Mikrovállalkozás cikkek


Kezdhetnek reszketni a kisvállalkozók, jönnek az új rezsiszámlák

Kezdhetnek reszketni a kisvállalkozók, jönnek az új rezsiszámlák 

Az MVM szeptember második felétől küldi az új szabályok szerinti energiaszámlákat a mikrovállalkozásoknak.
A legnagyobb segítség a legkisebbeknek kell? Kivételeznének a mikrovállalkozásokkal

A legnagyobb segítség a legkisebbeknek kell? Kivételeznének a mikrovállalkozásokkal 

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a mikrovállalkozások pozitív diszkriminációját szorgalmazza.
Megerősödve kerülhetnek ki a válságból a mikrovállalkozások

Megerősödve kerülhetnek ki a válságból a mikrovállalkozások 

A vártnál sokkal jobban kezelték a koronavírus okozta válsághelyzetet a hazai kisvállalkozók, a számlaforgalmi adatok és a hitelfelvételi kedv alakulása alapján a szektor gyors visszarendeződésre lehet számítani – derül ki az Erste Bank adataiból. 
Bajban vannak a kis cégek Franciaországban

Bajban vannak a kis cégek Franciaországban 

Ugyan az év kezdetén a sárgamellényesek mozgalma kedvezőtlen hatással volt a francia vállalatok fizetőképességére, a mozgalom erejének alábbhagyása, illetve a gazdaság kitartó növekedése márciusban és áprilisban már pozitívan befolyásolta a fizetésképtelenségi statisztikát.
Az adómentesség miatt még több egyéni vállalkozó lehet

Az adómentesség miatt még több egyéni vállalkozó lehet 

Gyakorlatilag 6 éve töretlenül növekszik az egyéni vállalkozók száma hazánkban, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége.
Indul a roham K+F pénzekért – három új pályázat jelent meg

Indul a roham K+F pénzekért – három új pályázat jelent meg 

Mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok egyaránt forráshoz juthatnak innovatív termék- és szolgáltatásfejlesztésük során, ha sikeresen pályáznak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál. A három pályázatot 2018. január 9-én írták ki, és a Via Credit pályázati tanácsadó szerint ebben az évben várhatóan nem lesz más, jelentős forráshoz jutási lehetőség a vállalati szektorban az innováció területén.
Változhat a kkv besorolás feltételrendszere

Változhat a kkv besorolás feltételrendszere 

Várhatóan 2020-tól megváltozik a KKV besorolás feltételrendszere, ami a hazai KKV szereplők számának növekedését fogja eredményezni. A jogszabályváltozással több vállalkozás lehet uniós pályázati források és adókedvezmények jogosultja – nyilatkozza Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Mikrovállalkozásoknak is jár a nulla százalékos hitel

Mikrovállalkozásoknak is jár a nulla százalékos hitel 

November 15-től az eddiginél is kedvezőbbek lesznek a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeinek ösztönzése és beruházásainak előmozdítása érdekében meghirdetett, nulla százalékos kamatú hitelprogram igénylési feltételei. Az MFB Pontokon elérhető „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása Hitelprogram” módosításának célja, hogy szélesítse azon vállalkozások körét, amelyek élhetnek a kedvező hitel lehetőségével.
Kevesebb profit marad a kkv-knál

Kevesebb profit marad a kkv-knál 

A korábbiakhoz képest magasabb, 8,6%-os árbevétel-, de szerényebb, 4,5%-os profitnövekedéssel terveznek a hazai cégek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. Pénzügyeik következő egy évi alakulását tekintve a kisvállalkozások a legoptimistábbak.
Uniós forrásokból fejlesztenének a kisvállalatok

Uniós forrásokból fejlesztenének a kisvállalatok 

A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült, 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásából.

8000 vállalkozás indulhat a most nyíló EU-pályázatok segítségével 

Június 30-tól adhatók be a kérelmek a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását támogató európai uniós pályázatokra. A vallalkozokforuma.hu összesítése szerint a 24 milliárd forintnyi forrás több mint 8000 egyéni és mikrovállalkozást indíthat útjára tőketámogatással, valamint ismeret- és készségfejlesztéssel.

Végre itt a pozitív fordulat 

Mind termelés, mind cégalapítás tekintetében pozitív fordulatot vett az építőipar 2017. első negyedévében az Opten adatai szerint, ezzel vége a hároméves stagnálásnak.

Hogyan válasszunk mikrovállalati számlacsomagot? 

Sokan a számlavezetési díj alapján döntenek valamelyik mikrovállalati számlacsomag mellett, pedig számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni. A Sberbank szakértői összeállították a megfelelő csomag kiválasztásának öt legfontosabb kritériumát.

Kamattámogatást kapnak a mikrovállalkozások 

Közös kamattámogatási program indítását jelentette be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

Kedvelik az atipikus formákat a kicsik 

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.

Ha olcsó, jöhet a pályakezdő 

A kisvállalkozások 60 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 48 százaléka javasol bruttó 100-150 ezer forintos fizetést a pályakezdőknek. Ennél alacsonyabb összeget a kisvállalkozások 9 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 7 százaléka, ennél nagyobbat 30, illetve 28 százalék ajánl kezdő fizetésként - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss felméréséből.

Ennyi kéne ahhoz, hogy növekedni kezdjen a családi cég 

A vállalkozások közel negyede nehezen tör ki az otthoni keretekből – derül ki a CIB Bank és a BellResearch közös kutatásából. Itthon a kisvállalatok 22 százaléka ugyanis egy-két személyes családi vállalkozásként működik, pedig néhány egyszerű ötlettel valódi, nyereséget termelő gazdasági szervezetté válhatnának. A CIB szakértői összeállítottak egy listát arról, mit kell ezért tennie a tulajdonosoknak.

Beindultak a kicsik a pályázatokra 

Mintegy ötezer pályázat érkezett október elejéig a mikro-, kis- és középvállalkozásoktól (mkkv) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében eddig meghirdetett 631 milliárd forint forrásra – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Egy lelkes kisvállalkozó kalandjai, szakértői magyarázatokkal 

Fotóriporterből gasztroblogger, abból pedig kávézótulajdonos – szép ívű vállalkozói karrier. Egy vendéglátóhely engedélyeztetése nem tartozik a legegyszerűbb procedúrák közé. Szakértő és a tapasztalt vállalkozó segít egy jó példa bemutatásával!

Túl kicsik a cégek az egészséges gazdasághoz 

A rendszerváltás környékén alakított hazai vállalkozásokból néhány mára milliárdos forgalmú családi céggé nőtt. Ám a sikertörténetek száma elenyésző, miközben a mai napig hatszázezer társas vállalkozás működik Magyarországon. Tóth Tamást, az Opten tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy mit rontottunk el. A hazai vállalati szféra miért nem úgy fejlődött, ahogyan azt reméltük?

„A nagyok a fejünk felett döntenek” 

Bár néhány mikrovállalkozás jó évet zárt tavaly, a többség még mindig a belső piaci kereslet hiányával küszködik Németh László, az IPOSZ elnöke szerint. Támogató környezet, célzott pályázatok és jobb érdekképviselet kéne.

Családi gazdaságok kezében a jövő kulcsa 

2014 a kristálytan és a palesztin néppel való szolidaritás mellett a családi gazdaságok éve lett, még pedig azért, hogy az ENSZ felhívja a világ figyelmét arra, mekkora szerepet töltenek be ezek a gazdasági egységek a szegénység és az éhezés felszámolásában.

Vállalkozás kezdőtőke nélkül 

Hallgatva a panaszáradatot, úgy tűnhet, mintha egyáltalán nem is lehetne manapság vállalkozásba kezdeni. Vagy ha mégis, az csak olyanoknak sikerülhet, akik hatalmas kezdőtőkével és egy csomó minden mással rendelkeznek, ami nekünk nincs. Ahelyett, hogy feladnánk, fordítsunk egyet a dolgon: mindenkinek van VALAMIJE! Csak meg kell találni, és felépíteni rá az üzletet.

Külön szabályozás kéne a kis cégekre 

A mikrovállalkozásokra és az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókra külön politikát kellene kidolgozni és alkalmazni – Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke szerint.

Gyakorlati tippek mikrovállalkozásoknak 

A saját márka építése és gondozása a kkv számára éppolyan fontos, mint a nemzetközi vállalatóriás számára. A célpiaca, a lehetőségei és ebből fakadóan az eszköztára viszont más.

Nincs bevált recept a finanszírozásra 

A jelenlegi gazdasági környezet kevés biztosítékot és bevált receptet kínál a mikrovállalatok számára. A mikrovállalkozások a hazai alkalmazottak 40 százalékát foglalkoztatják, részarányuk a GDP tekintetében 19,1 százalék, szerepük tehát meghatározó, mégis sok tekintetben a legvédtelenebbek a piaci hatásokkal szemben. Ezért is kiemelten fontos számukra a hosszú távú kapcsolat kialakítása és megőrzése pénzügyi partnereikkel, a pénzintézetekkel.

Egyszerűbb lehet a számvitel a kicsiknek jövőre 

A tervek szerint még az év vége előtt elfogadják azt a rendeletet, melynek értelmében cégformától függetlenül használható lesz az egyszerűsített beszámolási forma.

Konkrétumok a mikrovállalkozások új beszámolási rendszeréről 

Több cég számára lesz lehetőség a mikrogazdálkodói beszámoló beadására, ami jelentősen egyszerűsítheti az adminisztrációt számukra. Bejelentkezni a várhatóan e hónapban megjelenő rendelet után lehet majd.

Inkubátorház épül mikrovállalkozásoknak Várpalotán 

Inkubátorházat építenek csaknem 300 millió forintos beruházással Várpalotán, az Európai Unió 150 millió forintos támogatásával. A Balatoni Invest 2001 Kft. a helyi vállalkozások megsegítése, ezáltal a város gazdaságának élénkítése érdekében valósítja meg a programot – áll a cég közleményében.

Megemelt keretösszeg mikrovállalkozások fejlesztésére 

Módosul az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Mikrovállalkozások fejlesztése” című (GOP-2011-2.1.1/M és KMOP-2011-1.2.1/M kódszámú) kiírás pályázati felhívása, jelentősen emelkedik a keretösszeg.

Tanácsra van szüksége? 

Úniós forrásból finanszírozott projektként indította el kifejezetten mikrovállalkozásoknak szóló tanácsadó programját a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A térítésmentesen igénybe vehető jogi-, pénzügyi- és foglalkoztatási tanácsadó hálózat az ország mind a hét régiójában támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A mikrovállalatok felé fordulhatnak a bankok 

A következő években áttörés várható a mikrovállalatok finanszírozásában Közép-Kelet-Európában: a bankok a stabilizációs időszak után új növekedési lehetőségeket keresnek, ez a vállalkozói kör pedig egyre érettebbé, változatosabbá és érdekesebbé válik a régióban. A pénzintézetek ugyanakkor egyelőre nincsenek megfelelőképp felkészülve erre a feladatra - derül ki az Efma és a Roland Berger Strategy által készített, a KBC támogatásával megvalósult tanulmányból. A kutatás eredményei biztatónak értékelhetők e vállalkozói kör jövőbeli finanszírozását illetően, a helyzet azonban jelenleg a rendelkezésre álló adatok alapján még messze nem ilyen kedvező.

Fiatal vállalkozók - 3F az induláshoz 

FFF: friends, famlilies, fools, azaz a barátok, a család és a bolondok adnak pénzt egy vállalkozás megkezdéséhez, szól a mondás. Az üzlet beindítása a világon sehol nem egyszerű. Magyarországon is vannak lehetőségek, csak kevesen tudnak élni azokkal.

Mikrohitel? Európában tuti siker! 

Az Európai Bizottság megítélése szerint sikeresek bizonyult az Európai Unióban az évtized elején útjára indított úgynevezett mikrofinanszírozási eszköz, amelynek révén a kisvállalkozásokat létrehozó vagy fejlesztő személyek vagy csoportok könnyebben kaphatnak mikrohitelt (olyan kölcsönt, amely nem haladja meg a 25 ezer eurót).

Itt vannak a feltételek - Plusz hárommilliárd mikrovállalkozásoknak  

A kormány 3 milliárd forintot átcsoportosított az Új Széchenyi Terv kombinált mikrohitel programra a hat konvergencia régióban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A pályázati kiírás módosítását a héten tette közzé az ügynökség.

Hétmilliárd forintra pályázhatnak a mikrovállalkozások 

Június 1-től 7 milliárd forintra pályázhatnak az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű (viszonylag gyéren lakott) településeken működő vagy induló mikrovállalkozások. A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni június 30-ig.

21 milliárd képzésre 

Összesen 21 milliárd forint – 2014-ig évente 7 milliárd – keretösszegű európai uniós pályázatot írt ki képzések támogatására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A mikro- és kisvállalatok 10 millió forintra pályázhatnak április 15-től. 

Hitel kicsiknek: válaszol az OTP szakembere 

A statisztikákban az uniós szabálynak megfelelően szegmentálják a vállalkozásokat, de a szolgáltatáscsomagok kialakításánál a helyi sajátosságokat a szolgáltatóknak figyelembe kell venniük. A nemzetközi besorolás szerinti tízmillió euró éves árbevételű kisvállalat nálunk már inkább a közép- és nagyvállalati kategóriába tartozik. A hazai mikro- és kisvállalkozások ennél sokkal kisebbek, így sajátos kockázatot jelentenek a bankoknak.

Attól, hogy kicsi, még lehet profi 

Amikrovállalkozásoknak éppen annyira, ha nem még inkább szüksége van a lehető leghatékonyabb infokommunikációs szolgáltatásokra, mint nagyobb versenytársaiknak, csak éppen arra általában kevesebb forrást tudnak elkülöníteni. A szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek, webes alkalmazások kiváló megoldást nyújthatnak számukra.

Tippek kis cégek túléléséhez  

A válság éppen az mikro- és kisvállalkozások körét érintette a leginkább, és a felhők továbbra is ott tornyosulnak a fejük felett. Az mkv-k a bankok szempontjából nem sokban különböznek a lakossági ügyfelektől, mégis, több kereskedelmi pénzintézet dolgozott ki a mikrovállalkozások igényeihez alakított termékcsomagokat, és a kormányzat is speciális támogatásokkal segíti túlélésüket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo