E-számla cikkek

hirdetés

2021-ben új korszak kezdődik

2021-ben új korszak kezdődik 

Az online számlázás 2021-ben válik teljessé, ekkor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal – tájékoztatta az MTI-t a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hétfőn.
5 ok, amiért megéri átterelni a vállalati számlakezelést a digitális világba

5 ok, amiért megéri átterelni a vállalati számlakezelést a digitális világba 

A papír alapú számlázásról való áttérés elektronikus számlakezelésre, több milliós megtakarítást jelenthet már kis- és középvállalati szinten is. Mindez nem jelent luxus beruházást, a beérkező és kimenő számla állomány teljes digitalizációja pedig jelentős hatékonyság javulást és érezhető költség megtakarítást hoz magával.
Sci-finek tűnik? Pedig nem az!

Sci-finek tűnik? Pedig nem az! 

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.
NAV online regisztráció: máig tart a türelem

NAV online regisztráció: máig tart a türelem 

A mai nap lejár a türelmi idő a NAV online számlaadatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, 2018. július 31-ig regisztrálnia kell az érintett adózóknak a hatóságnál. A Billzone.eu arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy éles számlázás előtt ellenőrizzék, sikeres volt-e regisztrációjuk.
Számlaadat-szolgáltatás: a kiszervezés lehet a megoldás

Számlaadat-szolgáltatás: a kiszervezés lehet a megoldás 

A NAV egy hónapos türelmi időt adott a számlaadat-szolgáltatásra, ez azonban nem az online bejelentési kötelezettség elhalasztását jelenti, csupán az azonnali adatszolgáltatás alól mentesít. A csúszásban lévőknek a kiszervezés lehet a legjobb megoldás.
hirdetés
Vasárnaptól kötelező a számlaadat-szolgáltatás

Vasárnaptól kötelező a számlaadat-szolgáltatás 

Július 1-jétől valamennyi számlázóprogramnak rendelkeznie kell az adóhivatal által előírt számlaadat-szolgáltatás funkcióval, hiszen ettől a naptól online kötelező adatot szolgáltatni minden 100 ezer forint feletti áfatartalmú számláról a NAV-nak.
Az utolsó percekben is módosul az online számlarendszer

Az utolsó percekben is módosul az online számlarendszer 

Tegnap elindult a regisztráció a NAV online számlaadat-szolgáltatásán, de a teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut majd egymás mellett. Az RSM Hungary Adótanácsadó összeszedte, mire lehet számítani a napokban a NAV online számlarendszerének elindulása után.
Automaták bekötése: közeleg a határidő

Automaták bekötése: közeleg a határidő 

Az étel- és italautomata beazonosítását lehetővé tevő automata felügyeleti egységet (AFE) 2018. június 30-áig kell beszerelni és összekötni az adóhivatal informatikai rendszerével, ezt követően már csak az ilyen automaták üzemeltethetők - hívta fel a figyelmet a Magyar Posta pénteken.
Új számlázóprogramot tesztel a NAV

Új számlázóprogramot tesztel a NAV 

A tesztelés után, július 1-től indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás; a kormány a vállalkozóknak ingyen biztosítja a Nemzeti Adó és Vámhivatal saját fejlesztésű online számlázó programját, amely az adatszolgáltatáson túl számos speciális szolgáltatást is nyújt használóinak - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.
Felpörgeti az új NAV csodafegyver előkészítését az NGM

Felpörgeti az új NAV csodafegyver előkészítését az NGM 

A minisztérium idén felgyorsítja azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság - jelezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjújában. Elvileg 2017. július 1-től lát mindenbe bele a NAV, de még nem ismerjük a szabályokat.
hirdetés

Jön a NAV legújabb csodafegyvere 

Ha minden igaz, egy év múlva már minden 100.00 forint feletti áfa tartalmú számla adatait látja majd a NAV. Bár egyelőre még a rendelet tervezete sem született meg, nem árt felkészülni!

Mihez kezdjünk egy pdf-ben kapott számlával? 

Az áfatörvény alapján az e-mailben pdf-ként küldött bármilyen számlát elektronikus számlának is tekinthetnénk. Igen ám, de az áfatörvény azt is rögzíti, hogy az elektronikus számla alkalmazásához a számlabefogadó beleegyezése is szükséges.

Nem tudunk szabadulni a nyomtatott számláktól 

Napjainkban a beérkező számlák mindössze egy százaléka érkezik elektronizált módon a vevőhöz Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legkorszerűbb számlázási eljárások ma még gyerekcipőben járnak nálunk. A legtöbb számla továbbra is nyomtatott verzióban (86 százalék) jut el a vállalatokhoz – derül ki a GKI Digital és a Xerox Magyarország közös, idén tavasszal készült kutatásából.

Egyszerűbben bánhatunk az e-számlákkal 

Az Adobe szoftverei immár az alapértelmezett beállításokkal elfogadják az Európai Unió területén működő, bejegyzett szolgáltatók minősített tanúsítványait és időbélyegeit – áll az Adobe Systems közleményében. Ez azt jelenti, hogy a hazai hitelesítés-szolgáltatók által kibocsátott minősített tanúsítványokkal hitelesített PDF dokumentumok (például: e-számlák, szerződések stb.) a megnyitás pillanatában automatikusan ellenőrzésre kerülnek. Ezt korábban csak külön beállításokkal érhették el a felhasználók az Adobe programokban.

Közösségi oldal számláknak? 

Néhány napja jött a hír, hogy a vállalkozások számlázási rendszereit is a NAV-hoz kapcsolná a kormány. Szakértőnk szerint ez segítheti a tisztességes cégeket.

Mást vár el a NAV az e-számláktól  

Változtat az elektronikus számlák adatmegőrzési és szolgáltatási előírásain egy 2015. július 1-től hatályba lépett rendelet. Aki xml formátumot használ, annak biztos, hogy fejlesztenie kell.

Félmilliót is spórolhatnánk a számlázáson 

Havonta félmillió forintot is megtakaríthatnak azok a hazai vállalkozások, amelyek áttérnek a szoftveres számlafeldolgozásra – mutat rá az LLP legfrissebb felmérése. A havonta minimum 100 és maximum 1000 bejövő számlát kezelő cégeknél elvégzett kutatásból kiderül: engedélyeztetéskor a cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy-egy bizonylat, átlagosan pedig 1000 forintba kerül egy számla feldolgozása.

Számlázó programot keres? Segítünk választani! 

Általános tapasztalat, hogy a cégek többségének problémát jelent a számlázási folyamatok kezelése, a számlák kiállítása, ami akár a cég összes pénzügyi folyamatára kihatással lehet. Az esetek többségében ezek a problémák megelőzhetőek a számlázó program helyes kiválasztásával. Ebben segít szakértőnk!

E-számla: kell-e az aláírás? 

Mitől lesz biztonságos és a törvényi előírásoknak megfelelő az elektronikus számla, amit kibocsátunk? Piya Csaba, a Billzone.eu ügyvezető igazgatója összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a Piac&Profit konferenciáján.

Felejtsük el az online pénztárgépet? 

Vannak esetek, amikor így is, úgy is számlát kell kiállítania a kereskedőnek, és a szabályozás enyhülésével olcsóbban megúszhatja, ha online pénztárgép helyett számlázási rendszerre vált. A kassza üzemeltetése ugyanis nem olcsó és nem is egyszerű feladat.

Így ne fogadjunk be elektronikus számlát 

Nem elegendő az elektronikus számlát pdf-ben továbbítania, a befogadónak pedig kinyomtatnia és lefűznie. Ez ugyanis számos visszaélési lehetőséget rejt magában. Lássuk, mi a helyes, adóhatóság által is elfogadott módszer!

Félnek, nem értik, nem törődnek vele 

A magyar vállalkozások nem sietnek az olyan digitális irodai megoldások bevezetésével, mint az e-dokumentumkezelés, az e-számla vagy a mobileszközök. Vannak, ahol ezt üzleti folyamataik összetettségével magyarázzák, máshol arra hivatkoznak, hogy a virtuális iroda nem olcsó mulatság. Előnyei pedig vitathatatlanok: csökkenti a költségeket, növeli a hatékonyságot, és ami a legfontosabb: kritikus helyzetekben időt takaríthatunk meg vele.

Ezt várhatjuk az e-számlától 

Bár a cégek számára központi kérdés a működési költségek csökkentése, az e-számlázás egyelőre nem nagyon terjedt el. A Számlaközpont szakértője segít megtudni, hogy milyen konkrét előnyöket remélhet, aki vált!

E-számla aláírása: íme a legfontosabb tudnivalók! 

A jogszabályok értelmében az elektronikus számlát elektronikus tanúsítvánnyal kell aláírni, és időpecséttel kell ellátni. Mi az e-számla? Lehet-e kinyomtatva tárolni? Milyen formátumot fogad el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal? A legfontosabb tudnivalókat összefoglaltuk.

Számlakibocsátás: 4 dolog, amit az új szabályokról tudnia kell! 

Június 30-n a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely július 1-jei hatállyal módosítja a számla kibocsátására vonatkozó szabályokat. A rendelet értelmében, aki számlázóprogramot használ – s idén október 1. után is szeretné azt használni – annak idén november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Így számlázzon, ha nem akar fennakadást! 

Számlát nem csak azért ad az ember az ügyfélnek, hogy ki legyen fizetve. A számla egy üzleti együttműködés alapja, megnyitja az ajtót a további együttműködés előtt, és kiváló marketinglehetőség. Készítsen profi számlát, és nem kell többé sem elégedetlen ügyfelekkel, sem fizetési problémákkal küzdenie!

E-számla: bátran lehetnek finnyásak a cégek 

Megoldódott az e-számla dilemma: valóban nem elvárás az e-számlát használóktól az elektronikus aláírás, de nincs jobb, ha az archiválási törvénynek is meg akar felelni a vállalkozás. Ha a szállító nem így küldi a számlát, jobb ha papíron is elkérik a cégek.

E-számla kisokos – segítünk átlátni a szabályokat!  

Magyarországon 2004 óta állíthatnak ki és fogadhatnak be elektronikus számlákat a vállalatok. A tavalyi év elején módosult a hazai jogszabályi környezet egy európai uniós irányelv alapján, amelynek célja az elektronikus számlázás megkönnyítése, illetve terjedésének elősegítése. A piaci tapasztalatok azonban azt mutatják, a legtöbb szervezet számára továbbra sem egyértelműek a változtatások, illetve az alapvető követelmények és a lehetőségek. Segítünk!

Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal! 

Noha január 1. óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.

Ne a számlán bukjon a webshop! 

Többségükben még mindig egyfajta szükséges rossznak tartják a magyar kkv-k a számlák kiállítását és érhetetlen módon ragaszkodnak a papíralapú számlákhoz - hangzott el a Piac&Profit és a BKIK által szervezett KKV AKADÉMIÁN.

Felhőket is vizsgálhat az adóhivatal 

Az idei évtől a vállalkozásoknak hivatalosan is lehetősége van arra, hogy elektronikusan, egy külföldi szerveren vagy akár ”felhőben tárolják” a bizonylataikat, azonban ez még nem jelenti azt, hogy az adóhatóság ezekhez az iratokhoz nem férhet hozzá.

A könnyített e-számlázás rejtett buktatói 

Elvileg könnyebb ez év elejétől e-számlázni, kialakult ellenőrzési gyakorlat hiányában azért van kockázata a könnyítések alkalmazásának: a nem megfelelő számla kapcsán félmillió is lehet a bírság. Ennek ellenére érdemes váltani, de nem árt a körültekintés!

Luxus nem e-számlázni? 

Az elektronikus számlázás jelentős költségmegtakarítást jelent az azt igénybe vevő cégek számára. Ezt a szakemberek eddig is hangoztatták, mostanra azonban úgy tűnik, a vállalkozások egyre nagyobb része is belátja, érdemes váltania. A gát sokszor nem a pénz, inkább a merev gondolkodásmód.

Tévhitek miatt nem terjed az e-számla 

A legtöbben a fizetés meggyorsítására használják az e-számlát, pedig kiválhatná a papíralapú változatot, jelentős megtakarítást és hatékonyság növekedést hozva a kisebb cégeknek is. Sajnos még mindig sok a tévhit és a félelem, ezért alacsony a befogadási hajlandóság is.

Egyszerűbb lesz az e-számlázás 

Napjainkban vitathatatlan tény, hogy a papíralapú iktatás felett eljárt az idő, az elektronikus dokumentumkezelés idő-és költséghatékonyságát számos bevált gyakorlat bizonyítja. Az e-számlázással tonnányi papírt spórolhatnának meg a vállalkozások, azonban a gyakorlat hazánkban még mindig nem népszerű a cégek körében.

Már látják a vállalkozások az e-számla előnyeit 

Ez év elejétől az áfa törvény elektronikus számla befogadására vonatkozó szabályozásának szigorításával a szakemberek szerint ugyan némi visszalépés történt az elektronikus számlázás háttere területén, ennek ellenére úgy tűnik, a cégek kezdik látni az előnyöket, ezért a vártnál jobban terjed az e-számla.

Egyre kevesebben visznek készpénzt a fesztiválokra 

Magyarországon évente számos nagy, kulturális, zenei és gasztronómiai fesztivál zajlik. Egy uniós támogatásból - az új Széchenyi terv keretében - most megvalósult projektnek köszönhetően, még szélesebb körben lesz elérhető az E-pénztárcához hasonló mikrofizetési megoldás.

Módosuló áfa-törvény: elektronikusan jobban megéri 

Becslések szerint itthon éves szinten kb. 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12- 15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 %-os penetrációs jelent. Az áfa-törvény esetleges módosulása jelentősen növelheti az arányt.

Tonnányit spórolhat  

Egy átlagos közepes méretű vállalat évente több tonna papírral kevesebbet használhat, ha elektronikus dokumentumkezelő rendszert használ. A csökkenő papírfelhasználás nem csak helyet takarít meg és az  iroda-ellátási költségeket csökkenti, hanem a bolygó jövője szempontjából is fontos.

Újabb segítség a magyar kiscégeknek 

Megalakult a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elektronikus adat- és dokumentumkezelési szakmai osztálya a gazdasági szolgáltatási tagozaton belül - közölte a BKIK.

Spórolási tippek kkv-knak 

Okosan kell gazdálkodniuk a vállalkozásoknak ahhoz, hogy hosszú távon is versenyben maradjanak. Az irodai piac alapos feltérképezésétől a tudatos papírfelhasználáson át a megfelelő, akár zöld, fenntartható informatikai megoldások kiválasztásáig számos olyan lehetőség áll rendelkezésükre, amellyel spórolhatnak a cégek.

Elég volt a sárga csekkből! 

A sárga csekk visszaszorítására a bankok és közüzemi szolgáltatók is keresik a lehetséges megoldásokat. Ehhez a leghatékonyabb eszköz az elektronikus számlázás bevezetése, amely a költségmegtakarítást mellett hozzájárul a fizetési fegyelem javításához is.

Egyelőre nem kell az e-számla a magyaroknak 

A magyar cégek többsége még nem él az e-számlázás kínálta lehetőségekkel az Itella Information nemzetközi kutatása szerint, bár a cégvezetők látják, hogy ezáltal jelentős költségcsökkentést és hatékonyabb működést lehetne elérni. Az Itella Groupe-számlázással foglalkozó leányvállalata 2010 tavaszán elvégzett reprezentatív kutatása 16 európai ország számlázási szokásait vette górcső alá. A kutatásból kiderül: míg az európai vállaltok 50 százaléka küld és fogad e-számlát, addig a hazai cégek kimenő számláinak 88, bejövő számláinak pedig 83 százaléka még mindig papír alapú.

12 milliárd feleslegesen kivágott fa 

Felmérések szerint az EU országaiban évente több mint 30 milliárd számla keletkezik, melyeknek 97%-a még mindig papír alapú. Mindehhez 400 ezer tonna papírt használnak fel, amihez 12-16 millió fa kivágása szükséges. A gazdaság szereplői így a környezet fölösleges terhelése mellett saját szervezeti és pénzügyi erőforrásaikból is aránytalanul sokat pazarolnak el. A vállalatok hagyományos számlakezelési költségeik 60%-át megtakaríthatják az egyre terjedő elektronikus számlázásra való áttéréssel, jelentős anyagi és emberi erőforrásokat felszabadítva ezzel fő üzleti tevékenységeik számára.

Számolja ki Ön is, mennyit spórolhatna az e-számlával! 

Mostantól kiszámolhatjuk, hogy a számlák kiállításával mennyi kárt okozunk a Földnek. A Kulcs-Soft E-Számla kalkulátorával a cégek azt is nyomon követhetik, hogy egy év alatt mennyi pénzt spórolhatnak az e-számlázással.

E-számla: az idei lesz az áttörés éve? 

Több éve tartó előkészítési folyamat zárul le idén az elektronikus számlázás egységes európai szabályozásával, melynek célja az egységes szabályozás megteremtése, 2009 végére született meg az az ajánlás, mely megteremti a kereteket.

Olcsóbb, hatékonyabb, mégis kényszeríteni kell 

Az elektronikus számlázás elterjedésének robbanásszerű áttörését prognosztizálják a szakemberek akár egy-két éven belül, ennek ellenére a sok szempontból gazdaságos és hatékony módszer egyelőre leginkább a multinacionális vállalatok körében terjed. A kis- és középvállalkozások átállásának már nincs jogszabályi akadálya, a váltást az ismerethiány és az új technológiákkal szembeni bizalmatlanság nehezíti, tehát megoldás lehet a tájékoztatás is.

Mentsen meg 2600 fát a Pannonnal! 

A Pannon számára ügyfelei magas szintű kiszolgálása mellett kiemelt fontossággal bír a felelős vállalati működés részeként tanúsított környezettudatos magatartás is. E két elkötelezettség jegyében a cég 2009. augusztusától elérhetővé tette az elektronikus számla szolgáltatást, mellyel az ügyfelek egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, valamint papír- és környezetkímélő módon férhetnek hozzá számláikhoz.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt 

A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo