Költségkímélés cikkek


Nemcsak a rossz, a jó időkre is készülni kell

Nemcsak a rossz, a jó időkre is készülni kell 

A válság idején a tervezés és optimalizálás kérdése nagyon felértékelődött, de a jó időszakokra is ugyanúgy érdemes előre tervezni: ha egy bérlő az adott irodaházban nem készül fel arra, hogyan tud majd bővülni, akkor lehet, hogy egy másik épületben tud csak új irodát nyitni. Ez pedig elaprózódáshoz, szervezeti és működési problémákhoz is vezethet. Nemcsak a rossz, hanem a jó időkre is fel kell tehát készülni – hívja fel a figyelmet Pál Tamás, az ESTON iroda-bérbeadási divíziójának vezetője.
Öt tipp, hogy időben fizessen a vevő

Öt tipp, hogy időben fizessen a vevő 

A késedelmes számlafizetés még mindig a magyar gazdaság rákfenéje, de tőlünk nyugatabbra sem fenékig tejfel a vállalkozók élete. Most mutatunk öt tippet, amelyekkel ráveheti ügyfeleit, hogy időben – vagy legalább gyorsabban, egyenlítsék ki a tartozásaikat.
Áfamentes értékesítés: jóhiszeműen is bajba kerülhetünk

Áfamentes értékesítés: jóhiszeműen is bajba kerülhetünk 

A közösségi termékkereskedelem az áfacsalások által leginkább fenyegetett terület, ezért ezekre az ügyletekre irányul a legnagyobb adóhatósági figyelem. A vállalkozások sokszor érezhetik ezt a figyelmet túlzónak, és még a jóhiszemű cégek is bajba kerülhetnek, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy nem tettek meg mindent az ügyletek jogszerűségének igazolására. De mi kell ahhoz, hogy az eladó jóhiszeműsége az adóhatóság számára is elfogadható legyen - teszi fel a kérdést Jancsa-Pék Judith, a LeinerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég vezető tanácsadója.
3 jó tipp, hogy ne bukjunk a beszerzésen

3 jó tipp, hogy ne bukjunk a beszerzésen 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt hiszik, azzal, hogy leadták a megrendelést valamire, nincs több dolga a beszerzőnek. Szakértőnk szerint viszont van még tennivaló, ha azt akarjuk, hogy minden rendben menjen.
Gyakornoknak is jár táppénz?

Gyakornoknak is jár táppénz? 

Egyre több diák kezd bele szakmai gyakorlatba már oktatása során, sok cég ezeket a tanulókat tanulószerződéssel támogatja. Ez a konstrukció mind a tanulóknak, mind a vállalkozásoknak jó, de felmerül a kérdés: mi jár, ha beteg a gyakornok.
Hét meglepetés, ami a csődöt jelentheti

Hét meglepetés, ami a csődöt jelentheti 

Az induló vállalkozások többsége már az első években olyan kellemetlen meglepetésekkel szembesül, amelyek akár a véget is jelenthetik egy cégnek. Pedig ezekre fel is lehet készülni: összeszedtünk néhányat a tipikus kellemetlen meglepetésekből, és azt is elmondjuk, mit tehetünk ellenük.
Digitális költségcsökkentés a munkaszervezésben

Digitális költségcsökkentés a munkaszervezésben 

Egyre nagyobb igény mutatkozik széles körben felhasználható feladatkiosztó rendszerekre, hiszen a hálózatba kapcsolt megoldások képesek minden nagyobb vállalatnál jelentősen lerövidíteni az egyes projektek sikeres végrehajtásának életciklusát.
Új adókedvezmény jár a mezőgazdaságban

Új adókedvezmény jár a mezőgazdaságban 

Július elsejétől a mezőgazdasági munkakörben alkalmazott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból.
Így lesz hatékony az értékesítési folyamat

Így lesz hatékony az értékesítési folyamat 

A véletlenszerű értékesítés nem vezet sehová. Mindig pontosan kell tudnia, hogy mit csinál és mi a következő lépés. Az első és legfontosabb feladat egy átgondolt, jól meghatározott lépésekből álló értékesítési folyamat felépítése. Szakértőnk segít!
Az egészséges dolgozó tuti befektetés

Az egészséges dolgozó tuti befektetés 

A kisebb cégektől egészen a nagyvállalatokig a munkáltatók egyre több pénzt és energiát fordítanak alkalmazottaik egészségének megőrzésére. Ennek oka egészen egyszerű: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

Sokan jól járhatnak a növekedési adóhitellel 

Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe az összesen 21 milliárd forintnyi hitelt a növekedési adóhitelprogram keretében. Túlnyomórészt a kkv-szektor szereplői érintettek, de a legnagyobb hitelekhez az egymilliárd forint feletti árbevételű cégek juthatnak majd.

Hét adókedvezmény, amivel elkerülhetjük a NAV büntetést 

Május a könyvelők és adótanácsadók számára a társasági adó (tao) kalkulációkról szól, hiszen a naptári évvel megegyező üzleti éves vállalkozások társasági adó (tao) bevallási határideje 2015. június 1-je.

Már nincs engedmény a későn ébredő gazdáknak 

Szigorúbb benyújtási határidő, csökkenő támogatási keret, ugyanakkor még az idén kifizetett támogatási összegek: ezek a jelentős változások jellemzik az immár negyedik éve működtetett támogatott növénybiztosítási rendszert.

A pénztárcának is megéri a zöld csomagolás 

A szabályozási környezet a zöld megoldások felé tereli a csomagolás-felhasználó vállalatokat. A csomagolt termékeket forgalmazó vállalkozások kétharmadának fontos, hogy az általuk felhasznált csomagolószer környezetbarát legyen.

Kinek segít a növekedési adóhitel? 

A 2016. évi adócsomag tervezetében megjelent, TAO fizetést érintő változás, a növekedési adóhitel új adótervezési lehetőséget biztosíthat azon adózók számára, amelyek eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere körüljárta a részleteket.

A legolcsóbb ösztönzés: az irodai növény 

Nem kell drága motivációs programokhoz folyamodni, ha jobb teljesítményre akarjuk serkenteni a dolgozókat. Mint kiderült, az is nagyban javítja a munkahelyi morált, ha növényeket helyezünk el az irodában.

Ésszel lízingelnek a magyar cégvezetők 

Egyre tudatosabban tájékozódnak és döntenek a hazai vállalatok lízingelési kérdésekben. Minden harmadik vállalatvezető tájékozódik előzetesen online, és hasonlóan fontos számára, hogy személyes tanácsadóhoz forduljon.

Áfamentes értékesítés: így lehet 

Az áfatörvény alapján az a közösségi termékértékesítés mentes az adó alól, amennyiben hitelt érdemlően bizonyítást nyert, hogy az adózó által értékesített áru valóban elhagyta Magyarország területét. Ez nem is olyan egyszerű feladat, mint első pillantásra tűnik.

Mire jó valójában a CRM?  

Egy vállalkozásban az egyik legnagyobb érték a pontos, naprakész ügyféladatbázis. Ahogy egyre több az ügyfél, úgy nő az igény egy átlátható, könnyen kezelhető rendszer bevezetésére is. Akár marketing, akár értékesítés, a papír fecnik ideje lejárt.

Sokat lehet spórolni önsegélyező pénztárral 

Az önsegélyező pénztárak fogalma hazánkban kevéssé ismert, pedig hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárhoz és az egészségpénztárhoz, akár komoly összegű adómegtakarítás is elérhető a segítségükkel.

Még többet lehet megtakarítani a társasági adóból 

A 2015. január 1-jétől bevezetésre került egy új adófelajánlási rendszer, amelyhez a társasági adó esetében adómegtakarítás is kötődik, amivel többet lehet megtakarítani, mint a korábbi időszakban a támogatási szerződésekkel.

Mire figyeljünk beszerzéskor az egységáron kívül? 

A magyar vásárlók - akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó, híresen árérzékenyek, ez nem is meglepő. Azonban ha a céges beszerzéskor csak az árra figyelünk, rosszabbul járhatunk a végén. A Piac&Profit szakértője segít, mire figyeljünk még.

Csak papíron papírmentes irodák 

Nem a megtakarítás, nem a hatékonyság és nem is a környezetvédelem a legfontosabb vállalati szempontok a digitális irodával szemben. A szabályoknak való megfelelés mindennél fontosabb. Pedig az elektronikus iratkezelés tényleg zöldebb és ami még fontosabb: olcsóbb is.

Így lehet sokat spórolni a céges kocsin 

A cégautó, ha tartós bérlettel és flotta-kiszervezéssel is együtt jár, jelentős költségcsökkentő tényező, amellyel a magyarországi cégek mindössze 20 százaléka él. De ez a trend most kezd megfordulni, ahogy egyre többen ráébrednek ennek a konstrukciónak az előnyeire.

Az ISO is lehet kidobott pénz 

A cégek egy része szerint a minőségirányítási rendszerek hozzájárulnak a fejlődésükhöz, míg sokan visszaadták a minősítésüket, mert csak bonyolult szabályokat és túl sok adminisztrációt láttak benne. Miért működik az egyiknél és miért a másiknál?

Ne a papírkosárba dobjuk a pénzt! 

A technika lehetővé teszi, hogy a cégek leszorítsák adminisztrációs költségeiket, a felmérések mégis azt mutatják, hogy a dokumentumokat a papírkosár kezeli, az ERP-t drágállják, a felhőről pedig azt hiszik, időjárási jelenség.

A sporttal is spórolhatunk a társasági adón 

A társasági adó törvény rendelkezései a korábbiakhoz hasonlóan a 2015. évben is lehetőséget biztosítanak látvány-csapatsportok támogatására. A támogatás lehetőséget kínál a társaságok számára a tudatos társadalmi szerepvállalásra ráadásul mindezt adókedvezménnyel honorálja.

A NAV is segíthet adót megtakarítani 

Viszonylag közismert, hogy a NAV nyilvántartást vezet az eladott ingatlanok értékéről, k tudják azonban, hogy ebből a nyilvántartásból, csupán 7.500 forintos alapdíjért az adózók is kérhetnek információkat. Pedig ez a lehetőség mindamellett, hogy üzleti előnnyel járhat, komoly adómegtakarításhoz is vezethet az adózó számára.

Jobban megéri dollárban könyvelni? 

A számviteli törvény alapján a vállalkozásoknak lehetőségük van euróban vagy USA dollárban vezetni a könyveiket. Csökkenthetők-e az árfolyammozgásokból eredő kockázatok, ha devizában vezetjük a könyvelést? Milyen devizanemeket enged választani a számviteli törvény?

Minden cégnek kell a megújuló 

Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.

Így spórolhatunk az adón a színházak támogatásával 

A társasági adó törvény rendelkezései a korábbiakhoz hasonlóan a 2015. évben is lehetőséget biztosítanak előadóművészeti-szervezetek támogatására, az új szabályozás viszont rendkívül rugalmas, az adózók és a kedvezményezettek számára egyaránt előnyös támogatási formákat tesz lehetővé.

Három hónap alatt lehetne online kassza a szolgáltatóknál 

Az elmúlt időszakban alig hallani a bevezetésekor hatalmas vihart kavaró online kasszákról – ami valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszer beállt és működik a kereskedőknél. Újabb izgalmakat okozhat, ha eldől, kikre és mikor terjesztik ki az online kassza kötelezettséget. Bár az Alt Cash Kft. ügyvezetője szerint a forgalmazók készen állnak a várhatóan mintegy 70.000 újabb érintett vállalkozás kiszolgálására, így akár három hónap alatt is megvalósulhat az újabb kör kassza beindítása.

Nem érdemes spórolni a kisgyerekes munkavállalón  

Minden vállalkozásban adódhatnak nehézségek, a gazdasági válság évei alaposan megtépázták a gazdaság minden egyes szektorát. Az addig stabilan működő kisvállalkozások mind több és több munkavállalójukat voltak kénytelen elbocsájtani, vagy kiszervezni alvállalkozónak. Bizonyos esetekben azonban oda kell figyelni, mert kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának kiszervezése a bíróság előtt kellemetlen döntések alapja lehet.

Így bukunk el egy teljes munkahetet 

Egy munkavállaló egy teljes munkahetének megfelelő idő veszik el évente az informatikai rendszerek és hardver leállások miatt, amely 24 milliárd eurós termeléskiesést jelent a vizsgált országokban. Ebből az összegből körülbelül 7 milliárd eurónyi a nyomtatók hibás működésének tudható be.

A felhőben is lehet pazarolni a pénzt 

A takarékoskodás – legalábbis az IT vonatkozásában – ma már szinte eggyé vált a felhőszolgáltatásokkal. Legyen szó tárolásról, számítási teljesítményről vagy bármilyen más rendszerről, a költségcsökkentésnél egyből felmerül a cloud. Csakhogy a felhő számítástechnikával is lehet pazarolni a pénzt! Meg is mutatjuk, hogyan.

Így lehet megpuhítani a NAV szívét 

Gyakran előforduló állapot, hogy valamely magánszemély vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, és ezért végrehajtható hátraléka keletkezik. Mit tehet ebben a helyzetben? A fizetési könnyítés részletfizetés vagy fizetési halasztás lehet.

Így is kikerülhető az alaptőkeemelés 

Nem kell megemelnie az alaptőkét a külföldi tulajdonú kft-knek, fióktelepet is létrehozhatnak. Azonban egy fióktelep létrehozásának vannak olyan speciális szabályai, amelyet érdemes szem előtt tartani, ezekből mutatunk be néhányat.

Így keressünk bérleményt vállalkozáshoz 

Amikor a tökéletes irodát keressük a legfontosabb, hogy ne adjuk fel, akkor sem, ha már fárasztóan hosszú ideje nem találjuk meg azt, amire szükségünk lenne. Az „igazi” ingatlanban is akkor jön, amikor már kicsit feladtuk. Amikor belépve az ajtón azt érezzük: végre, na az lesz a megfelelő. Érdemes kivárni az igazit, és nem túl nagy kompromisszumot kötni. Átgondoltságra viszont szükség lesz!

Egy jó rendszer kiváltja a szupersztárokat 

Vannak vállalkozók, akik szerint a munkaerő biorobotokból áll, akik bármikor cserélhetőek. Mások szerint csak a kiváló munkaerő teszi lehetővé a növekedést és a fejlődést. Az életben azonban nincsenek fekete vagy fehér megoldások. A beszerzésben sem.

Milliókat is spórolhatunk egy gombnyomással 

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. Évente akár 40.000 forintot bukhatunk gépenként.

Már nem csak a multik játékszere a megújuló 

Míg korábban a nagyvállalatok privilégiuma volt a megújuló energiaforrások használata, addig manapság új piac van kialakulóban: mind a tanácsadás és energiarendszer bevezetés-, működtetés, mind a felhasználók oldaláról előretörtek a kkv-k, amely átrendezheti az energiapiac erővonalait.

Kötelező energiaspórolás: kinek éri meg? 

Az Európai Bizottság 15 444 eurós napi bírság megfizetésére kötelezné Magyarországot, amiért még mindig nem ültette át saját jogrendszerébe az EU energiahatékonysági irányelvét. A bevezetés várhatóan idén nyáron történik majd meg, egy évvel a 2014. június 5-i határidő lejárta után. De miről is szól az említett irányelv, és miért tartja az EU kiemelten fontosnak?

IPA-mentes településen szebb a cégek élete 

Az iparűzési adó maximális mértéke 2 százalék, bár ez településenként eltérő. Vállalkozásoknak nagy segítség lehet, ha IPA-mentes településen jegyzik be cégüket, így több pénz maradhat a zsebükben, ráadásul vidéken egyes pályázatok is sokkal kedvezőbbek, mint a fővárosban.

A kkv-k is rákapnak az online árverésekre 

Határozottan nőtt egyetlen év alatt az ipari online árverések piaca. A tavalyi évben a teljes értékesített volumen 100 millió forinttal növekedett 2013-hoz képest, a regisztrált vásárlók száma egy év alatt megduplázódott. Új tendencia, hogy a kis- és középvállalkozások is egyre inkább jelentkeznek eladóként is, nemcsak vásárlóként.

Mit látunk az új energiacímkéken? 

Öt hónap múlva –szeptember 26-tól –kell teljesíteni a gyártók, beszállítók és forgalmazók számára előírt, energiacímkék alkalmazását, a 812/2013/EU és 814/2013/EU bizottsági rendeletek alapján: a vízmelegítőket, a melegvíztároló tartályokat, fűtőberendezéseket, kombinált fűtőberendezéseket és szolár készülékeket kell ellátni energiacímkékkel, és kísérő termékismertetővel. A Hajdú Zrt. szakértői segítenek átlátni, mit is jelentenek az adatok.

Felhővel olcsóbb 

Egyszerűbb, olcsóbb és sokkal hatékonyabb lesz a működés, ha a kis- és középvállalkozások a kereskedelmi és ügyviteli rendszerekhez csatlakoznak. Ezt korábban csak a nagyobb, tőkeerős cégek engedhettek meg maguknak a kezdő beruházási költségek és az üzemeltetési díjak miatt.

Olcsóbb, egyszerűbb pályázati rendszert ígérnek 

Az eddiginél egyszerűbb, kevésbé szigorú és olcsóbb lesz az európai uniós fejlesztési források elnyerésének pályázati rendszere – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Honnan akasszunk le gyorsan egy főnököt? 

Bizonyos esetekben, ha az aktuális vezetőség erőforrás vagy szaktudás hiányában nem képes ellátni feladatait, érdemes megfontolni ideiglenes vezetőségi tag alkalmazását.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Költségkímélés téma
heti hírlevelére
Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni

Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni 

Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól  

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Klímablog

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Gazdaság

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo