hirdetés

Versenytényező az egészség

A munkáltató számára egyáltalán nem mindegy, hogy munkatársai mennyire egészségtudatosak: hogyan élnek, járnak-e szűrővizsgálatokra, és ha baj van, időben hozzájutnak-e a megfelelő ellátáshoz.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Számos megelőzést, gyógyulást elősegítő cafeteriaelem szolgálja, hogy a munkáltató hozzájáruljon munkatársai jóllétéhez, és vállalati elégedettségkutatások szerint a munkavállalók is egyre inkább értékelik a gondoskodó vállalatot. – A dolgozók egészségmegőrzését támogató céges intézkedések növelik a munkatársak elégedettségét és lojalitását, hiszen a munkabér után a munkakörnyezet egészségre gyakorolt hatása és egészségmegőrzést elősegítő intézkedések megléte a legfontosabb szempont a munkahelyválasztásban – mutat rá dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner adótanácsadó cég partnere.

A vállalat HR-es és pénzügyi szakemberének több szempontot is mérlegelnie kell a béren kívüli juttatási csomag összeállításakor. Az egyik, hogy a juttatást milyen adók terhelik, az mennyibe kerül a cégnek. De talán ennél is fontosabb, hogy adott juttatással milyen mértékű dolgozói elégedettséget érhet el. Mert a boldog munkavállaló lojális, biztonságban érzi magát, nehezebben megy el a cégtől.

Kép:Innostars Awards

Üzemorvos újraértelmezve

Sokan talán nem is sorolják a cafeteriaelemek közé a foglalkozás-egészségügyi ellátást, és annyiban igazuk is van, hogy ezt bizonyos létszám felett kötelező. – Az üzemorvos feladata a munkavállalók testi és lelki egészségének védelme és hogy segítsen az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakításában, az egészségkárosodások megelőzésében, és szükség esetén írjon elő különféle szakorvosi vizsgálatokat – sorolja Rácz Nóra.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szabja meg, hogy a munkáltatók milyen formában és mire kiterjedően kötelesek foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtani munkavállalóiknak, és a feltételek betartását a hatóságok rendszeresen ellenőrzik.

– A törvény iparágak szerint A, B, C és D kategóriába sorolja a vállalatokat, és ennek alapján előírja, hogy évente, munkavállalónként mennyi pénzt kell foglalkozás-egészségügyre fordítaniuk. Sajnos ez nagyon kis összeg, de szerencsére sok vállalat ezen felül is áldoz a munkavállalói egészségére, például menedzserszűrésekre is költ. A vezetők túlhajszolt, stresszes életmódja kedvez a súlyos betegségek kialakulásának, a veszélyek korai felismerése pedig életmentő lehet. Persze ma már az üzemorvos sem egyenlő az orvosi ügyelettel. Végez munkaköri alkalmassági vizsgálatokat, feltárja az egészségkárosító kockázatokat, elvégzi a krónikus beteg munkavállalók megelőző gondozását, megszervezi a betegutat – sorolja Leitner György, a közelmúltban a vállalat-egészségügyi szolgáltatási portfólióban erős Főnix-Medet megvásárló Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezetője, aki szerint jól látható trend, hogy a cégek vállalat-egészségügyi programokkal teszik attraktívvá kompenzációs csomagjaikat.

Feketén-fehéren a magánegészségügyről
2017-ben a magyarok több mint 60 százaléka fordult magán-egészségügyi szolgáltatóhoz, vagyis ez már nem egy szűk réteg privilégiuma. Leitner Györgyöt, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatóját és a Primus Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük a hazai magánegészségügyi szektor helyzetéről.
Pár ezer forintért több százezres csomag

Szintén adómentesen adható céges juttatás a kockázati betegség- és egészségbiztosítás. Egyre több biztosító kínál is szolgáltatásalapú biztosítást, amikor egészségügyi panasz esetén a biztosító alapvetően nem az ügyfélnek fizet, hanem megszervezi az egészségügyi ellátást, és a szolgáltató számláját rendezi.

– Ez előnyös a munkáltatónak és a munkavállalónak is: a magánszolgáltatóknál nem kell hosszú előjegyzéssel jelentkezni a vizsgálatokra, és a munkáltató is könnyebben tudja megszervezni a rövidebb, néhány órás kiesést. Ráadásul sokáig maradnak egészségesek a cég dolgozói – mutat rá Rácz Nóra, és hozzáteszi: a befizetett összeg adómentességének felső határa havonta a minimálbér 30 százaléka, azaz 2018-ban havi 41 400 forint.

Jóllehet nem adómentes, de a bérnél kedvezőbben adózó juttatás az egészségpénztárba fizetett tagdíj-kiegészítés is, amiből tavaly sok munkáltató kihátrált, pedig az egészségpénztári kártyával gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz-boltban és magánrendelőkben egyaránt fizethet a munkavállaló. A lakosság a pénztárak szolgáltatásai mellett voksolt: 2017-ben az egyéni befizetések soha nem látott ütemben bővültek. Ennek ellenére fontos lenne, hogy a munkáltatói szerepvállalás újraéledjen, ami társadalmi szinten is javítaná a prevenciós hajlandóságot az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint.

Cafeteria: mindenkinek egyformán?
Kis munkaadók, nagy multik, régi cafeteriások és a juttatásokkal frissen ismerkedő cégek körében mind-mind találkozok azzal a kérdéssel, ami valami régi verziójú vagy éppen nem jól értelmezett adótörvény egy sorára épülő tévhitből táplálkozhat.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo