Pénzügyi tanácsok vállalkozása fenntartásához

4 év alatt, több mint 40 000-el csökkent a magyar vállalkozások száma, annak ellenére, hogy évente több 10 000 új céget jegyeznek be. Magyarországon nem könnyű egy vállalkozást hosszú távon fenntartani. A gazdasági törvények nem éppen cégnövekedés-barát módon szabályoznak: túl magas a munkatársak fenntartása, minél nyereségesebb egy cég, annál több adót kell fizetnie stb.

Hogyan tud egy vezető felülkerekedni ezeken a nehézségeken?

Ráadásul a cégvezetőket duplán megadóztatják, hogy ha szeretnének a nyereség egy részéhez hozzájutni. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között szinte naponta csődölnek be cégek.

Kép: Fotolia

Fontos, hogy a profitot nézze, ne pedig az árbevételt. Egy magas árbevétellel rendelkező cég is becsődölhet, ha a beérkezett pénzek nem fedezik a költségeit. Mindig legyen pontos és valós nyilvántartása a pénzügyeiről. Ezenkívül létfontosságú, hogy rendelkezzen tartalékkal.

Íme 7 tanács a Lawrence & Bennettől, amivel stabilizálhatja a pénzügyeit:

1. Tegyen félre elegendő pénzt a marketing- és értékesítési tevékenységekre, hogy még több ügyfél ismerhesse meg a termékeit, szolgáltatásait. Csak olyan marketingre költsön, ami már bevált, és biztos eredményt hoz. Az értékesítőit jutalékrendszerben alkalmazza.

2. Mindig adjon többet az ügyfeleinek, mint amit elvárnak, hogy minél nagyobb körben keltsék a jó hírét. Ez növelni fogja az árbevételét.

3. Az árbevételből különítsen el 5-10 százalékot egy tartalékszámlára, vagy amennyit kényelmesen be tud vállalni. Ha csak 1 százalékot, akkor legyen az az összeg. Fokozatosan emelje. Az a fontos, hogy mindig legyen tartaléka a nehéz helyzetekre. Ehhez csak végszükség esetén szabad hozzányúlnia. Törekedjen arra, hogy erre ne is legyen szüksége.

4. Optimalizálja a munkafolyamatokat, és keresse meg a trehány, nemtörődöm munkatársakat, akik magas selejt- és hulladékaránnyal dolgoznak. Ne engedje, hogy ezt tegyék! Törekedjen arra, hogy minden munkatársnak legyen hozzáadott értéke a cég működéséhez.

5. Év elején készítsen egy üzleti tervet az elvárt eredményekről és kiadásokról.

6. Vezessen pontos kimutatásokat a cég pénzügyeiről: ténylegesen beérkezett pénzek és kifizetésre kerülő pénzek. Ha a kifizetések magasabbak, mint a bevételek, akkor faragjon le a költségeiből. Vegye figyelembe, hogy a marketing-, értékesítés-, termék-, szolgáltatáskiadásait nem csökkentheti, mert ezek fogják az árbevételét megnövelni.

7. Hasonlítsa össze, hogy a valós adatok mennyire térnek el a tervezettől, és vizsgálja ki az okokat. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a rosszabb eredmény javuljon. Ha a valós érték túlságosan az elvárt eredmények fölé került, akkor írja át az üzleti tervet, hogy mindig lebegjen a szeme előtt egy elérendő cél.

Ha csak 1-2 pontját is megszívleli a leírtaknak, máris jobb eredményekre számíthat. Ne engedje, hogy a rossz gazdasági helyzet nagymértékben kihasson Önre. Legyen mindig tartaléka, ami túljuttatja a nehézségeken, és segíti a cége fejlődését, fejlesztését.

Rejtett irodai költségek
Ha az interneten keresgélünk, több ezer olyan cikket és tesztet találunk, amely a gépkocsik, az étrendkiegészítők vagy akár a médiatervezés hatékonyságát vizsgálja, ugyanakkor szinte egyáltalán nincs elérhető elemzés azokról a rejtett vállalati költségekről, amelyek a minden átlagos íróasztalon megtalálható, nap mint nap használt irodai eszközök alacsony hatékonyságából erednek. Pedig egy iroda fenntartási költségei – az irodabérlet, az üzemeltetés és az informatikai rendszerrel kapcsolatos kiadások mellett – jelentősen függnek a megfelelő irodai eszközök és irodaszerek gondos kiválasztásától.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo