Vámháború cikkek


Két hét múlva élesíti az USA az európai termékeket sújtó büntetővámokat

Két hét múlva élesíti az USA az európai termékeket sújtó büntetővámokat 

Október 18-tól 10, illetve 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtanak egy sor cikket az olívabogyóktól a repülőgépekig.
Vámháború: Kína enged egy kicsit

Vámháború: Kína enged egy kicsit 

Egy évre felfüggesztik az USA-t sújtó büntetővámot 16 árukategória termékeire.
Amerikai családok fizetik meg Trump vámháborúját

Amerikai családok fizetik meg Trump vámháborúját 

Szeptember elsejével életbe léptek az újabb, kemény vámemelések az amerikai-kínai vámháborúban. Árát a fogyasztók fizetik meg: egy amerikai családnak akár évi 1.000 dollárba kerülhet Trump elnök hadakozása.
Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni

Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni 

A piacoknak ezúttal igazuk van. Az amerikai–kínai viszony alakulása valahogy ijesztően emlékeztet 1914 nyarára, írja vezércikkében a brit The Guardian.
Tovább durvul Trump vámháborúja

Tovább durvul Trump vámháborúja 

Miután közel látszott a megegyezés, új csúcshoz érkezett az amerikai–kínai vámháború. Donald Trump elnök már azzal is fenyegetett, hogy megállapodás híján amerikai cégek kivonulnak Kínából.
A cégek egyelőre kivárnak

A cégek egyelőre kivárnak 

A geopolitikai és kereskedelmi bizonytalanságok miatt világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések (IPO) száma – derül ki az EY globális részvénykibocsátási trendeket elemző negyedéves jelentéséből. A vállalatok egyelőre kivárnak, de akár már idén új lendület kaphatnak a tranzakciók. 
Újabb adok-kapok az amerikai vámháborúban

Újabb adok-kapok az amerikai vámháborúban 

Az EU 11 milliárd eurós büntetővámokkal fenyegeti az Egyesült Államokat, Trump elnök az európai autókra kivetett további vámokkal jöhet az éleződő kereskedelmi háborúban.
Élelmiszerek is a vámháború áldozatai lehetnek

Élelmiszerek is a vámháború áldozatai lehetnek 

Továbbéleződik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és az EU között: Washington az Airbus állami támogatása miatt 11 milliárd dollár értékben kíván vámot kivetni uniós exporttermékekre.
Elmaradhat a vámháború, de Trump követelése teljesíthetetlen

Elmaradhat a vámháború, de Trump követelése teljesíthetetlen 

Az Európai Unió kész tárgyalni az Egyesült Államokkal vámcsökkentésekről, de azokban az amerikai mezőgazdasági termékekre kivetett vámokról nem lehet szó.
Ennyivel lenne drágább az iPhone, ha Kínában gyártanák

Ennyivel lenne drágább az iPhone, ha Kínában gyártanák 

Negyven százalékkal lennének drágábbak az iPhone-ok, ha nem Kínában, hanem az Egyesült Államokban gyártanák azokat. Ezt is hozhatja az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

A vámháború átmenetileg szünetel 

Az Egyesült Államok és Kína megállapodtak abban, hogy - legalábbis egyelőre - felfüggesztik a vámháborút. Ez volt az egyetlen érdemi eredménye a G-20 országok hétvégi csúcstalálkozójának Buenos Airesben.

Magas tétek az amerikai félidei választásokon 

Jelentős tétje van a keddi amerikai félidei választásoknak: a kormányzó republikánusok elveszthetik többségüket a törvényhozásban, így Donald Trumpnak kevés lehetősége maradhat a gazdaság átalakítására, sőt, elindulhat az elnök közjogi felelősségre vonása. Ellenkező esetben viszont további dereguláció, adócsökkentés és az egészségügy átalakítása jöhet.

Teljes bojkottot hirdethet Kína az amerikai gazdák ellen 

Először csak importvámokat vezettek be, de a CNN értesülése szerint elképzelhető, hogy hamarosan teljes bojkottot hirdet Peking az amerikai szójabab ellen.

Reng Zoltán: az elnéptelenedés már a kisvárosokat is fenyegeti 

A KSH adatai szerint a magyar gazdák átlagéletkora 59 év. Mivel a fiatalokat nem érdekli a föld, a vidéki lét, hosszú távon a vidéki életforma kérdőjeleződik meg. Az elnéptelenedés már a kisvárosokat is fenyegeti.    A magyar és európai szinten is erősödő szabályozói beavatkozás egyre inkább részletekbe menően megköti az agráriumban és az élelmiszeriparban működő vállalkozások kezét. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója szerint ez tulajdonképpen a világban fellelhető hatalmas kereskedelmi viták és vámháborúk következménye.

Nem rengette meg a globális piacot a vámháború 

Az év első felében kiélesedő kereskedelmi háború érezhető bizonytalanságot eredményezett a piacokon, azonban a fejlett részvénypiacokon ez sem állította meg a növekedést és az év végéig a feltörekvő piacokon is emelkedés várható.

Az amerikai vámok ellenére nőtt az EU kereskedelmi többlete 

Jelentősen nőtt az Európai Unió árukereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben az idei év első hét hónapjában, ami feltehetően újabb érvet szolgáltat a védővámok bevezetésével fenyegetőző Donald Trump amerikai elnöknek.

Idén eljöhet az igazság pillanata 

Trendfordulóhoz érkezett az elmúlt időszak árfolyamemelkedési hulláma, egyre nyomasztóbb a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság, Donald Trump kereskedelmi háborújának valamelyik lépése pedig könnyen lehet az utolsó csepp a pohárban.

USA-EU-vámháború: minden autóipari védővámot eltörölhetnek 

Egy-két hónapja még 20 százalékos vámokról volt szó, most az EU kereskedelmi biztosa szerint minden autókra vonatkozó tarifát eltörölhetnek az EU és az USA között. Ezzel Trump tulajdonképpen elérné, amit akart.

Folytatódik az adok-kapok az USA és Kína között 

Újabb, 60 milliárd dollárnyi értékű amerikai árut érintő szankciós listát jelentett be Kína, válaszul az amerikai importvámokra.

Vége a keménykedésnek? Fű alatt lazít a Kínával szembeni vámpolitikáján az USA 

Az amerikai szenátus egyhangúlag, vita nélkül megszavazta a több, főleg Kínából importált termék (vegyi anyagok, kenyérpirítók, vasalók) vámterhének csökkentését, sőt, bizonyos termékek teljesen vámmentesek lettek.

Trump és Juncker megállapodott, de a legkényesebb kérdésekben még nincs egyezség 

Donald Trump és Jean-Claude Juncker megállapodott, hogy nem vezetnek be újabb importvámokat, és várhatóan törlik az eddig bevezetett (európai fémipari termékekre és amerikai exportra) kivetett vámokat is.

Ez nem hiányzott – mit hoz a világnak a vámháború? 

A befektetők kezdik komolyan venni a vámháború veszélyét. Egyre több jel mutat arra, hogy az USA-n kívül más országok is bekapcsolódnak a történetbe, ami negatívan érinti az egész világgazdaságot – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

Importvámok: így kerülhető el a ráfizetés 

Június 22-től számos USA-ból érkező termék vámterhe nő 25 százalékkal, ezért érdemes tisztában lenniük a cégeknek a kivételekkel, speciális eljárásokkal, amelyekkel jelentős vámteher megspórolható.

Az amerikaiaknak is fájni fog a vámháború 

Mintegy 13-14 milliárd dolláros kárt okozna az Egyesült Államok gazdaságának, amennyiben a kormányzat Donald Trump elnök fenyegetésének megfelelően védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját - közölte az Európai Bizottság (EB) hétfőn.

Már megérezte a világgazdaság a vámháborút 

Képtelenség előre megjósolni, hogy milyen változásokat indukál majd a jelenlegi helyzet a globális kereskedelemben – írja a Fidelity elemzője. A növekedés lassulása azonban szinte biztos.

Így cselezi ki a vámokat a Harley 

Trump amerikai elnök pár héttel megválasztása után a Harley-Davidson főnökével fényképezkedett a Fehér Ház kertjében és támogatást ígért a patinás amerikai motorkerékpármárkának. A Harley most viszont Trump vámháborúja miatt már külföldről szállít Európának és leépíti az amerikai termelést.

Pont a Harley 

A Donald Trump által viselt kereskedelmi háború a világ többi része ellen fájó ponton ütött vissza az amerikai elnöknek. Pontosan az a cég mutatott fügét neki, amely az elnök által oly vehemensen képviselt amerikai álmot testesítené meg. Persze az igazság az, hogy a motorgyártó már amúgy is bajban volt, és az elnök döntése tulajdonképpen kapóra jött a legendás márkának.

Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik 

A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

A védővámok miatt leépíti amerikai gyárait a Harley-Davidson 

Az európai védővámok miatt részben áthelyezi a gyártást az Egyesült Államokból a Harley-Davidson, az Európába szánt motorokat külföldön fogják gyártani.

Trumpot célozta meg Brüsszel 

Ma léptek életbe az Európai Unió védővámjai válaszként a Donald Trump által az acél-, illetve alumíniumtermékekre kivetett sarcára. Az uniós védővámok érzékeny ponton találhatják el az amerikai elnököt, a szavazóbázisa mindenképpen megérzi Brüsszel válaszát, de az árat az óceán mindkét oldalán élő fogyasztók fogják megfizetni.

Könnyes búcsú a szabadkereskedelemtől? 

Újabb, összességében 200 milliárd dollárnyi importot érintő védővámot lengetett be Kínával szemben az amerikai elnök, mire Peking hasonló viszontválaszt helyezett kilátásba. Meddig durvulhat a kereskedelmi háború?

Jóváhagyták az EU-tagállamok az amerikai importvámokat 

Egyhangúlag jóváhagyták az európai uniós kormányok képviselői az ellenintézkedéseket az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra - közölték csütörtökön brüsszeli diplomáciai források.

G7: Trump a világ ellen 

Botrányba fulladt a kanadai g7-es találkozó, az USA és az elvileg szövetséges országok megegyezése Trump vámtervein bukott el. Hétből hat ország egységes, de az Egyesült Államok nélkül keveset tudnak tenni a klímavédelem és a szabad kereskedelem érdekében.

Itt vannak az importvámok az amerikai termékekre 

Már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az Európai Unió az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra; a tervezett lépések keretében első körben nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezetnek be 25 százalékos importvámot.

Amerikai exportvámok: ezek az áruk drágulhatnak Magyarországon is 

Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja.

Trump elhalasztotta az európai importvámokat 

Donald Trump amerikai elnök harminc nappal elhalasztotta az Európai Uniót, Kanadát és Mexikót érintő védővámok bevezetéséről szóló döntést - jelentette be hétfőn a Fehér Ház Washingtonban. 

„Maguk alatt vágják a fát az amerikaiak” 

Egyedül az amerikai acélipar profitálhat az új védővámokból, sok építkezés megdrágulhat, számos cég veszíthet a versenyképességéből - írja az AKCENTA pénzintézet elemzője.

Kína beleáll a kereskedelmi háborúba 

Kína élesen bírálta az exportjára kivetni tervezett amerikai vámemelés keretösszegének növelését és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy nem riad vissza a kereskedelmi háború következményeitől.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború 

Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború - különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja - az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

Kína ott támadja Trumpot, ahol a legjobban fáj 

50 milliárd dollárnyi amerikai termékre, mezőgazdasági termékre, járművekre és vegyipari cikkekre vet ki vámokat Kína az amerikai vámokra adott válaszként. A mezőgazdaság megvámolásával konkrétan Trump szavazóinak üzentek.

Újra divatba jöhet a protekcionizmus 

Donald Trump amerikai elnök protekcionista lépései alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi világkereskedelmet – írja elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte nagy kérdés, hogy milyen válaszlépések lesznek, de egy kiteljesedő kereskedelmi háború Magyarországot is kedvezőtlenül érintheti.

Újabb országok kapnak mentességet a Trump-féle védővámok alól 

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pénteken egy interjúban kijelentette: akár több ország is mentesülhet a csütörtökön Donald Trump elnök által aláírt védővámok kivetése alól, Kanada és Mexikó már biztosan mentesül.

K&H: A vámháborúnak csak vesztesei lehetnek 

A tavalyi év látványos piaci emelkedése után a tőzsdék tartósan lefelé vehetik az irányt, legalábbis akkor biztosan, ha beindul a Donald Trump által kezdeményezett vámháború – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

Trump is megszívhatja a vámháborút, ha tovább keménykedik 

Az Európai Unió kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos. "Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei" – hangsúlyozta Malmström az Európai Bizottság heti ülése után.

A Levi's farmereket és a bourbon whiskyt is érintheti a vámháború 

Ma dönthet az Európai Bizottság az Egyesült Államok által múlt héten bejelentett kereskedelmi korlátozásokra adott uniós válaszintézkedésekről – tájékoztatott a brüsszeli testület vezető szóvivője. Margarítisz Szkínász szerint "gyors, határozott és arányos" intézkedéseket fogadhatnak el a bizottság szerdai ülésén, amennyiben úgy találják, hogy a bejelentett amerikai intézkedések ártanak az európai érdekeknek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo