Nyugdíjbiztosítás cikkek


A nyugdíjcélú megtakarítások elértéktelenedésének vagyunk tanúi

A nyugdíjcélú megtakarítások elértéktelenedésének vagyunk tanúi 

Az infláció nem kegyelmez: bezuhant a nyugdíjcélú befizetések reálértéke!
Óriási a lyuk a nyugdíjkasszában

Óriási a lyuk a nyugdíjkasszában 

A költségvetésben tervezettnél is sokkal nagyobbra nőtt a Nyugdíjbiztosítási Alap 2023-as hiánya.
Fontos biztosítási határidők járnak le az év végén

Fontos biztosítási határidők járnak le az év végén 

December 31. határnap a kgfb egy része és a nyugdíjbiztosítások esetében is.
Óriási veszély leselkedik a nyugdíj előtt állókra

Óriási veszély leselkedik a nyugdíj előtt állókra  

A felnőtt lakosság több mint egyharmadának nincs önálló nyugdíjmegtakarítása.
Most kell rástartolni a nyugdíjbiztosításokra az adókedvezmény miatt

Most kell rástartolni a nyugdíjbiztosításokra az adókedvezmény miatt 

Az év végére már közel félmillió adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezelnek majd a biztosítók.
Magyarországon a nyugdíj előtt állók körében a legmagasabb az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés kockázata

Magyarországon a nyugdíj előtt állók körében a legmagasabb az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés kockázata 

Az önfenntartás és megélhetés biztosítása miatt továbbra is magas az idősek aktív munkaerőpiaci jelenléte.
Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása 

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.
Alig számíthatnak nyugdíjra a minimálbérre bejelentett dolgozók és katások

Alig számíthatnak nyugdíjra a minimálbérre bejelentett dolgozók és katások 

 A hazai biztosítók 436 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a második negyedév végére.
Elkerülhető-e a nyugdíjkorhatár emelése?

Elkerülhető-e a nyugdíjkorhatár emelése? 

Lépten-nyomon olvashatunk a nyugdíjrendszer problémáiról. A fokozatosan elöregedő társadalom azonban nem csak hazánkra, de Nyugat-Európára is jellemző, és az aktív munkaerőt illetően igencsak csekély az utánpótlás.
Mutatunk egy kis kaput a KATA-soknak, hogy kaphatják meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét

Mutatunk egy kis kaput a KATA-soknak, hogy kaphatják meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét 

A kérdés, hogyan lehet a nyugdíjbiztosítás személyi jövedelemadóból (szja) levonható adókedvezményét megkapni, amikor a KATA-s vállalkozók nem fizetnek szja-t. A kiskapu ott van, hogy nyugdíjbiztosítás esetén eltérhet a szerződő és a biztosított személye, vagyis az szja-t a szerződőnek kell megfizetnie, az adójóváírást viszont a biztosított kaphatja.

7 fontos tudnivaló a befektetésről, amihez 130 ezres állami támogatás is jár 

A magyarok többsége számára az elmúlt években már világossá vált, hogy nyugdíjasként kevés lesz az államtól kapott ellátás a megszokott életszínvonala fenntartására. Az UNION Biztosító számításai szerint egy nettó 300 ezer forintos átlagkeresetű, most 50 éves munkavállaló várható nyugdíja 200 ezer forint lesz, de egy hasonló jövedelmű 40 éves már csak 150 ezer forintra számíthat.

Nyugdíjbiztosítása van? Fontos határidő jár le a héten 

Csütörtökön jár le a 2020. évi jövedelmek bevallásának határideje. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is eddig kell kérvényezniük a 2020-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást. Különböző okok miatt ezt minden évben több tízezren mulasztják el - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Vajon összehasonlíthatjuk az ÖNYP és a nyugdíjbiztosítás TKM értékeit? 

2020 márciusától már nem csak a különböző nyugdíjbiztosítások TKM-értékét, hanem az önkéntes nyugdíjpénztárak díjait is könnyen összehasonlíhatjuk. Valljuk be, ez relatíve nagy könnyebbséget jelent, hiszen azok számára is támpontot nyújthat, akik nem annyira jártasak a pénzügyekben.

Fontos biztosítási határidők járnak le! 

December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A nyugdíjbiztosítás terjed, de a kormány még többet szeretne 

A nyugdíjbiztosítások terjedését további kedvezményekkel serkentenék - helyezte kilátásba Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mai konferenciáján.

Aki most odafigyel, az nagyon jól járhat jövőre 

Az év vége természetesen nem csak az ajándékvásárlásról szól, a megtakarítani vágyóknak néhány fontos határidőt is be kell tartaniuk. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idő maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is – hívta fel a figyelmet az OVB Magyarország.

Ha a bankszámlán parkol a pénzed, abból nem lesz jó nyugdíjad 

Napjainkban egyre többször merül fel jogosan a kérdés, hogy vajon elég lesz-e a pénzünk nyugdíjasként, fenn tudjuk-e tartani azt az életszínvonalat, amelyet fiatalon elképzeltünk.

Sokat veszít, aki nem fekteti be a pénzét 

A jelenlegi kamatok mellett gyakorlatilag nettó veszteség bankbetétben tartani a pénzünket, mégis kevesen választják a nyugdíjbiztosítást, hiába jár utána adókedvezmény – hívta fel a figyelmet az Aegon Prémium októberi Ügyfélklubján.

Érdemes figyelni, 130 ezret is hozhat az adójóváírás 

Május 22-én éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje, ami a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezőknek egyben 20 százalékos adójóváírást is jelent. Évről évre ezt minden negyedik nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfél felejti el megtenni, ami akár 130.000 Ft-os kiesést is jelenthet számára – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Itt nem jár automatikusan az adójóváírás 

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás. Az összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban. Tavaly év végére már megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma.

Nem mindegy, hogyan élünk nyugdíjasan 

Még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára. A rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe.

Nyugdíj: szépek az álmaink, de kemény a valóság 

Szöges ellentét feszül a lakossági nyugdíjtervek és a tényleges megtakarítások között. Bár a 30-59 éves magyarok több mint fele úgy látja, hogy még a 30-as évek előtt meg kellene kezdeni a spórolást a nyugdíjas évekre, a 30-as korosztály 58 százaléka még hozzá sem kezdett. Mindössze a magyarok negyede rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, pedig a válaszadók szerint legalább 151 ezer forint kellene havonta ahhoz, hogy egy átlagnyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni– derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A K&H szerint ugyanakkor minél előbb bele kell vágni a takarékoskodásba annak, aki előrelátóan készül a nyugdíjas éveire.

Rákaptunk a nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezményre 

Évről-évre egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt. Míg 2015-ben 92 ezren, addig egy évvel később már közel 149 ezren éltek az adó visszatérítés lehetőségével. Az, aki idén még nem használta ki ennek kereteit, de élni kíván vele, már csak pár napig teheti meg – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Egy óra alatt eldöntik, mire költik az adófizetők pénzét 

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka csütörtök délután zárul. Ezen a napon - amikor mindössze egyórás ülést terveznek - dönt a parlament a 2018-as költségvetésről és az idei módosításáról.

Ön is tud már róla, hogy adókedvezmény járna? 

Folyamatosan nő a nyugdíjbiztosítási befizetések után igényelhető adójóváírás lehetőségét kihasználó ügyfelek aránya az NN Biztosítónál: tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek négyötöde már élt ezzel a lehetőséggel. Más biztosítók tapasztalatai szerint átlagosan minden harmadik ügyfél elfelejt élni a lehetőséggel.

Elfelejtjük kérni az adójóváírást 

2016 végéig már összesen 194 ezren kötöttek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük 79 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást. Ezt az igényt viszont az szja-bevallásban külön fel kell tüntetni ahhoz, hogy az adóhatóság átutalja az előző évi befizetések után járó összeget. Minden harmadik ügyfél elmulasztja ezt.

Tudnivalók a nyugdíjbiztosításokról 

Mivel az állami nyugdíjrendszer kilátásai enyhén szólva sem rózsásak, ajánlott egyénileg is takarékoskodnia annak, aki szeretne anyagilag stabil nyugdíjas éveket biztosítani magának. Számukra 3 megoldás kínálkozik: nyithatnak nyugdíj-előtakarékossági számlát, azaz NYESZ-t, megtakaríthatnak egy önkéntes nyugdíjpénztár segítségével és köthetnek egy nyugdíjbiztosítást, melyek mindegyikére 20 százalékos állami támogatás jár. A Vienna Life Biztosító összeszedte a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Biztató növekedés a biztosítási piacon 

2016-ban több mint 5 százalékkal bővült a hazai biztosítási piac, a díjbevétel az egy évvel korábbi 875,8 milliárd forintról 920,6 milliárd forintra emelkedett – tette közzé a tavalyi előzetes adatokat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán.

100 ezer forint van az álmaink és a valóság között 

Passzív nyugdíjas évekre készül a magyarok többsége, de elképzeléseink még így sincsenek összhangban a valósággal a Groupama felmérése szerint. A nyugdíjas évek nem biztos, hogy az utazgatásról fognak szólni, a nagy átlag ugyanis 100 ezer forintos tévedésben él.

A biztosítást kérjük, csak a kedvezményt nem? 

Egyre népszerűbb a nyugdíjbiztosítás az ügyfelek között, de nem mindenki veszi igénybe a hozzá kötődő adókedvezményt - mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke a Portfólió Biztosítás 2017 konferencián.

Mivel nincs kereslet, kínálat sincs az életjáradék piacon 

Létezik hozam- vagy tőkevédett nyugdíjbiztosítás Magyarországon, nincs viszont olyan termék, amelynek kockázati eleme lenne.

Nyugdíj mellett sincs menekvés a munkából 

Mindössze 22 százalék azoknak az aránya, akik rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással, holott 78 százalék a jelenleginél rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít az aktív évek után. Egyre több, tízből hét ember pedig úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozik majd – derül ki a K&H biztos jövő index kutatásából. Tavalyhoz képest nőtt azoknak az aránya, akik nyugdíjbiztosításból számítanak extra jövedelemre a nyugdíjba vonulásuk után.

Öngondoskodás olcsóbban, etikusan 

Jelentős változás előtt áll a biztosítási piac: 2017. január 1-től számos új rendelkezés lép életbe a biztosítási törvény részeként, amelynek egyik hatása az, hogy százszor inkább összehasonlíthatóvá válnak az ugyanolyan célt szolgáló megtakarítási formák. A várakozások szerint az etikus koncepció hatására erősödni fog az öngondoskodás a hazai lakosság körében.

Egyre többen ismerik fel, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk 

Az idei év első felének végére az MNB adatai szerint közel 153 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kötöttek az ügyfelek, ez a szám az év végére 200 ezer fölé is emelkedhet.

Indul a roham az adóvisszatérítésért 

A tapasztalatok szerint az ügyfelek jelentős része decemberben igyekszik "feltölteni" nyugdíjbiztosításait, hogy a lehető legtöbb adókedvezményt érje el, ügyelni kell azonban arra, hogy a díjak időben beérkezzenek - hívja fel a figyelmet a CIG Pannónia Életbiztosító.

Megvan a legújabb adócsomag is 

Elfogadta a parlament a bérmegállapodást megalapozó adócsomagot, amely alapján egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is.

Pesten ketyeg a nyugdíjbomba 

Az öngondoskodást immár a megkérdezettek 52 százaléka tartja fontosnak, egyúttal jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik még mindig bonyolultnak találják a biztosítási szolgáltatásokat. érdekes módon Pest megyében a legalacsonyabb az öngondoskodók aránya – derül ki a Deloitte és a Scale Research felméréséből.

Az adójóváírási szezon felpörgetheti a nyugdíjbiztosításokat 

A következő hetekben jelentős lendületet vehet a nyugdíjbiztosítások értékesítése, valamint az ezekbe a konstrukciókba befizetett eseti díjak volumene is, a 2014-ben bevezetett 20 százalékos adójóváírás összegének maximalizálása miatt.

Nyugdíjba vonulási hullám a láthatáron 

A hazai nyugdíjrendszer komoly kihívások előtt áll. Az évtized végéig az elmúlt évekhez képest 30 százalékkal többen érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A Ratkó korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de nem feltétlenül mondhatják el ugyanezt az Y generációsok, vagyis a mai 20-40 év közötti korosztály. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az öngondoskodás fontosabb, mint valaha.

Adóemelés nélkül harmadával csökkenhet a nyugdíj 

2050-re a bruttó hazai termék 13 százalékát kell majd nyugdíjra fordítani Magyarországon, szemben a mai 9 százalékkal. Amennyiben a különbözetet nem tudja a társadalom adóemeléssel finanszírozni, a nyugdíjak átlagos szintje a jelenlegi kétharmadára csökken.

Nyugdíjat, de miből? 

A magyarok legnagyobb arányban a nyugdíjas években várható jövedelmük mértékétől, valamint a súlyos betegségektől tartanak felmérések tanúsága szerint. Nem is alaptalanok az aggályok: az MNB tanulmánya is rámutatott: csak 2030-ig biztosak a nyugdíjak. Ennek tükrében még riasztóbb adat, hogy a 18 és 65 év közötti lakosság mindössze tíz százalékának van megtakarítása.

Jó hozam, vagy biztos jövő, az itt a kérdés 

Míg három évvel ezelőtt arról beszéltek a biztosítási szektor szereplői, hogy csökkennek a díjak, és a piac stagnál, tavaly a trend megfordult, ami elsősorban az öngondoskodási és nem életbiztosítási jellegű termékeknek köszönhető. Ebből viszont bőven van a hazai piacon, kérdés, az emberek többsége melyik mellett voksol.

Miért nem kell a magyaroknak az ingyenpénz? 

Sokan nem élnek az intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekkel, pedig azok már a jelenben is jelentős anyagi előnyt kínálnak. A három hazai nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció közös jellemzője, hogy befizetések után igénybe vehető adójóváírás éves szinten 20 százalék – áll a MAZARS legfrissebb összefoglalójában.

Nem fogunk megélni a nyugdíjunkból 

A lakosság 64 százaléka szerint nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd, mindössze három százalékuk véli úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni nyugdíjából - derült ki az OTP öngondoskodási index eredményeiből.

A nyugdíjnak, ahogy ismertük, vége 

Sem az állam, sem a cégek, sem az emberek nem tudják egyedül megoldani a jövő nyugdíjasainak biztonságát, ez közös feladat. Szükség lesz megtakarításokra, és a munka sem biztos, hogy teljesen véget ér egy adott életkor után.

Három nap maradt, hogy kérjük az adó-visszatérítést 

Érdemes körültekintően kitölteni a személyi-jövedelemadó bevallásokat, és igényelni a nyugdíjpénztári befizetések után járó évi 20 százalékos, legfeljebb 150 000 forint értékű adó-visszatérítést.

Egy világ körüli út árát hagyjuk az államnál 

Az idei a második év, amikor igénybe lehet venni a nyugdíjbiztosítások után járó adójóváírást, a tavalyi tapasztalatok alapján azonban sajnos sokan elfelejtetik ezt érvényesíteni személyijövedelemadó-bevallásukban. Ha valaki például egy havi 20.000 forintos nyugdíjbiztosítás után nem élne a 20%-os adójóváírás lehetőségével, annyit veszítene 25 év alatt, amennyiből körbe is utazhatná a világot.

Nagy a nyugdíjgond a negyveneseknél 

A most negyvenes éveiben járó szendvics-generáció 15-20 év múlva szorult helyzetbe kerülhet, hiszen amellett, hogy gyermekeit támogatja majd, részben a szüleiről is valószínűleg gondoskodnia kell. A nyugdíjcélú megtakarításoknál viszont szerencsére viszonylag aktív csoportnak számítanak a negyvenesek, de ez még nem lesz elég.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo