hirdetés

Új irányt vesz az öngondoskodás?

Az egyre alacsonyabb bankbetéti kamatok és a kormányzat korántsem elegáns lépései az állampapírok, illetve az állampapírokba is fektető befektetési alapok felé fordíthatják a lakossági befektetőket. A kényszerű pénzmozgatással eljöhet végre a lakossági megtakarítások régen várt diverzifikálódása.
hirdetés

Kép:Fotolia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sorozatos kamatcsökkentéseinek hatása drasztikus változást hozott a lakossági megtakarítások szerkezetében: a rendszerváltás óta először fordult elő Magyarországon, hogy a háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint lekötött bankbetétben.

A jegybank augusztusban megjelent adatai szerint fél év alatt csaknem 800 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be a hazai háztartások az értékpapírpiacon, miközben a bankbetétekből 387,4 milliárd forintot vettek ki. Ezzel június végére a lakossági értékpapír-állomány 5393,8 milliárd forintra nőtt, miközben lekötött banki betétben már csak 5257,4 milliárd forintjuk maradt. A legnagyobb nyertesei a megtakarítások átcsoportosításának a befektetési alapok lettek, illetve az állampapírok vonzottak nagyon sok lakossági forintot.

Csúcson az eho-mentes állampapír

A bankbetéteken elérhető, fokozatosan csökkenő kamatok helyett a lakosság valami új célpont után nézett a piacon, az állam pedig készséggel ajánlotta figyelmükbe az állampapírokat. Olyannyira, hogy az állampapír-vásárlás feltételeit is megkönnyítették az Államkincstárnál: a magánbefektető online regisztráció után, sorban állás nélkül percek alatt nyithat számlát, és azonnal vásárolhat állampapírt, sőt a számlavezetés is ingyenes. A legfontosabb érv azonban az állampapír mellett, hogy így megúszható a nagyrészt minden más befektetés nyereségére vagy hozamára kivetett hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás, az eho.

Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!
Mivel a hazai befektetési piac legnagyobb riválisa, a bankbetét egyre kevésbé attraktív megtakarítás, 2013 egyértelműen az alapok éve lehet. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot, és a töretlen lendületnek köszönhetően november végére már a BAMOSZ-tagok mindösszesen 4535 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is.
A lakosságnak szánt állampapírok állománya eközben 2012 eleje óta folyamatosan és lendületesen hízik, az idén júliusban elért 91 milliárd forintos havi növekmény történelmi csúcs. Augusztusban ehhez képest „csak” 46,9 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint. Ebből az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyek 46,4 milliárd forinttal, a Féléves Kincstárjegy állománya 900 millió forinttal, míg az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 6,4 milliárd forinttal emelkedett. A lakossági lelkesedést jól jelzi, hogy a befektetők a lejáró mennyiség közel felét a lejáratot követő négy napon belül újra az inflációkövető kötvénykonstrukcióba forgatták vissza.

Augusztus végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1458,9 milliárd forintra emelkedett, november végére pedig megközelítette az 1640 milliárd forintot. Az év első tizenegy  hónapjában megvalósult 652,7  milliárd forintnyi lakossági állampapírállomány-növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 519,4  milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 10,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 79,9 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 43,2 milliárd forint jut.

2013. november végére a lakosságnak szánt állampapírok 1639,2 milliárd forintos teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 954,8 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 20,5 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 327,5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény állománya 336,4 milliárd forintra emelkedett.

Állampapírral tisztára moshatja pénzét?
Hamarosan elkészül a nemzetgazdasági tárca az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlával (SMSZ) kapcsolatos végrehajtási rendelettel, így a kereskedelmi bankoknál ezután elérhető lesz ez a megtakarítási forma. A konstrukció tökéletes lehet az offshore cégekbe mentett vagyonok hazahozatalára és a feketén szerzett pénz tisztára mosására is. Ugyanis az a magánszemély, aki stabilitási megtakarítási számlát nyit, majd legalább ötmillió forint értékben forint alapú államkötvényekbe fektet, és öt évig nem nyúl a pénzhez, a lejáratot követően az összeget adómentesen veheti fel. Ezen felül a törvény garantálja, hogy a befizetések eredetét nem vizsgálja meg az adóhatóság, sőt az eho-t sem kell leróni a betétek után.
Állampapír alapú befektetési alapok

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az idén augusztus elsejétől hatályos módosításnak köszönhetően a 2011. január 1-jétől fizetendő 16 százaléknyi kamatadó mellett a befektetési jegyek hozamát, kamatát, az eladásukból, visszaváltásukból eredő árfolyamnyereséget a forintban denominált befektetési jegyeken megszerzett hozam (vagy hozamrész) vonatkozásában már a 6 százalékos eho is terheli. Nem kell viszont kifizetni a szabályok szerint az új adót azoknak a befektetési jegyeknek a hozama után, amelyekre vonatkozóan kamatadó-fizetési kötelezettség sem keletkezik, és – ami sokkal lényegesebb – az olyan befektetési alapokon elért eredmény után sem, amelyek portfólió-összetételében a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyek és kötvények legalább 80 százalékos arányban vannak jelen. (Ezenkívül nem terheli eho a TBSZ-en, vagyis a tartós befektetési számlán, és a NYESZ-en, azaz nyugdíj-előtakarékossági számlán felhalmozott vagyonokat sem, ám ezek a megtakarítások jellemzően csak hosszú évek, évtizedek után érhetőek el.)

Hogy ennek ellenére a jegybank és a kormányzat által favorizált állampapír milyen mértékben nőtt a fejére a befektetési alapoknak, jól jellemzi, hogy a befektetési alapokba jóval kevesebb friss tőke érkezett, mint a lakosságnak szánt állampapírokba.

Novemberben a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 101 milliárd forinttal, azaz 2,3 százalékkal növekedett, döntően az új befektetéseknek köszönhetően. A kezelt vagyon a zártkörű alapok esetében csökkent, a tőkevédett alapoknál stagnált, de minden más kategóriánál növekedett. Tőkekiáramlást a zártkörű alapoknál és a részvényalapoknál tapasztalak, de ez, a BAMOSZ novemberi hírlevele szerint egyik esetben sem volt számottevő. A többi kategória esetében viszont jelentős volt a tőkebeáramlás, köszönhetően a növekvő lakossági megtakarításoknak. Novemberben összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb tőke az abszolút hozamú alapokhoz, a kötvény- és a vegyes alapokhoz áramlott, mindhárom esetben 20 milliárd forint feletti összegben.

Öngondoskodásra sarkall

Bár az alapokba áramló vagyon növekedési üteme kicsit lassulni látszik az utóbbi időben az állampapírok iránti óriási lakossági keresletnek köszönhetően, azért a hazai alapkezelők által kezelt alapok nettó eszközértéke a válság 2008-as óriási pofonja után folyamatosan nő, nem kis részben az élénkülő lakossági aktivitás nyomán. Az olyan megoldásokkal, mint a NYESZ és a TBSZ, talán a hazai lakossági megtakarítási portfólió is elfordul végre a bankbetétek és a párnaciha irányából a szofisztikáltabb megoldások felé, még akkor is, ha a kormányzati akarat elsősorban az államadósság hazai finanszírozását célozta meg a saját lépéseivel és nem a megtakarításokkal rendelkező lakosság pénzügyi edukálását.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo