hirdetés

Ne a számlán bukjon a webshop!

Többségükben még mindig egyfajta szükséges rossznak tartják a magyar kkv-k a számlák kiállítását és érhetetlen módon ragaszkodnak a papíralapú számlákhoz - hangzott el a Piac&Profit és a BKIK által szervezett KKV AKADÉMIÁN.
hirdetés

Szükséges rossznak tekintik a számlázást a kkv-k - Kép: Pixabay

"Mindenkinek van üzlete, mindenki előállít termékeket, szolgáltatásokat és a számlázás egy keserű nyűg, egy nemszeretem dolog, amit a kkv-k szinte már kényszerűségből végeznek" – mondta Stygár László a számlázz.hu munkatársa a Piac&Profit által szervezett Kkv Akadémián. Az e-kereskedelem nagyon átlátszó üzem, az adóellenőrök nagyon egyszerűen és könnyen ellenőrizhetik a webshopokat. Az online fizetések miatt a pénzmozgás nagyon könnyen átlátható, így minden könnyedén nyomon követhető. „Ezek miatt a tényezők miatt az e-kereskedelembe beszálló üzletemberek tisztább üzletmenetet vezetnek, mint a hagyományos csatornákon értékesítők – hangsúlyozta a szakértő.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: minden tranzakció után, legyen az bármilyen kis összegű is, a formai követelményeknek mindenben megfelelő számlát kell kiállítani, az adóhatóság ugyanis előszeretettel vizsgálja a formai szabályok betartását is. Az e-kereskedelemben digitális és papíralapon is számlázhatnak a vállalkozások, ám a papíralapú számla elsődleges példányát mindenképpen kinyomtatva el kell juttatni a fogyasztóhoz. Ugyanakkor a saját példányát tárolhatja digitálisan is, így teljesen megvalósíthatja a papírnélküli elektronikus irodát.

A digitális számla gyakorlatilag bármilyen fájl lehet, akár excel fájl, vagy kép is, azonban bizonyos, a törvényben nagyon szigorúan megszabott feltételeknek meg kell felelnie. Ezek közül a két legfontosabb szempont a digitális aláírás és az időpecsét megléte. „A gyakorlati szempontok miatt ezért a legtöbb vállalkozás ma pdf file-okat használ.” - mondta a szakértő.

Miért nem lett mindenki multimilliomos?
A válságban egyetlen kiskereskedelmi csatorna van, amely töretlenül növekszik, mégpedig az online kereskedelem – hangzott el a Piac&Profit által szervezett KKV-AKADÉMIÁN. A magyar kkv-k akár üzleti ügyfeleiknek, akár a fogyasztóknak értékesítenének, nem tehetik meg, hogy ne legyenek jelen az online értékesítés világában.
Az e-kereskedelemben papíralapú számlát elsősorban akkor használnak, amikor fizikai árumozgás történik a fogyasztó és az eladó között. Ekkor ugyanis a törvény kötelezővé teszi, hogy valamilyen részletes kísérőlevél is legyen az áru mellett, ez pedig legegyszerűbb módon a számla kinyomtatásával történhet. Ugyanakkor egy papíralapú számla kinyomtatása, postázása és tárolása 150-1000 forint is lehet számlánként. Kilenc évig kell tárolni ugyanis a papíralapú számlákat, amik nagy számlatömeg esetén tonnaszámra halmozódhatnak. „Visszakeresni, ellenőrizni sziszifuszi munka ilyen számlatömeget, míg digitálisan a teljes számlamennyiség ráfér egy hordozható winchesterre” – mondta Stygár László. (Többek között a papíralapú számlákhoz való ragaszkodás miatt még ma is milliárdokat fizetnek ki feleslegesen a vállalkozások.)

Azokban az esetekben, amikor valamilyen szolgáltatással kereskedünk, tehát nem történik fizikai árumozgás, akkor mindig érdemesebb – és olcsóbb – az elektronikus számla használata. Digitális számla esetén ugyanis az egy számlára eső költséghányada 6-30 forint. Ugyanakkor a digitális számlát a vevő nem köteles elfogadni, kérhet digitális számlát is.  A szakértő tapasztalatai szerint a számlázz.hu rendszerében eddig kibocsátott mintegy 1,5 millió számlából mintegy 600 ezer volt digitális. Azonban a teljes magyar számlatömegben a digitális számlák aránya csak ezrelékekre tehető. (Pedig az online pénztárgépeket is helyettesítheti egyes vállalkozások esetében az olcsó e-számla.)

A számlázó programok használatát egyelőre egyetlen törvény sem korlátozza: bármikor el lehet kezdeni és bármilyet, bármennyi szoftvert használhatnak a kkv-k. „Ha az ember beindítja a vállalkozását, akkor még rendben van, ha egyenként bepötyögi a számlaadatokat. Azonban előbb-utóbb, ha minden jól megy, ezt fizikailag nem bírja majd egy üzemeltető. Ezért érdemes valamilyen automatikus megoldásban gondolkozni” – emelte ki a számlázz.hu munkatársa, aki szerint érdemes egy számlázási szolgáltatót választani, főleg ha nagy volumenben bocsátunk ki számlákat.

Vásárolj, mert tudom, hol laksz!
Nehéz megjósolni az e-kereskedelem fejlődési irányát, de az biztos, hogy a vevő hatalma egyre nagyobb lesz, ám a webshopoknak is lehetősége lesz arra, hogy „utánanyúljanak” a fogyasztóknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo