Privátbankár cikkei


Privátbankár cikkei

Rácsukják az ajtót a bankok a lakásfelújítási hitelre

Rácsukják az ajtót a bankok a lakásfelújítási hitelre 

A közelgő határidő miatt sorban jelentik be a bankok, hogy nem fogadnak már be új igényléseket a kedvezményes lakásfelújítási hitelre.
Négy újabb csapat jutott a diákverseny országos döntőjébe

Négy újabb csapat jutott a diákverseny országos döntőjébe 

A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
Annyira elszálltak az energiaárak, hogy újra bezár a legnagyobb műtrágyaüzem Romániában

Annyira elszálltak az energiaárak, hogy újra bezár a legnagyobb műtrágyaüzem Romániában 

Ismét felfüggesztette tevékenységét a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Sok pénzt bukhat, aki nem tudja, milyen jogok illetik meg a netes vásárlás során

Sok pénzt bukhat, aki nem tudja, milyen jogok illetik meg a netes vásárlás során 

Egyre többen intézik online a karácsonyi ajándékvásárlást, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, milyen jogok illetik meg őket az internetes rendelés során, és mit tehetnek, ha nem elégedettek a kifizetett termékkel – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara online felméréséből. A kitöltők fele nem tudta például, hogy az online rendelt termékekre is ugyanolyan garanciát kell vállalniuk az eladóknak, mintha egy üzletben vásárolták volna. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy nem kell búcsút mondaniuk a pénzüknek, ha a webshopot tulajdonló cég nem hajlandó visszafizetni a jogszerűen visszaküldött termék árát.
A hazai fogyasztás kielégítésére sem lesz elég az itthoni bor

A hazai fogyasztás kielégítésére sem lesz elég az itthoni bor 

A téli-tavaszi fagyok és a nyári meleg miatt mindössze 2 millió hektoliternyi újborral számolnak a gazdák. A hazai termőterület fele kihasználatlan - írja a Magyar Hírlap. Kevesebb, de jó minőségű szőlőterméssel számolnak.
Stagnál a vállalati hitelezés, minden ötödik adós késve fizet

Stagnál a vállalati hitelezés, minden ötödik adós késve fizet 

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) hétfői rendezvényén résztvevő szakemberek szerint az IMF/EU-hitelmegállapodás mielőbbi megkötésére és az állami garanciarendszer erősítésére lenne szükség a hitelezés fellendítéséhez. 300 fölötti eurótól nem kell félni.
A kemény munka eredménye: hatalmasat zuhant Magyarország

A kemény munka eredménye: hatalmasat zuhant Magyarország  

Hatalmasat zuhant Magyarország gazdasági vonzereje, versenyképessége egy év alatt. A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe szerint hazánk a legtöbb helyet esve csaknem az utolsó helyen áll Európában. A hírt a Világgazdasági Fórum magyar kutatópartnere a Kopint-Tárki közölte. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint éppen a küzdelmes munkát igazolja a lista.
Hiába keresik a pénzt Orbán tíz pontjára

Hiába keresik a pénzt Orbán tíz pontjára 

A jegybanki tranzakciós adóval kapcsolatos számokat elfogadja a Költségvetési Tanács, de vannak olyan intézkedések, amelyek bevételeivel kapcsolatban további számításokat kérnek az adóhivataltól - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Nőtt az agrártermékek termelői ára

Nőtt az agrártermékek termelői ára 

Júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gyümölcsök termelői ára az első öt havi csökkenést követően júniusban 7,3 százalékkal emelkedtek meg, elsősorban a cseresznye és a meggy árának emelkedése miatt.
Másfél évtizedes trend szakadt meg

Másfél évtizedes trend szakadt meg 

Megállt az általános élelmiszerüzletek számának másfél évtizede tartó csökkenése. Összesen 19 544 általános élelmiszerbolt működik Magyarországon a Nielsen piackutató vállalat új felmérése szerint, míg egy évvel korábban számuk 19 569 volt. Ezen kívül a piackutatók személyesen mértek fel a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban minden olyan üzletet, ahol élelmiszert árusítanak.

Kartellezés? Mit nekünk! 

Budai Gyula egy vidéki fórumon elismerte, hogy a dinnyetermelők érdekében kartelleztek, mert két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent a hazai a dinnyetermő terület.

Miért jó Győrben vásárolni? 

A vidéki városok között nagynak számító, 76 ezer négyzetméteres kiskereskedelmi állományával és erős vásárlóerejével Győr kiskereskedelmi piaca kiemelkedik a magyar regionális városok közül. Az eredményhez nagyban hozzájárul Szlovákia közelsége is a bevásárló turizmuson keresztül - írja a Privátbankár.hu

Reális lehet a 150 milliárdos bevételeli cél - Kérdés hogyan? 

Egy év alatt elvileg kiépíthető az elektronikus útdíjrendszer, amely csak akkor lehet hatékony, ha a fuvarozók számára még megfizethető díjakat állapítanak meg - írja a Privátbankár a közgazdászokból, mérnökökből alakult civil szervezet, a Fair Transfer tanulmányára hivatkozva.

Európa alul marad Afrikával szemben? 

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.

Megszületett a módosító - Jöhet a címlapfotó? 

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek. A jogszabályt a parlament jövő héten fogadhatja el, s, ha az EKB és az IMF is rábólint, a tárgyalások elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás a piaci szereplők szerint ősszel lehet.

Ezért bírságol a NAV 

Útmutatót adott ki a NAV a bírságolási gyakorlatáról. Az adóbírság és a mulasztási bírságról szóló tájékoztatóból kiderül, hogy adóhiány esetén mikor kell a munkáltatónak kifizetnie a bírságot, hogy a bevétel eltitkolásával, csalással keletkezett adóhiány hányszorosára emelkedett idén januártól. Valamint, hogy az adóbírság kiszabásakor az adózó javára szól, ha kisiparos tevékenységet űz.

Módosuló áfa-törvény: elektronikusan jobban megéri 

Becslések szerint itthon éves szinten kb. 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12- 15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 %-os penetrációs jelent. Az áfa-törvény esetleges módosulása jelentősen növelheti az arányt.

Félmilliárd euró a tét 

Gazdasági országértékeléseket és "országspecifikus" ajánlásokat ad ki az Európai Bizottság szerdán az európai uniós tagállamok számára. Egybehangzó magyar várakozások szerint a testület a magyar helyzetről a korábbinál pozitívabb képet fest, és jelentése alapot szolgáltat ahhoz, hogy az unió visszavonja azt a döntését, amelynek értelmében jövőre részlegesen felfüggesztenék az ország által számításba vehető kohéziós keretet.

Ettől javulna a versenyképesség - 21 pontos javaslat a kormánynak 

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 21 pontos javaslatcsomagot juttatott el a kormányhoz annak érdekében, hogy a magyar kockázati és magántőke iparág hatékonyabban vehessen részt a gazdaságélénkítésben. Kedvezőbb körülményeket teremtenének a befektetőknek és a vállalkozásoknak is, segítenék a legkisebbeket, hogy felkerüljenek a befektetők térképére.

Nem hoz majd eleget a tranzakciós adó 

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a kormányzati intézkedések az inflációt emelik, a GDP növekedési ütemét pedig csökkentik, ugyanakkor reméli, hogy az ország kockázati felára az intézkedések következtében csökkenni fog. A tranzakciós adó véleménye szerint csökkenteni fogja az ország tőkevonzó képességét, emelkedni fog a készpénztartási hajlandóság, így a tranzakciós adóból származó bevételek is csökkenni fognak.

Tízezreket takarítanánk meg fejenként az IMF megállapodással 

Évi nyolc százalékos kamat mellett naponta 4,6 milliárd, hat százalékos kamattal viszont csak 3,4 milliárd forintba kerül a 20 827 milliárd forintos adósságállomány kamatainak fizetése. A megtakarítás így évente 416 milliárd forint lehetne, ami fejenként több mint negyvenezer, a csecsemőket is beleértve. A külföldiek kezében levő forint kibocsátású állampapírokra 86 milliárd forinttal kevesebbet kéne kifizetni.

Ahol nyolcvan százalék feletti bónuszt adnak 

Soha nem zárt olyan jól a Volkswagen, mint 2011-ben, a német munkavállalók ezt a zsebükön is erősen meg fogják érezni. Európa legnagyobb autógyára többet költ 97 ezer német munkavállalójának bónuszára, mint amennyit a magyar állam fordít idén 870 ezer ember bérkompenzációjára.

Megérdemli Magyarország a büntetést? Érvek pro és kontra 

Szigor vagy növekedés - ez a kérdés foglalkoztatja most az Európai Unió tagállamait. A Magyarországra csütörtökön az Európai Bizottság által kirótt büntetés ebből a szempontból is érdekes, hiszen a hiánycél tartásának fontosságát folyamatosan hangoztató magyar kormány növekedési kilátásait alaposan leronthatja, ha a GDP 0,5 százalékának megfelelő pénzösszeget 2013-tól valóban befagyasztja az Európai Bizottság. Öt érv pro és kontra.

Orbán: képtelenség, hogy megváltozzon az egykulcsos adó 

Lapértesülés szerint képtelenségnek tartja Orbán Viktor az arányos adórendszer módosítását. Véleménye szerint azért sem kerülhet sor az adórendszer módosítására, mert az Európai Unió több tagállamában is hasonló rendszer működik. Az IMF magyarországi misszióvezetője viszont más véleményen van.

Bank helyett a párna alatt tartjuk a pénzt 

Az MNB jelentése szerint tavaly az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke, ami a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcs. A jegybank ezt a nyugdíjpénztári reálhozam el nem költött részével és lakossági euró-eladásokkal magyarázza, mások a lakossági bizalom megingásának jelét látják benne.

Hogy ne bukjunk százezreket? 

Több százezer forintos különbségek is lehetnek egy adott kis- és középvállalat banki költségeiben. Egy friss tanulmány szerint a hazai kkv-k többsége nem a számára legkedvezőbb kondíciókat kínáló banknál vezeti a számláját.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni

Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni 

A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen vagy annak egyik jogelődintézményben végzett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo