Intelligens technológiák intelligens gyárak számára

Magyarország gazdasága gyorsabb iramban nő, mint az európai átlag A nemzetközi gazdasági lendület lassul – a szerszámgépek iránti kereslet globális növekedése azonban 2019-ben is erőteljes marad. 

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Oxford Economics brit gazdaságkutató intézet tavaszi előrejelzése szerint a globális gazdasági növekedés 2019-ben várhatóan 2,5 százalék lesz. A beruházások mértéke és az ipari termelés is 2,4 százalékkal fog növekedni. A szerszámgép-fogyasztás a 2019-es év tavaszi előrejelzése szerint azonban egy kicsit elmarad ettől, mindössze 2,3 százalékos növekedéssel lehet számolni. Az EMO Hannover 2019 kiállítást ebben a gazdasági háttérben rendezik meg ez év szeptemberében.

A globális gazdaság nem növekszik olyan dinamikusan, mint az előző évben – mondta Christoph Miller, az EMO-t szervező VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) vásárigazgatója a 2019. május 21-i EMO-sajtótájékoztatón, Budapesten. – A növekedés viharos évei után ez a lassulás azonban azt jelenti, hogy a cégek végre újra stratégiai kérdésekre és a jövőbeli beruházásaikkal kapcsolatos döntésekre összpontosíthatnak.” Az EMO Hannover 2019 megfelelő platformot kínál ehhez. „Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését!” téma köré építve a soron következő fémfeldolgozási világvásár betekintést nyújt a modern gyártástechnológia jelenlegi helyzetébe, a hálózatba kapcsolásra és digitalizálásra építkező jövőbeli gyártástechnológiai megoldásokba, valamint olyan új szolgáltatásokba, amelyek a hagyományos megmunkálási technológiákat ötvözik a modern adatelemző módszerekkel.

Az említett általános gazdasági növekedési mutató a 2018-as év eredményeihez képest elmarad. A számok azonban még mindig erős növekedést mutatnak. Mindennek hajtóereje Ázsia 4,4 százalékos GDP növekedéssel, ezt követi az amerikai kontinens 2,1 százalékkal, végül Európa 1,4 százalékos növekedéssel. A beruházások és szerszámgép-fogyasztás tekintetében Ázsia a triád legfőbb mozgatórugója 2,7, illetve 2,6 százalékos növekedést produkálva. Különösen a kisebb országokban – mint Vietnam, Thaiföld és Indonézia – a fogyasztás várhatóan a többi országnál nagyobb ütemben fog növekedni.

A legkiugróbb növekedést az indiai szubkontinensen jegyezték, ahol jelentősen nagyobb a

Magyar startupot díjaztak a nemzetközi energetikai versenyen
Magyar szempontból hatalmas sikerrel zárult a technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet-és közép európai energetikai versenye.

szerszámgép-fogyasztás, mint az ázsiai átlag. Kínában, amely a legnagyobb piacnak számít, a szerszámgép-fogyasztás valamivel magasabb az ázsiai átlagnál. Kína az elkövetkezendő években mennyiségi szempontból nézve továbbra is erős marad. Tajvan és Dél-Korea viszont idén, úgy tűnik, csökkenéssel küzd. Az Amerikai Egyesült Államokban a kereslet 2019-ben továbbra is aránytalanul magas lesz, még akkor is, ha a fellendülés – amelyet a kormány adócsökkentési intézkedése és az amortizáció váltott ki – jelentősen lassul. Brazíliának 2018-ban sikerült kikerülni a hullámvölgyből, és ugrásszerűen növelte a szerszámgép-fogyasztását. Idén azonban a növekedés várhatóan újra egy számjegyű lesz.

Európában a kelet-európai országok, név szerint Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország az éllovasok. Ezek az országok továbbra is vonzó ipari helyszínek maradnak, amelyek gyorsan fejlődnek, és ahová folyamatosan érkeznek a beruházások. Németország, amely a legnagyobb európai piacnak számít, és az EMO Hannover helyszíne, a korábbi gazdasági fellendülés után kezd veszíteni a lendületből. A német szerszámgép-fogyasztás várhatóan 1 százalékkal növekszik majd 2019-ben. Ha megvizsgáljuk világszerte a kilenc legfontosabb felhasználóiparban eszközölt beruházásokat, a gépgyártási szektorban átlag feletti befektetés figyelhető meg, ezt követi az autóipar, a repülőgépgyártás és más közlekedési szektorok, elsődlegesen a vasúti közlekedés és a hajóépítés.

A világszerte megfigyelhető, gyorsan változó körülmények, többek között a kereskedelmi konfliktusok terjedése, a protekcionizmus térnyerése, a növekvő olajárak, a magas infláció a feltörekvő piacokon és az ellenőrizetlen eladósodás nyugtalanítják az ügyfeleket, különösen a kis- és középvállalkozások esetében. Ennek ellenére a foglalkoztatottak száma is rekord szintet ért el, 75 000 ember dolgozott ezen a területen, valamint 2018 végére majdnem teljessé vált a kapacitáskihasználás, ami 93,7 százalékra tornázta fel magát. 

Magyarország gazdasága gyorsabb iramban nő, mint az európai átlag

A magyar gazdaság növekedése az elmúlt években jóval az EU-s átlag felett teljesített.

Nem bízik a digitalizációban a magyar Y és Z generáció
A Magyarországon élő Y és Z generáció biztos benne, hogy a jövőben mindent áthat majd a digitalizáció és az online tér, viszont nem látják úgy, hogy ez egyértelműen jó lesz nekik – derül ki egy friss hazai kutatásból. A válaszadók többsége szívesen veszi az okos eszközök és az okoskörnyezet kényelmét, de pesszimista a személyes adatok védelmével, valamint a személyes szabadsággal és biztonsággal kapcsolatban.

köszönhető ez az erős hazai keresletnek, amelynek mozgatója az erőteljes magánfogyasztás és a beruházások átlag feletti növekedése. A beruházások továbbra is a növekedés fontos pillérei lesznek az elkövetkező években. A GTAI – German Trade & Investment fejlesztési ügynökség szerint a magas kapacitáskihasználás miatt a terjeszkedést elősegítő befektetések kerülnek előtérbe. A 2014–2020-as időszakra vonatkozó EU-s források is jelentősen hozzájárulnak a beruházások mértékének növekedéséhez. A magánfogyasztásra az emelkedő bérek és a munkaerő-piaci kedvező helyzet is ösztönzően hat.

A szakképzett munkások egyre növekvő hiánya azonban több projekt megvalósítását is korlátozza. Az Oxford Economics szerint Magyarország GDP-je várhatóan 3,7 százalékkal fog nőni 2019-ben, a tavalyi 5 százalékkal szemben. A gazdasági szakértők Európát teljes egészében nézve 1,4 százalékos növekedést jósolnak. Magyarországon az ipari termelés az előrejelzések szerint sokkal erőteljesebben fog növekedni 2019-ben, a várt növekedés 5,4 százalék a tavalyi 3,9 százalékkal szemben. 

Magyarország 2018-ban 200 millió euró értékben importált szerszámgépeket. A magyar kereskedelmi statisztikák szerint Magyarország legfontosabb beszállítója a 40 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Németország, messze megelőzve Olaszországot, Törökországot, Belgiumot és Kínát. 

A Magyarország és Németország közötti bilaterális üzleti kapcsolat egyáltalán nem egyirányú utca” – mondta Miller. 2018-ban Magyarország exportjának több mint egyötöde érkezett Németországba, ezzel kiérdemelve a legnagyobb piac címét Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Franciaország előtt. A Magyarországról érkező német import több mint egyötödével növekedett. A legfontosabb importált termékek közé tartoztak az alkatrészek, a tartozékok és a lézertechnológia.

Az EMO Hannover 2019 kiállítás éppen ezért érdekes lehet a magyar kiállítók és a felhasználóipari ágazatokból érkező látogatók számára is. Az idei két magyar kiállítónak jó lehetőség lesz ez az üzlet fellendítésére. A kiállítás megtekintésével a magyar szerszámgép-felhasználók is sok értékes információt szerezhetnek jövőbeni beruházási döntéseik megalapozására.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo