Generációváltás cikkek


Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást 

A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és eljött az idő, hogy átadják a stafétabotot az utódoknak.
Bérkiegészítésre pályázhatnak cégek - itt vannak a részletek

Bérkiegészítésre pályázhatnak cégek - itt vannak a részletek  

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra.
Komoly akadály hárul a sikeres cégutódlás elé

Komoly akadály hárul a sikeres cégutódlás elé 

A hazai családi vállalatok több mint felénél jelenleg már zajlik a generációváltás.
 Generációváltás a cégeknél: a fiatalabb vállalkozók felé billent a mérleg

Generációváltás a cégeknél: a fiatalabb vállalkozók felé billent a mérleg 

A fiatalabb generációk térnyerése egyre növekszik, ellentétben a csökkenő cégtrenddel, súlyuk folyamatosan emelkedik.
Nyugdíj előtt a rendszerváltás utáni cégalapító generáció, pánikreakciókat mutatnak

Nyugdíj előtt a rendszerváltás utáni cégalapító generáció, pánikreakciókat mutatnak 

Homokba dugják a fejüket a nyugdíj előtt álló cégvezetők.
Hány családi cég éli túl a generációváltást?

Hány családi cég éli túl a generációváltást? 

A családi vállalkozások száma Magyarországon mára meghaladja a 150 ezret, a gazdasági jelentőségük pedig óriási, hiszen a milliárdos árbevételű hazai cégek mintegy ötödét adják.
Vonakodnak átadni a stafétát a családi vállalkozások vezetői

Vonakodnak átadni a stafétát a családi vállalkozások vezetői 

Egy friss kutatás szerint a világjárvány kettős hatással volt a következő generáció tagjaira a családi vállalkozásban való részvétel szempontjából. Míg az utódok 43 százaléka elkötelezettebb lett a vállalkozás iránt és jobban bevonódik a cég működésébe mint a pandémia előtt, addig a jelenlegi generáció tagjai nehezebben adják át az irányítást a járvány okozta bizonytalan gazdasági helyzetben. A mostani generáció tagjainak mindössze fele, az utódoknak viszont közel háromnegyede gondolja úgy, hogy vállalkozásának felelőssége van az éghajlatváltozás és annak következményei elleni küzdelemben.
Veszélyeket rejtő generációváltás: mi lesz a családi cégekkel?

Veszélyeket rejtő generációváltás: mi lesz a családi cégekkel? 

Míg öt éve a családi vállalatok 13 százaléka számára volt aktuális a generációváltás kérdése, jelenleg ez már 23 százalékuknál megtörtént vagy éppen folyamatban van. Akár családtag, akár külsős szakember veszi át a cég irányítását, a folyamat mindenképpen veszélyt jelent a cég működésére.
Generációváltás a cégekben – a kormány új programot indított

Generációváltás a cégekben – a kormány új programot indított 

Jövő augusztus végéig jelentkezhetnek az érintett cégek.
Generációváltás az agráriumban: új lehetőségek jönnek a fiatal gazdáknak

Generációváltás az agráriumban: új lehetőségek jönnek a fiatal gazdáknak 

Folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések. Mi várható a következő finanszírozási ciklusban?

Generációs kulcskérdéssé vált a fenntarthatóság – kié a felelősség? 

Egyre többen látják be a fenntarthatósági kérdéskör fontosságát, de abban, hogy melyik generációnak és mekkora áldozatot kellene vállalnia a megoldás érdekében, nincsen konszenzus az egyes korosztályok között.

Mennyire mernek generációváltásban gondolkodni a családi vállalkozások? 

Egy friss, a hazai kkv-k körében végzett kutatásából kiderült, hogy a családi vállalkozások vezetői bíznak abban, hogy gyermekük fogja átvenni a cég irányítását, több mint 40 százalékuknál már zajlik is az utódlás folyamata. A legtöbbjüknek azonban a vállalatirányítás minden figyelmét leköti, ezért kevés ideje marad a konkrét feladatokra, pedig az idő sürget: ha nyugdíjba akarnak vonulni, nem várhatnak tovább a vezetés átadásával. Más opció pedig nincs, hiszen a vállalat értékesítésén döntő részük még csak soha el sem gondolkodott.

Könnyítések és adókedvezmények a családi gazdaságoknak 

A családi gazdaságoknál is felmerülő generációváltás, vagyis az utódlás kérdése egyre aktuálisabb kihívás. Újfajta működési lehetőségeket és számos előnyt biztosít a mezőgazdaságban tevékenykedő családi gazdaságok hosszútávú működésének biztosítására az a jogszabályi keretrendszer, amely az agrárkamara és a kormány szoros közreműködésének eredményeként jött létre. A keretrendszer egyben egyszerűsíti a családi gazdaságokra vonatkozó szabályrendszert is.

Közbeszólt a vírus - tovább halogatják a cégvezetők a generációváltást 

Egy friss felmérés szerint a vállalatvezetők az idei év kihívásai miatt még kevesebb időt tudtak generációváltásra fordítani, amely így 2020-ra látványosan háttérbe szorult: csupán a cégek 9 százalékánál merült fel idén a vezetőváltás gondolata. A döntés viszont egyre sürgetőbb.

Kockázatokkal járó generációváltás - mivel néznek most szembe a családi vállalkozások? 

A kkv-k fele családi vállalkozás, amelyek jelentős része számára a következő évek legnagyobb kihívása a generációváltás lehet. A többség nincs felkészülve az átadásra sem stratégiával, sem a céges- és lelki ügyek tekintetében.

Amikor az apa helyett a gyerek lesz a főnök - generációváltás a családi vállalkozásokban 

Minden családi vállalkozás életében vannak olyan fordulópontok, amikor újra kell definiálniuk önmagukat és a céljaikat. Az egyik ilyen mérföldkő, amikor a cégvezető úgy dönt: átadná a stafétabotot a fiatalabb generációnak. De vajon hogyan lehet megoldani zökkenőmentesen, sőt, prosperálóan a váltást? Mit tanulhat az Y generáció az X-től, milyen bukkanókkal és kihívásokkal találkozhatnak a generációváltás alatt? És egyáltalán: honnan tudjuk, hogy eljött az ideje?

Generációváltás: révbe ért utódlás 

Január 1-től Kemény Dóra tölti be a MagiCom gazdasági igazgatói pozícióját. Ez lehetne pusztán egy karrierhír, valójában azonban annál sokkal több. A több mint egy éve zajló generációváltás záróakkordja. Dóra édesapjától, Kemény Zsolttól veszi át a tisztséget, ahogyan ezt másfél évvel ezelőtt a vállalat bejelentette.

Generációváltás: a cégek többsége még a kérdéssel sem foglalkozik 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, hamarosan új lehetőség nyílik a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak többek között a generációváltást támogató rendszerek kiépítésére. Az időzítés nem véletlen, egy friss, a kkv szektort vizsgáló kutatás szerint is a vállalatok előtt álló egyik legnagyobb kihívás a következő vezetőgeneráció megtalálása és felkészítése az irányítói feladatokra. Ennek ellenére a vállalatvezetők 85 százaléka még nem is foglalkozik a kérdéssel, pedig a vállalkozás jövője múlhat a helyes döntésen.

Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? 

A generációváltás minden vállalkozás számára kihívást jelent. Több faktor is veszélyezteti a hatékony működés biztosítását és fenntartását, ezek egyike a családi vállalkozások dinamikus működésének leállásához vezető vagyonfeldarabolódás. 2019 márciusától már két alternatív módszerrel is el lehet kerülni egy ilyen nemkívánatos eseményt. A már létező bizalmi vagyonkezelés mellett a tavaly bevezetett családi alapítványok széles körű elterjedése harminc évvel lemaradva követheti az osztrák sikertörténetet.

Generációváltás: apa és gyermeke miért ne tudna együtt dolgozni? 

A generációváltás nehezen megy? Sok a sikertelen cégátadás, ha a céget átvevő történetesen a cégátadó gyermeke? A családi vállalkozások többsége természetesen arra törekszik, hogy a majdani örökösök vigyék tovább az apa (szülők) által létrehozott értéket. Miért tudnak és miért nem tudnak együtt dolgozni a cégátadók és a cégátvevők? A cégöröklés és a vagyon biztonságba helyezésének legfontosabb tennivalója mellett többek között erre a kérdésre is választ adnak az előadók a Piac & Profit – BKIK harmadszorra megrendezendő Generációváltás a cégben című konferencián.

Generációváltás: „legalább olyan jól akarom csinálni” 

Az átadás-átvétel immár a küszöbön áll, így döntő pillanathoz közeledik az az egyedülálló, több mint másfél éves projekt, amelynek során a Piac & Profit oldalán követtük egy magyar családi vállalkozásban véghez vitt generációváltást. Sorozatunk következő részében a gazdasági vezető posztjáról távozó Kemény Zsoltot és a helyét átvevő lányát, Kemény Dórát kérdeztük az elmúlt év tapasztalatairól és a jövőbeni terveikről.

Küszöbön a generációváltás - hogy állnak most a magyar cégek? 

A belföldi cégeket az 1960 és 1979 között született nemzedék, az X generáció uralja, a második hely azonban hamarosan már nem az idősebbeké, hanem a fiatalabbaké lesz - derül ki az Opten összesítéséből.

Fiatal gazdák: mi kell a generációváltáshoz a mezőgazdaságban? 

Elengedhetetlen a megfelelő uniós költségvetés, most úgy tűnik, ehhez elég pénz lehet a következő költségvetési időszakban.

A KKV-szektort segíti a Hiventures új tőkealapja 

Kiszélesíti a fókuszát a Hiventures alapkezelő, az új tőkealappal a kkv-szektort, például a generációváltással küszködő családi cégeket erősíti.

Családi cégek generációváltása – ne tegye ki cégét az öröklési jognak! 

Családi cégek átadása esetén léteznek-e az öröklésnek olyan jogi alternatívái, amelyek alkalmasak lehetnek a generációváltás folyamatjellegének leképezésére a cég szervezeti, működési kérdéseit és a tulajdonosi jogosultságokat illetően? A választ megtudjuk a jogi szakértőtől.

Nem a generációváltás a fontos, hanem az odavezető út? 

Egy családi vállalkozás életében előbb-utóbb eljön az a mérföldkő, ahol az előző nemzedék átadja a stafétabotot a következő generációnak. A hatékony családi vállalkozás megteremtése hosszú folyamatot ölel fel, amely közös út során számos kommunikációs és üzleti akadállyal nézhet szembe egy generációváltó család.

Generációváltás: fiamnak vagy profi menedzsernek adjam át a cégvezetést? 

A generációváltást csak a cégek húsz százaléka éli túl.

A generációváltás az utolsó kihívás? 

Hiszem azt, hogy Magyarországon megfelelő szakértelemmel, kitartó és becsületes munkával lehet akár évtizedeken keresztül jól működő, értékes céget építeni. Nem könnyű, de lehet. No de mi lesz azután, hogy sikerült?

A generációváltás adózási szempontból is nagy falat 

Az adóhatósági berkekben terjed egy mese egy ifjú örökösről, aki jóhiszeműen azokat a mappákat is átadta az adóellenőröknek, amiket a nemrég elhunyt elődje, nem a NAV vizslató szemeinek szánt. Ez is mutatja, hogy a generációváltás adózási szempontból is komoly kockázatokat tartogathat - hívta fel a figyelmet Vigyikán Gergely okleveles adószakértő.

Fel kell nőni az elődhöz 

Folytatjuk a Piac & Profit egyedülálló sorozatát, amelyben egy magyar családi vállalkozás vezetésében végbemenő generációváltás folyamatát követjük végig. Most Békési Gábor vállalkozásgazdasági szakértő segítségével megnéztük, milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új főnöknek.

Az utódkeresés Versacce-nál és a Starbucksnál sem ment könnyen 

Előttem az utódom – színvonalban meg alattam vagy felettem, legalábbis a legnagyobb hírverést keltő esetekben. A nagy nemzetközi cégeknél sem egyszerű megtalálni a megfelelő személyt, akivel sikeres lehet a generációváltás a cég élén. Sokszor nem is a család berkeiből kerül ki az alkalmas CEO.

Alkotmány kell a családnak is 

Ahhoz, hogy egészséges viszony alakuljon ki a család és a mai gazdasági kihívásoknak megfelelő vállalkozás között, a családnak meg kell tanulnia megszervezni önmagát, és ennek keretében meg kell teremtenie a megfelelő szabályozást is.

A családban marad? 

Sok ezer magyar családi vállalkozás vezetője keresi most az utódját, de mit kell tudnia az új főnöknek? Fel lehet készülni egyáltalán a cégvezetésre? Erről kérdeztük szakértőinket, Bagdi Lajos adószakértőt és Vámosi Róbert ügyvédet.

Generációváltás testközelből: az utódom legyen, ne a klónom 

Folytatjuk a Piac & Profit egyedülálló sorozatát, amelyben egy magyar családi vállalkozásban megkezdett generációváltást követjük nyomon. A következő részben a régi és az új ügyvezetőt ültettük le egy rendhagyó páros interjúra, és azzal szembesítettük őket, hogyan látják a folyamatot a külső partnerek és a megrendelők.

Külső szakértők menthetik meg a családi cégeket 

A világ 500 legnagyobb, családi hátterű vállalkozásának listájára az idén már felkerült a Magyarországon is ismert JCDecaux, a Bosch és a Hyatt hotellánc is. A sok esetben vezetői generációváltás előtt álló cégek egyre több külső szakértőt vonnak be a szervezet irányításába.

Zsidai Roy és a családi örömüzlet 

Nem vendéglátósnak, hanem közgazdásznak tanult Zsidai Roy. Előbb foglalkozott pénzügyi és telekommunikációs vállalatokkal, aztán átvette a szülők nyolcvanas években alapított gasztrovállalkozását. A szülei által alapított és vezetett  sikeres Pierrot éttermet és az azzal szemben lévő 21 Magyar Vendéglőt működtető családi cégből tizenkét év alatt több mint négyszáz főt foglalkoztató, három országban jelen lévő, pillanatnyilag tizenhét egységből álló gasztrobizniszt épített Zsidai Roy.

Harc az utódlásért – széteshet az óriás konszern a generációváltás miatt 

August Oetker, az Európa-szerte ismert német élelmiszer-konszern vezetője, 75 évesen kénytelen visszavonulni. Az utódlás körül heves harc folyik a népes családban, ami a nagy hagyományú cég felbomlásához is vezethet.

Családi örömüzlet 

A generációváltás a magyar családi vállalkozások jelentős részét érinti. Mit tehetnek, milyen lehetőségeik vannak ebben a helyzetben? A Piac & Profit most megjelent számában többek között ezt a témakört járjuk körül, bemutatva olyan inspiráló példákat, mint Zsidai Roy, aki nemcsak megtartotta, de sikeresen tovább is fejlesztette szülei vállalkozását! Keresse az újságárusoknál.

A siker egyetlen útja a példamutatás 

A Mystic Nails Hungary Bt.-t tizenegy éve Gyimesi Dóra és édesapja alapította, majd csatlakozott a céghez az édesanya is, az egyetem elvégzése után pedig ifj. Gyimesi László vette át a családi vállalkozás irányítását, hogy nemzetközi sikerre vigye a nővére által megálmodott magyar műkörömmárkát.

Családi játszmák és titkok is nehezíthetik a cégutódlást 

Családi dinamikák, irracionális indulatok mérgezhetik a családi cégek működését. És beleszólhatnak a cégutódlásba is. A le nem rendezett családi feszültségek nem fogják könnyíteni a generációváltást a vállalkozás élén. Az önreflexió, önismeret és tudatosság elengedhetetlen a helyzet megoldásához, hangzott el a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

Zsidai Roy: családi örömüzlet 

Nem vendéglátósnak, hanem közgazdásznak tanult Zsidai Roy. Előbb foglalkozott pénzügyi és telekommunikációs vállalatokkal, aztán átvette a szülők nyolcvanas években alapított gasztrovállalkozását. A Pierrot étteremből és az azzal szemben lévő 21 Magyar Vendéglőből álló családi cégből tizenkét év alatt több mint 400 főt foglalkoztató, három országban jelen lévő, tizenhét egységből álló gasztrobizniszt épített Zsidai Roy. 

Mit tehetsz, ha a céged rabszolgája vagy? 

Sok cégvezető azért kezdett vállalkozásba, mert nagyobb függetlenségre, önállóságra vágyott, ezzel szemben abba a helyzetbe került, hogy a saját cége rabszolgája lett.

Amikor a cégvezetés már a vasárnapi családi ebédeket is megbolygatja 

A Piac & Profit által rendezett Generációváltás finisben – A sikeres cégutódlás receptje című konferencia előadásaiban a cégvezetés átadásának folyamatokat megőrző, technokrata megközelítése mellett nagy hangsúly tevődött a családi dinamikák, az érzelmi gócpontok kezelésére is.

Előttem az utódom? 

Már a nyugdíj felé kacsingat a rendszerváltáskor az üzleti életbe lépett generáció, de a cégük átadásánál számos probléma felmerülhet. Az utódlást jól elő kell készíteni, és a folyamat cégjogi, illetve adózási meglepetésekkel is szolgálhat. Egy rendhagyó kettős interjúban a téma szakértőit kérdeztük a generációváltás kihívásairól.

Nulláról egyre lépni nem ugyanaz, mint egyről a kettőre 

A növekedés komoly gátjává válhat maga a cég, ha a vállalat szervezeti struktúrája nem igazodik a bővüléshez, és a generációváltás – amely szintén sok hazai céget érint mostanában – is gyakran jár új vállalatirányítási modell bevezetésével. Kazi Károly cége, a BHE Bonn is hasonló kihívásokkal nézett szembe.

Túl sokáig várnak a magyar főnökök az utódjukra 

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15%-át foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7%-nál zajlik már a folyamat - derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben - látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.

Az MFB Csoport tőkeprogrammal segíti a generációváltást 

Új tőkefinanszírozási programot indít az MFB Csoport annak érdekében, hogy segítse a generációváltást olyan családi vállalkozások esetében, ahol a családon belüli utódlás nem megoldott. A Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó Hiventures Zrt. és az MFB Invest Zrt. által nyújtott program célja, hogy társfinanszírozást nyújtson befektetőknek, vagy befektető csoportoknak.

Generációváltás: van, akinek sikerült 

A rendszerváltás után a magánszektor szereplőinek száma rohamosan növekedett. A 90-es évek vállalkozásindítói mára elérkeztek a staféta átadásához. Ezért a cégek vezetésében a generációváltás problémája mára tömeges méretűvé vált.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Népszerű lett végrendelkezni

Népszerű lett végrendelkezni 

Duplázódott a végrendelkezők száma a közjegyzőknél tíz év alatt.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo