Fidelity cikkek


Az orosz agresszió óta először optimista a világgazdasági hangulat

Az orosz agresszió óta először optimista a világgazdasági hangulat  

2024-ben Japán lehet a világgazdaság fénypontja. A felkelő nap országához minden más régióénál magasabb árbevételi és nyereségvárakozások kapcsolódnak.
India és Japán lesz a jövő világgazdaságának mozdonya

India és Japán lesz a jövő világgazdaságának mozdonya 

Japánon és Indián Ázsia szeme.
Kína az ázsiai régió nagy kérdőjele

Kína az ázsiai régió nagy kérdőjele 

A Fidelity szerint Kína előtt három különböző makrogazdasági szcenárió állhat a következő évben.
Elképesztő az amerikai gazdaság rendíthetetlensége

Elképesztő az amerikai gazdaság rendíthetetlensége 

A 2024-es Fidelity alapforgatókönyv a ciklikus recesszióról szól.
A befektetők elsöprő többsége a megújuló energiaforrásokba invesztál a környezetvédelem érdekében

A befektetők elsöprő többsége a megújuló energiaforrásokba invesztál a környezetvédelem érdekében 

A Fidelity nemzetközi felmérése szerint a befektetők nem érzik sürgetőnek az igazságos átmenet megvalósítását.
Már nem nagyon érdemes benzines autót venni

Már nem nagyon érdemes benzines autót venni 

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?
Mit hoz a jövő a kínai akkumulátorok gyártóinak?

Mit hoz a jövő a kínai akkumulátorok gyártóinak? 

A fogyasztók csaknem 90 százaléka vagy biztosan, vagy valószínűleg fontolóra venné, hogy elektromos autót vegyen-e leközelebb.
Az infláció lassan enyhülhet már - mi lesz a bérekkel?

Az infláció lassan enyhülhet már - mi lesz a bérekkel? 

A fogyasztói infláció már túl van a csúcspontján, de az elmúlt évben tapasztalt áremelkedés hosszú távú hatásairól még jó darabig zajlik majd a vita.
Nehéz év lesz 2023, de a világ vállalatai túl vannak a mélyponton

Nehéz év lesz 2023, de a világ vállalatai túl vannak a mélyponton 

A globális üzleti ciklus 2023 végére pozitívba fordul.
Nem készül kivonulni 2023-ban a tőke az ingatlanpiacról, ezért nagy pénzt is lehet majd nyerni

Nem készül kivonulni 2023-ban a tőke az ingatlanpiacról, ezért nagy pénzt is lehet majd nyerni 

Fidelity: visszatér 2023-ban az észszerű árazás az ingatlanpiacon.

Nyugtalanító a 2023-as előrejelzés 

A 2023-as év felé közeledve a világgazdaság számos kihívás együttállásával néz farkasszemet.

Újra a vállalati kötvények lehetnek a befektetők kedvencei 

Fidelity: A kötvények újból ringbe szállnak.

Magyarországon magasabb a kockázati prémium, mint a régió bármely más országában 

A kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.

Új szuperciklus indult a világgazdaságban, befektetési rendszerváltás jön 

A koronavírus-járvány során elhanyagolt reáleszközök némelyike iránt megugorhat a kereslet, ahogy a világ egy új, fenntartható paradigmára tér át, de néhány egyéb területen nehézségekre kell számítani a Fidelity szerint.

Európa GDP-je csökkenne egy orosz gázembargó esetén 

A háború eleje óta az energiaárak az égbe szöktek, ugyanis a világ országai több más szankció mellett embargó alá vetették az orosz energiahordozókat. Ennek ellenére Európa továbbra is importál energiát Oroszországból: belső felhasználásának mintegy 40 százalékát ebből a forrásból fedezi. Bár az orosz olajtól fokozottan függő országok erősen tiltakoztak, az EU végül megtiltotta az orosz kőolaj importálását. Ennek teljes bevezetése után a Fidelity várakozásai szerint a gázzal kapcsolatos szankciók kerülnek majd az előtérbe.

A magyar cégeknek is dönteni kell, elindult a deglobalizáció 

A globális vállalatok egy jelentős csoportja szerint Oroszország évekre befektetési tabutéma lehet majd, és hogy közülük sokan soha többet nem üzletelnek többé a Putyin-rezsimmel. Egyes cégek szerint azonban az ördög a részletekben rejlik. A legutóbbi Elemzői Felmérésükben az oroszországi kivonulás hosszú távú költségeit vizsgálták a Fidelity szakértői.

Amerikának a neongáz, Putyinnak a palagáz kell Ukrajnából 

Az ukrajnai háború igazi tétje valószínűleg pont nem az, amiről a politikusok beszélnek a nyilvánosság előtt. Feltehetőleg az általuk elmondottak fel sem merülnének, ha Ukrajna nem lenne oly gazdag bizonyos nyersanyagokban.

Kockázatok sorát hozhatja 2022 

Várható volt, hogy a jövedelemnövekedés és a piaci hozamok elmúlt évben tapasztalt gyors felpattanása előbb-utóbb kifullad. A folyamat már megkezdődött, és 2022-ben is folytatódni fog. A kérdés az, hogy kemény vagy puha landolásra készüljünk-e. Jelenleg a részvények esetében a puha landolás valószínűbbnek látszik, de van néhány olyan kockázati tényező, amely okozhat némi kellemetlenséget a piac számára.

Új korszakba lép az ingatlanpiac 

Az infláció ismét tényezővé vált, még mindig nem tudjuk, milyen lesz az „új normalitás” az irodák felhasználási módja terén, és az alacsony karbonkibocsátásra való áttérés átírja a tulajdonos és a bérlő közötti kapcsolatrendszert.

Új fejezet? Kínának égető problémákat kell leküzdenie 

A Kínában a közelmúltban bevezetett új, több ágazatot is érintő jogszabálycsomag sok befektetőt váratlanul ért. Egyes elemzők szerint a kínai bizonytalansági felár, vagyis az a hozam, amelyet a befektetők a váratlan jogszabályi beavatkozásokért cserébe elvárnak, jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban. A Fidelity ettől függetlenül úgy véli, hogy bár az adatbiztonság javítását és a jövedelmi egyenlőtlenségek megszüntetését célzó új jogszabályok rövid távon valóban okoznak majd némi zavart, magukban hordozzák annak az esélyét is, hogy javítsák Kína hosszú távú növekedési kilátásait.

Hiába egyre stabilabb a nők gazdasági helyzete, a járványt így is megszenvedték 

Előrejelzések szerint 2030-ban a jelenleginél 100 millióval több nő lesz aktív kereső. Világszinten a nők jelenleg 23 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és továbbra is nagyobb valószínűséggel vesznek ki szabadságot gyermekeik vagy idős hozzátartozóik gondozása céljából.

2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal 

Az egyszer használatos műanyag eszközök csaknem 85 százaléka öt polimer típus valamelyikéből készül. A „Big Five”-nak is nevezett öt polimerből az előrejelzések szerint a jövőben is egyre többet fognak gyártani. A Fidelity szerint ezért a legfontosabb globális környezetvédelmi intézkedések és a befektetési lehetőségek is jelentős mértékben függenek majd a műanyag-újrahasznosítás sikerétől és a műanyag-helyettesítő alternatívák elterjedésétől.

Merre tartanak majd a piacok 2021 második felében? 

Úgy tűnik, hogy most, a járványt követő talpra állás jegyében zajló év derekán a befektetőknek bőven van okuk arra, hogy kedvező színben lássák a világot. A globális gazdasági felpattanásra utaló jelek és az állami költekezést övező várakozások közepette a részvénypiacok tovább meneteltek, az elhalasztott, és most felszabaduló fogyasztói kereslet hatására pedig 2021-22-ben a nyereségek szintje is lendületesen megindulhat felfelé. A Fidelity úgy látja, tartósan rekordalacsony kamatlábak láttán a befektetők kedve megjött a kockázatosabb eszközökhöz is, és az eredmények – legalábbis eddig – kedvezőek voltak.

Használt-e a járvány az egészségügynek? 

Az egészségügy igen széles ágazat, amelynek számos alágazata közül az elmúlt 12 hónapban a gyógyszeripar volt a legellenállóbb. A Covid-19 vakcina szélsebes kifejlesztésében részt vevő vállalatok, a Pfizer, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca számára 2020 mérföldkőnek számított. A Fidelity úgy látja, a járványra adott válaszuk hatására javult a megítélésük és hosszú évekre stabil keresletet támasztottak a vakcinák iránt.

Javul a gazdasági hangulat, de Kelet-Európa még nem elég optimista 

Mivel a Covid-19 járvány a különböző régiókat eltérő mértékben érintette, és az egyes országok a megfékezésére is más-más intézkedéseket hoztak, nem csoda, hogy a kelet-európai, közel-keleti, afrikai és latin-amerikai országok vállalatainak kilátásai is jelentős eltéréseket mutatnak.

Válaszút elején az energiaipar 

A tavalyi év jó eséllyel minden idők leggyászosabb éve volt az energiaipar számára. Az európai olajipari részvények abszolút értékben 30 százalékot zuhantak, az olaj iránti kereslet pedig annyira lecsökkent, hogy az árak 18 éve nem látott szintre estek. A nyereség átlagosan 75 százalékkal lett alacsonyabb. A Fidelity szerint a következő évek a megújulásról és a tiszta energiák felé fordulásról szólnak majd.

Ázsia már látja a fényt az alagút végén 

Segíti-e a Biden elnökség az amerikai talpra állást, milyen hatással vannak a szabályozások az ázsiai országokra, mikor nyit újra Európa? A Fidelity alapkezelői csapata megvizsgálta, mi a világ főbb régióinak piacain uralkodó helyzet.

Nehézkes évkezdés: mik jelentették eddig a legnagyobb kockázatot 2021-ben? 

2021 elején gyorsan szertefoszlottak a zökkenőmentes évkezdéshez fűződő korábbi remények.

Az autóiparban most komoly lehetőségek rejlenek? 

A Covid-19 járvány nem kímélte a luxus fogyasztási cikkek piacát, és ez alól az autógyártók sem voltak kivételek. Jóllehet, kockázatok nyilván most is akadnak, a gépjármű-eladások látványosan magukhoz tértek, a cégek vezetői gyorsan léptek, hogy csökkentsék a költségeket, és a szabad pénzáramlás fokozatosan pozitívba fordul. A Fidelity International szakértői úgy vélik, hogy az ágazat most jó befektetési lehetőséget kínál.

Mérföldkő a megállapodás: új fejezet kezdődik az EU történetében 

Ötnapos intenzív tárgyalásokat követően és − az EU-ra nem jellemző módon − határidő előtt megállapodást sikerült elérni a koronavírust követő helyreállítási csomagról.

Otthon maradtak a turisták - itt nagyon hiányoznak a pénzes vevők 

Ahogy Európa lassan magához tér a járvány miatti korlátozások után, az első adatok azt mutatják, hogy a kiskereskedelem, amely az egyik legnagyobb veszteségeket elszenvedett ágazat, újra élénkülő keresletnek örvendhet. A folyamat hasonló ahhoz, amelyet Kína esetében is megfigyelhettünk, amikor ott áprilisban elkezdték feloldani a korlátozásokat. Ami azonban a luxuscikkek európai piacát illeti, a korábban az ágazatban tapasztalt kereslet jó 40 százalékát adó tehetős kínai turisták távol maradása a Fidelity International szerint meglehetősen bizonytalanná teszi a luxuscikkek piacának rövid távú kilátásait.

Tanulságok és kilátások - mit lehet levonni eddig 2020-ból? 

Most, hogy jórészt lezárult az első negyedévi beszámoló-készítési időszak, eljött az ideje levonni a vállalatok által közzé tett adatok tanulságait és a távolabbi kilátásokra gyakorolt hatásukat. A Fidelity International szakemberei megvizsgálták a COVID-19 hatását az iparágakra és régiókra. 

Újból útra kelnek a kínai turisták 

Több mint 100 millió kínai kelt útra az ötnapos május elsejei ünnep alatt, ami a belföldi turizmus iránti igény első komoly próbája volt azóta, hogy elkezdték feloldani a Covid-19 miatt bevezetett korlátozásokat. A Fidelity International szakemberei azt vizsgálják, vajon megindul a fellendülés, vagy a fogyasztók egy darabig még óvatosan élnek az új szabadsággal?

Már látszik a fény az alagút végén, de a koronavírus így is komoly nehézségeket okoz 

A globális gazdasági leállás jelentős mértékben meg fogja tépázni az idei vállalati nyereségeket – erről tanúskodik a Fidelity International legfrissebb elemzői hangulatfelmérése.

Fordulóponthoz érkeztek a világ vállalatai - mennyire félnek a válságtól? 

A gazdasági ciklusok jellemzően több évig tartanak, nem teljes évtizedekig. De ez most más. Nem csak a tekintetben, hogy ez már az eddigi leghosszabb – elérte a 10 évet, és még tart –, de a Fidelity legfrissebb elemzői felmérése szerint annak ellenére is folytatódni fog, hogy csökkent a menedzser bizalom. Habár a feldolgozóipar recesszióban sínylődik, a szolgáltatások terén megfigyelhető szokásos ciklusvégi egyensúlytalanságra utaló kevés jel mellett nevezhető ez egyáltalán ciklusnak?

Már megérezte a világgazdaság a vámháborút 

Képtelenség előre megjósolni, hogy milyen változásokat indukál majd a jelenlegi helyzet a globális kereskedelemben – írja a Fidelity elemzője. A növekedés lassulása azonban szinte biztos.

A Fidelity szerint nem lesz kétharmada a Fidesznek 

Gyenge Fidesz-többségre számít, a kétharmadnak vagy a kormányváltásnak nem örülne a piac – írja közleményében a Fidelity nemzetközi befektetési alapkezelő.

Évek óta nem voltak ilyen jó hangulatban a vezetők 

A világ legnagyobb vállalatai vezetőségének hangulata 2014 óta nem látott szintre javult, vagyis a tavalyi negatívból 2017-re pozitívra váltott. A hangulat legnagyobb mértékben az EEMEA/Latin-Amerika régióban és Kínában javult – erről árulkodik a Fidelity International új elemzői felmérésének eredménye.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo