Humánerőforrás cikkek


Nagy hibát követnek el a cégek, ha nem tudnak rugalmasak lenni munkavállalóik felé

Nagy hibát követnek el a cégek, ha nem tudnak rugalmasak lenni munkavállalóik felé 

A munkavállalók ma már ritkán horgonyoznak le hosszabb ideig egy munkahelyen.
Covid-stresszes dolgozók – kiderült, kik a legleterheltebb kollégák

Covid-stresszes dolgozók – kiderült, kik a legleterheltebb kollégák 

Új kihívásokat hozott a koronavírus-járvány a munkavállalói jóllétben. A nagyobb bizonytalanság növelte a stresszt, csökkentette a jóllétet. Különösen igaz ez a HR-esekre, akik úgy érzik, nekik maguknak is támogatásra lenne szükségük, egy friss kutatás eredménye szerint.
Főnök helyett csapatra épít a jövő vállalata

Főnök helyett csapatra épít a jövő vállalata 

A digitális forradalomnak és a most zajló demográfiai, társadalmi, politikai és gazdasági átalakulások kihívásainak megfelelő vállalati működési modell kialakítását tartja a legfontosabbnak a vállalati és a HR vezetők 90%-a. A Deloitte, a Humán erőforrás trendek című legfrissebb felmérésének tanulságai alapján a vállalatoknak át kell gondolniuk szervezeti felépítésüket, utánpótlás és HR-stratégiáikat, ha lépést akarnak tartani a piacot átformáló trendekkel.
Spórolni kell a dolgozón? Így nem fog fájni

Spórolni kell a dolgozón? Így nem fog fájni 

Amikor minden fillért meg kell fogni, sokszor érdemes a kreatívabb megoldást választani. Hiszen egy ponton túl sem a beszerzési költségeken sem az áramszámlán nem tudunk tovább spórolni. Az embereken takarékoskodni általában nem jó ötlet – kivéve, ha okosan csináljuk. Ehhez adunk néhány tippet.
5 tuti HR tipp kisvállalkozóknak

5 tuti HR tipp kisvállalkozóknak 

A HR feladata a kis cégekben sem csak az alkalmazottak felvétele és elbocsátása, esetleg a képzések megszervezése lenne, a kisebb vállalatok is sokkal többet várhatnak tőle. Lássunk 5 szakértői HR tippet, ami biztosítja, hogy a csapatunk hűségesen, magas színvonalon dolgozzon, és fejlődjön a vállalat és kollégák iránti közös felelősség érzete.
Így lehet üzleti siker a HR-ből

Így lehet üzleti siker a HR-ből 

A megfelelő informatikai háttérrel egymásra vetíthetőek az üzleti és a HR eredmények, így kiderül az is, mely munkavállalókat érintő kezdeményezések támogatják legjobban az üzleti célkitűzéseket - derül ki az SAP felméréséből.
Így hozhat azonnali változást a HR a cégben

Így hozhat azonnali változást a HR a cégben 

Mindegy, hogy csak néhány embert, vagy több száz főt alkalmaz a vállalat, egy biztos: a munkavállalók napjait meg kell szervezni, és olyan környezetet kell nekik teremteni, ahol motiváltan és lelkesen végzik a munkájukat. Ebben pedig a HR-nek is van szerepe.
Így nem lesz krízis egy szimpla költözésből

Így nem lesz krízis egy szimpla költözésből 

Új irodába költözés vagy a meglevő iroda átstrukturálása akár 3–5 évenként aktuálissá válhat egy cég életében. A projekt menedzselése hónapokra lekötheti a cégvezetőt, illetve a beszerzőt, akik időnként önhibájukon kívül is válságmenedzselésre kényszerülnek, ebben az esetben érdemesebb külső segítséget igénybe venni – figyelmeztet az ESTON Ingatlankezelő.
Ne feledje befizetni a felügyeleti díjat!

Ne feledje befizetni a felügyeleti díjat! 

Január végéig be kell fizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat! A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el. Az eddigi tapasztalatok alapján különösen fontos, hogy utalás előtt ellenőrizzék a bankszámlaszámot.
A sikeres munkaerő-kiválasztás lépései

A sikeres munkaerő-kiválasztás lépései 

Munkatársaink beállítottságával, képességeivel a lehető leghatékonyabban kell gazdálkodnunk, mert tulajdonságaik, erősségeik egyben motivátoraik is. A legegyszerűbb motivációs eszköz tehát maga a munka, a feladat, hiszen ki ne szeretne sikeres lenni, más szavakkal: hatékony és hatásos lenni. Ha valaki szereti, amit csinál, és mindezért elismerik és megbecsülik, amellett, hogy jól érzi magát a bőrében, sokat hozhat a cég konyhájára is.

Szót kér a humán tőke 

Senki számára nem kétséges, hogy amit végre kell hajtanunk, az mentalitásbeli változástól függ – kezdte előadását Botos Katalin, a Szegedi Egyetem professor emeritusa, az Antall-kormány egykori pénzügyminisztere a IV. Fenntarthatósági Csúcs konferencián. A megvalósíthatóság viszont a gazdaság szereplőin múlik, akiknek gondolkodásának alapvetéseit kell átalakítaniuk.

Sikerre, vagy kudarcra van ítélve? 

Egy cég életében - főleg, ha kis cégről van szó - az eredményesség, vagy a kudarc múlhat azon, hogy tudja-e a vezető, milyen tulajdonságok kellenek a működéshez szükséges feladatok, munkakörök sikeres betöltéséhez.

A legfontosabb HR feladatok minden céghelyzetre 

Bármilyen furcsa, a változások kezelésének egyik legfontosabb alappillére a megfelelő humán erőforrás stratégia kialakítása. Kis- és középvállalkozásokban a vezetők általában a saját fejük után menve oldják meg ezt a feladatot, nem kérik HR szakember segítségét. Ebből pedig a legtöbbször gondok lesznek. Igaz, hogy az üzleti stratégiát a cégvezetőnek kell kialakítania, ez azonban megfelelő HR stratégia híján gyengén működik. Szakértőnk cikkéből megtudhatja, hogy melyek a legfontosabb HR feladatok, ha a cég most alakul, ha épp növekszik, ha stagnál, vagy ha karcsúsodik.

Mi fán terem a HR stratégia? 

Akkor működik jól a cég és termel értéket, hasznot, ha a munkatársak képesek együttműködni a vezetéssel és egymással, ha a siker érdekében képesek csapatban dolgozni. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a dolgozók pontosan értik, mit akar tőlük a vezetés, és az elképzelésekkel képesek azonosulni is.

Nincs hatékony munka büszkeség nélkül 

Egy idő után a mindennapi munka már nem ad sok újdonságot, rutinná, majd monotonná válik, elfogy a lendület. Nincs lelkesedés, nincs ötlet és nincs hatékonyság. A vezetők azzal szembesülnek, hogy munkavégzés helyett csak „munkába járást” kapnak. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen jó szakemberek mind, évek óta itt dolgoznak, együtt kezdtük el a céget felépíteni, sőt sokszor tettek le eredményeket az asztalra, nem szeretnénk megválni tőlük.

HR nélkül lemarad! 

Ha jól működik, észre sem veszi, olyan simán megy minden. De ha a cégnél nincs hozzáértő gazdája a területnek, nap mint nap áll a bál, folyamatosak a problémák. Ez pedig nem csak a munkahelyi légkört rombolja. Gyengül a hatékonyság, csökken az eredményesség, és a vezetők értékes idejüket és energiájukat ilyen problémák megoldásával töltik. Ez pedig nagyon sokba kerül!

Kihasználatlan kapacitások a csapatban – ki tehet róla és mit kezdjünk vele? 

Csapatok fejlesztése során sokszor hallunk olyan visszajelzést a vezetőtől, hogy évek óta dolgozik együtt az embereivel, de „sosem gondoltam volna XY-ról, hogy…” vagy „erre aztán igazán nem számítottam nála, ez teljesen új megvilágításba helyezi a konfliktusainkat…” A gyorsan változó üzleti környezet egyre hatékonyabb vezetői munkát igényel, a csapaton belüli szinergia kihasználásának, előmozdításának képessége így egyre jobban felértékelődik – hívja fel a figyelmet Székely Gábor, a Piac & Profit szakértője.

Vegyen részt a kutatásban és nyerjen 3 millió forintos szervezetfejlesztési szolgáltatást! 

A dolgozói elkötelezettség növelése, a működés optimalizálása a kkv-k számára is folyamatos kihívást jelent. Most egy olyan szervezetfejlesztési eszköz igénybevételére van lehetőségük, amely alapvetően csak nagy cégek számára elérhető.

Tehetség - Ne engedd el! 

Az ígéretes munkatársak kiemelt figyelemmel kísérése, előrelépési lehetőség nyújtása és karrierterv készítése a kisebb cégek esetében is jól működő stratégia, sőt sok esetben az egyetlen mód arra, hogy a multik által kínált, a kisebbek számára általában vállalhatatlan feltételekkel versenyezve ezek is igazán kiemelkedő szakembergárdával dolgozhassanak.

Te kit választanál? 

Hosszú ideig az volt a legfontosabb dolog a munkáltatók számára, hogy legyen elég emberük. A válság hatására viszont ma már az optimális létszám is nehezen tartható, sőt sok helyen arra kényszerülnek, hogy egy ember több funkciót is ellásson. Ez nemcsak az alkalmazott, de a cég szempontjából sem jó. Mert az ilyen ember pótolhatatlanná válik, ami kockázatot jelent a cég számára.

Válságban is megoldás kell a kifogások helyett 

Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató, akivel személyesen készített felmérést a PwC Magyarország.

Humánerőforrás: butul, vagy menekül 

A versenyképes munkaerő képzésének kiemelten fontos a szerepe a fejlődésben, a kiváló humánerőforrás pedig a befektetők számára is vonzó tényező. Magyarországon sem a magas adószint elrettentő a befektetők számára, hanem a humánerőforrás romló állapota, amit csak fokoz majd, hogy csökken a fejlesztésére fordított összeg.

Rekordösszeg humánerőforrásra 

A munkaerő képzésére, ezzel együtt a szolgáltatások minőségének javítására most közművelődési és kulturális területen is lehetőség nyílik egy közel 2 milliárdos pályázati keretösszegből.  
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől  

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo