hirdetés

Újra a vállalati kötvények lehetnek a befektetők kedvencei

Tizennégy év telt el azóta, hogy a Fed és más központi bankok a globális pénzügyi válságra adott válaszként elindították az ultraalacsony kamatlábak és kötvényhozamok korszakát. Ez az időszak a közelmúltban lezárult, és az elmúlt évben óriási nyomás nehezedett a kötvénypiacokra az emelkedő hozamok és a szélesedő hitelszpredek (hitelminőség) kettős hatása miatt.

hirdetés

Több mint egy évtizede már, hogy a jegybankok kivették a pakliból a befektetők egyik fő ütőkártyáját: az államkötvényekből vagy jó minősítésű kötvényekből származó szerény, megbízható hozamot korábban mindenki természetesnek vette, azzal az alaptétellel együtt, hogy amikor a részvényeknek rosszabbul ment, akkor a kötvényekből származó profitra lehetett számítani, és fordítva.

A vállalati kötvények kamata magasabb általában az alapkamatoknál (Fotó: Depositphotos)A vállalati kötvények kamata magasabb általában az alapkamatoknál (Fotó: Depositphotos)

A bankok és a befektetők 2009 óta egy másik realitáshoz voltak kénytelenek alkalmazkodni, és évről-évre elképesztő mennyiségű, a jegybankok által hozzáférhetővé tett likviditást pumpáltak különböző részvény- és reáleszköz-konstrukciókba, és ott üldözték a jövedelmet, ahol az éppen felbukkant. A kötvény- és pénzpiacokból ki lehetett préselni némi árfolyam-, kereskedési és relatívérték-nyereséget, de aki nem akarta mindenét kockára tenni, az nullához közeli vagy annál alacsonyabb hozamnál jobbat nemigen tudott elérni.

Nos, mára ezek az idők is elmúltak. Az USA kétéves futamidejű kincstárjegyei, melyek régóta fixen 1 százalék és egy évvel ezelőtt valamivel 30 bázispont alatt álltak, most 4,5 százaléknál járnak, és a tízéves futamidejű USA állampapírok 2008 óta először szintén elérték a 4 százalékos szintet. Német megfelelőik, melyek tavaly egész évben mélyen negatív névleges tartományban tétlenkedtek, most újból átlépték a 2 százalékos határt.

A Fidelity szerint néhány nagy kockázat azonban a látszólag vonzó értékeltségek ellenére is fennmaradt. Az Egyesült Királyság piacán az elmúlt hónapban lezajlott események a giltek hozamának komoly növekedéséhez vezettek, ami visszacsábította a vevőket. De lehet, hogy a mini-költségvetés körüli felhajtás, mely végül Liz Truss miniszterelnök lemondásához vezetett, a globális rendszerben megjelenő repedések első jele csupán. „Bár szoros figyelemmel kísérjük a globális likviditás alakulását, és főleg az USA államkötvény-piacait, az még mindig nem világos, hogy a szemünk előtt kibontakozó, recesszióért – és magas csődhányadmutatókért – a kötvénypiac egyes elemeihez kapcsolódó, számottevően nagyobb szpredek okolhatók-e” - mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. 

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo