Kormány cikkek

hirdetés

A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet jogbizonytalanságot okoz a gazdaságban

A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet jogbizonytalanságot okoz a gazdaságban

Külföldiek magyarországi részesedésszerzése – most már örökre engedélyköteles?
A kormány befagyasztotta a késedelmi kamatokat

A kormány befagyasztotta a késedelmi kamatokat

25 százalék a maximális késedelmi kamat.
Hatalmas gyomrost kaptak a magyar kiskereskedők

Hatalmas gyomrost kaptak a magyar kiskereskedők

Hajtűkanyarba kerülnek a magyar kistermelők és kiskereskedők.
Meghekkelték a Fidesz plakátjait

Meghekkelték a Fidesz plakátjait

Elvileg ugyan a megtámadott plakátokat nem a Fidesz, hanem a kormány finanszírozza, mégis erős a gyanú, hogy pártpropaganda a cél.
Büntetőügybe keveredett a magyar kormány?

Büntetőügybe keveredett a magyar kormány?

A DK fővárosi polgármesterei feljelentést tesznek a kormány bombás plakátjai miatt közveszéllyel való fenyegetés gyanújával.
hirdetés
Jelzáloghitelesek kaptak újabb menekülési útvonalat

Jelzáloghitelesek kaptak újabb menekülési útvonalat

Újabb jelzáloghiteleseket is mentenek a júniusig kitolt kamatstoppal.
Jól működik a kormány adóprése, többlettel zárt a költségvetés

Jól működik a kormány adóprése, többlettel zárt a költségvetés

Megvan az első hónap idén, amikor nem mínuszos a költségvetés.
Az adócsökkentés kormányának szépen nőttek az adóbevételei

Az adócsökkentés kormányának szépen nőttek az adóbevételei

A GDP-arányos hiány 2,8 százalékos volt az I. félévben.
Vállalkozások rezsiszámlájának támogatását határozta el a kormány

Vállalkozások rezsiszámlájának támogatását határozta el a kormány

Nagy Márton: a kormány támogatja az energiaintenzív termelő kkv-kat.
Marad az olcsó benzin és farhát

Marad az olcsó benzin és farhát

Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a benzin- és az élelmiszerárstoppot.
hirdetés

Az ukrajnai háború lebombázta a magyar nyugdíjakat szabályozó törvényeket

A nyugdíjak értékállóságának kormány által ígért garantálása nem történik meg.

Kitört a ribillió a kormány 18 fokos iroda tervére

MASZSZ: a kormány a legrosszabb munkáltató?

Szabadfelhasználású, kamatmentes hitel? Ki ne hagyd

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.

Pórul járnak a magyar utazók, a Ryanair megkezdi kivonulását

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.

A nagycsaládosok után újabb kör kaphat további energiakedvezményt

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (pl. mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek.

Energiakiviteli tilalmat rendelt el a kormány

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Brutális lesz a gáz többletfogyasztás ára

Múlt hét szerdán hatalmas energiaár emelést lengetett be a kormány. Aztán az áramár esetében az ígértnél jóval kisebb lesz a tarifa növelése, viszont a földgáz többletfogyasztás ára brutális lesz.

A budapesti kamara, az IVSZ után a VOSZ is a tüntetők mellé állt

Elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), amely további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Akár az adónem kivezetésének eltolása, akár a magasabb adóteher is beleférhet, ha az végső soron nem veszélyezteti több százezer kisvállalkozó megélhetését. A jelenlegi javaslat ennek nem felel meg, ezért további tárgyalások kellenek – hangsúlyozza a VOSZ.

Megvan az új KATA terv, drasztikusan változik, hogy ki veheti igénybe

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.

Jóval az infláció fölött nőttek a kormányzati szektor bevételei az első negyedévben

A GDP-arányos hiány 4,8 százalékos volt az első negyedévben.

Kőkemény levelet kaptak a Ryanair utasai

Politikai háború közepébe keveredtek a Ryanair utasai, valószínűleg teljesen akaratukon kívül. Esetleg csak nyaralni szerettek volna, most meg törhetik a fejüket, a barikád melyik oldalára álljanak. A légitársaságtól mindenesetre levelet kaptak az utasok.

Kkv-knak júliustól jönnek a fix kamatozású, maximálisan 3,5 százalékos kamatozású hitelek

A kormány 2022. június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi kártya program eddig elért eredményeit, és döntött a program folytatásáról - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy népámítás, hogy az extraprofit adózna

A Kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal (extraprofit adókkal) kívánja finanszírozni. A hivatkozás az, hogy egyes ágazatok az áremelkedések miatt jelentős többlet nyereséget érnek el. Ennek ellenére mégsem a nyereséget (profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. Az, hogy a megszokáson kívül mi okozta az adóztatni kívánt cégek kiválasztását, más hivatalos magyarázat nem született.

Extraprofit adó helyett adócunami érkezett

Az extraprofit adóból pótadó és új adók rendszere lett. Van benne repülőjegyadó, cégautó adóemelés, banki tranzakciós illeték, és a kiskereskedőknek pótadó. 500 millió forintos árbevétel felett minden boltosnak ugrik felfelé a kisker adója. Óvatos becslés szerint a 2021-es közel 80 milliárdnyi kisker adót megkétszerezik 2022-ben a pótadóval.

Még az adóra is adó kerül

A kormány elfogadta az extraprofitadóként emlegetett új adókat és elvonásokat. Az erről szóló rendelet már meg is jelent. A repülések után 3900-9750 forintot kell fizetni, az értékpapírügyletekre 0,3 százalék lesz a tranzakciós illeték, és Revolut jellegű utalások után is fizetni kell ezután. A cégautóadó év végéig megduplázódik – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A gazdasághoz köthető miniszterek számát tekintve világrekordot dönt Orbán Viktor ötödik kormánya

Nagyot változik az ötödik Orbán kormány a negyedikhez képest. Nemcsak a tárcák száma nő, hanem az új résztvevők fajsúlyosabb egyéniségek a távozóknál. Úgymond „régi motorosok” kapnak az eddigieknél nagyobb lehetőséget.

Fejleszteni kell a kkv-k digitális állapotát, állítják az informatikai vállalkozók

Négy területen sürget gyors változást az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Magyarország digitális átállásának felgyorsítására - mondta Tajthy Krisztina, az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért főtitkára online sajtótájékoztatón.

Lapítsunk tovább vagy ne Ukrajna ügyében?

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy hogyan kellene viszonyulnunk az ukrajnai háborúhoz. Két rossz út között lehet választani. Vajon mégis melyik mellett szól több, vagy kevesebb érv?

Újabb nyugdíjemelés jön

A kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az infláció miatt, így összességében 8,9 százalékkal emelkedik a nyugdíj - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Imádkozzunk esőért

Ilyen korai aszályra még nem, vagy alig volt példa a magyar mezőgazdaságban, a kormány tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki március 21-i kezdettel. Tavaly jóval később, június végén rendelték el a tartósan vízhiányos időszakot.

FOTÓ - új, gyönyörű kompok kerülnek a Balatonra

A kormány támogatásának köszönhetően folytatódik a BAHART jelenlegi flottájának megújítása: az első komp néhány napja került vízre, és még az idei évben mind a négy új hajó megérkezik a Balatonra. Történelmi léptékű fejlesztésről van szó a balatoni hajózás életében, hiszen 40 éve nem volt új hajója a Balatonnak.

Megbénulhat a magyar gabonaexport

Március 5-én megjelent a 83/2022. (III. 5.) számú kormányrendelet, ami szerint az országnak fontos gabonatermékek exportját előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH). Ennek az az oka, hogy az államot ettől fogva értékesítés esetén elővásárlási jog, a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítása során pedig vételi jog illeti meg. A rendeletről Szalma Botondot, a legnagyobb magyar teherhajózási társaság, a Fluvius Hajózási és Szállítmányozási Kft. vezetőjét kérdeztük.

Közel 1 millió magyar került bajba az euró majd 400 forintos ára miatt

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan 400 forint közeli euró és 260.000 forint garantált bérminimum mellett – hívja fel a figyelmet a legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ).

Támadnak a független benzinkutasok

Megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége.

Újabb kormányzati árstop

Az újabb stop a hitelek árát, vagyis a kamatokat érintik.

A kormány csúcstechnológiát vet be a turizmus fejlesztésére, ez mindent visz

Tíz darab elektromos hajtású riksát adtak át az Oroszlányi Bányász Klubnak, a járművek beszerzését húszmillió forinttal támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium - ismertette az átadáson Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Megkezdődött a nagy időutazás a boltokban

Minden élelmiszerkereskedőnek október 15-höz kellett visszaigazítania árait és készleteit 7 termék esetében. A nagy árstoptól azért gigantikus megtakarításokra nem számíthatunk.

A cukrot és a sertéscombot kell olcsóbban adni holnaptól az árstop miatt

Jelenleg, a cukrot és a sertéscombot kivéve, mindent olcsóbban vehetnek meg a vásárlók annál az árnál, amit kormány árstop rendelete előír. Ez derült ki mai próbavásárlásunkból.

Akár 3 millió forintos bírságot is kaphat, aki megszegi az árstopot

Az árstopot megszegő kereskedők 50 ezer és 3 millió forint közötti bírságra számíthatnak elsőre. Ha folytatják bűnös tevékenységüket, akkor egy fél éves bezárást is kaphatnak.

Árstop helyett ÁFA átsorolással lehetne valódi árcsökkentést elérni

Egyes élelmiszerek árát befagyasztotta a kormány, ennek kapcsán merült fel kritikaként, hogy miért nem az áfát csökkentették az árrögzítés helyett. A magyar kormány áfacsökkentési lehetőségeit járta körül a Niveus Consulting Group.

Fontos bejelentések a kormányinfón, a csirkefarhát is maximált áras lesz

Az élelmiszerárstopról Gulyás Gergely azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Az élelmiszerárakat október 15-i szinten rögzítik, az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak - fűzte hozzá.

Nem fogod elhinni, a 6 ár-stopos élelmiszert 184 forinttal olcsóbban kaptuk meg

A körülbelül 6 kg élelmiszert, aminek árát maximálja a kormány, 184 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk ma meg az október 15-i árnál, igaz a csirkemell akciós. Amennyiben rendes árért vásároltuk volna meg csirkét, akkor pont 13 forintot spórolna nekünk a kormány a 4285 forintos összárból, vagyis körülbelül 0,3 százalékot.

Bukni fogjuk az EU pénzeket és nem politikai okból, szakmailag rossz a 9000 milliárdról szóló magyar pályázat

Feltehetően nem felel meg az uniós jogszabályoknak és célkitűzéseknek a Partnerségi Megállapodás (PM) tervezete, amelyet a kormány a napokban nyújtott be az Európai Bizottságnak – állapította meg a Levegő Munkacsoport. A PM és a kapcsolódó operatív programok elfogadásával indulhatna meg a több mint 9000 milliárd forintot kitevő 2021-27. évi uniós felzárkóztatási támogatások kifizetése a magyar kormány felé.

30 milliárd forintot buknak a bankok

Az üzemanyagárak befagyasztását követően a jelzáloghitel kamatokat is rögzítette a kormány. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a rendelet 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig érvényes.

Révbe ért a kalóz

Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Milos Zeman cseh államfő a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fentartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére.

Dől a pénz a kormányzati zsebekbe

Az adófizetők pénze szinte szabad préda. A rendszerváltást követően a választási kampányokban állandó szlogen, az olcsó állam víziója. A hatalomban aztán ez gyorsan elfelejtődik.

20 százalékos béremelést kapnak a könyvtárosok és mások

Régóta várt bejelentés. 2022. január elsejétől 20 százalékos béremlésben részesülnek a közművelődés dolgozói, akik eddig a közalkalmazotti bérezésben a legrosszabbul fizetettek voltak.

Új miniszteri biztosa van Magyarországnak

Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Költségkímélés

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

A 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik az Erste Banknál.

Jogi kisokos

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Tízmilliárdokból kezd el olajat és gázt keresni a Mol idehaza

Tízmilliárdokból kezd el olajat és gázt keresni a Mol idehaza

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo