hirdetés

Luxus nem e-számlázni?

Az elektronikus számlázás jelentős költségmegtakarítást jelent az azt igénybe vevő cégek számára. Ezt a szakemberek eddig is hangoztatták, mostanra azonban úgy tűnik, a vállalkozások egyre nagyobb része is belátja, érdemes váltania. A gát sokszor nem a pénz, inkább a merev gondolkodásmód.
hirdetés

Kép: SXC

Szinte napra pontosan két évvel az online számlázóprogram új verziójának indulása után, elérte az egymillió darabot a Számlázz.hu ügyfelei által kiállított számlák darabszáma. Ezek több mint egyharmada e-számla, illetve további 206 ezer papírszámla másodpéldányáról készült nyomtatott helyett digitálisan archivált másolat. Így összesen legalább 900 ezer oldalnyi számla kinyomtatása vált fölöslegessé, amivel 5 tonna papírt takaríthattak meg az e-számlát használó ügyfelek.

Míg a hírek szerint Magyarországon lassan terjed az elektronikus számlázás, addig a 2005-ben indult és 2010 óta e-számlázást is lehetővé tevő webes számlázóprogram felhasználói egyre nagyobb kedvvel használják ezt a takarékos és környezetbarát formátumot. Tavaly nyáron az addig kiállított félmillió számlának még „csak” 24 százaléka volt e-számla. Most, hogy a darabszám túllépte az egymilliót, ez az arány 34 százalékra emelkedett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Számlázz.hu segítségével azóta kiállított újabb félmillió számlából már 240 ezer darab, azaz közel a fele volt e-számla! „Ez a döbbenetesen magas arány minket is meglepett" – mondta el Stygár-Joó János, a cég ügyvezetője, aki szerint a piaci átlagnál alacsonyabb árnak is szerepe van a rohamos növekedésben. Az e-számla elterjedését ettől függetlenül nem az ár gátolja a szakember szerint, hiszen az átlagos piaci ár is (30–50 Ft közötti) jóval kisebb kiadást jelent a papírszámlához képest, amelynek darabonkénti költsége a papír árával, postázással és sokéves biztonságos tárolással együtt akár a több száz forintot is elérheti.

A legtöbben a fizetés meggyorsítására használják az e-számlát, pedig kiválthatná a papíralapú változatot, jelentős megtakarítást és hatékonyság növekedést hozva a kisebb cégeknek is. Sajnos még mindig sok a tévhit és a félelem, ezért alacsony a befogadási hajlandóság is.

A fő gátat a gondolkodásmód merevsége okozza. De nem is a vállalkozók, hanem főleg a könyvelőik gondolkodásával van a baj, mivel elsősorban ők azok, akik egy-egy cégen belül a legnagyobb ellenállást tanúsítják az e-számla bevezetésével szemben. Pedig a jogszabályi környezet teljesen rendben van, az elektronikus számlázás 2008 óta az áfatörvény része, az e-számla kezelése pedig nem igényel semmiféle különleges infrastruktúrát vagy ismeretet. (Az e-számlázással kapcsolatos szabályozásról itt olvashat bővebben.)

„Érdemes belegondolni – teszi hozzá a cégvezető –, a nálunk e-számlázó vállalkozások csak az elmúlt bő fél évben legalább 50 millió forintot takarítottak meg azáltal, hogy elektronikus számlákat bocsátottak ki, miközben számukra ez pár ezer forintos költséggel járt. A mai gazdasági helyzetben szerintem luxus nem e-számlázni.”

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo