hirdetés

Hat fontos szabály telephely kialakításánál

Üzem, raktárhelyiség, háttérkonyha kialakításakor – ha élelmiszer feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos a tevékenységünk - számos technikai és higiéniai előírásnak kell megfelelnünk cégtulajdonosként. Íme a 6 legfontosabb.
hirdetés

Ahol étellel dolgoznak, természetesen szigorúbbak az előírások
Kép:Pixabay

1. Útvonalak biztosítása
Elsőként az épületnek alkalmasnak kell lennie élelmiszer tárolásra. Biztosítani kell a telephely belső rendjének kialakítását és annak fenntartását. Figyelembe kell venni az egyenes vonalvezetés kialakítását. Amennyiben lehetséges, el kell kerülni az útvonal-kereszteződéseket. Amennyiben erre lehetőség van úgy el kell különíteni egymástól a tiszta övezet - szennyezett övezetet, nedves övezet – szárat övezetet, alacsony kockázatú övezet (a kockázatértékelés készítése a munkavédelmi előírások közül az egyik legfontosabb) – magas kockázatú övezetet (esetleges színjelzés alkalmazásával).
2. Padozat és falak
A padozat alapja legyen megfelelő szilárdságú, készüljön tartós anyagból. Felülete ne kössön meg anyagokat, ne legyen toxikus hatása, legyen könnyen tisztítható, fertőtleníthető. A felület álljon ellen a környezet káros, korrozív hatásainak (termék, takarító-, fertőtlenítőszer). A padozat burkolata legyen mindig ép, repedés- és törésmentes. Bevonata összefüggő, tiszta és ezt megfelelő sűrűséggel ellenőrizni kell. A falak legyenek simák, készüljenek tartós anyagból. Vízhatlan, nem porózus, könnyen tisztítható felületet kell, hogy képezzenek. Továbbá világos színűnek és rovarkártevőktől mentesnek kell lenniük. Gondoskodnunk kell a megfelelő szigetelésről, az illesztéseknél a szivárgás megakadályozásáról. A lepattogzott rétegű falburkolatot észlelés után javítanunk kell olyan magasságig, amely megfelel a műveleteknek, legyen vízhatlan, sima, mosható és csak nem mérgező anyagok felhasználásával történhet.
3. Mennyezet
A mennyezet felülete legyen sima, víz és párazáró és jól karbantartott. Rendszeresen takarítani kell, hogy pormentes legyen, ne legyen rajta leváló festék, pókháló, illetve különféle vakolatdarabok. Fontos az is, hogy valamennyi mennyezetáttörés, födémcsatlakozás legyen zárt, megfelelően szigetelt. A hibás, repedt mennyezetet javítani kell, ennek megtörténtéig a fertőtlenítéshez hozzáférhetőséget kell biztosítani, az üreges részeket le kell zárni.
Erre az 5 dologra figyeljen, ha telephelyet bérel!
A legtöbb vállalkozás hosszú hónapokig keres egy telephelynek alkalmas ingatlant, mire megtalálja és ekkor már alig várja, hogy használatba vegye. A cégvezetők ilyenkor hajlamosak felületesen átolvasni az eléjük tolt bérleti szerződést. Összeszedtünk néhány alap dolgot, amire érdemes figyelnünk, ha nem szeretnénk hosszú távra elköteleződni úgy, hogy az nem szolgálja üzleti érdekeinket.
4. Csővezetékek, elektromos vezetékek

Egyszerű, könnyen tisztítható szerkezeteket kell alkalmazni. Minden vezetéket a lehető legrövidebb úton, a mennyezetről függőlegesen kell leereszteni, a szükséges berendezéshez vezetni. A villamos vezetékeket kábeltokban, fővezetékben vagy esetleg a berendezések csővázán kell vezetni.

5. Világítás
Optimális természetes, mesterséges vagy kevert világítást kell biztosítani a telephely minden területén, melynél jól észlelhetők az élelmiszer esetleges elváltozásai, és a kialakuló szín nem félrevezető. A mesterséges világítás kialakításánál arra kell ügyelni, hogy az a természetes fénynek megfelelő színösszetételű és egyenletes legyen, és ne keltsen zavaró árnyékokat a válogatásra kijelölt helyeken és egyéb berendezéseknél.
A világítótestek elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük rajtuk a szennyeződés lerakódását, könnyen tisztíthatók legyenek. Törésük esetén ne okozzanak idegenanyag szennyezést.A világító berendezések épségét rendszeresen ellenőrizzük.
6. Szellőzés és nyílászárók
Gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, a dolgozók megfelelő közérzetének biztosítása érdekében. Fontos, hogy megelőzzük, a levegő által történő átszennyeződést, páralecsapódást, a nem kívánatos páratartalom, penész- és szagképződést, illetve, hogy kialakítsuk a megfelelő hőmérsékletet. Nyitható ablakok esetében gondoskodni kell a rovarkártevők kizárásáról könnyen eltávolítható és tisztítható mechanikai védelemmel, például szúnyogháló felszerelésével. Rendszeresen ellenőrizzük a szúnyoghálók állapotát, sérülés esetén cserélni, elpiszkolódás esetén takarítsuk el azokat! Tervezzünk minden nyílászárót úgy, hogy tisztítása és fertőtlenítse ne jelentsen gondot.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo