Mikrohitel? Európában tuti siker!

Az Európai Bizottság megítélése szerint sikeresek bizonyult az Európai Unióban az évtized elején útjára indított úgynevezett mikrofinanszírozási eszköz, amelynek révén a kisvállalkozásokat létrehozó vagy fejlesztő személyek vagy csoportok könnyebben kaphatnak mikrohitelt (olyan kölcsönt, amely nem haladja meg a 25 ezer eurót).

Andor László foglalkoztatási, szociálpolitikai és a társadalmi befogadás kérdéseiért felelős biztos kedden közleményben ismertette az eszköz eddigi használatára vonatkozó brüsszeli értékelést. Megítélése szerint sikeresnek bizonyult a munkahelyteremtés segítésében, elsősorban induló kisvállalkozások, valamint olyan csoportok számára, amelyek a hagyományosabb forrásokból nehezebben juthatnak finanszírozáshoz.


Mikrohitel: sok kicsi, sokra megy - Kép: SXC

 

Az eurózónában sem rózsás a kép
Az eurózónában működő kkv-k küzdenek a hitelért, a bankok viszont egyre nagyobb számban utasítják el a kérelmeket. Az Európai Központi Bank (ECB) friss felmérése szerint a bankhitelhez jutás feltételei folyamatosan romlanak az euróövezetben. A legutóbbi felmérésben még csak a cégek 14 százaléka számolt be arról, hogy a feltételek nehezednek, most viszont már a megkérdezettek 20 százaléka állította ezt. 10 százalékról 13 százalékra nőtt az elutasítások aránya miközben a kkv-k külső forrásigénye bővült 2011. október – 2012. március között. A nagyobb vállalatok viszont úgy érzik, hogy könnyebben jutnak forráshoz.

A Progress mikrofinanszírozási eszköz nem közvetlenül finanszírozza a vállalkozókat, hanem az EU területén található húsz úgynevezett mikrohitel-szolgáltatónak teszi lehetővé, hogy hitelezői tevékenységét megsokszorozza. Csak az elkövetkező 2-3 évben 170 millió euró értékű hitel nyújtása válik lehetővé az egyéni vagy 10 fősnél kisebb vállalkozásba kezdő célcsoportok - köztük munkanélküliek, a munkaerőpiacról ideiglenesen távol maradók, a hagyományos hitelekhez nehezen hozzáférők (nők, túl fiatalnak vagy túl idősnek ítéltek, kisebbségi csoportok tagjai, fogyatékkal élők) - számára.

Andor László a jelentést idézve úgy ítélte meg, hogy az új eszköz szociális szempontból is fontos beruházástámogatási lehetőségnek bizonyult, amelynek működtetését a következő években is folytatni kell. A Progress mind a hitelszolgáltatók, mind a vállalkozók számára hatékony eszközzé vált - szögezte le a magyar biztos.

Alacsony kamatú mikrohitel fővárosi vállalkozásoknak

Induló és mikrovállalkozások részére kínál kedvezményes hitelkonstrukciót a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. A tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató budapesti székhelyű vagy telephelyű cégek a vállalkozások létrejöttét, fejlődését támogató, 4,9 százalékos kamattal nyújtott hitel mellett térítésmentesen igénybe vehetik a konzultációs és tanácsadási lehetőségeket is.

Elsősorban a kis hiteligényű, kezdő vállalkozásokat segíti a 4,9 százalékos kedvezményes kamatozású hitellel a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

Nincs ágazati megkötés

A Mikrohitel -  amely kiemelt szerepet tölt be a kereskedelmi banki módszerrel nem finanszírozható vállalkozások számára kidolgozott program szolgáltatásai között - ágazati megkötés nélkül igényelhető a fővárosi vállalkozásfejlesztési programon keresztül. A Mikrohitel speciális konstrukció, amely ötvözi a kisösszegű, olcsó, éven belüli és éven túli hitelforrások jó tulajdonságait. A konstrukció keretében legfeljebb 7 millió forint igényelhető, amelyet gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozására, a már meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítésére és/vagy fejlesztésére fordíthat a vállalkozás.

Ha a vállalkozás kizárólag forgóeszköz vásárlására fordítja a hitelét, akkor a futamidő legfeljebb 36 hónap lehet. Újdonság, hogy a kölcsön nem csak a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközök finanszírozásához használható fel.

Itt vannak a feltételek - plusz hárommilliárd mikrovállalkozásoknak

A kormány 3 milliárd forintot átcsoportosított az Új Széchenyi Terv kombinált mikrohitelprogramra a hat konvergenciarégióban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A pályázati kiírás módosítását a múlt héten tette közzé az ügynökség. Magyarországon a hat konvergenciarégió az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo