Tippek kis cégek túléléséhez

A válság éppen az mikro- és kisvállalkozások körét érintette a leginkább, és a felhők továbbra is ott tornyosulnak a fejük felett. Az mkv-k a bankok szempontjából nem sokban különböznek a lakossági ügyfelektől, mégis, több kereskedelmi pénzintézet dolgozott ki a mikrovállalkozások igényeihez alakított termékcsomagokat, és a kormányzat is speciális támogatásokkal segíti túlélésüket.

A legkisebbeknek általában a hirdetményben szereplő számlavezetési díjakkal kell számolniuk, egyedi ajánlatokat nem remélhetnek. A kondíciós listákban szereplő számlacsomagok azért némi mozgásteret számukra is jelentenek. A csekély számlaforgalmú vállalkozások bankköltsége akkor lesz a legkisebb, ha a kiszolgálásuk kevés humánerő-ráfordítást igényel. Vagyis a számukra készült csomagok általában standard termékekből állnak, amelyek erőteljesen ösztönzik az elektronikus csatornák használatát. A mikro-számlacsomagokhoz általában olcsó internetes utalás kapcsolódik, ám drága, ha a vállalkozó a fiókban személyesen szeretné megtenni ugyanezt. A termékek rendszerint a kártyás fizetést támogatják, szemben a készpénzfelvétellel.


Kép: Piac&Profit/Fényes Gábor

A nulla forintos számláknál azonban érdemes körültekintően mérlegelni, mert könnyen csalódást okozhatnak. Különösen a kisebb vállalkozásoknak kell a százalékban meghatározott díjak mellett a kondíciós listákban szereplő minimálárakra és darabszámokra is vetni egy pillantást. Ha a tranzakciók összege alacsony, vagy az utalások gyakorisága nem éri el a listában szereplő minimumot, előfordulhat, hogy a látszólag olcsó bankban a hónap végén nagyon sokat kell fizetni. Könnyen megtörténhet, hogy a számlavezetési díj magasabb lesz, mint abban a bankban, ahol az egy tranzakció százalékban meghatározott ára magasabb, de a minimum fizetendő összeg alacsonyabb.

Kormányzati támogatás

A válság éppen az mkv-kört érintette a leginkább, és a felhők továbbra is ott tornyosulnak a fejük felett. A körbetartozás mind többjüket eléri, és a belső piacok még mindig tartó stagnálása miatt az erősen tőkeszegény szektor mára a végső tartalékait is felélte. Miután a kör árbevétele jelentősen zuhant, hosszú távú szerződéseik megszűntek, sokan veszteségessé váltak, a jövedelmezőségük pedig az eddiginél is alacsonyabb lett, az mkv-k nagy része tisztán piaci feltételek mellett nem hitelképes. Számukra az államilag támogatott megoldások tűnnek elérhetőbbnek.

A szabad felhasználású 1, 2 vagy 3 éves lejáratú folyószámlahitelt nyújtó Széchenyi Kártya, valamint az Agrár Széchenyi Kártya rugalmas feltételrendszere a legkisebbekre szabott, ahogyan a gyors elektronikus ügyintézés is egyrészt a kényelmüket szolgálja, másrészt lehetővé teszi a kedvező árat. (Feldman Zsolttal, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárával a témában készült interjúnkat itt olvashatja.) A hitelkeret a futamidő alatt is módosítható egy egyszerűsített hitelkérelmi lap kitöltésével, a nemleges adóigazolást befogadják elektronikusan is, ha azt kimondottan a „Széchenyi Kártya Program"-ban való részvételhez igényli a vállalkozó az adóhatóságtól. A program idén tovább bővült, és a szabad felhasználású folyószámlahitel mellett helyet kapott a készletek, forgóeszközök vásárlásának segítése, a tárgyi eszközök beszerzésének, valamint a saját előállítás keretében megvalósított beruházásoknak a finanszírozása is.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az állami kamattámogatás a termék árát csökkenti, és nem a kockázatát. Így a bankok hitelbírálati szempontjai éppúgy vonatkoznak erre a hitelre, mint a piaci termékekre.

Az Új Széchenyi Terv sem kezeli mostohán a mikrovállalatokat, bár ahhoz még kevés idő telt el, hogy az igényelt és folyósított támogatásokból kiderüljön, vajon hatékonynak bizonyul-e az egyéni és mikrovállalkozások megszólítása. Mindenesetre a mikrovállalkozások fejlesztése programra induló vállalkozások is pályázhatnak, és szintén fontos és pozitív újdonság, hogy a legkisebbek ingatlanvásárlásra is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, amire utoljára 2003-ban volt példa. Kritikaként fogalmazták meg többen, hogy a pályázható összeg csekély, és a mikrovállalkozások fejlesztéséhez minden esetben kötelező hitelt igénybe venni, ami növeli pályázás költségét. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. által refinanszírozott, a vállalkozásfejlesztési alapítványoknál igényelhető 7-9 százalékos konstrukcióhoz minden esetben ingatlant kell felajánlani fedezetként, ami nyilván még többeket riaszt. A céges ingatlannal általában nem rendelkező vállalkozói rétegnek a saját otthonát kellene fedezetként a hitel mögé tenni.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo