Ne feledje befizetni a felügyeleti díjat!

Január végéig be kell fizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat! A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el. Az eddigi tapasztalatok alapján különösen fontos, hogy utalás előtt ellenőrizzék a bankszámlaszámot.

A kasszához kérik az élelmiszer-ipari cégeket – Kép: Pixabay

2014. január 31-e a 2013. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el. A felügyeleti díj második részletét a hivatal 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára kell utalni. Az utalás közlemény rovatában mindenképp fel kell tüntetni az aktuális bizonylatszámot, és a bevalló adószámát vagy adóazonosító jelét. A fizetési értesítő a NÉBIH honlapjának bevallási felületén érhető el. (Az első részletet tavaly nyáron kellett befizetni.)

A NÉBIH kéri ügyfeleit, hogy erre a számlaszámra kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti díj lerovására vonatkozó kötelezettségüket teljesítsék. Igazgatási szolgáltatási díjakat (például húsvizsgálati díj, kisparcellás fajtakísérleti díj, laborvizsgálati díj stb.) a továbbiakban is a hivatal főszámlájára kell utalni. A 2014. évi felügyeletidíj-bevallás elkészítésére várhatóan április 1-jétől nyílik lehetőség. Ezen időpontig kizárólag az előző évi élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló bevallások esetleges pótlását tehetik meg az online rendszerben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közlése szerint a díj révén befolyt összegből fedezik majd az élelmiszer-biztonság fenntartásának költségeit, így bevezetésével eltörölhető vagy csökkenthető lesz az igazgatási szolgáltatási díjak jelentős része. A VM úgy véli: a korábbi – a hússzektort aránytalanul terhelő – díjfizetési rendszerrel szemben az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kiegyensúlyozott, arányos teherviselést valósít meg az élelmiszer-ágazatban. Az ehhez kapcsolódó teljes körű regisztrációs rendszer kiépítésétől azt is várják, hogy hozzájárul majd a feketegazdaság csökkentéséhez, a rossz minőségű élelmiszerekkel kereskedők kiszűréséhez, és javíthatja a másodlagos élelmiszer-ellenőrzések hatékonyságát. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

Élelmiszeripar csak nyilvántartott vállalkozókkal
Aki élelmiszeriparban dolgozik, már most igényeljen nyilvántartási számot, mert jövőre ellehetetlenülhet! 2015-től ugyanis csak olyan vállalkozótól lehet rendelni, aki rendelkezik FELIR azonosítóval.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo