USA-EU-vámháború: minden autóipari védővámot eltörölhetnek

Egy-két hónapja még 20 százalékos vámokról volt szó, most az EU kereskedelmi biztosa szerint minden autókra vonatkozó tarifát eltörölhetnek az EU és az USA között. Ezzel Trump tulajdonképpen elérné, amit akart.

„Készek vagyunk eltörölni minden amerikai autókat érintő importvámot, ha az Egyesült Államok is így tesz” – ezt mondta az Cecilia Malmstrom uniós kereskedelmi biztos a bizottság csütörtöki ülésén.

Malmstrom előadásában több részletet is elárult arról, mi hangzott el az EU és az USA kereskedelmi bizottságának júliusi találkozóján. Mint mondta, az uniós küldöttek leszögezték, hogy készek a vámmentesség bevezetésére, amennyiben az kölcsönös lesz.

20%-ról 0-ra alkudták le

Úgy tűnik, elmarad a kereskedelmi háború
Donald Trump és Jean-Claude Juncker megállapodott, hogy nem vezetnek be újabb importvámokat, és várhatóan törlik az eddig bevezetett (európai fémipari termékekre és amerikai exportra) kivetett vámokat is.
Jelenleg az Egyesült Államok 2,5 százalékos importvámot szed be az USA-ba exportált, Európában gyártott személyautók után, míg a furgonok és kisteherautók vámja 25 százalékos. Bár korábban Donald Trump minden európai autóra és más autóipari termékekre 20 százalékos tarifát vezetett volna be, ettől a tervtől végül a Junckerrel való washingtoni találkozó után elálltak.

Trump célja saját elmondása szerint a vámok belengetésével az volt, hogy az USA „egyenlő feltételekkel” kereskedhessen az EU-val. Szerinte igazságtalan az, hogy az amerikai személyautókra az EU nagyobb vámokat vet ki, mint ők az európai kocsikra – igaz, más termékeket, például a teherautókat éppen az amerikaiak vámolják meg erősebben. Trump a találkozó előtti Twitter-üzenetben egyébként azt írta, az lenne a fair, ha kölcsönösen minden vámot eltörölnének, szabadkereskedelmi zónát alakítanának ki az EU és az USA részvételével. De ezt, írta, „Juncker úgysem fogadná el.”

Szabadkereskedelmi zónáról egyelőre nincs szó, amennyiben azonban a két fél tényleg eltörli az autókra kivetett vámokat, azzal Trump bejelentheti, hogy a vámháborúval elérte a célját. A kérdés csak az, hogy a teljesen szabaddá váló versenyben az amerikai vagy az európai autók bizonyulnak versenyképesebbnek.

A piac egyelőre óvatosan reagált a bejelentésre: a hír hatására ideiglenesen megugrott a Volkswagen, a Fiat részvényeinek árfolyama, de a nap végére visszaereszkedtek a bejelentés előtti szintre, és összességében mínuszban zárták a napot. Növekedést csak a BMW-részvények produkáltak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo