Ipari ingatlan cikkek


Az ingatlanügynökségek is nagy bajban vannak a járvány miatt

Az ingatlanügynökségek is nagy bajban vannak a járvány miatt 

A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Mindenki raktárt akar építeni. Mutatjuk, miért!

Mindenki raktárt akar építeni. Mutatjuk, miért! 

A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.
Az üzleti ingatlanokat sem kíméli a járvány

Az üzleti ingatlanokat sem kíméli a járvány 

A világjárvány jelentősen befolyásolta az üzleti ingatlanokat használó vállalatok működését és ezen keresztül az üzleti ingatlanok értékeltségét. Szinte az egyik napról a másikra vált nyilvánvalóvá, hogy a legtöbb ingatlankategóriában miként romlottak az üzleti kilátások. A gazdaság megtorpanása ugyanakkor eltérő módon és mértékben hatott az egyes ingatlanszegmensekre. Általánosságban megállapítható ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzet sok tekintetben különbözik a 2008-astól. A vállalkozások pénzügyileg erősebbek, a bankszektor egészségesebb, a válság kezdetekor a munkanélküliség alacsony szinten állt és a világban korszerűbb az alkalmazott technológia. 
Mi lesz a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjával? Így alakítanák át

Mi lesz a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjával? Így alakítanák át 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 7 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a vállalkozások ingatlanbérleti helyzetének kezelésére, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy a válság alatt a kereskedelmi ingatlanok bérleti díját a bérlők havi árbevételének függvényében határozzák meg, a bérbeadók bevételkiesését pedig adókedvezményből pótolnák.
Kevés az energiahatékony ipari ingatlan

Kevés az energiahatékony ipari ingatlan 

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada, mintegy 2,1 millió négyzetméternyi raktár, csarnok és logisztikai központ tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – derült ki a Knauf Insulation valamint a Raktár.info szakmai portál közös felméréséből.
A vidék menti meg a lakáspiacot?

A vidék menti meg a lakáspiacot? 

A fővárosi ingatlanpiaci kilátások tetőzése öt negyedévvel ezelőtt következett be, azóta nagyon lassú ereszkedésnek vagyunk tanúi. A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében csökkent, a vidéki régiókban viszont emelkedett.
Az ingatlanpiac tetőpontja egy újabb válságot jelentene

Az ingatlanpiac tetőpontja egy újabb válságot jelentene 

A dinamikusan változó világban nehéz követni a trendeket, amelyek meghatározzák és átalakítják a világot. Új üzleti modellek, új technológiák, növekvő határokon átnyúló befektetések, ami többek között olyan globális kockázatok mellett megy végbe, mint az észak-koreai nukleáris fenyegetettség. Az ingatlanpiac különböző területein dolgozó vezető szakértők az iparág változásait vitatták meg a bécsi CEE Property Forum 2017-en.
Rekordalacsony üresedési ráta az ipari ingatlanpiacon

Rekordalacsony üresedési ráta az ipari ingatlanpiacon 

Magyarország ipari ingatlanpiaca 2017 első félévében 5,5 százalékos üresedési rátát ért el, ami rekordalacsony értéknek számít a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) által bevezetett mérések óta.
Négymilliárdos többletköltség a rossz tervezés és kivitelezés miatt

Négymilliárdos többletköltség a rossz tervezés és kivitelezés miatt 

Az összesen 3,8 millió négyzetméternyi területre kiterjedő magyarországi ipari- és logisztikai létesítmények közel felénél mára komoly problémát okoz, hogy az elmúlt évtizedben a létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél nem fordítottak kellő figyelmet a padozatok megfelelő minőségű elkészítésére – derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) friss felméréséből. A Szövetség szerint a megrepedt, széttört padozatok rendbetételével és a megfelelő technológia kiválasztásával ágazati szinten évente három-négymilliárd forintnyi költséget lehetne megtakarítani.
Engedékenyebbek a bankok

Engedékenyebbek a bankok 

Továbbra is kedvező finanszírozási kondíciók jellemzik az európai ingatlanpiacokat, de ami a jövőbeli pozitív változásokat illeti, az üzleti hangulat nem kifejezetten optimista, itthon viszont sokat javult a helyzet – derül ki a KPMG friss felméréséből.

A logisztikának is szárnyakat ad az e-kereskedelem 

Az online kereskedelem meredek fejlődése az ipari logisztikai szegmensnek is szárnyakat ad, a fellendülés hatására több webshop üzemeltető évente ötven százalékkal is bővíti az általa bérelt raktárhelyiségeket.

Az ipari ingatlanokat is elérte a fellendülés 

Az európai ipari és logisztikai ingatlanok piacára rekordmennyiségű, 6,1 milliárd eurónyi befektetés érkezett 2015 második negyedévében, jelentette a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat. A vevők tőkéjüket a nyugat-európai piacokra koncentrálták, különösen az Egyesült Királyágra, ami a befektetések 40 százalékát vonzotta. Németország, Svédország, Finnország és Hollandia is erős negyedévet tudhat maga mögött.

Tuti biznisz az ipari ingatlan 

Csaknem annyi bérbeadó ipari terület található Közép-Európában, mint Németországban, a kihasználtsági mutatók pedig jobbak, mint a válság előtt. A magyar piac a régión belül is az élénkülés jeleit mutatja.

Töretlen optimizmus az ingatlanpiacon 

Megugró bérlői és befektetői kereslet a magyar piac minden szegmensében, csak a vasárnapi zárvatartás árnyalja az összképet. Kezd egyensúlyba kerülni az irodapiac is, már nem csak az új irodákra van kereslet.

Erőre kapott a vidék az ipari ingatlanpiacon 

Közel 5.8 millió négyzetméternyi modern ipari csarnok található Magyarországon a CBRE „Magyarország ipari desztinációi” című új jelentése alapján. Ennek az állománynak a közel két harmada az elmúlt tíz évben épült.

Jó üzlet a magyar ingatlan, csak nincs belőle elég 

Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon, amennyiben év végéig lezárul a függőben lévő 200 milliónyi tranzakció, akkor a tavalyihoz képest 80 százalékkal is növekedhet a befektetési célú értékesítés, de a fejlődés gátja az, hogy nincs elegendő, erre a célra megfelelő ingatlan.

Bérelt ingatlan: nem kell pánikolnunk tulajdonosváltáskor 

Könnyen előfordulhat, hogy azt a telephelyet, amit évek óta bérlünk, a tulajdonos egyszer csak értékesíti a „fejünk felett”. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy vége a világnak, kezdhetünk összepakolni, és másik ingatlan után nézni. A március óta hatályos Ptk. ugyanis körültekintően szabályozza ezt a kérdést.

Történelmi csúcson a befektetések 

Összesen 8,7 milliárd eurót fektettek be az európai ipari ingatlanpiacon 2014 első felében, ami negyedével több az egy évvel korábbinál, és 2007 óta a legmagasabb érték. A CBRE adatai azt is mutatják, hogy az ipari ingatlanok aránya a befektetési piacon 10,3 százalékra nőtt a 2013-as 9,5 százalékról.

Hat fontos szabály telephely kialakításánál 

Üzem, raktárhelyiség, háttérkonyha kialakításakor – ha élelmiszer feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos a tevékenységünk - számos technikai és higiéniai előírásnak kell megfelelnünk cégtulajdonosként. Íme a 6 legfontosabb.

Új magasságokba röppen a raktárpiac 

Az ipari és logisztikai piac fejlődik a leglendületesebben ma az európai kereskedelmi ingatlanpiacon. A gyors fellendülést a bérlői piac erőssége mellett a befektetői érdeklődés változása is segítette.

Katonai ingatlant hasznosít Tapolcán a BHA Kft. 

Hatszázmilliós beruházással új telephelyet hoz létre a Biró Hűtéstechnikai- és Acélszerkezetgyártó Kft. (BHA Kft.) Tapolcán; ez a cég az első, amely a volt katonai ingatlanok területén kezdi meg működését.

Módosult az ipari parkokra vonatkozó szabályozás 

A kormány az ipari parkokra vonatkozó kormányrendelet legfrissebb módosításával biztosítja az ipari parkok hatékonyabb és versenyképesebb működését, szem előtt tartva azok foglalkoztatásbővítésre, valamint gazdasági növekedésre gyakorolt hatását.

Állóvíz az ipari ingatlanpiacon 

A budapesti ipari ingatlanpiac az év első felében stabil maradt, a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottsága jellemezte. „A bérleti díjak szintén várakozásoknak megfelelően alakultak. A kínálat nem bővült, így az üresedési ráta, a bérleti díjak és a nettó felszívás többé-kevésbé változatlan maradt. A megkötött ügyletek volumene nem érte el a 2011. évi szintet, bár az év első félévében folyamatos kereslet jelentkezett a bérlők részéről.” – mondta Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója a cég ipari piaci jelentésének megjelenése kapcsán.

Emelkedő aktivitás az ipari ingatlanpiacon 

Az ipari ingatlanokba való befektetés szintje stabil maradt az elmúlt negyedévekben Közép- és Kelet-Európában, derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból. Az ingatlanállomány bővülése és a fejlesztők eladási szándéka együtt növelte a szektor likviditását: 2012 első félévében 375 millió eurónyi ipari ingatlan cserélt gazdát.

Ingatlanpiac: nyílik az olló Budapesten 

Vélhetően túl van a mélyponton a budapesti lakáspiac, a tranzakciók tekintetében azonban a téglaépítésű ingatlanok dominálnak. A panelingatlanok ára hajszálnyit nőtt, de a vásárlási kedv még mindig roppant alacsony és az árak is nyomottak a 2008-as adatokhoz képest.

Tovább esett a kereskedelmi ingatlanpiac 

Európában tovább folytatódott a kereskedelmi ingatlanok értékének csökkenése 2012 második negyedévében mintegy 0,9 százalékkal. A kiskereskedelmi ingatlanok mutatták fel a legjobb teljesítményt a tőkeérték növekedésében, míg a befektetői aktivitás romlott.

Ingatlanpiac - Kivárnak a kkv-k 

A gazdasági válság hatásait az ingatlanszektor igencsak megérezte. Csökkentek az ingatlanárak, a bérleti díjak, új beruházások híján az építőipar is hanyatlik.

Elmarad a boom 

Annak ellenére, hogy a második negyedévben 80 százalékkal nőtt az irodák bérbeadása az első negyedévhez képest, az első féléves 149 ezer négyzetméteres bérbeadás 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbihoz képest, a kihasználatlanság pedig 0,8 százalékponttal nőtt június végére - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Uniós forrásból bővül a Dél-pesti Üzleti Park 

Több mint 93 millió forint uniós támogatást nyert a Dél-pesti Üzleti Park új üzemcsarnok-fejlesztése „Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése - ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása" című pályázaton az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Programja keretében.

Megéri majd lakást venni a dugódíjas övezetben 

A dugódíj bevezetését követően az érintett városrészekben nőhet az átlagosnál drágább lakások ára a BDO Magyarország szerint. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég  elemzése szerint bár a dugódíj végleges feltételeiről szeptember előtt nem várható döntés, továbbra is az egyik legvalószínűbb változat a pesti külső körutak és a budai körút által határolt védett zóna kialakítása.

Élénkül az ingatlanpiac 

Továbbra is a tavalyi átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon, igaz a különbség fogyni látszik. A múlt havi, előző év azonos hónapjához mért 10%-os többlet júniusban már csupán 5%.

Meg sem moccan az ingatlanpiac 

A gazdasági bizonytalanság hatására stagnál az iroda- és raktárbérleti piac, nem történt nyílt piaci ingatlan befektetési tranzakció és a kiskereskedelmi piacon sem történt említésre méltó változás a tavalyi év trendjeit véve alapul. 

Nem épül semmi  

Az idei év első három hónapjában, hasonlóan a tavalyi évhez nem került a piacra új fejlesztésű ipari épület, derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma 2012 első negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adataiból. Az irodapiaci boom is várat magára.

Aki most bérel, jól jár 

A fogyasztási szokások változása, illetve a fogyasztás csökkenése közvetlen hatással van a raktárpiacra, amely tetten érhető a raktárpiacon tapasztalható üresedésben: jelenleg a Budapest környéki modern logisztikai raktáraknak átlagosan 22 százaléka kihasználatlan.

Stabilizálódó ipari ingatlan piac  

Egyensúlyban van mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak tekintetében a budapesti ipari ingatlan piac. Csökkent a spekulatív fejlesztések száma, a kereslet pedig nagyjából a tavalyi év szintjén áll. A bérleti piac nagy akativitást mutat a Colliers International szakértője szerint. 

2010: magasabb bérleti díjak, keményebb feltételek 

2008 a rekordok éve volt, 2009 az alkalmazkodásé, míg 2010 már a stabilizáció éve lehet, a piac egy egyensúlyi irányba mozdulhat el - áll a Colliers International budapesti irodája által megjelentett legfrissebb, az ipari ingatlanpiacra vonatkozó részletes piaci elemzésben.

Pozitív rekordot döntött Magyarország 

A múlt évben 260 ezer négyzetméternyi új ipari ingatlan készült el, ez közel duplája az egy évvel korábbinak, az idén 180 ezer négyzetméter új terület átadása várható, az üresedési ráta és a bérleti díj nem változott 2008-ban - áll a Cushman & Wakefield elemzésében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Infokom

A kezdő vállalkozások legnagyobb ellenségei

A kezdő vállalkozások legnagyobb ellenségei  

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo