyosak. Ráadásul a megelőző időszakban a kamatok is olyan magasságokban jártak, amely csak a kivételesen jó jövedelemtermelő képességű ágazatok számára jelentett megfelelő alternatívát. A helyzetben az egyre szélesebb körben elérhető kedvezményes kamatozású források hozhatnak megoldást.

Új szelek

Az alacsonyabb árazás persze nem azt jelenti, hogy bárki hitelezhető. Sőt! A válság hatására a bankok sokkal intenzívebb jelenlétet követelnek: a sajáterő-igény gyakorlatilag 30 százalékhoz közelít, és a készfizető kezességvállalás is többnyire elvárás.

Jelenleg már nincs olyan nagy, országos hálózattal rendelkező hitelintézet, amely ne csatlakozott volna a Széchenyi Kártya Programhoz, vagy ne nyújtaná az MFB hiteleit. Sorra kötik a refinanszírozási megállapodásokat a pénzintézetek az Eximbankkal is, ami révén középtávú, versenyképes árazású, fix kamatozású export-előfinanszírozási hitelhez juthatnak a vállalkozások. Júniustól pedig elindult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitel Programja, amelynek keretében alacsony kamat mellett juthatnak majd a kkv-k hitelhez. (A Növekedési Hitel Programról itt talál részletes információt.)

Mindeközben a kamatok a jegybanki alapkamattal együtt süllyednek. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2012 augusztusa óta vágja az irányadó rátát, ennek eredményeként 7 százalékról 4 százalékra ért júliusra a mutató. Az átlagos vállalati kamatszint ezzel párhuzamosan 10 százalékról 8 százalékra olvadt.(ld. keretes írásunkat) Piaci elemzők éves távlatban további 100–50 bázispontos enyhítést jeleznek előre. A kedvezményes konstrukciók mellé a hitelintézetek tehát egyre több versenyképes saját módozatot is kapcsolnak.

Mit kell mérlegelni hitelfelvétel előtt?

A legfontosabb kérdés az, hogy képes-e a vállalkozás kitermelni a törlesztést és a hitel költségeit. Veszteséges cég ne is álmodjon banki forrásról, kivéve akkor, ha a forrásbevonás eredményeként masszív, a költségek kitermelésére is elegendő profit várható.

Kiütéssel győznek az alapok
A bankbetétek helyett mostanában a befektetési alapokat keresik még a kevésbé kifinomult befektetési kultúrával rendelkezők is. Az óvatos hazai megtakarítók így próbálják ellensúlyozni a csökkenő betéti kamatokat, amelyek már egyre kevésbé biztosítanak reálhozamot. Szakértők szerint akár félmillió forintot is érdemes alapba fektetni; kis összegű befektetés esetén elsősorban a díjmentesen vásárolható és visszaváltható pénzpiaci termékek jöhetnek szóba. Mielőtt kiválasztanánk a számunkra szimpatikus alternatív befektetési formát, mérlegeljük, hogy mennyi ideig tudjuk, akarjuk nélkülözni az adott összeget. Ha az időtávok megvannak, a megtakarítási célok szerint párosíthatjuk a termékeket. Érdemesebb – mert költséghatékonyabb – az alapkezelők kínálatából válogatni, semmint egyedileg kilépni a kockázatos tőkepiacokra. Ráadásul a közvetlen részvény- vagy kötvénybefektetések lényegesen kockázatosabbak, mint a több szempontból is diverzifikált befektetési alapok.
A másik fontos szempont a megfelelő időtáv kiválasztása. A cég likviditásának (folyamatos fizetőképességének a fenntartásához) egy folyószámlahitel is elegendő lehet. Rövidebb futamidőre (például, ha a készletek zavartalan feltöltését szolgáló tőkére van szükség) igényelhető forgóeszközhitel, amely jellemzően egy évnél nem hosszabb módozat, de számos banknál van rulírozó (tehát a lejáraton belül többször is igénybe vehető) változat. A nagyobb összegű, hosszabb idő alatt megtérülő befektetésekre pedig beruházási hitel igényelhető, amelynek futamideje a fejlesztés időhorizontjától függ. A forrás futamideje és az elérhető megtérülés közötti összhangot maximálisan biztosítani kell: öngyilkosság rövid távú hitelből beruházást finanszírozni.

Mit néz a bank?

A bank a hitel folyósítása előtt kihelyezésének biztos megtérüléséről akar meggyőződni, a kölcsön időtávjára pedig valamilyen fedezetet kér. Előbbihez vizsgálja a kérelmező hitelképességét, üzleti tervének realitását, a fennálló tartozásokat. Utóbbit illetően elvárás a megfelelő likviditás, a jogilag tiszta helyzet. A vállalkozásból könnyen eltüntethető eszközöket (például készleteket) ma már nem fogadnak el fedezetként, s akár a folyósított hitel többszörösét is elérheti a fedezetként kért eszköz, ingatlan, gép értéke.

A hitel kondícióit javíthatja, esetlegesen a fedezettel kapcsolatos hiányokat pótolhatja, ha valamilyen szervezet – például a Garantiqa HG, az Agrár Vállalkozói Hitelgarancia Alapítvány, az Új Széchenyi Hitelgarancia – garanciát vállal a kölcsön visszafizetésére. Ennek díja van, s fontos számolni azzal, hogy nemfizetés esetén a garanciaszervezet a bankkal rendezi a tartozást (annak egy meghatározott részét), ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt az összeget nem próbálja majd behajtani a bajba jutott vállalkozáson.

Melyiket válasszam?

Érdemes áttekinteni, hogy létezik-e valamilyen kedvezményes termék az adott cél finanszírozására. És fontos a saját igények, elvárások pontos megfogalmazása: összeg, futamidő, vállalható kamat és törlesztőrészlet. A legtöbb vállalkozói hitel kamata valamilyen referenciaérték (forintban például a Budapesti Bankközi Kamatláb – a Bubor) plusz kamatfelárból tevődik össze. Megjelentek azonban az utóbbi időben a lakossági termékekhez nagyon hasonlító fix kamatozású vagy állandó törlesztőrészlettel visszafizethető változatok is, elsősorban mikrocégeknek.

Kérdés lehet a hitel devizaneme is. Ezt azonban csak és kizárólagosan akkor szabad mérlegelni, ha a vállalkozásnak van devizában bevétele, s olyan pénznemben szabad eladósodni, amelyben a bevételek is keletkeznek.

Először érdemes a saját számlavezető banknál tájékozódni, mert – bár ma már több pénzintézet úgy nyilatkozik, hogy a hitelnyújtásnak nem feltétele a számlavezetési múlt – az a tény, hogy ismert a vállalkozás előélete, adott esetben költségcsökkentő tételnek számíthat, és gyorsíthatja a hitelbírálat idejét. Egy ajánlat azonban nem ajánlat. A kereskedelmi bankok kínálata nagyon sokrétű: nem lehet megúszni több bank megkeresését, óriási eltérések vannak ugyanis az egyes módozatok között. Az összehasonlítás alapja pedig a hitel teljes költsége (induló díjakkal, szükséges fedezetértékelési költségekkel stb.), s mindazok a szolgáltatások, amelyeket a kölcsön mellé nyújt a bank, esetlegesen kedvezményesen.

A banki honlapokon a standard termékek kondíciós listáit találjuk, de minél nagyobb egy cég, annál valószínűbb, hogy az így megismert ajánlatokhoz képest engedményeket, illetve adott esetben egyedi feltételeket kínál a bank. 500 millió forint, illetve efölötti éves árbevétellel rendelkező vállalkozások már szinte mindenhol számíthatnak egyedi ajánlatokra.

A kockázati besorolás is befolyásolja a bankok árazását. Az éves árbevétel mellett figyelembe vesznek egyéb tényezőket is, kezdve a vállalatcsoporthoz tartozástól a tevékenység jellegén át a cég múltjáig.

És még valami: a hitel futamideje alatt folyamatosan törekedjünk a zavartalan teljesítésre. Ha problémánk lenne, inkább előre egyeztessünk a bankkal, mint utólag viseljük a nemfizetés kockázatait. Célszerű a bankkal épp olyan üzleti kapcsolatot kialakítani, mint a vevőkkel, szállítókkal, hisz ugyanolyan partnerünk, mint bármely cég, amellyel működésünk során kapcsolatba kerülünk.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo