„A nagyok a fejünk felett döntenek”

Bár néhány mikrovállalkozás jó évet zárt tavaly, a többség még mindig a belső piaci kereslet hiányával küszködik Németh László, az IPOSZ elnöke szerint. Támogató környezet, célzott pályázatok és jobb érdekképviselet kéne.

Csak a cukrászoknál van élénkülés – Kép: Pixabay

A mikro-, családi és kisvállalkozások helyzetében egyes ágazatokban már némi javulás látszik a válság után, de a többségük még mindig a belső piaci kereslet hiányával küszködik – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek. Ismertette: a cukrászok ipartestületének legutóbbi közgyűlésén a tagság piaci élénkülésről számolt be, egyeseknél az árbevétel 10 százalékkal nőtt tavaly. A fémiparosoknál, a gépjárműipari beszállítói körben – például lakatos, gépész, szerszámkészítő mikrovállalkozásoknál – szintén javult egy kicsit a helyzet. Ugyanakkor továbbra sem látszik a kilábalás a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozásoknál, az asztalosoknál, illetve az építőipari mikrovállalkozásoknál – mutatott rá az elnök. Az építőipari növekedést a nagyberuházások, például a vasúti építkezések adják, a lakosságnak szolgáltatást végző mikro építőipari vállalkozásoknál még nem érződik a piac bővülése.

A lakosság költésére várnak

Az iparosok arra várnak, hogy a megváltozott adópolitikával, a rezsicsökkentéssel több pénz marad a családoknál, megtakarításaik lesznek, és ez előbb-utóbb megjelenik a fogyasztás bővülésében, a szolgáltatások igénybevételében – mondta az IPOSZ elnöke. (Sajnos épp februárra romlott a GKI-Erste konjunktúraindex értékének kilenc hónapja tartó, szinte töretlen emelkedése. Az ipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók gazdasági várakozása is romlott.) Úgy vélte, gyorsítaná a mikrovállalkozások helyzetének javulását, ha az állam a belső piacon megrendelést generálna. Például azzal, ha a családi házaknál is elindulna a hőszigetelési program. Szinte biztosra vehető, hogy támogatás esetén a lakosságnál maradt megtakarításból, illetve a várható energiaköltség-csökkenésből a családi házaknál is elvégeztetnék a hőszigetelést, ami többnyire a mikrocégeknek hozna megbízást – jelezte.

Célzott pályázatok kellenének

Az IPOSZ álláspontja szerint a mikrocégek piacának élénkülését hozná a külföldön már bevált módszerek alkalmazása, köztük a lakásfelújításoknál, karbantartásoknál alkalmazott csökkentett áfa bevezetése – hangsúlyozta Németh László. Fontosnak tartaná a szövetség azt is, hogy az uniós fejlesztési források felhasználásakor a magyar sajátosságoknak megfelelő mikro- és kisvállalkozás fogalma is szerepeljen a pályázói kör meghatározásában. Magyarországon ugyanis a vállalkozások 90 százaléka 10 fő alatt foglalkoztat, az unióban viszont a kisvállalkozás fogalma ennél tágabb körre vonatkozik – magyarázta az IPOSZ elnöke. Álláspontja szerint a 10-nél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozásokat is meg kell célozni az uniós forrásokkal a speciális helyzetüknek megfelelően. Így például kevesebb lehetne a számukra meghatározott önrész aránya egy-egy pályázatnál. Csökkenteni lehetne a minimálisan nyújtható beruházási támogatás összegét is, sok esetben 5 millió forint támogatás is elegendő volna egy mikrocég beruházásához a korábbi feltételekben meghatározott 10 millió forint helyett. Az elnök szerint a jövőben is indokolt pályázatokat hirdetni eszközbeszerzések, telephelyfejlesztések támogatására, de a kisebb gépjárművek vásárlására is ki kellene terjeszteni a lehetőséget.

Jobb érdekérvényesítésre is szükség lenne

A szövetségnek továbbra is az a célja, hogy bekerüljön a versenyszféra és a kormány konzultációs fórumába, mert így hatékonyabban tudná érvényesíteni a kisvállalkozók érdekeit. A kisvállalkozásokat ezen a fórumon egyedül az Áfeosz képviseli, amely azonban nem fedi le teljesen ezt a kört – jelezte Németh László. „A nagyok a fejünk fölött döntenek a bértárgyaláson” – fogalmazott. Az iparosok elnöke szerint a törvény-előkészítésbe is jobban be kellene vonni a kisvállalkozói szövetségeket, ezért az IPOSZ stratégiai együttműködésre törekszik a különböző szaktárcákkal, gazdasági kamarákkal. Ennek érdekben a Vidékfejlesztési Minisztériummal már stratégiai megállapodást kötöttek, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Nemzeti Agrárkamarával, és szándékukban áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával is szorosabb partneri kapcsolatot kialakítani.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo