hirdetés

India: ugrásra készen

A fogyasztók számával is szinte egyenlő az 1,2 milliárd fős lakosság, Indiában - ahol az emberek 60 százaléka 25 év alatti - mind erőteljesebb a középosztályosodás is. A kontinensnyi országról Ázsia Európa felé tart címmel rendeztek konferenciát.
hirdetés

Elektromos autók milliós darabszámú gyártását valósíthatták volna meg Debrecenben, ha az indiai nagykövet rábeszélésére Magyarországra látogatott befektetőnek a múlt évben a cívisvárosban és gazdaságdiplomáciai köreinkben kellő támogatást nyújtanak. Azóta tudható, az indiai cégtulajdonos egyről a kettőre jut Európában, de nem hazánkban, hanem Olaszországban. Az indiai céget időközben együttműködő partnerének tekinti a General Motors is, s csak idő kérdése, hogy mikor árasztják el a fejlett világot az elektromos autókkal. A meghiúsult tavalyi debreceni befektetésről egy kérdésre válaszolva számolt be Gauri Shankar Gupta rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. A diplomata előadóként volt vendége az Ázsia Európa felé tart címmel meghirdetett és alapvetően Indiáról szóló, május 10-én, a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott budapesti konferenciának.

Gauri Shankar Gupta referendumában legfőképp a kontinensnyi országról, mint üzleti célpontról, befektetéseket vonzó térségről értekezett, s egyebek között perdöntő gazdasági adatokat közölt, így a tavalyi növekedésről, mely - megelőzve a kínait -  8,7 százalékot ért el. Vagy arról, hogy az ország 1,2 milliárd lakójának 60 százaléka - az Economist nemrégiben közölt beszámolója szerint - 25 év alatti, s ez a korosztály már fogyasztó, azaz különlegesen nagy piac. India infrastruktúra igényéről elég nagy határok között érvelt a nagykövet, 500 milliárd és 1000 milliárd dollár közötti fejlesztések várhatók a nem túl távoli jövőben. De az alsó határ is hatalmas, s olyan „tételek" alkotják a keresletet, mint az útépítés, vagy az energiaellátás.

A meglévők korszerűsítése mellett például 40 új repteret is építeni kívánnak. A diplomata az európai jelenlét néhány, amúgy eléggé ismert tényét is felvázolta, így az autógyártás - egészen pontosan a Jaguar, Land Rover márkák - „háza táján" megvalósult befektetéseket, az acélipari, gyógyszeripari tulajdonszerzéseket. A hatalmas ország többet fektet be Európában, mint a mi kontinensünk Indiában. Irigylésre méltó, a közelmúlt gazdasági válsága is csak elenyészően kicsi visszaesést eredményezett.

Technológiai kooperáció

A Magyarország és India közötti kereskedelem 600-700 millió dollárra rúgott tavaly, de a forgalom jelentékeny bővülését, kivált, ha annak jellemzői nem csupán az egyszerű termékeladásról szólnak, hanem a technológiai együttműködésekről, gyorsan el lehet érni.  Gauri Shankar Gupta néhány - részben már folyó - kooperációról is hírt adott, így a víztisztítás, a műanyag hulladékok recirkulációja mindenképpen ilyen. De ajánlható a magyar kormányzatnak, hogy a jó minőségű, nemzetközi piacon mégis kicsinek számító technológiai cégeink tendereken való indulását segítse elő. Szintén hasznos lehet a nemzetgazdasági miniszterrel közösen kezdeményezett technológiai katalógus elkészítése, s az üzleti élet szereplőinek rendelkezésére bocsátása.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot az ázsiai, legfőképp indiai konferencián a tárca egyik helyettes államtitkára, Botos Balázs képviselte, aki a két ország közötti áruforgalom adatainak ismertetésén túl képet adott az indiai cégek magyarországi befektetéseiről, arról, hogy 15 társaság rendelkezik egy-egy millió dollárt meghaladó invesztícióval. A magyar hasonló szerepvállalást egyebek között a Richter, a Mol, s egy Organica nevű vállalkozás fémjelzi, továbbá, Botos szerint, a fürdőfejlesztés, a védelmi ipar - azon belül a kutatás-fejlesztés - is jól „eladható" lehetőségnek tekinthető. A külügyi tárca osztályvezetője, Fazekas Béla a többi között felhívta a figyelmet az erős tekintélyelvűségre a világ legnépesebb demokráciájában, valamint arra, hogy hamarosan Ázsia és Európa külügyminiszterei adnak randevút egymásnak, s e nagyszabású rendezvénytől valóban sokat remélhetünk.

Feldman Balázs, a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára - amint a nagykövet is - a középosztályosodásra hívta fel a figyelmet, arra, hogy a komolyan bővülő fogyasztás abban a két ázsiai országban következik be, ahol 2050-ben már együttesen 3 milliárd ember fog élni. Visszautalt a 2007-es agrárpiaci árrobbanásra is a helyettes államtitkár, mint mondta, a nagy fokú drágulás akkor is a kínai és indiai mezőgazdasági fogyasztás miatt következett be. A cukor világpiaci árának hírtelen változásai is a kínai vásárlásokra vezethetők vissza. Kitörési pontokat jelentenek azonban azok a lehetőségek, amelyek a bor, a sertéshús, a libamáj exportját alapozzák meg, s jellemzően növekszik az élelmiszeripari prémium termékek iránti kereslet Indiában. Feldman Balázs az állattenyésztés, a halászat területén is lát tartós kapcsolatépítési, üzleti lehetőségeket.

A Richter gyors volt

Több hazai vállalkozásnak is módja volt arra, hogy indiai piaci szerepvállalásáról tájékoztatást adjon. A legtöbb tanulságot a Richter Gedeon NyRt. indiai vegyes vállalatának előkészítése, illetve a helyi szigorú szabályoknak is megfelelő, mégis gyors megvalósítása kínálta. Kováts Sándor kereskedelmi igazgató előadásából kitűnt, hogy a legfőbb vágyuk, a költséghatékony beruházás, valamint az európainál jóval alacsonyabb termelési költség a hatóanyagok indiai gyártása esetében megvalósult. A 18 hónap alatt tető alá hozott indiai üzem a magyarországi árakhoz képest háromszor-négyszer volt alacsonyabb, s három-négyszer gyorsabban elindulhatott a termelés is.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo