Nincs bevált recept a finanszírozásra

A jelenlegi gazdasági környezet kevés biztosítékot és bevált receptet kínál a mikrovállalatok számára. A mikrovállalkozások a hazai alkalmazottak 40 százalékát foglalkoztatják, részarányuk a GDP tekintetében 19,1 százalék, szerepük tehát meghatározó, mégis sok tekintetben a legvédtelenebbek a piaci hatásokkal szemben. Ezért is kiemelten fontos számukra a hosszú távú kapcsolat kialakítása és megőrzése pénzügyi partnereikkel, a pénzintézetekkel.

Az előttünk álló évtized a pénzügyi szakértők szerint is a bizalomról és a személyes tanácsadásról szólhat a bankok és a mikrovállalatok között, valamint az olyan konstrukciókról, amelyek a kihívásokkal teli környezetben is lehetőséget teremthetnek a fejlődésre és a biztonságos előrelépésre. A mikrovállalatok körében a beruházási hitelek visszaesésével megnövekedett a kiszámítható napi működést segítő folyószámlahitelek jelentősége, ahogy az is meghatározóvá vált, hogy mennyire stabil és hosszú távú a kapcsolat a pénzintézet és a vállalkozás között, illetve vannak-e személyes kapcsolattartók az adott pénzintézetnél.

Az elküvetkező évtized a bizalom évtizede lesz, de nincs bevált recept

Új szerepbe kerültek a mikrovállalatok és a bankok, napjainkban ugyanis óriási jelentősége van az együttgondolkodásnak és a szoros partneri viszonynak. Jó példa erre a CIB esetében, hogy a szervezeti fejlesztések egyik fontos elemeként a tavalyi év végétől a bankfiókokban külön vállalati tanácsadó segíti a mikrovállalatok ügyintézését, ami a partnerkapcsolatoknak egy magasabb szintjét képviseli. A vállalkozások vezetőinek a mindennapokban ez hatékony és testreszabott ügymenetet jelent. A Magyarországon 33 éve a vállalkozások partnereként működő pénzintézet szerint felértékelődött az ügyféloldali hűség és a hosszú távú bizalom jelentősége, amelyért a bankok is egyre többet tesznek.

A nehézségeken átívelő partnerkapcsolat meghatározó szerepét igazolja a mikrovállalati szegmens körében érzékelt folyamat: miközben a folyószámlahitelek darabszáma és volumene 7%-kal emelkedett 2012-ben az azt megelőző évvel összehasonlítva a teljes ügyfélkör esetében, addig ezen belül a legalább öt éve számlát vezető ügyfelek esetén a növekedés 25%-os volt.

„Eleve jó alap lehet egy hiteltárgyalásnál, ha a vállalkozás régóta az adott bank

Olcsóbban kapnak hitelt a vállalatok
A tavaly augusztusban megindult monetáris enyhítési ciklus nyomán érzékelhetően csökkentek a vállalati hitelkamatok – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Decemberben 8,72 százalékos volt a vállalati forinthitelek átlagos kamata; ez az egymillió eurónál kisebb összegű hitelekre, 115 bázisponttal alacsonyabb az augusztusban érvényes 9,87 százalékos szintnél. A nagyobb összegű hitelekre érvényes 7,52 százalékos átlagkamat 168 bázisponttal volt alacsonyabb az augusztusinál, azaz a kamatcsökkenés jóval meghaladja az alapkamat csökkentésének mértékét. A monetáris tanács augusztustól decemberig 5 alkalommal egyenként 0,25 százalékponttal, összesen 1,25 százalékponttal, 7,00 százalékról 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
ügyfele, mivel így a bank testközelből tapasztalhatta meg a vállalkozás elmúlt éveit, teljesítményét, problémáit, és nem csak egy viszonylag rövid időszak kimutatásaiból indul ki. Ez különösen igaz a mikrovállalatok esetében.” – mondta el Büki Erzsébet, a CIB mikrovállalati szegmensének vezetője. „A bizalom elnyerése az új ügyfelek esetében külön kihívás. Szerencsés, ha ezt egy személyes vállalati banki tanácsadó tudja támogatni az adott fiókban, aki felhívja ügyfele figyelmét az aktuális pénzügyi igényének megfelelő megoldásokra”– emelte ki a pénzügyi szakember.

Ami általában a mikrovállalatok biztonságos működését illeti, egy hitelkeret mindenképpen fontos lehet.  Ezek a vállalkozások ki vannak szolgáltatva olyan tényezőknek, mint például az egyoldalúan megnövelt vevői fizetési határidők vagy a vevő-szállító oldali eltérő fizetési határidők, amelyek miatt pillanatok alatt nehéz helyzetbe kerülhet egy beszállító vagy gyártó. Működő megoldásként szolgálhat egy vállalkozás számára esetleges likviditási nehézségeinek a megelőzésében, ha egy biztonsági hálóként szolgáló folyószámlahitelt igényel. „A folyószámla hitelkeret hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások újra merjenek előre tervezni, előre lépni, mert a kerettel az esetleges, fizetőképességgel kapcsolatos időszakos problémák aktívan kezelhetők.” – emelte ki Büki Erzsébet.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo