Így hozhat azonnali változást a HR a cégben

Mindegy, hogy csak néhány embert, vagy több száz főt alkalmaz a vállalat, egy biztos: a munkavállalók napjait meg kell szervezni, és olyan környezetet kell nekik teremteni, ahol motiváltan és lelkesen végzik a munkájukat. Ebben pedig a HR-nek is van szerepe.

A jól működő HR olyan tevékenységeket végez nap, mint nap, amelyek a munkavállalók termelékenységét növelik, ezáltal a vállalat képes lesz üzleti céljait elérni.

Lássuk, mi az a néhány HR tevékenység, ami azonnali pozitív hatást hozhat a szervezet teljesítményében!

Kép:MiniCRM

Rendszerszintű gondolkodás – egyszeri, ad-hoc fejlesztési programok helyett ajánlatos HR rendszerben gondolkodni, és olyan szisztémát, rutint kialakítani, ami a szervezetet a vállalati célok elérésére sarkallja. Egy ilyen integrált HR program részeseként minden munkavállaló tudni fogja a feladatát az üzleti siker érdekében.

Belső kommunikáció - a legelhanyagoltabb stratégiai eszköz, amit legtöbbször nem használnak ki a vezetők a céljaik eléréséhez. A kommunikáció is a HR rendszer része, de önállóan is komoly eredményt hozhat a vállalatnak, ha megfelelő időben megfelelő üzenetekkel, információval látják el a munkavállalókat. Ide tartozik a tudásmegosztás és a virtuális tér, ahol munkaidőben és munkaidő kívül egyaránt mozoghatnak az emberek. A kevesebb több – ez a kommunikáció esetében nagyon igaz –csak annyi információt és akkor adjunk át, amikor valóban súlya lehet, különben elvész a csatazajban.

A valódi teljesítmény jutalmazása – szintén a HR rendszer része, de önálló programként is életképes. A teljesítményértékelés akkor éri el a célját, ha a vállalat elismeri és példaképként kezeli a jól teljesítő munkavállalókat, akik a legtöbb hasznot hozták a céghez. Az értékteremtés elismerése megerősíti a többi munkavállalót is abban, hogy mi a fontos, mi az elvárás és mi a jutalom alapja a cégnél. Ha az erkölcsi és anyagi elismerés együtt jár, akkor a kívánt értékrend szerinti eredmény teljesítésére törekszenek majd a munkavállalók.

Mi számít valójában a munkaerő felvételnél?
A munkaerő kiválasztás "alapokmánya" hagyományosan a munkaköri leírás. Szakértőnk szerint viszont érdemesebb kompetenciákat vizsgálni! Elmondjuk, hogy áll össze egy kompetencia térkép!
Belső fejlesztés –a teljesítmény növelése érdekében fontos, hogy a támogatott és elismert magatartás, hozzáállás, időszervezés és készségek ismerete egyértelmű és elérhető legyen a kevésbé jól teljesítő kollégák számára is. Ha jól meg tudja határozni a vállalat, mi a fontos számára, mi a kívánt kompetencia és tudás készlet egy munkavállaló napi működése során, akkor egyszerűbb a házon belüli tudásátadás. Ennek direkt és indirekt átadása egyaránt lehetséges. Amikor a munkavállaló maga adja át az információt és mutatja a kívánt működést (on the job), akkor direkt tudásátadásról beszélünk. Indirekt tudásátadás pedig akkor történik, amikor szervezett program részeként néhány órában vagy napban a HR munkatársak, belső trénerek, külső szakértők adnak útmutatást a szervezet számára.

Olcsó és egyszerű toborzás – különösen tudás-intenzív területeken érdemes megerősíteni a belső toborzást, hogy ne vérezzen a terület, amíg új munkavállalók megérkeznek. Ennek számos lehetséges módja van, amit nagyon ritkán használnak a cégek. A toborzás-kiválasztás ugyancsak az integrált HR rendszer része kell hogy legyen, de önállóan is néhány egyszerű szabály alkalmazásával flottul elvégezhető. A napjainkban – főleg nagyvállalatoknál végzett és nekik nyújtott – toborzás-kiválasztás már körülményes és drága gyakorlat egy kis vagy közepes méretű vállalkozás számára, ezért alternatív megoldásokat alkalmaznak sikerrel. (Remekül használható például a munkavállalói ajánlás rendszere, amivel még spórolhat is a cég.)

Belső erőforrások rugalmas mozgatása – Ugyancsak a HR rendszer része az erőforrás-terv. Ez azért fontos, mert egyre több a szezonális és projekt munka a vállalatoknál. A túlterheltség elkerülhető, ha ezt tudatosan, belső mozgatással, tervszerűen kezelik. Így a tűzoltás helyett a könnyed és rugalmas változás-követés lesz a napi rutin. (A szervezeteknek egyébként is muszáj manapság bírni a változást a túléléshez. Itt olvashat arról, hogyan növelhető az agilitás képessége.)

A fenti néhány ötlet hozzájárul a vállalati papírmunka csökkentéséhez, a káros stressz csökkentéséhez, és az erőforrások optimális kihasználásához is. Fontos, hogy a HR ne egy üzleti terület mellett működő, lazán és időszakosan kapcsolódó bürokrata terület legyen, hanem a vállalat részeként napi munkája során üzleti értéket teremtsen. Transzparens és mérhető HR működés a jövő sikerének a záloga, ami a vállalat boldogulását szolgálja.

Antal Melinda Human Excellence

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo