Elkerülhető-e a nyugdíjkorhatár emelése?

Lépten-nyomon olvashatunk a nyugdíjrendszer problémáiról. A fokozatosan elöregedő társadalom azonban nem csak hazánkra, de Nyugat-Európára is jellemző, és az aktív munkaerőt illetően igencsak csekély az utánpótlás.

Emelkedik a nyugdíjas népesség aránya

Az egyre fejlettebb orvostudománynak, az egészségesebb életmódnak, és a széles körben elérhető gyógyszereknek köszönhetően az emberek egyre tovább élnek, így az idősek aránya folyamatosan emelkedik a nyugati társadalmakban. A prognózis szerint 2050-re várhatóan 2 milliárd nyugdíjas lesz a Földön, ami a teljes népesség több mint 26 százalékát teszi majd ki. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban jelenleg közel 2,5 millió nyugellátásban részesülő személy él, miközben hazánk lakossága 9,7 millió fő. Az arány pedig növekedni fog a nyugdíjasok javára a jövőben.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) már többször is figyelmeztetett, hogy globális szinten szükség van a nyugdíjkorhatár emelésére. 2050-re ugyanis a korhatár elérését követően várhatóan a nők 24, a férfiak 20 évet fognak élni átlagosan. Ez a szám 2010-ben 20 és 17 volt.

Számos tagállam, köztük Magyarországon is, úgynevezett felmenő rendszerben, 65 évre emelte a nyugdíjkorhatárt 2022-ig, miközben több nyugat-európai ország ennél is magasabb, 70 év feletti korhatár bevezetését tervezi.

Létezik-e megoldás a nyugdíjproblémára?

Az OECD egy 2019-es tanulmányából az is egyértelműen kiderül, hogy a 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedő magyar nyugdíjkorhatár még kevés lesz a hazai nyugdíjrendszer problémáinak megoldására. A szervezet javaslatai szerint a nyugdíjkorhatár további, akár 72 éves korig történő emelésére is szükség lehet.

Magyarországon ugyanis jelenleg a nyugdíjas kor kezdetén várható élettartam a nőknél 21, a férfiaknál pedig 16 év. Ez pedig nagyon hosszú inaktivitási időtartamot jelent. Emellett hazánkban jelentős a veszélye a nyugdíjasok elszegényedésének is.

Kimutatások szerint a minimálbérrel vagy alacsony keresettel rendelkezők a jelenlegi nyugdíjrendszer alapján a nyugdíjba vonulásukat követő 10-15 éven belül elérik a szegénységi küszöböt.Erre szintén jó megoldás lenne az aktivitási idő további kitolása.

Hogyan kerüljük el a nyugdíjkorhatár emelést?

Bár társadalmilag hasznos a nyugdíjkorhatár emelése, sokan mégis azt érezhetjük: nem szeretnénk 70 évesen is dolgozni.

Létezik azonban egy olyan megoldás, amely egyszerre segít a megfelelő anyagi biztonság elérésében és a nyugdíjkorhatár emelésének elkerülésében. Ez pedig nem más, mint az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj-előtakarékossági forma hazánkban, melynek lejárata fix, vagyis a szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor fizet. Így nem érint bennünket, ha a szerződésünk futamideje alatt esetleg tovább emelkedik ez a korhatár. A többi nyugdíjcélú megtakarítás ezzel szemben csak a mindenkor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor fizet.

Ez azt jelenti, hogyha megfelelő összeget gyűjtünk össze a nyugdíjbiztosítás keretében, akkor akár önkéntesen nyugdíjba vonulhatunk 65 évesen – akkor is, ha a korhatár például 72 évre emelkedett.

A nyugdíjbiztosítás további előnyei

A nyugdíjbiztosítás másik nagy előnye, hogy a szerződő és a kedvezményezett személye különböző lehet, így a GYED-en, GYES-en lévő kismamák, vagy a katás adózásban maradó vállalkozók is részesülhetnek a 20 százalékos állami adójóváírásból.

Ez egy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítási forma, ugyanakkor rendelkezik azzal az előnnyel, hogy a szerződéskötést követő 2-3 év elteltével az esetlegesen megváltozott életkörülményeinkhez alakítható. Vagyis a biztosítási díj nagysága is módosítható, valamint akár a szerződés is átmenetileg szüneteltethető.

A nyugdíjbiztosításban gyűlő megtakarításainkat különböző befektetési alapokban kamatoztathatjuk attól függően, hogy mennyire vagyunk kockázatkedvelők. Sőt akár több különböző kockázatú alap között is feloszthatjuk pénzünket. Ez különösen kedvező lehetőség napjainkban, hiszen euró- vagy dolláralapú befektetésekben is kamatoztathatjuk pénzünket. További előnye, hogy különböző opcionális, kiegészítő biztosítás is köthető mellé kedvezményesen.

Persze nem csak előnye, hátránya is van

A nyugdíjbiztosítás egyik hátránya, hogy rengeteg féle különböző konstrukció létezik, melyeket nagyon nehéz laikusként egymással összehasonlítani.

Ezért került bevezetésre a Teljes Költség Mutató, mely lehetővé teszi a nyugdíjbiztosítások költségelemeinek összehasonlítását. Nem biztos azonban, hogy a magasabb költségű termékek rosszabbak. Mindig a teljes konstrukciót kell vizsgálni, és a TKM mellett az elérhető hozam nagyságát, valamint a kiegészítő szolgáltatásokat (például élet- és balesetbiztosítás) is érdemes figyelembe venni.

Mint mindegyik nyugdíjcélú megtakarítás, a nyugdíjbiztosítás is egy hosszú távú befektetés, ezért a nyugdíjkorhatár elérése előtt nem javasolt felbontani, mert ez jelentős extra költséggel járhat.

Természetesen adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőség, de ilyen esetben is érdemes várni 2-3 évet a szerződéskötéstől számítva. Ahogy telnek az évek, úgy válnak egyre kedvezőbbé a nyugdíjbiztosítás hozzáférési feltételei.

Ha azonban hosszú távra tervezünk,  nyugdíjbiztosítás indítása a legjobb megoldás arra, ha szeretnénk a jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor nyugállományba vonulni.

A nyugdíjbiztosítási szerződés megkötése előtt azonban érdemes egy független szakértő segítségét kérni, hogy biztosan el tudjunk igazodni a több mint 70 féle termékajánlat között. Így biztosak lehetünk abban, hogy a jelenlegi életkörülményeinkhez és a jövőbeli céljainkhoz legmegfelelőbb, és a számunkra legkedvezőbb nyugdíjbiztosítást kötjük meg.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo