Költségkímélés cikkek


Cafeteria: még a legdrágább is olcsó

Cafeteria: még a legdrágább is olcsó 

Az egyre élesebb piaci versenyben felértékelődött a dolgozók lojalitását és elégedettségét növelő javadalmazási rendszer, ami ráadásul költséghatékony eszköz. A 21. századi társadalmak és gazdaság új súlypontjaihoz – amelyben előtérbe kerül az egészség, az oktatás, az öngondoskodás – a munkáltatóknak is igazodniuk kell, többek között, egy modern juttatási rendszer kialakításával, amely a köztük és a munkavállalók közötti partneri együttműködést is erősíti.
Dönteni kell, mivel csökkenthető az adóalap

Dönteni kell, mivel csökkenthető az adóalap 

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.
Mitől lesz olcsóbb a fuvar?

Mitől lesz olcsóbb a fuvar? 

Hatalmas hatása van az árversenyben, hogy milyen – idő, munkaerő és költség – ráfordítást igényel egy-egy fuvar létrejötte. A hatékonyság növeléséhez pedig ki kell használni az újabb és újabb IT megoldásokat. A nemzetközi tendenciák is azt mutatják, hogy a közúti közlekedés minden szegmense az ilyen technológiai megoldások felé fordul. Becslések szerint csak az autóiparban 2015-re már több, mint 128 millió M2M (machine-to-machine, gépek közti kommunikáció; a telematikai rendszerek alapja) modult értékesítettek, 2016-ra pedig ez a szám 180 millió darabra emelkedhet.
Pénzügyi zárás: drága, melós és még veszélyes is

Pénzügyi zárás: drága, melós és még veszélyes is 

Szívesen csökkentenék a pénzügyi zárásra fordított idő és munka mennyiségét a magyar vállalkozások – derül ki az LLP Hungary legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy még a tőkeerősebb hazai cégek ötöde is Excel-táblák segítségével vagy manuálisan végzi a pénzügyi zárásokat. A megkérdezett vállalkozások felénél pedig 4-10 ember munkáját is igénybe veheti a zárás lebonyolítása, ami a tetemes munkaidő-ráfordításon kívül jelentős hibakockázatot is rejt.
Fontos határidő közeledik a lakáscélú támogatásnál

Fontos határidő közeledik a lakáscélú támogatásnál 

Ha egy munkáltató lakáscélú támogatást adott dolgozójának tavaly, akkor az adómentesség feltétele, hogy a közvetítő hitelintézet (aki az utalást indította) adjon erről egy igazolást január 31-ig.
Egy újabb terület, ahol jobb előre tervezni

Egy újabb terület, ahol jobb előre tervezni 

Ne csak értékesítési és marketingstratégiánk legyen 2016-ban, hanem idén már a beszerzéseket is tartsuk szem előtt! Ehhez ad most szakértőnk három tippet, amelyeket megfogadva eredményesebben működhet a vállalkozásunk.
A fizetés vagy a cafeteria éri meg jobban?

A fizetés vagy a cafeteria éri meg jobban? 

Habár az egyes cafeteria elemek csak bizonyos kerethatárig élvezik a kedvezményes adókulcsot, a cégeknek megéri elgondolkodni azon, hogy a fizetések minél nagyobb százalékát juttatják a béren kívüli juttatásokon keresztül a dolgozóknak - hangzott el a Piac&Profit „Cafeteria és öngondoskodás 2016” elnevezésű konferenciáján.
Így lehet milliókat megtakarítani az irodában

Így lehet milliókat megtakarítani az irodában 

A klímaváltozást, a környezeti problémákat vajon csak a közlekedési szokások megváltozása, és az ipari területek növekedése okozzák? Vajon kisvállalkozóként tehetünk valamit a tudatos szemléletünkkel, hogy a folyamat lassuljon? A válasz az első kérdésre egyértelmű nem, a másodikra határozott igen.
Cafeteria: itt az újragondolás ideje?

Cafeteria: itt az újragondolás ideje? 

Mivel az idei évet illetően kevés változással kell szembenéznünk, ezért itt az alkalom, hogy a munkáltatók az eddig meglévő rendszerüket kicsit más szemmel nézzék. Ami a béren kívüli juttatásokat illeti, nyugodtabb körülmények között átgondolhatják, szeretnének-e változtatni a kialakult rendszeren, szabályozáson. Változtassanak a keretösszegen? Változtassanak az elérhető elemeken? Változtassanak a szabad választáson? Legyen-e egyáltalán cafeteria rendszer? A BDO Magyarország szakértőjének segítségével feltárjuk azokat a pontokat, ahol a módosítást érdemes megfontolni.
Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban?

Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban? 

Az idei cafeteria nagy újdonsága, hogy már kártyán is lehet Erzsébet-utalványoknak megfelelő juttatásokat adni. A munkáltatónak ez jó, mert olcsóbb, és kevesebb adminisztrációval jár, ugyanakkor a munkavállalók néha nehézségekbe is ütközhetnek. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével sorra vettük az előnyöket és a hátrányokat.

Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat? 

Hővisszanyerő zuhanytálca, energiatermelő lift, autóakkumulátorokról működtetett szerverek, mini vízerőmű, napelemes árnyékolás: számtalan praktikával csökkenthetik a vállalkozások a technológia segítségével az ökológiai lábnyomukat, ezekből gyűjtöttünk most néhányat csokorba.

Távmunka két ünnep között: van néhány buktató 

A két ünnep között számos munkáltató dönt úgy, hogy a munka-magánélet egészséges egyensúlya és a nagyobb elégedettség miatt távmunkát engedélyez a dolgozóinak. Így nem csak költségeit és adminisztratív terheit csökkentheti, a rugalmas munkavégzés miatt az alkalmazottak motiváltabbak is lesznek. Ám mivel a távmunkát érintő háttérszabályok nem minden esetben tisztázottak, a Deloitte segítségével áttekintjük a főbb rendelkezéseket és gyakorlati megoldásokat.

Cafeteria 2016: nagy meglepetésekre ne számítsunk 

Nagy meglepetésekre ne számítsunk a béren kívüli juttatások rendszerében jövőre: egy kis adócsökkentéstől eltekintve minden marad a régiben. Azonban még mindig vannak olyan, ritkán alkalmazott adómentes juttatási formák, amelyekről érdemes lenne tájékozódni.

A dolgozó egészsége tényleg megéri a befektetést 

Az elmúlt években emelkedett azon cégek száma, amelyek gazdaságilag is kifizetődőnek tartják a munkavállalók egészségmegőrzésének támogatását. Nem is csoda: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

Végre nem hagyják a pénzt az államnál a gazdák 

Az idei évben 8 600 termelő kötött támogatott növénybiztosítást, összesen 5,7 milliárd forint értékben. Idén fordul elő második alkalommal, hogy a rendelkezésre álló 3 milliárdos támogatási keret nem fedezi a kérelmekben szereplő díjtámogatások maximumát. Kedvező változás ugyanakkor tavalyhoz képest, hogy mintegy 8 ezer gazdálkodó már nem a következő év tavaszán, hanem év végéig hozzájut az utólagos díjtámogatáshoz. A további tapasztalatokat, illetve a jövő évi kilátásokat összegzi a Független Biztosítási Alkusz Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) alábbi összegzése.

Közeledik a kötelező törzstőke emelés – Milyen módon teljesíthetik a cégek? 

Talán már minden érintett tud róla, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak legkésőbb 2016. március 15. napjáig meg kell felelniük az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek. Nagyon sok kft. esetében e kötelezettség egyben azt is jelenti, hogy törzstőkéjüket fel kell emelni legalább 3.000.000 forintra. Jobb a törzstőke emelésre időben felkészülni, és nem az utolsó pillanatban rohanva intézkedni, ezért nézzük meg, milyen módokon lehetséges a törvényi kötelezettség teljesítése.

Jól jár a megbízható 

2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni. Mivel a minősítésnek megfelelően jól – vagy éppen rosszul járhatunk, érdemes a minősítés kritériumait alaposan megismerni. A LeitnerLeitner szakértője segít.

Túl sok adót se fizessünk 

A december 21-ei feltöltési határidő előtt érdemes áttekinteni a társaság adóalapját és adóját növelő és csökkentő tételeket – hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója. A felesleges túltöltést és a büntetéssel járó alultöltést az adókalkulációk ellenőrzésével, a feltöltés összegének pontos kiszámításával, a társaság adófolyószámlájának „kitisztázásával”, illetve az elérhető adóalalap- és adókedvezmények áttekintésével biztosíthatják a társaságok.

Időt és pénzt spórol az e-aláírás 

Egy nemrégen publikált tanulmány szerint az USA hadseregében éves szinten a teljes magyar GDP 1%-át – évi 1,3 milliárd dollárt – takarítanak meg azzal, hogy bevezették az e-aláírás technológiát. A nemzetközi tapasztalatok alapján ez a javulás a számos vállalatnál elérhető: akár 20-30%-kal csökkenthető az adminisztrációval töltött idő.

Tényleg olcsóbb lesz az ügyintézés 

Több illetéket is eltörölt az Országgyűlés, így jelentősen olcsóbbá válik az új vállalkozások indítása, illetve a már meglévő cégek működése is. Ezenkívül több személyi okmány kiállítása is ingyenes lesz jövőre.

Így csökkenthetjük a tao előleget 

December 20-ával, illetve mivel december 20-a 2015-ben vasárnapra esik, így idén december 21-vel, a naptári évvel megegyező üzleti évű adózók számára számos adónem tekintetében keletkezhet adóelőleg feltöltési kötelezettség. Ezek közül egyik, számításának bonyolultságát tekintve talán a legfontosabb, a társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével megmutatjuk hogyan csökkenthető az adóalap és milyen adókedvezményeket vehetünk igénybe.

Már a kicsik is kiszerveznek 

A nagyvállalatok mellett egyre több kkv szervezi ki egyes háttértámogató folyamatait, jelentősen megnövelve ezzel versenyképességüket. A kihelyezés leginkább fokozott költséghatékonyságot és kapacitást biztosít.

Spóroljunk ésszel az irodán! 

Az iroda jelentős költségtétel minden vállalkozás számára. Ezen sajnos nem lehet változtatni, de a mértéken azért igen! Nem mindegy viszont, hogy hogyan spórolunk.

Így lehet megszépíteni a pénzügyi valóságot 

Azt már többen tudják, hogy a faktoring javítja a cég likviditását, fokozza a működési biztonságát, versenyképesebbé teszi a vállalkozást, megkönnyíti a kinnlevőségek behajtását, egyszerűbbé teszi az exportpiacokra lépést. Azt viszont már kevesen ismerik, hogy egy speciális típusa hatékonyan használható mérlegtisztításra a negyedik negyedévben, illetve a céges eladósodottság mértékének technikai csökkentésére az év során bármikor.

Így állítsuk össze a 2016-os cafeteriamenüt 

Jó hír a vállalatoknak, hogy hosszú évek óta először 2016-ban nem változik a cafeteria, időben hozzáláthatnak tehát a munkáltatók a jövő évi étlap összeállításához. Megmondjuk, hogyan.

Ha olcsóbb, akkor váltanak bankszámlát a cégek 

A vállalkozók körében végzett kutatás szerint a szolgáltatások költségének alakulása, valamint a személyes kapcsolatok megléte, a bank hírneve, megítélése és a hitelezési feltételek alakulása a legfontosabb szempontok a vállalkozásoknak a bankválasztás során – hívták fel a figyelmet az OTP Business szakértői.

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk? 

A vállalkozások legnagyobb gondjai között élen áll a késve fizetés vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Beruházások maradnak el, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Pedig vannak praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.

Túl drága a költségelszámolás 

Minden egyes útiköltség-elszámolás elkészítése átlagosan 20 percnyi munkát igényel, és átlagosan 53 euróba kerül, holott lehetne csökkenteni a költségeket – derült ki a HRS és a GBTA közös tanulmányából.

Nagyon oda kell figyelni, ha le akarjuk vonni az áfát 

Az adóhatóság friss, minden eddiginél pontosabb útmutatót tett közzé az áfalevonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontjairól, az adókijátszás elkerüléséről. A Deloitte segítségével áttekintjük a legfontosabb változásokat.

Van aki jól jár az új közbeszerzési törvénnyel 

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében megszűnik a közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díja, a jogorvoslati díj pedig a felére csökken, ezzel is ezt a szférát támogatja az új közbeszerzési törvény.

Otthon, vagy a haveroknál is lehet a munkahely 

Bár az irodákkal kapcsolatos alapvető igények nem változnak a következő húsz évben, az viszont érezhető trend, hogy a dolgozók egyre nagyobb saját térre vágynak a Colliers International felmérése szerint. Mégsem kell a cégeknek egyre nagyobb irodákat bérelniük, mert a dolgozók másik fele egyszerűen nem jelenik meg.

Kiszervezik a biztonságot 

Ahogy az informatikai szolgáltatások egyre inkább a cégek főtevékenységének részévé lépnek elő, egyre több vállalat szervezi ki szakértőknek az IT-biztonsági feladatokat. A cégek így akár 30-50 százalékot is spórolhatnak így költségeiken

Mennyibe kerül valójában az ajándék? 

A vállalkozások életében már kialakult szokássá vált, hogy az év végével az üzletfeleknek kisebb-nagyobb ajándékokat adnak. Az ajándékok kiválasztása során fontos azt is mérlegelni, hogy az ajándékozás mekkora kiadást jelent a vállalkozásnak – figyelmeztet szakértőnk.

Meg lehet úszni a reklámadót, csak tudni kell hogyan 

A 2014-ben bevezetett reklámadó valamennyi vállalkozás életét megnehezíti, ha hirdetni szeretné szolgáltatását, termékeit. A jogszabály alapján ugyanis nem csupán a reklámot közzétevőnek keletkezik a megrendelt reklám után reklámadó fizetési kötelezettsége, hanem a reklámot megrendelő vállalkozást is terhelheti adófizetési kötelezettség. Különösen akkor, ha nem fordít kellő figyelmet a reklámozásra irányuló szerződései megkötésénél, de legalábbis azok pénzügyi rendezésénél, a teljesítéskor.

Ellentétes az uniós joggal a magyar társaságiadó-törvény? 

Ellentétes lehet az uniós joggal az a magyar jogszabály, amely nem engedi meg a társaságiadó-alapból levonni a külföldi személyek részére nyújtott támogatások értékét. Ez komolyan akadályozza olyan ügyleteket, amely során egy magyar tagvállalat ad át ingyenesen pénzeszközöket egy külföldi csoportvállalatnak.

Napi egy kávé ára százezreket jelenthet 

Egyre több baleset történik munka közben: a KSH adatai alapján az elmúlt két évben itthon 15%-kal emelkedett a munkahelyi balesetek száma. Kevesen gondolnák azonban, hogy egy irodai lábujjtörés után is több százezer forintot fizethet a biztosító. A balesetekben a stressz is közrejátszhat, ezért fontos a bizalomépítés, amiben a megfelelő, személyre szabott biztosítások is segíthetnek.

Cash-flow előrejelzés – mit rontunk el? 

A cash-flow előrejelzése nagyon fontos egy fejlődő kisvállalkozás életében, sokan mégsem fordítanak rá figyelmet. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és pár tippet, hogy elkerüljük őket.

Így lesz hatékony a munkahelyi meeting 

Sok esetben a munkahelyi értekezlet nem, hogy nem hoz létre kimutatható értéket, hanem éppen ellenkezőleg, számszerűsíthető, kimutatható anyagi veszteséget jelent egy cég számára. De nem kéne ennek így lennie.

Új korszak jön az áfafizetésben? 

Az Olaszországban bevezetett, speciális áfa fizetési metódus segítségével csökkenthető az áfa elkerülés és nem fizetés kockázata, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatti vállalati kitettség is kontrol alá kerül. A megosztott fizetési modell (split-payment) előnye, hogy az ÁFA fizetési kötelezettség első pontjától átláthatóvá teszi az adófizetési és bevallási folyamatot, így bevezetése más tagországokban is vizsgálat tárgya lehet – emeli ki az RSM szakértője.

Már idén spórolhatunk a jövő évi adóváltozásokkal 

Bár a múlt héten benyújtott adócsomag számos – főként az adózás rendjét érintő – új szabályt tartalmaz, a vállalkozásoknak nem szabad elfelejteni, hogy a jövő évi adótörvény-változások nagy részét már nyáron elfogadták – emlékeztet a MAZARS legfrissebb összefoglalója. Érdemes áttanulmányozni a korábbi módosításokat is, hiszen egyes szabályok, így például a vállalkozásokat érintő növekedési adóhitel, már az év végi adókalkuláció készítése során is alkalmazhatóak.

Miért legyünk multik? 

Megérett a cég és az elhatározás arra, hogy a vállalkozásunkat országhatárokon kívül is megmérettessük a piacon. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy holdingként működjünk tovább, esetleg telephelyet létesítsünk. A kérdés megválaszolásához elsősorban arra van szükség, hogy eldöntsük pontosan mi a célunk. Erről beszélt szerdán Dr. Magyar Csaba a Crystal Worldwide Kft. jogi igazgatója a Piac & Profit Céggondok, céges variációk című konferenciáján.

Így nem lesz krízis egy szimpla költözésből 

Új irodába költözés vagy a meglevő iroda átstrukturálása akár 3–5 évenként aktuálissá válhat egy cég életében. A projekt menedzselése hónapokra lekötheti a cégvezetőt, illetve a beszerzőt, akik időnként önhibájukon kívül is válságmenedzselésre kényszerülnek, ebben az esetben érdemesebb külső segítséget igénybe venni – figyelmeztet az ESTON Ingatlankezelő.

Energiaaudit: kötelező, de jól is járhatunk vele 

Az audit sikeresen tárhatja fel a nagyvállalatok működésében az energiamegtakarítási lehetőségeket. A szükséges intézkedések elvégzése pedig nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, de komoly költségmegtakarítási lehetőségekkel is kecsegtet. Egy megfelelően kiválasztott szakmai partner pedig nemcsak a hiányosságok és problémák azonosításában, hanem azok megoldásában is segíteni tud – hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

Napi félmilliós büntetést lehet megspórolni a bírságriasztóval 

A fuvarozók több mint tízezer, a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerben (HU-GO) regisztrált folyószámlára aktiválták a bírságriasztás funkciót július 15-e óta, de ez csak fogyasztók 15 százalékát jelenti, pedig az ingyenes alkalmazással elkerülhetők a sorozatos bírságok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

Jófejnek lenni nem kerül semmibe 

Egyre nagyobb gond a szakemberhiány, mert sok cég nem tud annyit fizetni, hogy megtartsa a jó munkaerőt. Ám a jó fizetés mellett ügyelnünk kell arra is, hogy a munkavállalóink érezzék a törődésünket. Ha motiválni kell a dolgozókat, nem feltétlenül drága juttatásokban érdemes gondolkodnunk, hanem olyan apró „figyelmességekben”, amiket – ha nem is gyakran – minden cég megengedhet magának.

Megint átírják az adószabályokat – van, amivel jobban járunk 

Komoly változások jönnek az adózásban a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ezek közül válogattunk ki néhányat a Deloitte szakértőinek segítségével. A módosítások között van néhány olyan, ami konkrét költségcsökkentést jelent a vállalatoknak.

Cafeteriával lehet hatástalanítani a nyugdíjbombát? 

A magyar lakosság 83 százalékának fontos az időskori anyagi biztonság, ugyanakkor a jelenlegi társadalmi trendek szerint évtizedeken belül megkétszereződhet a 65 éven felüliek aránya a társadalomban. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerint a munkáltatók hatástalaníthatják a „nyugdíjbombát” a cafeteriajuttatásokkal, amelyek jövőre olcsóbbak is lehetnek.

Jelentős kedvezmény az elektromos autósoknak 

Komoly adóelőnyökkel járhat jövőre elektromos autót vagy plug-in hibridet venni. Nulla forint lesz az ilyen autót vásárlóknak nemcsak a gépjárműadó, hanem a regisztrációs adó, az átírási illeték, a cégautóadó is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Költségkímélés téma
heti hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo