hirdetés

Spórolni kell a dolgozón? Így nem fog fájni

Amikor minden fillért meg kell fogni, sokszor érdemes a kreatívabb megoldást választani. Hiszen egy ponton túl sem a beszerzési költségeken sem az áramszámlán nem tudunk tovább spórolni. Az embereken takarékoskodni általában nem jó ötlet – kivéve, ha okosan csináljuk. Ehhez adunk néhány tippet.
hirdetés

1. Használjuk ki az adókedvezményeket!

Meglepő, hogy mennyi cég nem él az adórendszer adta lehetőségekkel. Még a cégeken belül is sokszor nem használjuk ki ami járna, de ha még előrelátóbbak vagyunk, kifejezetten olyan munkavállalókat is kereshetünk, akik után kedvezmény jár.

2. Ne dolgozót, hanem a költséget spóroljunk!

Leépítésekkel vagy a fizetések csökkentésével alaposan aláássuk a munkamorált, ráadásul, ha el kell küldenünk valakit azzal is számolni kell, hogy a munkáját valaki másnak kell elvégeznie úgy, hogy fizetni nem akarunk érte. Jobb ezt elkerülni, ha lehetséges. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne tudnánk takarékoskodni a munkavállalókhoz kapcsolódó költségeken.

Sokkal jobb, ha első körben a kényelmi szolgáltatásokon kezdünk spórolni. Ingyen kávé volt az irodában? Lássuk be, e nélkül azért lehet dolgozni. Ingyen ebéd? Kétségtelenül vonzó! Térjünk vissza rá, ha úgy tűnik, mi leszünk a következő Google.

A lazább időszakokban – például sok vállalkozás esetében ide tartozik a nyári szezon – bevezethetünk rövidített munkaidőt, vagy négynapos munkahetet. Így kevesebb bért fizetünk ki, de legalább valamilyen ellentételezést érzékelnek a dolgozók.

Üssünk két legyet egy csapásra
Egy kutatás megerősítette, amit már sokan hangoztattak: valóban növelhető a hatékonyság a távmunka segítségével, és nemhogy befektetést nem igényel, de még a költségek is csökkenthetőek.Csakhogy fontos szempontokat szem előtt kell tartani a bevezetésénél.
Ha a munkaidő egy részében mindenki otthonról dolgozik, az iroda rezsi költségein is meglepően sokat takaríthatunk meg – miközben nő a hatékonyság és az elégedettség.

3. Keressünk lelkes kezdőket!

A gyakorlott munkaerő drága dolog. Ha e helyett lelkes és okos kezdőket veszünk fel, jelentősen alacsonyabb bérköltséggel számolhatunk. Sok cég fél ettől, pedig számos pozícióban kiválóan megállják a helyüket a gyakorlat nélküli dolgozók is. Ha gondosan választjuk ki őket és megfelelően gondoskodunk az ellenőrzésükről és fejlődésükről a cégen belül végső soron elkötelezett és gyakorlott munkavállalókat nevelünk ki saját magunknak.

Érdemes megfontolni a gyakornoki pozíciók létrehozását is. Igaz, ez az őket mentorálóknak plusz munkát jelent, de  jelentősen csökkenti a költségeket. A fiatalok egyébként nem várt előnyöket is hozhatnak a cégbe – érdemes például kihasználni, hogy képben vannak a legújabb trendekkel.

Ha egyszerűen csak túlterheljük azt aki dolgozik, az nem megoldás
Kép:PP archív

4. Szervezzünk ki!

Miért alkalmaznánk valakit, akinek a munkájára valójában csak néhány órára vagy hétre van szükségünk havonta? Sok olyan kis céget látni, ahol például a rendszergazda szinte mindenessé válik, hiszen miért is ne fúrná fel azt a polcot, ha úgyis ráér… Sokkal jobban megéri, ha külső szolgáltatókat veszünk igénybe és csak azért fizetünk, amire valóban szükségünk van. Itt olvashat arról, hogy működhet a kiszervezés sikeresen.

5. Fogjuk össze!

Egy cégnek számos szakemberre van szüksége különböző területeken és ha mindenből igazán jót szeretnénk, bizony meg kell adni az árát. Ha erre éppen nincs lehetőségünk, próbáljunk meg hosszú távú, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kialakítani és használjuk ki a barter lehetőségét. A könyvelési szolgáltatásért kaphatunk marketing tervet és a többi. A barter szabályairól itt olvashat.

+1. Több munka, kevesebb meeting

Valójában amíg az emberek megbeszéléseken ülnek, nem dolgoznak. Természetesen szükség van az értekezletekre, de igyekezzünk ezeket valóban hatékonyan szervezni. Csak azok legyenek ott, akikre tényleg szükség van az adott ügyben és tűzzük ki előre, hogy mennyi időt szánunk a meetingre.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo