Nincs hatékony munka büszkeség nélkül

Egy idő után a mindennapi munka már nem ad sok újdonságot, rutinná, majd monotonná válik, elfogy a lendület. Nincs lelkesedés, nincs ötlet és nincs hatékonyság. A vezetők azzal szembesülnek, hogy munkavégzés helyett csak „munkába járást” kapnak. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen jó szakemberek mind, évek óta itt dolgoznak, együtt kezdtük el a céget felépíteni, sőt sokszor tettek le eredményeket az asztalra, nem szeretnénk megválni tőlük.

Ezt a dilemmát meg kellene valahogy oldani! Minden vezetőnek rossz érzés megtűrni a rutinszerű munkát, amikor most a kreativitásra, a lendületre óriási szükség van. Minőségi alkatrészt, high-tech berendezéseket, gépeket, innovatív licenszeket meg lehet találni, majd meg lehet vásárolni, vagy éppen le lehet másolni, koppintani. Erre a módszerre számtalanszor láttunk, hallunk példákat, eseteket. Egyet nem lehet megtenni, lemásolni: egy lendületes, együttműködő, összetartó munkatársi gárdát. Ugyanis ezt minden vezetőnek, saját magának, vezetői társaival együtt kell megteremtenie, létre hoznia, majd fenntartania. (Nem olyan nehéz kideríteni, hogy mivel lehetne motiválni a munkatársakat, csak jól kell kérdezni!)

Kép:EU

Mit is tegyünk?  Az alábbi megtörtént eset nagyon messze, túl az Óperencián, Kelet-Magyarországon távoli vidékén játszódott le - és mindenkinek hasznos lehet.

A gépjavító és karbantartó szakmunkásokból álló műszaki csoport összesen 16-18 főből állt. Volt, aki évtizedek óta, volt, aki évek óta dolgozik a cégnél, de olyan is volt, aki most pár hónapja érkezett a csapatba. Az átlagéletkor 35-40 év, a legidősebb szakmunkás 55 felett is jár a legfiatalabb meg még az ifi labdarúgó csapatban rúgja a labdát. Szóval nagy a szórás! Más-más egyéni tervekkel, álmokkal, elvárásokkal rendelkeznek, más fontos az egyiknek, más a prioritása a másiknak. Más a vérmérséklet, a szakmai tudás, a tapasztalat, a kitartás.

A hatékony munkához azonban összehangolt, céltudatos és dinamikus csoportra van szükség. Ehhez meg kell találni, meg kell teremteni a csapat közös nevezőjét, azt a közös célt, ami összehozza, összetartja őket, olyan kohéziót, "egyenszilárdságot" ad, hogy a stresszes, csúcs-szezonos, pörgős időszakban is kitart, és munícióval látja el a gárdát. Ez pedig a közösen elvégzett munka eredménye, pontosabban olyan minőségi termék, amire jogosan büszkék lehetnek. A cég termékeire, akár „brandjére”, hírnevére, elismertségére is gondolhatunk szorosabb és tágabb mértékben is.

Két kérdést tettek fel a műszaki csoport tagjainak:

  1. Miért vagy büszke a cég termékére, szolgáltatására?
  2. Miért vagy büszke erre a cégre, ahol dolgozol?
Először nehezen ment a feladat megoldása. Hogy is jön össze ez a két, nagyon is különböző dolog? Munka és büszkeség? Ilyen csak a tévében van, valamilyen mesefilmben, nem életszerű! Aztán elindult a közös gondolkodás, csoportosan megbeszélték, és összeírták azt, ami csak eszükbe jutott. Később legördültek az első szavak, mondatok. Igen büszkék vagyunk, hogy a termékeink világszínvonalúak, minőségük a legkényesebb nyugat-európai igényt is kielégítik, teljesen magyar terméket készítünk, és csak magyar emberek kétkezi munkája van bennük. Igen büszkék vagyunk, mert tudjuk, hogy ha jól dolgozunk, még több embernek tud munkát adni a cég, még több embernek lesz megélhetése, úgy, hogy fejlesztéseivel a környezetet is egyre jobban megőrizzük gyermekeinknek. A megbeszélés végén ott állt egy összehangolt, együtt gondolkodó csapat, aki tudja, hogy milyen munkát végez, és mi munkájának a valódi eredménye, és többé már nem munkába járnak.

Feltette Ön már ezt a két kérdést?

Pénzes Zsuzsa Comline Budapest Kft.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo