Módosuló áfa-törvény: elektronikusan jobban megéri

Becslések szerint itthon éves szinten kb. 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12- 15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 %-os penetrációs jelent. Az áfa-törvény esetleges módosulása jelentősen növelheti az arányt.

 


Kép:PParchív

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2004 óta van jogszabályi lehetőség elektronikus úton eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek, és a vállalkozásoknak csupán elenyésző része él ezzel a lehetőséggel. Az itthoni 2-3 %-os penetrációhoz képest az Európai Unió átlaga eléri a 20%-ot.

Módosulhat az áfa-törvény, ha megszavazza a Parlament, akkor 2013-tól minden belföldi áfa alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa jelentésekhez. Az új belföldi jelentéskészítés nagyságrendileg 1,68 millió adóalanyt érint papíron, rengeteg papírmunkát és többletköltséget a vállalkozásoknak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországnak legkésőbb idén decemberig kell átvennie azt az EU számlázási irányelvét, amely liberalizálja az elektronikus számlázás technikai követelményeit, akkor nagy valószínűséggel jövő évtől a jelenlegi alig  2-3 %-os penetrációról  többszörösére ugrik az e-számlázás.

Elősegíti a gazdaság kifehérítését

Az EU-ban közel 100%-os a bővülés éves szinten, ami az állami szerepvállalás erősödésével tovább gyorsulhat. Nálunk hasonló bővüléssel lehet számolni az elkövetkező években, ugyanakkor az áfa-törvény jelenlegi és tervezett módosításai az e- számla további elterjedésére - azaz nagyobb mértékű növekedésre - adhat okot." - állítja Szőnyi György, a Számlaközpont Kft. ügyvezetője. A cégvezető szerint főleg a nagyvállalati szektor áll az e-számlázás elterjedésének felgyorsulása mögött, de a kkv-k közül is egyre többen ismerik fel ennek előnyeit.

Kettős nyereség
Az elektronikus számlázás bevezetése nem csak jelentős költségmegtakarítást jelent, de a fizetési fegyelem javításához is hozzájárul. Az elektronikus számlázás bevezetése akár hatvan-kilencven százalékos megtakarítást is jelenthet a cégeknek a hagyományos, papír alapú számlázás költségeihez képest. Becslések szerint az e-számlázás révén elérhető költségmegtakarítás kimenő számlánként öt euróra, bejövő számlánként akár húsz euróra is tehető-a megtakarítás mértéke függ a számlák mennyiségétől. A csökkenés többek között a papír alapú dokumentumok előállítási és postaköltségeinél elérhető megtakarításából, illetve az egyes dokumentumkezelési folyamatok felgyorsulásából adódik. A vállalkozások akár teljes éves forgalmuk egy-két százalékának megfelelő megtakarítást is elérhetnek az átállással és a számlázáshoz kapcsolódó folyamatok, például az archiválás optimalizálásával. A bevezetés költségei ráadásul a kkv-k esetében minimálisra szoríthatók. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően mindemellett radikálisan csökken a hibás számlák száma, és a rendszer lehetővé teszi a kintlévőségek automatikus és naprakész követelését is. (Az e-számla kibocsátás két típusáról itt olvashat.)

A konkrétumok ugyan még nem ismertek, de bizakodásra ad okot az is, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vizsgálja annak a lehetőségét, hogy meghatározott körben ösztönözze, sőt bizonyos esetekben akár kötelezővé is tegye az e-számlázást. Ez elősegíthetné az adózók gazdasági tevékenységének átláthatóbbá tételét, költséghatékonyabbá is teszi azokat valamint hosszabb távon adminisztrációcsökkenést is eredményez az adózói oldalon azzal, hogy csökkenek a bizonylatok megőrzésének költségei.

Évi 40 milliárd eurót spórolhatunk az elektronikus számlázással

Az Európai Bizottság 2020-ra szeretné, ha az e-bizonylatolás lenne az általános számlázási mód az Unió összes tagországában. Az elvárás teljesíthetőnek tűnik; éves szinten Európában már most közel 100 százalékos bővülést mérnek, ami az állami szerepvállalás erősödésével tovább gyorsulhat. Egy uniós becslés alapján ezzel évente közel 40 milliárd eurót spórolhatnának a tagországok. (Az ACCA szakembere szerint a kkv-k többsége egyelőre nem is hallott a kínálkozó lehetőségről.)

Kedvező változások áfa-fronton

A tervek szerint jövőre minden belföldi áfa-alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa-jelentésekhez. Az új belföldi jelentéskészítés megközelíti a 2 millió adóalanyt. Szakértők szerint azoknak a cégeknek, akik papíralapon kezelik a számláikat, nehéz lesz elkészíteni az adatok összesítését és jelentős többletköltséget is okoz nekik az új törvényi előírás.

Azoknak a cégeknek, akik papíralapon kezelik a számláikat, többletköltséget okoz az új törvényi előírás

A másik változás az Unióból „érkezik"; 2013 januárjától ugyanis az uniós előírások szerint egyszerűbbek lesznek az elektronikus számlázás feltételei: Magyarországnak 2012 decemberéig kötelessége átvenni az EU új számlázási irányelvét, amely liberalizálja az e-számlázás technikai feltételeit.

Az új szabályozás szerint az elektronikus számla kibocsátásának az lesz a feltétele, hogy a számlát a vevő elfogadja, bármilyen IT-technológia alkalmazása esetén, feltéve, ha biztosítani tudja az eredet hitelességét. Ezen kívül gondoskodni kell a megfelelő elektronikus megőrzésről és biztosítani kell az adatokhoz való hozzáférést az adóhatóságok számára - magyarázza Szőnyi György.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo