Fejlődés cikkek


Nagy hibát követnek el a cégek, ha nem tudnak rugalmasak lenni munkavállalóik felé

Nagy hibát követnek el a cégek, ha nem tudnak rugalmasak lenni munkavállalóik felé 

A munkavállalók ma már ritkán horgonyoznak le hosszabb ideig egy munkahelyen.
A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek

A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek 

A vállalkozói mentorprogram közvetítésével egymásra találhatnak a kkv-k és az őket segíteni képes tanácsadók és szolgáltatók. A gyakorló vállalkozók átadják egymásnak a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatukat és tudásukat.
Intelligens technológiák intelligens gyárak számára

Intelligens technológiák intelligens gyárak számára 

Magyarország gazdasága gyorsabb iramban nő, mint az európai átlag A nemzetközi gazdasági lendület lassul – a szerszámgépek iránti kereslet globális növekedése azonban 2019-ben is erőteljes marad. 
Erre a 4 készségre lesz szükség a jövőben

Erre a 4 készségre lesz szükség a jövőben 

A jelen és a jövő munkavállalóinak is nagy kihívást jelent a digitális technológia rohamos fejlődése. Ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatos változásokkal 4 készséget kell tudniuk alkalmazni: rugalmasnak és agilisnak kell lenniük, miközben nyitottak az élethosszig tartó tanulásra, akár autodidakta módon is.
Az már alap, hogy a nyári tábor nem gyerekmegőrző

Az már alap, hogy a nyári tábor nem gyerekmegőrző 

A szülők többsége már nemcsak felügyeletet és szórakozást, hanem gyermeke fejlesztését, fejlődését is elvárja egy nyári tábortól, így a készségfejlesztő táborok előretörése várható volt.
A legtöbben nyugdíjig maradnának egy munkahelyen

A legtöbben nyugdíjig maradnának egy munkahelyen 

Stabil, megbízható munkáltató, biztos állás. Kellemes légkör, jó csapat. Versenyképes fizetés, béren felüli juttatások. Ez a három legfontosabb szempont, amit a hazai munkakeresők szem előtt tartanak – egy friss kutatás szerint.
Egy kérdésből megmondják, érdemes-e felvenni

Egy kérdésből megmondják, érdemes-e felvenni 

A Starbucks volt HR-menedzsere szerint egyetlen kérdésből megállapítható, hogy valaki sikeres munkatárs lesz-e az új munkahelyén. Ennek a kérdésnek köze van ahhoz, hogy az illető képes-e tanulni a hibáiból és fejlődni. Sokkal többet jelent ez, mint bármi, amit leír a rezüméjében.
Az ügyfeleknek partnerekké kell válniuk

Az ügyfeleknek partnerekké kell válniuk 

Kevesebb mint öt év áll az energiaszektor szereplőinek rendelkezésére arra, hogy felkészüljenek a technológiai fejlődés és fogyasztói trendek által generált piaci változásokra – derül ki a The narrowing window for energy transformationcímű globális energetikai felső vezetői felmérésből. A 15. alkalommal végzett PwC-kutatás 56 ország 118 vállalatának körében készült.
Ezek a trendek már a jelenünket meghatározzák

Ezek a trendek már a jelenünket meghatározzák 

Néhány éve még sci-finek tűnt az a jövőkép, ami ma csupán karnyújtásnyira van tőlünk: önvezető autókkal közlekedünk, robotok végzik a munkát, az otthonunkban pedig minden automata és hangvezérléses. Az ezeket és a hasonló innovációkat lehetővé tevő, az iparágakat 2023-ra átalakító technológiai trendek közül a Schneider Electric most bemutatja a szerinte legjelentősebbeket.
Fejlődni, tanulni szeretne a magyar munkavállaló

Fejlődni, tanulni szeretne a magyar munkavállaló 

Szakmai szempontból eredményesnek érzik az elmúlt évet a magyar munkavállalók, aminek egyik oka, hogy a feladataik elvégzése közben sok újat tanulhattak – derül ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből.

Gyors reagálással elkerülhetők a tipikus vezetői hibák 

Ma már nem szabad egyetlen vállalatvezetőnek sem azon gondolkodnia, hogy a vállalatának agilisan kellene-e működnie. Azok a tipikus hibák, amit a vállalatok elkövetnek mind elkerülhetők, ha a vezetőség megérti az agilitás valódi lényegét – a Columbia Egyetem professzora szerint.

A cégvezető magánya: kell a coach 

Nehéz a cégvezető sorsa, hiszen kifelé az erőt, a magabiztosságot, a sikert, a határozottságot kell sugároznia, kételyeit, problémáit pedig sokszor nincs kivel megosztania. De van erre is megoldás, derült ki a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2018 konferenciáján.

Nem tesz jót a gyereknek, ha alvás helyett tévézik vagy mobilozik 

Azt akarjuk, hogy értelmesebb legyen a gyerek? Sportból naponta egy, alvásból 9 -11 óra – és legfeljebb 2 óra a képernyő előtt.

Repülőgépszárnyakat kapnak a turbinák 

Kevesebb, mint 10 év alatt a szélenergia lehet Európa legnagyobb áramforrása, jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője. Jelenleg az európai energiatermelésben 11.6 százalék a szélenergia aránya.

A vártnál gyorsabb, de lassuló növekedés 

A magyar gazdaság 2018 második negyedévében a vártnál és a legtöbb EU-tagállamnál gyorsabban bővült, de ez a dinamika az EU módszertana szerint második negyedéve lassul. A piaci előrejelzések szerint az idén 4 százalék feletti GDP-bővülés jövőre 3 százalék közelébe mérséklődik.

Minden tizedik ember a turizmusból él 

A világ által megtermelt össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését – derült ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásából, amelyet a Biztosítási Szemle tett közzé.

A kkv-szektortól erősödnek Európa új tigrisei 

Európa új tigrisei az erős kkv-ágazatnak és az e-kereskedelemnek köszönhetik javuló versenyképességüket. Közép- és Kelet-Európa jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő régió, ahol számos ország éves GDP növekedése meghaladja az EU átlagát - hívja fel a figyelmet az eredményekre a PayPal és a Deloitte tanulmánya. 

Egy éve még nem gondoltuk volna... 

2017 nem kevés újdonságot hozott a számítástechnika alkalmazásának területein, nem egy esetben megalapozva a következő évtized fejlődését. Trump elnökkel megjelent a fake news, a hamis hírek gyártásának, terjesztésének ipara, és hódít az elektronikus pénz, a bitcoin, amely ugyan buboréknak is bizonyulhat, de vannak már utódai.

Átrendeződik és felfuthat az élelmiszeripar 

Az Atradius iparági elemzése szerint a következő öt évben éves szinten 3-4 százalékkal nőket az élelmiszeripar teljesítménye. Az ágazat továbbra is a magyar gazdaság egyik legfontosabb szektora, az 500 legnagyobb hazai vállalat közül minden tizedik az élelmiszeriparban működik.

A digitalizáció felpörgeti a kis-és középvállalatokat 

Mit fejlesztenek, és mire költenek majd inkább a vállalkozások? Mire érdemes nagyobb hangsúlyt fektetniük a szolgáltatóknak a siker érdekében? A Xerox várakozásai szerint a digitalizáció jelentősen átformálja ezt a szektort, és számtalan lehetőséget teremt a kis-és középvállalatok számára is arra, hogy hatékonyabban működjenek.

Amióta kereskedelem van, számla is van 

A számla olyan bizonylat, amelyet áru értékesítésekor vagy szolgáltatás teljesítésekor állítanak ki. 1426 óta tudunk áruszámlákról, amit az áru értékesítésekor állítottak ki. Ezek az ekkor Európa gazdasági központjának is nevezhető itáliai városállamokban jelentek meg először. A Stallum adótanácsadó iroda kiállításán korabeli számlák és más gazdasági irat segítségével mutatta be Magyarország gazdaság- és társadalomtörténelmének alakulását a 18-20. század között.

Komoly pályázati hátszéllel gyorsulhatnak a "gazellák" 

Hatalmas pályázati támogatásért szállhatnak versenybe a hazai „gazella” vállalkozások. Több mint 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kerül kiosztásra a nyertesek között.

Nem a pénztől jutunk előrébb 

Az anyagi gyarapodás jut leginkább eszünkbe az előrelépés kapcsán, azonban a magánéletünkben történő változásokat jóval fontosabb előrelépésnek éljük meg – állapítja meg a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatás. Az azt tervezők között a gyermekvállalás és az új lakás vásárlása tekinthető a legkomolyabb változásnak, míg az új munkahely, illetve a fizetésemelés jóval hátrébb sorolódik. A magyar lakosság ugyanakkor többségében konzervatív a lehetőségei megragadása kapcsán, akár pénzügyekről, akár más területekről van szó.

GMO: már örökölhető tulajdonságokat is módosítanak 

Amerikában az elmúlt hetekben először voltak képesek génszerkesztéssel élő embrión olyan tulajdonságokat megváltoztatni, ameéyek már átörökíthetők az utódokra. GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Állásfoglalást adott ki az európai tudományos akadémiák tanácsadó testülete.

Nem szívjóságból kell figyelni az emberekre 

Ha a coaching kultúra határozza meg a vállalkozás működését, akkor valóban figyelünk az emberekre. De ugyanolyan erősen figyelünk a teljesítményére is! Az egésznek ugyanis ez a célja. Szakértőnk tisztázza, mi ez az egész a coaching kultúrával.

Google-vezér: keményebb kérdéseket kell feltennünk 

A Google anyavállalatát vezető Eric Schmidt az amszterdami Startup Fest Europe-on arról beszélt, hogy egy évtized múlva lesz igazán okos a mesterséges intelligencia. Hogy a mindannyian Google (felhő)világában élünk, és hogy Európában az állami szabályozások és egy sor más ok miatt nehezebb vállalkozónak lenni, mint Amerikában.

Hagyomány kontra innováció - mindenképp dönteni kell? 

A pedigrének, a tradíciónak ereje van. Mennyire köti meg ez a nagy múltú, hírneves, bejáratott márkákat továbbvivő vállalkozók kezét? Kizárja-e a hagyomány súlya az innovációt, s azt, hogy a portékát relevánssá tegyék a 21. századi ízlések és igények számára is?

Meddig élhet a cég? 

Manapság már nem növekedésről, sokkal inkább fejlődésről beszélünk sokat. Az azonban ma is igaz, hogy ami megáll a fejlődésben, az a halál felé halad. Így van ez a cégek esetében is.

Látja a jövőt a Xerox algoritmusa 

Világújdonságnak számító fejlesztést mutatott be a Binghamton Egyetem és a Xerox. A felsőoktatási intézmény két diákja és a Xerox Palo Alto-i Kutatási Központjának kutatója olyan számítógépes algoritmust dolgoztak ki, amely a közösségi média felületeinek vizsgálata alapján képes következtetni az emberek cselekedeteire jóval azok bekövetkezte előtt.

Díjazták a sikereket 

Gyorsan fejlődő borkereskedés, innovatív gyógyszertár koncepció, nyelviskola, ingatlanközvetítő és élelmiszer ipari vállalkozások szerepeltek idén a díjazott franchise koncepciók között.

Miért jó vezető az erdőember? 

Milyen problémát tud megoldani közösen egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatója, egy börtön konyhájának főszakácsa, egy adótanácsadó, egy belgyógyászati osztály főorvosa és egy feltörekvő marketinges szakember? Bármilyet! Feltéve, ha eléggé kitartóak, érdeklődőek és nyitottak a világ dolgaira, bíznak magukban és jók az időzítésben. A non-profit, leadership fejlesztő kurzusokat szervező Common Purpose szerint ezek a jó vezető legfőbb ismérvei.

Hat évvel korábban jön az első szívinfarktus 

A fejlődő országok feljövőben lévő középosztálya a nyugati fogyasztói kultúra és életvitel majmolásával együtt a nyugati világ betegségeket is átveszi. Az egészségtelenebb táplálkozás, a sportolás hiánya éppolyan egészségügyi problémákat idéz elő, mint az elmúlt évtizedekben az amerikai és európai lakosságban.

Magyar pályamű a Design Lab középdöntőjében 

Az Electrolux nemzetközi formatervezési versenyének középdöntőjébe ismét bekerült egy magyar diák pályaműve. Miklósi Ádám, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója, Sous-vide elnevezésű főzőrendszerét is beválasztották a 25 legjobb pályamű közé.

India: ugrásra készen 

A fogyasztók számával is szinte egyenlő az 1,2 milliárd fős lakosság, Indiában - ahol az emberek 60 százaléka 25 év alatti - mind erőteljesebb a középosztályosodás is. A kontinensnyi országról Ázsia Európa felé tart címmel rendeztek konferenciát.

Hogyan gyönyörködik Norman Foster? 

Ha létezik sztárépítész, ő mindenképpen az. Nem csupán a 20. század legismertebb, futurisztikus épületeinek, sci-fibe illő üvegcsodáinak megálmodója, de a környezettudatos tervezés pionírja is egyben. Újabban a világ első karbonsemleges városa, a sivatag közepén épülő Masdar City kiötlőjeként tartják számon a brit Norman Fostert.

'A rendszer mindaddig növekedni fog, amíg össze nem omlik" 

Bár az emberiség egyre többet foglalkozik a fenntarthatóság fogalmával, mégis egyre rohamosabb tempóban romboljuk a környezetet magunk körül - jelentette ki Lányi András filozófus, író az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

Emberi fejlődési mutató: Magyarország a 36. a világon 

Az országok jövedelmétől független hosszú távú fejlődés tapasztalható az egészségügyben és az oktatásban - állapította meg az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNIDO) szerdán közzétett jubileumi jelentése.

Az önfenntartó falu: Túristvándi 

Komoly hit kell - magunkban, a jövőben - ahhoz a folyamathoz, amelynek során egy gondolatból tárgyiasult valami lesz, különösen, ha az a helyi társadalom belső viszonyait befolyásoló, sokszereplős projekt. De a nehéznek tűnő helyzetekben is van mozgástér, csak fel kell ismerni, és tudni kell kihasználni. Aki elindul ezen az úton, mások hitét is erősíti, s ezzel az egyéneken keresztül a közösséget is.

Gondoljunk a jövőre! 

Idén csökkent az éhezők száma, de továbbra is magasabb, mint a gazdasági világválság előtt. A Világélelmezési Csúcstalálkozón elfogadott cél, hogy 2015-ig a jelenlegi 925 millióról 400 millióra csökkenjen az éhező emberek száma.

Tervezett megújulás 

A megújulás ma már nem csupán szép szó, hanem olyan komplex fogalom, amelyet minden vállalkozásnak a lehető legkonkrétabban értelmeznie kellene önmaga számára is. A rögtönzés, kapkodás azonban nem visz előre, csakis átgondolt stratégiával vezet út a jövőbe.

Matolcsy: 20 év alatt beelőzzük az EU-t 

A kormány olyan gazdaságpolitikát tervez, melynek eredményeképpen 2030-ra Magyarország meghaladja az EU fejlettségét - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormány komolyan gondolja a zöldülést 

A hazai gazdasági szerkezetben a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulás alapja egyértelműen a zöld gazdaság. Ezért az állami intervenció gyakorlatát össze kell kötni a technológiai innováció iparfejlesztő, illetve keresletélénkítő hatásaival - hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában.

Egy biztos: a csapot el kell zárni! 

Ökológiai lábnyomunk túl nagy, életmódunk és termelési rendszereink jelen állapotukban nem fenntarthatók. Egyre zaklatottabb világban élünk, az eddig stabil rendszerek sorra meginognak. Viták helyett dialógus, profit mellett felelősség, lineáris gondolkodás helyett rendszerszemlélet kell, hogy előnyt élvezzen. És persze el kell zárnunk a csapot és áramtalanítanunk kell, mert lehet, hogy ezzel tesszük a legtöbbet. A Piac és Profit konferenciájának prominens előadói a kiútkeresés jegyében fogalmazták meg szemléletváltást sürgető gondolataikat és gondolkodtak a megoldási lehetőségekről.

Miért fontos a családbarát város? 

A társadalom önfenntartó- és eltartó képessége szempontjából egyre nagyobb gondot jelent Európa országaiban és Magyarországon különösen a társadalom elöregedése, a csökkenő gyerekszám, a természetes fogyás, a küszöbön álló demográfiai válság. Az előrejelzések szerint 2025-ben minden ötödik európai 65 éves vagy annál idősebb - nyugdíjas - lesz, akiket egy fogyatkozó aktív népesség tart majd el. E kihívás a városokat sajátosan és bizonyos vonatkozásban fokozottan érinti.

Tervezzük együtt városi jövőnket! 

Miért hatékony egy belváros-rehabilitáció során a városvezetésnek együttműködnie a helyi vállalkozókkal? Hogyan segíthet egy üzletutca-szövetség a versenyképesség javításában? Hol találkozik az integrált roma program egy nagyvárosi lakótelep megújítási szándékával? Hogyan működhet együtt a bűnmegelőzési program a Szeretetszolgálattal? Kérdések és válaszok Tatabányáról, Nyíregyházáról, Győrből és Budapestről az ENSZ Habitat világnapja alkalmából.

Mennyit fejlődött Kína az utóbbi években? 

Kína járul hozzá a legnagyobb mértékben a világgazdaság növekedéséhez - állítja a kínai statisztikai hivatal frissen kiadott 18-as számú jelentése, amely az ország nemzetközi státusának és befolyásának erősödését igyekszik számokkal igazolni.

Kerekező milliárdok 

Az Európai Unió szinte kihajtja Magyarországból, hogy komoly kerékpáros infrastruktúrát építsen, s ma már hajlanak is rá a hivatalok, önkormányzatok: százezernyi bringás ugyanis üzleti, politikai tényező is.

Sarko mer nagyot álmodni 

A nemzetközi metropoliszokkal rivalizáló világvárossá kívánja átalakítani a francia fővárost és elővárosait az államfő. A "Nagy Párizs" projektjeiről szóló ambiciózus építészeti kiállítás megnyitóján Nicolas Sarkozy szerdán 35 milliárd eurós fejlesztést jelentett be a főváros tömegközlekedésben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo