hirdetés

Influenza: anyagilag is megéri a munkáltatóknak az oltás

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát. Ugyanakkor az idén is fennáll a lehetőség, hogy a munkáltatók az influenza elleni oltást juttatásként adják a dolgozóknak és árát levonják az adójukból.
hirdetés

„A szokásosnál súlyosabb influenzajárványra kell felkészülnünk” - mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán kedden. Szlávik János szerint az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában, és elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is.

Kép:Pixabay

Ugyanakkor a már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála. A főorvos elmondta: Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne. A jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához, mintegy két hét szükséges - mondta Szlávik János.

Nem éri meg, ha betegen is bejön a kolléga
Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót, a betegen érkezők pedig másokat is megfertőzhetnek.
Az influenza nem csak Magyarországon költséges és veszélyes betegség. Az OEK adatai szerint az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma és közülük kb. 38 000 fő hal meg, többnyire idős emberek.  Az influenzával összefüggésbe hozható halálozások és a súlyos szövődmények száma, a munkahelyi és az iskolai hiányzások, a termelékenység csökkenése közvetlenül, vagy közvetett módon megközelítőleg 6-14 millió eurós terhet ró az EU éves költségvetésére. A munkáltatóknak is komoly kiesést okoz a betegség, ezért is fontos tudni, hogy az influenza elleni védőoltást adómentes juttatásként is adhatjuk a dolgozóknak!

A munkahelyen beadott oltás azért is előnyös mert nem okoz munkaidő-kiesést; a védőoltás pedig nemcsak a dolgozók, hanem hozzátartozóik számára is adómentesen biztosítható. Az oltóanyag árában felszámított áfa ugyan nem vonható le, azonban a társasági adó szempontjából elszámolható.

Támad az influenza! Így védekezzünk a munkahelyen
Súlyos influenzajárványra számíthatunk az idén: az év végi stressz, az évkezdéssel járó hajtás miatt az amúgy is leterhelt immunrendszer könnyen megadja magát a vírusoknak. Némi odafigyeléssel viszont jelentősen megnehezíthetjük a fertőzések dolgát!
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo