hirdetés

Fenntartható flotta nyolc egyszerű lépésben

Napjainkban a környezetvédelem terén egyre nagyobb a tudatosság, ennek a trendnek pedig a vállalatok számára is komoly jelentősége van. Nyolc egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan tehetik fenntarthatóvá céges flottájukat.
hirdetés

A Párizsi Egyezmény óta az európai állami és regionális kormányzatok egyik fő célkitűzése között szerepel az üvegházhatású gázok csökkentése többek között a járművek használatának korlátozásával, amely közvetlen hatással van a levegő és a városi élet minőségére. Az egyes országok ezért sorra jelentik be a dátumokat, amikortól már nem engednek forgalomba helyezni robbanómotoros autókat. Az egyik legfőbb légszennyező forrás a közúti szállítás, amely az európai szén-dioxid-termelés körülbelül 20 százalékáért felel.

A céges flottákban is leáldozott a dízeleseknek?
A Magyarországon hagyományosan népszerű dízelmotor értékesítési mutatói Nyugat-Európában a tavalyi évben 2016-hoz képest 5,6 százalékkal csökkentek. A visszaesés oka egyrészt a környezettudatosabb autóválasztásban keresendő, ami a 2015-ös dízelbotrány óta felerősödött, másrészt a heterogénebb motorválasztéknak is köszönhető.
Az Európai Unió az új járművekre vonatkozóan kötelező emissziócsökkentést ír elő. 2021-re az új autóknak átlagosan 95 gramm kilométerenkénti CO2-kibocsátást kell elérniük, és hasonló a célkitűzés a kis haszongépjárművekre vonatkozóan is. Emellett a tagállamokban általában az adórendszer is segíti a szabályozást. A zéró emissziós, illetve ultra alacsony emissziós járművek vásárlását gyakran támogatják, míg a szennyezőbbek használatát magasabb adóterhekkel sújtják. Egyre több vállalat gondolkodik el tehát praktikussági okokból is azon, hogy flottája milyen kedvezőtlen hatással van bolygónkra, a környezetbarát járműhasználat megvalósítását azonban sokszor nehézkesnek találják, ezért van, hogy bele sem fognak.

A fenntartható flottamegoldások így egyre fontosabbá válnak, hiszen egy vállalati járműhasználó átlagosan akár háromszor több káros anyagot bocsát ki, mint egy magáncélú. A terület egyik szakértője, a LeasePlan jól megvalósítható tippeket ad az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, tapasztalatuk szerint ugyanis valós hatással járó intézkedésekkel a károsanyag-kibocsátás négy év alatt akár 40 százalékkal is csökkenthető.

Kép: LeasePlan

Csak lépésről lépésre

Egy vállalat flottája a szervezet számos szintjét érinti: üzletmenet, HR, pénzügy, egészség-, és munkavédelem és így tovább. Ezért a flottaüzemeltetés – és ezen belül a flotta környezetre gyakorolt hatása – a vállalati stratégia szerves részét kell, hogy képezze. Ugyanakkor javasolt a tervet kis lépésekre lebontani, és fontossági sorrendet felállítani, azokat az intézkedéseket előre véve, amelyeket viszonylag gyorsan és eredményesen meg lehet valósítani. Mindebben rendkívül fontos szerepe van a felsővezetés támogatásának és példamutatásának.

Jogosultságok vizsgálata

Első lépésként érdemes áttekinteni a céges autók jogosultsági feltételeit, és ennek megfelelően módosítani a bérleti szerződést. Például kizárólag olyan munkavállaló kaphasson vállalati autót, akinél ez üzletileg indokolt. Az alkalomszerű járműhasználóknak pedig legyen lehetőségük közös használatú „pool” autót vagy kedvezményes tömegközlekedési bérletet igényelni.

A flottakezelőknek is fel kell készülni a jövő autóira
A céges elektromos autók már megérkeztek, és néhány év múlva akár az önvezető autók is egy flotta részét képezhetik. Ezekre a kihívásokra a flottamenedzsereknek is válaszolniuk kell.
Mindennek van határa

Az egyik legelterjedtebb intézkedés a szén-dioxid-határérték beépítése a vállalati gépjárműszabályzatba. Ez azt jelenti, hogy az autók használói csupán egy bizonyos CO2-küszöbértékig választhatnak járművet, ami automatikusan támogatja a vállalat emissziós célkitűzéseinek megvalósulását.

Alternatív alternatívák

Az üzemanyag típusa nagyban befolyásolja a kibocsátás szintjét, ezért célszerű lehet alternatív hajtású autókat használni. Ilyenek többek között a teljesen elektromos vagy a hibrid járművek, illetve a sűrített földgázzal (CNG) működők. Ez utóbbiak 20 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátást a benzinüzemű és 15 százalékkal a gázolajüzemű járművekhez képest. A biogáz, amelynek összetétele megegyezik a CNG-ével, de biomassza fermentálásával állítják elő, még ennél is jobb eredményekre képes.

A cél szentesíti az eszközt

Fontos, hogy az autó megfeleljen a használat céljának, különösen, ha munkaeszközről van szó. Vagyis a munkakörnek megfelelő jármű kiválasztása nem csupán funkcionalitás és teljesítmény szempontjából, hanem a költségek racionalizálása és a minél kisebb ökológiai lábnyom miatt is elengedhetetlen. Ma már modellek széles választéka áll rendelkezésre mind méret, mind nyomaték és terhelhetőség tekintetében, amelyek egyúttal gazdaságos üzemanyag-felhasználást biztosítanak, kedvező áron.

Jóslás helyett követhetőség

Az üzemanyagkártyák bevezetése nemcsak a kapcsolódó kedvezmények, hanem a költségelszámolás adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint az üzemanyag-fogyasztás, a futásteljesítmény, illetve az egyéni károsanyag-kibocsátás ellenőrizhetősége miatt is előnyös.

Az olcsóbb fenntartással nyernek a hibridek
Az európai villanyautó-piac 5 százalékkal nőtt tavaly, de a hibrideknél jóval nagyobb, 27 százalékos volt a bővülés. Mind a hibridek, mint a villanyautók segíthetik a jövőben a flottapiac bővülését. Azonban a villanyautók térnyeréséhez további ösztönzőkre lenne szükség.
Ki mint vezet, úgy halad

A vezetési stílus, a szállított teher, a gumiabroncsban lévő légnyomás és a tervezett útvonal mind befolyásolják a kibocsátás szintjét. A járművezetői viselkedés megváltoztatása figyelemfelhívással és a döntések következményeinek tudatosításával kezdődik úgy a környezetre gyakorolt hatás, mint a pénzügyek szempontjából. Egy másik módszer a felelősségvállalás ösztönzése, azaz a megfelelő használat jutalmazása lehet. Legalább ugyanilyen fontos azonban az autóhasználók képzése, amely a biztonság növelése mellett csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást is.

Oszd meg, és uralkodj

Különösen városi környezetben a vállalatok egyre inkább felfedezik a tömegközlekedésben rejlő lehetőségeket, nehezebben megközelíthető irodák esetében akár saját buszjárat indításával. Az alternatív közlekedési megoldások másik iránya az autómegosztás. Egyelőre főleg városon belül és a magánszektorban közkedvelt közlekedési mód, de a digitális szolgáltatások gyors fejlődésével és az online kapcsolatokon keresztül a járműmegosztás fogalma egyre vonzóbb a vállalatok számára is. A flotta egységesítése különösen kedvez ennek, amennyiben ugyanis az állomány csupán néhány típusú járműből áll, az autókat egyéb célokra is fel lehet használni munkaidőben ahelyett, hogy csupán a parkolóban állnának.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo